Kräftpaj med avokadosalsa.

 Receptet kommer från Ann och är fräscht och jättegott.
 
 
4 portioner.
 
Pajdeg:
 
100 g smör
2 dl vetemjöl
1 dl solroskärnor
2 msk vatten
 
Fyllning:
 
1 burk kräftstjärtar i lag, 170 g
2 dl riven västerbottensost
4 ägg
2½ dl grädde
3 msk hackad dill
1 tsk salt
2 krm cayennepeppar
 
Avokadosalsa:
 
2 avokado, skär i bitar
1 - 2 msk pressad citronsaft
1 klyfta melon, 200 g, skär i mindre bitar
dillkvistar
 
Gör så här:
 
Blanda ingredienserna till pajdegen och kör i matberedaren. Kör tills en klump bildas. Kavla eller tryck ut degen i en pajform 24 cm i diameter och nagga botten med en gaffel. Låt stå i kylen 20 minuter. Grädda 225 grader i 10 minuter. Häll av vätskan från kräftstjärtarna och låt dem rinna av väl. Läg osten i botten på pajskalet och strö över hälften av kräftstjärtarna ( spara hälften till salsan ). Vispa ihop ägg, grädde, dill, salt och peppar. Häll det i pajformen. Grädda i ugnen på nedersta falsen 225 grader i 30 minuter. Blanda ihop salsan och toppa den färdiggräddade pajen.

Viltwallenbergare med gräddsås.

 
Det hät receptet fanns i Coop bladet för några år sedan i samband med Jokkmokksmarknad. Det är inga vanliga köttfärsbiffar och såsen är annorlunda också. Passar utmärkt som bjudrätt.
 
4 - 5 portioner.
 
Gräddsås:
 
1 msk smör
50 g rotselleri, skalad, i bitar
1 gul lök, i bitar
1 morot, i bitar
5 dl vatten
1½ msk viltfond
½ dl gin
2 dl vispgrädde
4 torkade enbär
2 tsk torkad timjan
7 vitpepparkorn
1 lagerblad
1 msk röd - eller svartvinbärsgele
1 krm salt
½ krm peppar
maizena + vatten, till redning
 
Gör så här:
 
Smält smöret och lägg i rotselleri, lök och morot och fräs under omrörning i 30 sekunder. Tillsätt vatten, fond gin och grädde. Stöt enbär, timjan, vitpeppar och lagerblad fint i en mortel och tillsätt dem. Låt såsen koka 20 - 30 minuter på medelstark värme, gärne längre. Sila såsen och häll tillbaka i kastrullen och koka upp igen. Rör samman maizena och vatten. Red såsen och tillsätt gele, salt och peppar. Puttra någon minut.
 
Wallenbergare:
 
600 g viltfärs, går bra med nötfärs
3 äggulor
3 dl vispgrädde
3 torkade enbär
½ msk salvia
½ msk rosmarin
1½ tsk rosepeppar
1 tsk flingsalt
2 dl ströbröd
3 msk smör
 
Gör så här:
 
Lägg färs och äggulor i en skål. Tillsätt grädden lite i taget samtidigt som du vispar blandningen med elvisp. Lägg kryddorna i en mortel och stöt sönder dem. tillsätt dem i färsen. Forma runda biffar och vänd dem i ströbröd. Hetta upp smör och stek dem 3 - 4 minuter på ganska svag värme. Lägg dem på ett ugnssäkertfat och efterstek dem i ugnen 10 - 15 minuter.
 
Servera med potatismos och rårörda lingon.

Fiskgratäng med fetaost.

 
Snabblagat  och gott.
 
4 personer.
 
600 g sejfile
1 tsk salt + ½ tsk salt
1 krm svartpeppar + 1 krm svartpeppar
2 tomater, skivade
200 g fetaost
2½ dl matlagningsgrädde
1½ dl mjölk
2 msk vetemjöl
2 msk dill, hackad
 
Ugn 225 grader.
 
