Varm svampsallad med getost.

 
Lättgjord och ändå festlig start på middagen som funkar perfekt med att glas fylligt vitt vin.
 

Krutonger

2-3skiva(or) bondbröd

1 msk rapsolja

 salt

Svampsallad

200g skogschampinjoner

2 - 3 msk smör

salt & peppar

100 g blandad sallad

150 - 200 g getost

Garnering

oliv - eller citronolja

 

 Sätt ugnen på 180°. Riv brödet i smulor, vänd runt dem i olja och lite salt. Rosta krutongerna gyllene och knapriga mitt i ugnen 10-15 min. Ta ut och låt svalna.

 Smula getosten. Skiva svampen grovt. Stek svampen helt igenom i smör, salta och peppra. Blanda sallad, svamp och krutonger, fördela på fyra tallrikar. Fördela getosten, ringla över olja och servera bums.

 

DRYCKESTIPS:

 

2014 Marie d’Alsace, Frankrike, ekovin  Nr 12244, 79 kr

eller

         2015 Four o’Clock Chardonnay, Australien, ekovin Nr 6439, 99 kr

Alkoholfritt:

Eriksberg Julbordslager, Sverige Nr 1960, 11:90 kr/33 cl

 

 

 

 

 

 

 

 


Mums Mums.


20 stycken.
 
4 ½ dl strösocker
3/4 dl florsocker
1 äggvita
1½ dl vatten, kallt
1½ msk gelatinpulver
1½ dl vatten, kokhett
 
Garnering:
4 dl kokos
1 - 2 msk kakao
1 msk vaniljsocker
 
GÖR SÅ HÄR:
 
Blanda strösocker, florsocker, äggvita och det kalla vattnet i en bunke.

 Blanda gelatinpulvret och det kokheta vattnet i en skål.

 Häll den varma gelatinblandningen i sockermassan och vispa kraftigt med en elvisp eller i en bakmaskin tills massan är vit och fluffig.

 Blanda ihop kokosflingor, kakao och vaniljsocker i en skål. Börja med den mindre kakaomängden och smaka av så att det blir lagom chokladsmak.

Strö ett tunt lager av kokosblandningen i botten på en form, ca 20 x 30 cm, klädd med bakplåtspapper. Bred ut skumsmeten jämnt ovanpå och strö kokosblandningen även på ytan. Låt stå kallt och stelna i ett par timmar.

 Lyft över skumkakan på en skärbräda och skär den i bitar. Doppa kanterna i kokosblandningen. Förvara rutorna i kylskåpet.


Fudgecake.

 
Den lätt kladdiga, seg mjuka bottnen täcks av en magiskt god kola fudge. Passar både som dessert, till fikat eller som tårta på ett kalas.
 
Botten:
100 g smör
2 ägg
2 3/4 dl strösocker
3/4 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
1 krm salt
1½ dl vetemjöl
 
Fudge:
2 dl vispgrädde
1 dl strösocker
1 dl ljus sirap
4 tsk kakao
50 g smör
 
Garnering:
florsocker
 
 Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en rymlig kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna och rör ihop allt till en jämn smet.

 Häll smeten i en smord och bröad springform, 23–24 cm i diameter.

 Grädda kakan i 18–22 min. Låt den kallna i formen.

 Blanda alla ingredienserna utom smöret, i en kastrull. Koka upp det och låt det puttra till 125–127 grader. Tag bort kastrullen från värmen och tillsätt smöret. Blanda till en slät smet.

 Häll fudgen över kakan och låt den stelna i kylen. Servera gärna med en klick vispgrädde.

 

 

 

Garnering florsocker


Fake fried chicken med coleslaw.

 
Pankos ströbröd gör kycklingen krispig. Pankos är ett japanskt ströbröd som finns på de flesta matvarubutiker. Det påminner om chicken nuggets och det blir ännu godare om du friterar kycklingen.
 
4 portioner.
 
   ägg

0,5 dl  gräddfil

1 tsk  oregano

0,5 msk  dijonsenap

600 g  kycklinglårfilé

2 dl  pankoströbröd

 

Coleslaw:

200 g strimlad vitkål

2  rivna morötter

1  liten rödlök

1 dl  yoghurt 10%

1 dl  majonnäs

1 msk  ketchup

1 msk  dijonsenap

1 tsk  chiliflakes

salt och svartpeppar

 

Tillbehör:

ev sötsur sås

ev picklad rödlök

 

 

Vispa ägget lätt och tillsätt gräddfil, oregano och senap. Skär varje  kycklinglår i två eller tre bitar. Salta och peppra kycklingen. Doppa i äggblandningen och sedan i ströbrödet. 

