Lyxig fiskgratäng med kräftstjärtar.

 
En god gratäng som är ganska mättande och enkel att göra.
 
4 personer.
 
800 g torskfile
salt & peppar
½ dl vatten
3/4 dl vitt vin, går bra med matlagningsvin
3 msk hummerfond
1 dl creme fraiche
2 ½ dl vispgrädde
2 tsk tomatpure
½ dl hackad dill
1 burk kräftstjärtar i lag
 
Gör så Här:
 
Ugn 200 grader.
Smörj en eldfast form. Vik ihop varje torskfile till en portionsbit och lägg i formen. Salta & peppra.
Vispa ihop vatten, vin och fond i en kastrull. Tillsätt creme fraiche, grädde och tomatpure. Låt småkoka i 10 minuter. Red gärna om den blir för tunn. Tillsätt dillen.
Låt kräftstjärtarna rinna av och fördela dem över torsken och häll till sist över såsen.
Gratinera i 20 minuter.
Servera med pressad potatis och sparris.

Senapskräm.

 
Såsen är tillbehör till pulled pork.
 
6 personer.
 
1½ dl turkisk youghurt
1 dl majonäs
½ dl sötstark senap
½ tsk salt
1 krm cayennepeppar
 
Blanda ihop allt och låt stå i kylen 1 timme innan servering.

Pulled pork.

 
En fantastisk, amerikansk och lättlagad rätt. Ni måste testa detta. Man kan äta det som tacos med skal, tortilla bröd eller hamburgerbröd. Tillbehör kan du ta det du gillar men jag lägger upp det som var till detta recept. Tänk på att du måste börja tillaga köttet dagen innan du ska äta det.
 
6 personer.
 
1½ kg fläskkarre
5 vitlöksklyftor, finhackas
1½ msk paprikapulver
1 msk farinsocker
1 msk stött spiskummin
1 msk flingsalt
1½ tsk cayennepeppar
 
Sås till pensling:
 
2 dl ketchup
½ dl vitvinsvinäger
½ dl farinsocker
1 msk worcestersås
½ tsk tabasco
½ tsk salt
2 krm svartpeppar
 
Gör så här:
 
Stick många hål i köttet med en gaffel för att kryddorna ska kunna tränga in. Blanda alla kryddor och gnid in köttet. Låt stå i kylen i 12 timmar. Gärna över natten.
Nästa dag sätter du ugnen på 125 grader och ställer in köttet i mitten av ugnen. Låt stå i 7 timmar. Hit kan du förbereda flera dagar innan servering. Såsen till pensling kokar du ihop alla ingredienser och låter den kallna.  Sista timmen ( alltså efter 7 timmar ) penslar du köttet med såsen några gånger. När det återstår 15 minuter av den sista timmen tar du ut köttet och river sönder det och penslar på det sista av såsen så att du får mycket smak av kryddorna i allt kött.
Klart.
 
Tillbehören lägger jag upp på en egen sida för de går att ha till en massa annat.
 
Picklad kålsallad ( ligger under sallad )
Senapskräm ( ligger under såser )

Picklad kålsallad.

 
Salladen är tillbehör till pulled pork.
 
6 personer.
 
500 g färsk vitkål, finstrimla
1 knippe rädisor, finstrimlas ( går att utesluta )
1 stor röd paprika, finstrimlas
½ liten röd lök, finstrimlas
 
Dressing:
 
½ dl vatten
2 msk strösocker
1 msk ättiksprit 12 %
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
 
Koka upp vatten, socker och ättika tills sockret löst sig, tillsätt salt & peppar, låt svalna. Häll den avsvalnade dressingen över de finstrimlade grönsakerna och låt stå i kylen i 30 minuter. Salladen håller i flera dagar.

Carpaccio med tryffelmajo och päron.

 
Supergott och enkelt att fixa.
4 - 6 portioner.
 
Carpaccio:
 
400 g oxfile, i tunna skivor
flingsalt
svartpeppar
olivolja
2 päron
citron
rostade pinjenötter
parmesanost
 
Tryffelmajo:
 
2 äggulor
1 nypa salt
½ tsk citronsaft
½ kokt potatis
1 - 2 dl neutral olja
1 - 2 tsk tryffelolja
 
Gör så här:
Du kan fråga i matvarubutiken om de kan skära köttet jättetunt åt dig annars bör du frysa in köttet en stund så att det är halvfruset när du ska skära det, går mycket bättre då. När det är skuret så fryser du in det igen.
 
Tryffelmajo:
 
Kom ihåg att alla ingredienser ska vara rumsvarma. Kör äggulor, salt, citronsaft och potatis i en mixer. Tillsätt rapsoljan i en fin stråle under ständig mixning. Smaka av med tryffel- Tänk på att tryffeloljan har en speciell smak så provsmaka.
 
