Tiramisutårta.
Till 1 botten:
2 ägg
2 dl strösocker
50 g smör
1 dl mjölk, 3 procent
1 ½ tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
Fyllning:
5 dl vispgrädde
¾ dl florsocker
500 g mascarpone, kylskåpskall
1 ½ dl Kahlua eller annan kaffelikör
4 msk starkt kaffe
Garnering:
riven choklad eller kakao
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker pösigt.
Smält smöret i en kastrull och häll på mjölken. Låt blandningen koka upp. Rör snabbt ner smörblandningen i äggsmeten.
Blanda bakpulver och vaniljsocker med mjölet. Vänd ner mjölblandningen i smeten.
Häll smeten i en långpanna, ca 20 x 30 cm, med bakplåtspapper. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 25 min. Stjälp upp den på ett bakplåtspapper och dra av papperet som sitter fast på undersidan av kakan. Låt kakan svalna.
Gör om samma procedur som ovan och baka en botten till.
Fyllning:
Vispa grädde och florsocker hårt. Vänd ner mascarponen och 4 tsk av likören i grädden. Blanda resten av likören med kaffet.
Montering:
Lägg den ena bottnen på en bricka. Pensla bottnen med hälften av kaffe- och likörblandningen.
Bred ut ca hälften av gräddblandningen på bottnen. Täck med den andra kakbottnen. Pensla med resten av kaffe- och likörblandningen. Bred ut resten av gräddblandningenpå kakan. Riv choklad eller sikta kakao över tårtan.