Lägg fisken i en ugnsfastform och strö på 1 tsk salt och 1 krm svartpeppar. Lägg på de skivade tomaterna och smula över fetaosten. Vispa ihop grädde, mjölk och mjöl i en kastrull. Låt koka upp och sjud i 5 minuter. Smaka av med ½ tsk salt och 1 krm svartpeppar. Blanda i dill och häll såsen över fisken. Tillaga mitt i ugnen i 25 minuter. Servera med potatis eller ris.

Skaldjurssallad med passionsfruktsdressing.

 
En annorlunda skaldjurscocktail. God och enkel att göra. Du kan utesluta det du inte gillar. Den är fräsch och krispig.
 
8 personer.
 
1 burk räkor i lag, 350 g
1 burk musslor i lag, 350 g
150 g sockerärtor, finstrimlas
1 knippe salladslök, finstrimlas
½ röd chilifrukt, tex spansk peppar, finhackas
150 g machesallad
 
Dressing:
 
2 passionsfrukter, gröps ur och passeras genom en finmaskig sil, behåll bara saften
1 msk lime, pressad
½ dl rapsolja
2 krm socker
1 krm salt
 
Låt musslor och räkor rinna av. Blanda skaldjur och grönsaker. Börja med dressingen. Blanda saften av passionsfrukten med limesaften, oljan, socker och salt. Fördela machesalladen i glas och toppa med skaldjurssalladen. Ringla över dressingen och servera genast. Ät.

Dillkryddad laxtartar.

 
God och enkel . Det som är bra med detta recept är att du kan göra den flera dagar i förväg och den känns inte rå bara för att det är en tartar.
 
4 personer.
 
4 dl laxfile, tärnad i små bitar
1 msk socker
1 msk dijonsenap
3 msk dill, finhackad
0,5 msk citronsaft
1 msk creme fraiche
 
Tillbehör:
 
Ta det du vill. Här kommer några förslag.
 
Sikrom
Röd lök, finhackad
Brödkrutonger istället för att lägga laxpucken på en skiva mörkt bröd.
På bilden ser du tomater och det går att utesluta.
 
Gör så här:
 
Lägg den finhackade laxen i en skål och blanda ned alla ingredienser. Rör om väl. Lägg hälften av röran på glad pack eller aluminiumfolie i en lång sträng. Lagom tjock för att sedan kunna skära laxpuckar. Gör en till likadan sträng. Rulla ihop plasten och forma en slät rulle som är cirka 3 -4 cm tjock. Det ska se ut som en smällkaramell. Frys in i cirka 2 timmar eller flera dagar. Om du fryser in dem i flera dagar så måste du tänka på att ta fram de i god tid för att kunna skära dem i bitar. Puckarna ska vara lite kalla för att kunna skäras i snygga bitar. Vid servering så skär du dem i puckar och garnera runt ikring dem som du önskar själv.

Citronlax med marinerade tomater.

 
Salladen passar utmärkt till grillat kött också.
 
4 portioner
 
600 g laxfile
½ dl olivolja
rosepeppar
flingsalt
1 citron, dela på hälften
 
Marinerade tomater:
 
1 kruka färsk basilika
100 g soltorkade tomater, grovhackas
200 g pesto
½ dl olivolja
2 msk balsamvinäger
salt & peppar
1 rödlök, skivad
750 g cocktailtomater, halveras
70 g ruccola
50 g pinjenötter, rosta i torr panna
 
Börja med att marinera tomaterna. Riv ned basilikan, tomater, lök och soltorkade tomater i en skål. Blanda i hälften av peston, olivolja och balsamvinäger. Salt & peppar. Låt stå kallt till servering.
 
Nu till laxen. Ringla olja över laxen och krydda med rosepeppar och flingsalt. Grilla. Grilla den delade citronen ( blir väldigt gott, en sötare smak ).  Nu är allt klart och det återstår bara att lägga upp på tallriken.

Stekt kassler med äpplen och stuvad vitkål.