Skär päronen i skivor och dränk in dem med pressad citronsaft så att de inte mörknar.
 
Uppläggning:
 
Lägg först upp köttskivorna, salt & peppar.
Päronskivor.
Strö över pinjenötter och klickar av tryffelmajon.
Hyvla några skivor parmesanost och lägg på.
Servera med mousserande vin.

GLAD PÅSK.

 
Jag önskar er alla en Glad Påsk. Ät och njut.
 
 

Grillade pilgrimsmusslor och räkor med beurre blancesås och vaniljrisotto.

 
Supergott. Vi åt det när vi var i Halmstad för några år sedan och har knåpat ihop receptet själv.
 
2 personer.
 
Beurre blance sås:
 
2 msk scharlottenlök, hackas
100 g osaltat smör
½ tsk torkad dragon
2 msk vitvinsvinäger
1 dl mousserat vitt vin
1 dl vispgrädde
1 tsk salt
 
Vaniljrisotto:
 
2½ dl avorio eller arborioris
5 dl buljong
gurkmeja
scharlottenlök, hackas
1 st vaniljstång
 
Gör så här med risotton:
 
Fräs lök i lite olja. Häll på riset och fräs en liten stund. Häll i 2/3 av buljongen, gurkmeja och urskrapad vaniljstång. Koka riset ett tag under ständig omrörning och häll sedan i resten av buljongen. Koka i 20 minuter.
 
Sås:
 
Fräs löken, tillsätt vinäger och vin, låt nästan all vätska koka in. Rör ned grädden och koka upp. Rör ned smöret och låt det inte koka.
 
Salta och peppra musslorna ett tag innan grillningen. Ta lite olja i en grillpanna och grilla musslor + räkor snabbt på hög värme.
 
Riset lägger jag i en större kopp eller skål och vänder sedan upp riskupolen på tallriken så att det blir lite snyggt.
 
 
 

Glasstårta med punsch.

 
Enkel tårta att göra och den går också bra att göra flera dagar i förväg. Det behövs ingen glassmaskin.
 
10 portioner.
 
Botten:
300 g mandelmassa
3 st äggvitor
2 msk kakao
 
Fyllning:
3 st äggulor
1 dl strösocker
3/4 - 1 dl punsch
3 dl vispgrädde
 
Garnering:
Non Stop godisar.
 
Gör så här:
 
Ugn 200g.
Finfördela mandelmassan eller riv den grovt. Blanda med äggvita och kakao. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en springform 24 cm i diameter, med löstagbar kant. Smörj bakplåtspapperet. Födela smeten i formen och grädda i 25 minuter i nedre delen av ugnen och låt sedan botten kallna.
Vispa äggulor och socker pösigt, tillsätt punsch. Vispa grädde och blanda ned i äggvispet. Häll smeten över den kalla botten. Hacka godisarna och häll dem över smeten. Du kan också blanda hälften i smeten och garnera med resten. Täck och ställ i frysen i minst 3 timmar.

Vegetarisk lasagne.

 
Ett recept från viktväktarna och om du gör dubbel sats så blir det en hel långpanna, så det blir mycket mat.
 
Enkel sats, cirka 4 - 5  portioner.
 
16 lasagneplattor
2 burkar krossade tomater
2 gula lökar, hackas
2 vitlöksklyftor, hackas
3 paprikor, strimlas
2 burkar champinjoner, hackas om de är hela
4 morötter, mixas fint
500 g keso
1 msk olja
1 buljongtärning
1 tsk salt
½ tsk chilipulver
2 tsk oregano
1 tsk paprikapulver
1 tsk svartpeppar
90 g riven ost
 
Gör så här:
 
Fräs alla grönsaker och lök i olja, tillsätt tomater, kryddor och buljong, låt puttra i 10 minuter.
Varva lasagneplattor, keso, röra och ost.
Grädda  25 - 30 minuter i 225 grader.
 

Lök - och currysill med äpple.

 
Ännu en enkel sill att göra.
 
6 portioner.
 
1 ask 5 - minuterssill, 420g, skär i mindre bitar
1 liten gul lök, finhacka
1 mskolja
1 msk curry
½ dl majonäs
1 dl turkisk yoghurt eller gräddfil
2 krm salt
1 äpple, finhacka
 
Fräs löken mjuk i olja, tillsätt curry mot slutet och låt den fräsa med en kort stund. Låt kallna. Blanda ned majonäs och turkisk yoghurt. Smaka av med salt och lägg ned sillbitarna. Låt stå i kylen några timmar. Strax innan servering blandar du hälften av det hackade äpplet och resten garnerar du med.

