Laxpudding med dill/creme fraiche sås.
Laxpuddingen gör Ingemar till varje julafton och den är jättegod, men mäktig.
5 portioner om du har den som huvudrätt och till buffe räcker den till massor av munnar att mätta.
10 - 12 st potatisar, kokta, ½ cm tjocka skivor
1 stor gul lök, hackad
2 msk smör + 2 msk smör
350 g kallrökt lax i skivor
2 krm vitpeppar
4 st ägg
3 - 3½ dl mjölk
Dillcreme fraiche:
2 - 3 dl creme fraiche
½ st grönsaksbuljongtärning
1 - 1½ dl dill, hackad
½ krm cayennepeppar
Ugn 225 grader.
Fräs löken lätt i 2 msk smör utan att den får färg. Låt löken svalna. Smöra en 2 liters avlång ugnssäker form. Lägg ett lager potatis i botten. Täck med ett lager lax. En aning vitpeppar. Fördela 1/3 av löken på laxen. Fortsätt att varva tills du får 2 eller 3 lager. Avsluta med potatis. Hit kan du förbereda puddingen dagen innan. Vispa ihop ägg och mjölk och slå den över laxen och potatisen. Ställ formen i nedre delen av ugnen och grädda i 50 - 60 minuter. När äggstanningen har stelnat så är den klar.
Såsen:
Koka upp creme fraiche med buljongtärning. Vispa tills tärningen har löst upp sig. Smaksätt med dill och cayennepeppar. Servera såsen varm till den nygräddade laxpuddingen.

Kommentarer
Trackback