 
 
En enkel, god vardagsrätt som vi lagat flera gånger.
Bilden är inte bra men får duga.
 
800 g kokt kassler, skivad
3 äpplen, skär i centimeter stora kuber
½ dl persilja, går att utesluta
2 schalottenlökar, strimlad
1 huvud spetskål, jag har tagit vitkål ibland, strimlad
1 dl cider / vitt vin, cider är godare
2 dl grädde
2 msk smör
2 msk socker
salt & peppar
 
Svetta lök och kål i stekpanna med smör. Slå på grädden och koka ihop. salt & peppar. Stek kasslern i lite olja. Hetta upp en stekpanna och sprid ut sockret tunt och lägg ned äpplena när sockret har smält. Slå på cider och låt all vätska koka bort. Salta. Vänd persilja i kålen innan servering.

Grillade pilgrimsmusslor med saffransaioli.

 
Min bror och svägerska bjöd på detta en påsk i stugan, så enkelt och så gott. Det är en förenklad variant av aioli.
 
 
4 portioner.
 
1 nypa saffranstrådar ( blötlägg + 2 tsk vatten ) går lika bra med vanlig saffran
4 msk majonäs
1½ msk vispgrädde
1 tsk citronsaft
 
Blanda majonäs och saffran. Blanda ned grädden ( ovispad ) och citronsaft. Rör om.
 
20 pilgrimsmusslor
30 g smör
1 msk olivolja
3 nävar sallad
 
Stek musslorna hastigt. Lägg sallad på en tallrik och lägg på några musslor. Rippla över saffrans såsen.

Chai the.

Supergott the som vi drack på en Indisk restaurang i Stockholm.

 

           1 liter vatten          

1 dl svart te

1  kanelstång

1 tsk kardemummakärnor

2  stjärnanis

3  kryddnejlikor

3  svartpepparkorn

2  bitar torkad ingefära

 

 Servering:

  • mjölk 
  • honung      

    

Låt vatten, teblad och kryddor värmas i en kastrull. Dra ifrån plattan precis innan det börjar koka. Låt dra i cirka 5 minuter. Värm upp och skumma önskad mängd mjölk med en visp. Fyll glas till hälften med te och smaksätt med honung. Toppa med den varma och skummade mjölken. Ursäkta de två svarta prickarna, de går ... inte att få bort.

 

 

 

.

 


Älgfärspaj.

 
God paj och den går naturligtvis att göra med annan färs än älg. Gör en vanlig pajdeg och tryck ut i en rund form, förgrädda.
 
4 - 5 hg älgfärs
1 gul lök, hackas
1 vitlöksklyfta, pressa
6 st soltorkade tomater som urvattnas om de varit salta, strimla
10 - 15 svarta oliver med kärna, kärna ur
10 - 15 gröna oliver med kärna, kärna ur
5 - 6 enbär, krossas
champinjoner, färska, skivas
2 ägg
2½ dl mellangrädde
ev lite bonjoursås eller ost
riven lagrad ost
 
Ugn 200 - 225 grader i 20 minuter.
 
 
Fräs älgfärs och lök, blanda i tomater, oliver och enbär. Lägg i det förgräddade pajskalet. Lägg på de skivade champinjonerna och häll över ägg- och gräddblandningen. Lite bonjoursås och sist riven ost. Gratinera.
 
 

Limoncella likör.

 
 
 
Enkelt att göra själv. Går att dricka den som den är eller använda den i desserter. Vi har gjort båda delarna.
 
0,5 kg citroner, skalas med potatisskalare, ej det vita från skalet.
0,5 liter okryddad sprit, vodka eller brännvin
0,5 liter vatten
0,5 liter strösocker
 
Värm socker och vatten tills det har löst upp sig. Låt svalna. Blanda ned citronskal och alkohol i sockerlösningen. Häll över i en glasburk med tättslutande lpck och låt dra i 2 veckor i kylen. Sila. Klar för användning. Limoncella ska drickas iskall.
 