Basilikasill.

 
Snabbt och enkelt.
 
6 portioner.
 
1 ask 5 - minuterssill, 420 g, skär i mindre bitar
½ kruka basilika, finhacka
½ dl majonäs
1 dl turkisk yoghurt eller gräddfil
1 st liten färsk vitlök, pressad
2 krm salt
svartpeppar
 
Häll bort lagen från sillen. Blanda ihop allt och lägg i sillen. Låt stå några timmar i kylen före servering.

Vaniljbollar.

 
Jag älskar att baka småkakor och det här enkla men goda receptet har jag fått av min kompis Lena.
 
200 g smör
5 dl vetemjöl
3 msk vaniljsocker
 
Garnering:
Strösocker
 
 
Gör så här:
 
Blanda ihop allt till en kakdeg och forma bollar som du gräddar i 175 grader i 15 minuter.
Rulla kakorna i strösocker när de är varma.
Klart.
 
 

Smokey burger de lux.

 
Goda hamburgare som man kan göra många av på en gång så räcker det flera dagar. Vi brukar steka dem på spisen eller ute på grillen.
 
2 portioner.
 
400 g köttfärs
1½  tsk liquid smoke ( rökessens på flaska, finns i de flesta butiker )
Om du inte vill ha liquid smoke kan du ta tex HP sås eller någon barbecue sås. Ibland har vi satt i rökt paprika pulver.
2 vitlöksklyftor, riven
 
1 ägg
tabasco
salt & svartpeppar
 
Tillbehör:
 
Ta det du gillar men här kommer ett förslag:
cheddarost
hamburgerbröd
rödlök
grönsaker
saltgurka
majonäs
 
Blanda färsen med liquid smoke, vitlök, ägg, tabasco, salt och peppar. Forma till två burgare. Grilla eller stek.

Tex Mex.

 
En gammal goding som är hur snabb som helst att göra.
Hur många receptet räcker till vet jag inte, men testa er fram.
 
Kycklingfile, skär i mindre kuber
1 burk, 200g philadelphiaost light
½ burk tacosalsa hot
1 burk green chili
 
Stek kycklingen. Blanda ihop resten och värm i mikron.
 
Tillbehör:
 
Nachochips
Cheese dip
Röd lök, skivad
Sallad
Tomat
 

Fajitas.

 
Gott och går att göra med kyckling eller entrecote.
 
8 st mjuka trortilla bröd
1 liten burk het tacosalsa
600 g kycklingfile / entrecote, strimlas
2 röda paprikor, strimlas
2 gröna paprikor, strimlas
2 gula paprikor, strimlas
2 gula lökar, strimlas
2 klyftor vitlök
salt & peppar
 
Fräs kött för sig samt grönsaker och vitlök för sig. Häll därefter  ½ burk taco salsa över köttet och grönsakerna, låt koka in. Värm brödet i micro. Lägg fyllningen på brödet, guacamole m. m  och vik ihop brödet.
Servera med guacamole, tacosalsa och creme fraiche.

Janssons frestelse i portionsformar.

 
Lite kul att göra i portionsformar, vilket vi brukar göra till påsk och midsommar.
 
Cirka 20 stycken, beror på vilken strorlek du har på formarna. Jag har använt små alluminium fromar bara för att det inte ska bli så mycket när vi har buffe.
 
1 kg potatis, tunna stavar
2 st gula lökar, hackas
3 dl grädde
smör
kryddpeppar & svartpeppar & salt
ansjovisfileer
ströbröd
 
Smörj formarna.Stek potatis, lök och kryddor i smör tills det får färg. Det ska inte bli genomstekt.
Lägg potatis - och lökblandningen i formarna och lägg på cirka tre ansjovisfileer i varje form. Lägg på lite mer potatis - och lökblandning.
Blanda grädde och ansjovisspad och häll på varje form. Toppa med ströbröd och en klick smör.
Grädda i ugnen i 15 minuter på 200 grader.

Kantarellpaj med västerbottensost.

 
6 - 8 portioner.
 
Pajdeg:
 
1½ dl vetemjöl special med fullkorn
1½ dl grahamsmjöl
½ tsk salt
125 g smör
1 tsk torkad timjan
3 msk kallt vatten
 
Fyllning:
 
400 g färsk bladspenat
2 dl vatten
2 krm salt
2 msk smör
3 - 4 knipplökar, hackade
½ tsk muskot, riven
1 tsk salt
½ tsk svartpeppar
5 dl trattkantareller eller gula
smör
 
Äggstanning:
 
3 ägg
3 dl mjölk
250 g västerbottensost, riven
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
 
Pajdeg:
 
Lägg mjöl, salt, smör och timjan i matberedaren och kör i 7 sekunder till stora smulor. Tillsätt vatten och kör tills degsmulorna blir en klump eller blanda allt för hand. Tryck ut degen i en springform med löstagbar kant 24 cm i diameter. Ställ i frysen i 30 minuter. Förgrädda sedan i 200 g i 10 minuter.
 