Lägg kycklingbitarna på ett galler och tillaga högt upp i ugnen tills de är gyllene, ca 15 min på 200  grader.. Servera med coleslaw.

Coleslaw:

Lägg alla grönsaker i en bunke och blanda med yoghurt, majonnäs, ketchup, senap och chiliflakes. Smaka av med salt och peppar. Låt stå i kylen till servering.


Torskrygg bourguignon med mandelpotatismos.

 
Supergott och inte så krångligt som det ser ut. Vi bjöd på det igår och alla tyckte om det. Mycket går att förbereda. Fotot blev inte bra, men jag tog det när vi skulle servera och det var ganska stressigt just då.
 
4 portioner
 
Ingredienser:
 
torskrygg, 4 st bitar ,180 gram
500 g mandelpotatis
scharlottenlökar, 4 st
champinjoner, 12 st små
0,25 liter grädde
0,5 dl mjölk
o,5 liter kalvfond, se måtten på fondflaskan
100 g sidfläsk
1 pkt bacon
0,5 dl persilja
½ flaska bourginogne rött vin
1 st påse smålök / steklök
1 msk balsamicovinäger
2 msk smör
4 kvistar timjan eller torkad efter behag
1 msk råsocker
salt & peppar
balsamicoreduktion
 
Gör så här:
 
Häll i vin, kalvfond, råsocker, balsamicovinäger och timjan i en kastrull och låt reducera till hälften. Detta går att förbereda. Innan servering kan du ev reda såsen med maizena.
Rimma torsken med grovsalt i 3 timmar så att överflödig vätska försvinner. Torka av saltet sedan.
Skala potatisen och låt koka i saltat vatten tills den är mjuk, använd sedan en potatisstomp eller mixer och gör mos. Häll i grädde, smör, mjölk, salt och peppar. Hacka scharlottenlöken och låt svettas i en panna med smör, låt ej löken få färg. Vänd sedan ned lökblandningen i moset.
 
Skala steklöken och låt svettas i en panna med smör utan att få färg, de ska vara hela. Lägg åt sidan. Skär upp bacon samt sidfläsk i tärningar och stek knapriga. Blanda i champinjonerna och låt dem steka med bacon och sidfläsk. Blanda allt detta med steklökarna. Hacka persilja och blanda ned i lök - och baconblandningen.
 
Stek torsken på låg värme i en stekpanna. Salta väldigt lite , men peppra efter behag.
 
Servera i djuptallrik med lök - och baconblandningen i botten. Ringla över balsamreduktionen. Häll på sås så att det precis täcker blandningen. Torsken serveras på toppen utav detta. Servera mandelpotatispuren i små skålar bredvid.
 
 
 

Vaniljhjärtan i långpanna.

 
Receptet från Hemmets journal.

Eftersom fyllningen sjunker ned i kakan så blir den extra saftig. Gör den i en långpanna 30 X 40 cm.

 

500 g smör

10 dl vetemjöl

4 dl strösocker

4 msk vaniljsocker

1 msk bakpulver

 

FYLLNING:

2 dl kesella

5 dl crème fraiche

4 ägg

3 dl strösocker

1 msk vaniljsocker

 

Ställ ugnen på 200 grader.
Jobba ihop mördegen i en matberedare, har du liten så kan du göra hälften först och hälften sen till toppingen.
Hälften av mördegen ska tryckas ut i den smorda formen.
Rör sedan ihop fyllningen och bred ut över kakan, strössla sedan den andra delen av mördegen över fyllnings och grädda i 30 minuter. Pudra florsocker över kakan när den svalnat.

 

 

 

 

 

 


Öppen moussaka.

 
Att göra moussaka i de urgröpta aubergineskalen är genialt. Om du gör dem i små auberginer kan du ha de till förrätt.
 
4 portioner.
 

2   auberginer

1 msk olivolja

1  finhackad gul lök

2   pressade vitlöksklyftor

400 g  lammfärs

1 msk  tomatpuré

500 g  krossade tomater

0,5 msk  torkad oregano

1 tsk malen kanel

salt & peppar

 

Ostsås:

1   ägg

2 dl rysk yoghurt

2 dl finriven parmesan

salt och peppar

 

Sätt ugnen på 175°. Dela auberginerna på mitten och baka mjuka mitt i ugnen, ca 30 min. Skrapa ut innanmätet med en sked tills det är ½ cm kvar till skalet. Hacka det utgröpta innanmätet grovt och lägg skalen i en ugnsform.