Nasi goreng eller Indonesisk pyttipanna.

 
 
 
Receptet kommer från min vän Ann och är lätt att laga och naturligtvis gott.
Tänk på att du ska marinera köttet dagen innan du ska laga till det.
 
300 g färsk skinka, du kan ta mer också om du vill, tärnad
4 portioner ris
1 buljongtärning
curry
1 burk skivad ananas, skär i bitar, spara spadet
1 burk champinjoner, skivade
1 lök, hackad
1 purjolök, skivad
röd paprika burk eller färsk, strimlad
5 dl vitkål, strimlad
200 g räkor, skalade
7 vitlöksklyftor, pressad
soja efter behag
sambal eolek eller tabasco ( 1/4 flaska ) dosera efter vilken styrka du vill ha
salt
 
 
Blanda soja och vitlök till marinaden och lägg i köttet, låt ligga i kylen över natten. Häll inte bort marinaden. Stek köttet i stekpannan och låt puttra tills det mesta av marinaden kokat in. Koka riset med buljongtärning och lök. Bryn strimlad vitkål i smör och curry efter smak, tillsätt purjolök mot slutet och häll över lite buljong och låt puttra tills vitkålen är lagomt mjuk, ska fortfarande vara lite krispig. Om du har färsk paprika bör du steka den lite i olja. Blanda sedan ihop ris, kött, vitkål, ananas, svamp och paprika i en stor ugnsfast form. Smaksätt med sambal oelek eller tabasco och lite ananasspad. Tänk på att tabasco och sambal oelek är starkt, så ta lite i sänder och testa dig fram. Värm allt i ugn på 300 grader med folie över i 10 - 15 minuter. Tillsätt lite buljong om det verkar torrt. Garnera med räkor efter uppvärmningen i ugnen. ÄT!
 
 
 
 

Sotad Salma carpaccio med saffransemultion,

Salmalax är en norsk laxart som anses vara bästa av alla kockar i hela världen. Från att den simmar i havet så är den rensad och packeterad inom 4 timmar och därför håller den sig saftig och röd i färgen. Det här receptet går att göra med vanlig lax. Snabbt, enkelt, gott och lite annorlunda.
 
4 personer
 
400 g lax
1 msk rökt paprikapulver, finns på alla större varuhus
1 påse saffran
2 äggulor
3 dl matolja
1 tsk dijonsenap
1 ask kryddkrasse
surdegsbröd
salt & peppar & socker
lite citronsaft
ev toppa med lite löjrom, men inte nödvändigt
 
Lax:
 
Pudra paprikapulvret på laxbiten och sota i riktigt varm panna så att den får en svart kant. Frys biten en liten stund så går den lätt att skiva. Skiva laxen tunt och lägg på tallrik penslad med olivolja.
 
Saffransemultion:
 
Tänk på att alla ingredienser till majonäsen ska vara rumsvarma, annars kan det skära sig.
Mixa äggulor, dijonsenap och saffran så att det blir krämigt. Tillsätt matoljan i en fin stråle tills majonäsen tjocknat. Smaka av med salt, peppar och citronjuice.
 
Surdegskrutonger:
 
Tärna surdegen i 1x1 cm kuber och stek krispiga i stekpanna och pudra över ca 1 msk socker. Salta & peppra.
Lägg upp och servera.

Chokladpaj med kola.

 
Supergod och mäktig. Ingen ugn behövs.
 
Botten:
 
200g kakor, tex maryland cookies choklad
75 g smör
 
Mörk chokladkola:
 
1,5 dl vispgrädde
1,5 dl strösocker
1 dl mörk sirap
2 msk kakao
0,5 tsk ättiksprit 12%
50 g smör
 
Vit chokladkola:
 
1,5 dl vispgrädde
1,5 dl strösocker
1 dl ljus sirap
100 g vit choklad
0,5 tsk ättiksprit 12%
50 g smör
 
Gör så här:
 
Mixa kakorna till smulor. Smält smöret och häll i matberedaren under tiden som den går. Tryck ut smulorna i en pajform med löstagbar kant, 24 cm. Ställ kallt.
 