Fyllning:
 
Skölj spenaten. Koka upp vatten och salt. Lägg i spenaten och koka någon minut. Häll bort kokspadet och låt spenaten rinna av. Pressa bort överflödig vätska. Fräs spenaten i smör med löken, krydda med muskot, salt och peppar. Lägg blandningen åt sidan.
Stek svampen i smör och lägg åt sidan.
Vispa ihop ägg och mjölk, rör ned osten och salta & peppra. Lägg svamp och spenat i pajskalet, häll över äggstanningen och grädda pajen i 35 - 40 minuter i 175 grader.
 
 
 

Het ingefärskyckling.

Snabb och god maträtt.
 
4 personer.
 
4 kycklingfileer
2,5 dl matlagningsgrädde
2 dl vatten
0,5 dl chilisås
0,5 dl sweet chilisås
2 msk kycklingfond
1 lime, rivet skal
1,5 msk riven färsk ingefära
0,5 tsk röd chilipeppar, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 msk kinesisk soja
150 g små lökar eller steklökar
2 msk vatten
1,5 msk vetemjöl
 
Gör så här:
 
Häll grädde, vatten, sweet chili, chilisås, kycklingfond, limeskal, ingefära, chilipeppar, vitlök och soja i en kastrull och koka upp. Lägg i kycklingfileerna och smålökarna. Koka upp och koka sedan under lock i 20 minuter. Smaka av med salt & peppar.
Servera med ris eller pasta och en god sallad.
 
 

Chokladpudding.

 
Hur enkelt som helst och även godare att göra själv. Du får aldrig låta smeten koka.
 
4 - 5 portioner.
 
8 dl mjölk
1 dl maizena mjöl
1 dl råsocker
2 st äggulor
0,5 dl kakao
1 msk vaniljsocker
 
Blanda alla ingredienser utom vaniljsocker i en kastrull, rör med visp från start till uppvärmning. Ej kokas. När blandningen tjocknar, sänk värmen, stäng av plattan eller dra av kastrullen. När puddingen har börjat tjockna går det snabbt. Rör då i vaniljsockret.
Häll upp i trevliga portionsformar och ställ svalt.
 
Punschgrädde:
 
2 dl vispgrädde
0,5 dl punsch
2 dl jordgubbar
 
Vispa grädden och häll i punsch. Garnera med jordgubbar.

Kycklingklubba med mangoglaze.

 
Mycket god och mör kycklingklubba.
 
4 portioner.
 
4 kycklingklubbor
2 hönsbuljongtärningar
1 liter vatten
rostade sesamfrön
 
Glaze:
 
1 msk soja
1 dl mango chutney
1 msk sesamolja
2 msk honung
1 tsk sambal oelek
2 msk ketchup
 
Gör så här:
 
Koka upp vatten och buljongtärningar. Lägg i och sjud kycklingen i 20 minuter. Lyft upp dem och låt de svalna. Vispa ihop ingredienserna till glazen. Grilla klubborna snabbt ( 3 min ) på utegrill eller i ugnen. Pensla under tiden med glazen. Pensla även ett varv när de är färdiggrillade.
Servera med tex klyftpotatis och grönsaker.

Italienska parmarullar.

 
Enkelt och gott.
 
12 stycken rullar.
 
2 dl creme fraiche
salt & peppar
12 skivor parmaskinka
färsk basilika, ett knippe, strimlas
100 g soltorkade marinerade tomater, strimlas
 
Blanda ihop allt utom skinkan och lägg en klick av röran på varje skinkskiva och rulla ihop. Ställ rullarna kallt fram till servering.

Parmesankyckling gratäng.

 
1 kg kycklinfileer, delas i 2 - 3 långa bitar
1 gul lök, hackas
2 vitlöksklyftor, finhackas
1 hönsbuljongtärning
2,5 dl mellangrädde
2 dl lätt creme fraiche
1 - 1,5 msk mango chutney
200 g parmesanost, rivs
salt & peppar
 
Salt och peppara kycklingfileerna, bryn dem och lägg dem sedan i en ugnsfast form.Strö över lök och vitlök. Smula över buljongtärningen. Vispa igop grädde, creme fraiche och mango chutney, slå det över kycklingen. Strö över parmesanost. Om du vill kan du lägga på skivade tomater eller soltorkade tomater.
175 grader i 35 minuter.
Servera med ris.

RSS 2.0