Hetta upp olja i en stekpanna och stek löken under omrörning ca 5 min. Tillsätt vitlök och köttfärs och stek på hög värme tills färsen är brynt. Sänk värmen och tillsätt resterande ingredienser. Låt sjuda (småputtra) ca 10 min.

Ostsås:

Vispa ägget lätt och tillsätt yoghurt och parmesan. Smaka av med salt och peppar.

Vänd ner den hackade auberginen i köttfärssåsen och fyll aubergineskalen med den. Skeda över ostsåsen och gratinera mitt i ugnen till fin yta. Servera gärna med en grön sallad.

 
 

Knäckig päronpaj med ingefära.

 
 
6 mogna päron
1 tsk riven färsk ingefära
150 g smör
1½ dl strösocker
3 dl havregryn
1½ dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
½ dl ljus sirap
2 msk mjölk

Sätt ugnen på 200 grader, skala och kärna ur päronen. Smörj formen med smör, och skär päronbitarna i skivor. Riv över ingefära och börja sedan med knäck-täcket. Smält smöret i en kastrull , och dra bort frän värmen när den har smält -rör ner mjölk och sirap. Blanda de torra ingredienserna i en skål och rör sedan ner i smör blandningen, Lägg päronbitarna i den smorda formen och klicka / bred ut smeten över frukten. Ställ in i mitten på ugnen i ca 20 minuter, eller tills pajen är knäckigt / gyllenen.

Servera med glass eller vaniljsås.


Fruktsallad med kardemummaglass och crunch.

 
En frisk fruktsallad är alltid gott, och med en kryddig kardemummaglass, lättgjord på kallrörd smet, lyfter det ytterligare.
 
4 portioner.
 
2 - 3 apelsiner
2 sharonfrukter , permison
3 - 4 smulade småkakor tex mandelskorpor eller choklad kakor
 
Kardemummaglass:
4 äggulor
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk malen kardemumma
2½ dl mjölk , 3%
2 dl vispgrädde
 
Glass:
 Vispa äggulor, strösocker, vaniljsocker och kardemumma ljus och poröst. Rör i mjölk och grädde, blanda väl men vispa inte mer. Kör smeten i glassmaskin och servera direkt, eller frys in för senare bruk.

 Skala apelsinerna med vass kniv så alla hinnor försvinner. Skiva apelsinerna ganska tunt, liksom sharon/persimon. Varva frukten på fyra assietter. Strö kaksmulor över och bjud med en generös skopa glass.

 
 

Minitiramisù med färska bär.

 
Snabb, enkel och kul variant på den italienska klassiska desserten. Jag tycker att man kan droppa på någon likör eller tex whisky.
 
4 8 portioner.
 

8 savoiardikex

cirka 1 dl starkt kaffe

2 ägg

3/4 dl socker

200 g rumstempererad mascarponeost

1 lime, skalet

jordgubbar eller andra färska bär

balsamicokräm på flaska

kakao

 

Lägg kexen på varsin assiett. Häll över lite kaffe på varje.

Vispa äggvitorna till hårt skum. Vispa gulorna och sockret pösigt i en annan bunke. Tillsätt mascarpone till gulorna. Blanda väl och vänd sedan försiktigt ned äggviteskummet och rör om. Blanda i rivet limeskal.

Bred ut blandningen över kexen. Ringla över balsamicokräm och sikta sedan på kakaopulver.

Lägg på bären.


Kyckling-parmigiana.


Supergott och en del går att förbereda. Jag serverade med Barillas pasta nr 9.
 
6 - 8 portioner
 
1, 2 kg kycklinglår filé
4 vitlöksklyftor, hackas
1 nypa chiliflakes
4 burkar hela konserverade tomater, gärna med basilika
1 kruka basilika
salt & peppar
2 dl vetemjöl
3 - 4 ägg
4 dl panko, japanskt ströbröd
2- 4 tsk rökt paprikapulver
2 dl parmesanost, riven
2 mozzarellaostar
1 tsk torkad oregano
 