Mörk chokladkola:
Blanda grädde, socker, sirap och kakao i en kastrull och koka upp. Låt koka i 10 minuter till 120 grader. Dra kastrullen från värmen och rör i ättiksprit och smör. Häll upp kolan i pajskalet och låt det svalna i kylen.
 
Vit chokladkola:
Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull och koka upp. Koka i 10 minuter till 120 grader. Hacka under tiden chokladen. Dra kastrullen åt sidan och och rör i choklad, ättiksprit och smör. Häll genast smeten över den stelnade mörka chokladkolan. Ställ kallt. Vid servering är pajen godast om den får stå framme en stund och pudra över lite kakao. Servera små bitar eftersom den är så mäktig.

Parmesangratinerade räkor med papayasalsa. Kycklingspett med ingefära och het kokossås. Melonsallad med fikon.

Här kommer ett roligt och gott recept. Bli inte avskräckt när du ser alla ingredienser för det är inte så mycket jobb med detta recept. Det som är viktigt att uppmärksamma är att du ska börja marinera en del 1 dygn i förväg. Ta dig tid någon helg och laga detta och njut.
 
Parmesangratinerade räkor med papyasalsa.
 
36 större räkor
Marinad:
1 dl olivolja
4 msk sweet chilisås
½ urkärnad finhackad röd chilifrukt
4 - 6 vitlöksklyftor, pressade
1 dl färsk basilika, finhackad
Blanda ihop marinaden och lägg i räkorna. Marinera 1 dygn i kylskåpet.
 
Papayasalsa:
 
3 papayafrukter, gröps ur
½ urkärnad röd chilifrukt, finhackad
4 msk limesaft
½ tsk salt
 
Mixa papaya och chilifrukt till en slät sås. Smaka av med limesaft och salt.
 
Gratinering:
 
12 träspett
1 tsk salt
4 dl riven parmesanost
 
Ta upp räkorna ur marinaden. Trä upp på spett. Salta och vänd dem i parmesanosten. Tryck till så att osten fastnar. Lägg dem i en smord ugnsfast form och grilla i 3 minuter, högst upp i ugnen eller stek dem hastigt i en stekpanna.
 
Kycklingspett med ingefära och het kokossås:
 
600 g kycklingfile, skär i 2 cm bitar
 
Marinad:
 
1 dl soja
½ dl olja
½ dl honung
½ dl ingefära, finriven
saft av ½ pressad lime ( 1½ msk )
2 pressade vitlöksklyftor
1 krm timjan
 
Blanda marinaden. Lägg i kycklingen och marinera i 6 timmar.
 
Kokossås:
 
1 stor gul lök, finhackad
1 purjolök, finhackad
2 msk olja
½ röd chilifrukt, finhackad
½ grön chilifrukt, finhackad
1 tsk sambal oelek
1 dl riven kokos
1 hönsbuljongtärning
skal av 1 lime och saft av ½ lime
5 dl vatten
2 dl grädde
 
Stek lök och purjolök i olja utan att det tar färg. Tillsätt resten av ingredienserna till såsen och koka samman på svag värme i 10 minuter till en simmig konsistens.
Trä upp kycklingen på träspett och grilla högst upp i ugnen i 3 minuter eller i en het stekpanna.
 
Melonsallad:
 
½ vattenmelon, skär i mindre kuber
1 honungsmelon, skär i mindre kuber
1 galiamelon eller liknande, skär i mindre kuber
6 färska fikon eller plommon, skär i klyftor
 
Dressing:
 
8 kvistar mynta eller torkad
3 dl vatten
2 msk socker
1 msk vinäger
1 krm salt
 
Blanda allt till dressingen och värm den så att sockret smälter. Låt kallna. Slå den kalla dressingen över melonbitarna.
Servera med ris.
 
 
 
 

RSS 2.0