Smördeg med kantareller och lagrad ost.
Botten:
1 rulle kyld smördeg, 250 g
Pensling:
1 äggula
Fyllning:
2 dl crème fraiche
2 äggulor
2 msk klippt gräslök
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 1/2 dl riven lagrad ost, t ex västerbottensost
300 g kantareller
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk smör
1 röd grillad paprika
Garnering:
färsk timjan
flingsalt
Ugn 225°
Rulla ut smördegen på en bakplåtspappersklädd plåt. Vik upp en kant runt om och nagga smördegen med en gaffel. Vispa upp gulan och pensla degen och kanterna med den.
Fyllning: Rör ihop crème fraiche, äggulor, gräslök, salt och peppar. Fördela crèmefraiche-röran på smördegsplattan. Strö hälften av osten över.
Ansa svampen. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs lök, vitlök och svamp blankt och smidigt i smör. Smaka av med salt och peppar. Fördela kantarellblandningen på smördegen.
Dela paprikan i tärningar och fördela på flanet. Strö över resterna av osten. Grädda strax under ugnens mitt i 15–17 min tills flanet blivit gyllene och smördegen puffat upp. Garnera med timjan och flingsalt.