Hetta upp en rejäl skvätt olivolja i en tjockbottnad gryta. Fräs vitlöken så att den nätt och jämt får färg. Tillsätt chiliflakes och rör i tomaterna. Krossa dem med en träslev så att de går sönder och tillsätt lite basilika med stjälkar och allt. Salta och peppra. Låt puttra i cirka 30 minuter medan du gör resten. Ta fram tre djupa tallrikar: häll mjöl i en, uppvispade ägg i nästa, panko blandat med rökt paprikapulver i den sista. Kläd en skärbräda med plastfolie, lägg upp kycklingen och täck även den med ett lager plastfolie. Banka köttet hårt så att det blir lagom tunt och fint. Salta och peppra ordentligt. Hetta upp jättemycket olja i en stekpanna. Kolla med en brödbit så att den får färg. Doppa kycklingen först i mjöl, sedan i ägg och sist i panko. Stek i omgångar tills ytan får lite färg. Hit kan man förbereda.Häll upp ett lager tomatsås i en ugnsfast form. Toppa med lite kyckling och strö över parmesan. Riv mozzarellan i småbitar och strö över ett par bitar. Upprepa lagren modell lasagnetänk. Avsluta med sås, parmesan och mozzarella. Strö över oregano. Grädda i 200 grader i cirka 30 minuter. Garnera med basilika. Servera med pasta om du har lust, men det behövs egentligen inte.
 
 
 

Ricottacrostini med balsamico-körsbär.

 
Buonissimo och busenkelt! Perfekt liten förrätt som får inleda aftonens italienska meny och den är mycket godare än vad man tror.
4 portioner.
 
15 - 20 körsbär
olivolja
2 schalottenlökar, finskurna
1 msk socker
1 msk rosmarin, finhackad
1 msk balsamvinäger
4 - 8 skivor bröd
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 burk ricotta 250 g
1 citron, rivet skal
flingsalt
honung
chiliflakes
 
Kärna ur körsbären. En olivurkärnare, virknål eller ätpinne ovanpå en flaska är fiffiga redskap till detta pillerijobb eller köp konserverade på burk ( kompott heter de som vi köper ) Hetta upp olivoljan. Tillsätt löken och låt stekas mjuk utan att få färg. Tillsätt socker och låt det karamelliseras lite. Häll sedan i körsbär, rosmarin och balsamvinäger och vänd runt som hastigast. Grilla, rosta eller stek brödet. Gnid ytan på ena sidan med vitlöksklyftan. Bred på generöst med ricotta. Riv över citronskal och strö över lite flingsalt. Fördela sedan körsbärslöken ovanpå. Toppa med lite honung och chiliflakes.

Mjölkchokladpannacotta tårta.

 
 
Botten:
14 digestivekex
100 g smält smör
 
Mixa kexen och blanda med det smälta smöret.
Tryck ut i en springform.
Ställ kallt medan du gör pannacottan.
 
Pannacotta:
200 g mjölkchoklad
1 liter grädde
3 msk kakao
6 gelatinblad
2 tsk vaniljsocker
 
Lägg gelatinbladen i kallt vatten en stund.
Koka upp grädden.
Tillsätt de urkramade gelatinbladen.
Tillsätt den hackade mjölkchokladen, kakao och vaniljsockret och rör tills allt smält.
Häll pannacottan på botten, täck och ställ kallt tills den stelnat.
 

 

 

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 

 

 

 

 
 
 

Dubbel kladdkaka med nougattäcke.

 

10–12 personer  

MÖRK CHOKLAD

125 g smör 125 g mörk choklad 125 g florsocker, ca 2 1/2 dl 60 g vetemjöl, ca 1 rågad dl 1 1/2 ägg, rumstempererat 2 dl frysta hallon, ca 100 g

VIT CHOKLAD

125 g smör 125 g vit choklad 125 g florsocker, ca 2 1/2 dl 60 g vetemjöl, ca 1 rågad dl 1 1/2 ägg, rumstempererat, ej kylskåpskallt finrivet skal av en tvättad citron

NOUGATTOPP

250 g nougat 1 dl nutella

GARNERING & SERVERING

lättvispad grädde, smält nougat, flagad choklad, bär

1. Ta fram samtliga ingredienser och två kastruller. Smält smöret till respektive smet i vardera kastrull på låg värme. Hacka chokladen. Sätt ugnen på 175°.

2. När smöret är smält, rör ner choklad och florsocker till respektive smet. Rör ihop kraftigt med en ballongvisp. Dra av från värmen när smeten är smält och slät. Finriv citronskalet och rör ner i den vita chokladsmeten tillsammans med mjöl och ägg. Rör ner mjöl och ägg i den mörka chokladsmeten.

3. Klä en rund bakform med avtagbar botten med bakpapper och smörj kanterna. Häll i den mörka chokladsmeten.

4. Strö ut hallonen.

5. Häll den vita chokladsmeten ovanpå den mörka.

6. Baka i ugnen i ca 25 minuter. Låt svalna. Låt gärna stå över natten.

7. Smält nougaten i vattenbad tillsammans med nutellan, häll på när kakan har svalnat. Ställ hela formen kylskåpskallt. Gärna över natten. Servering: Ta ur kakan ur formen och låt den bli rumstempererad, ca 30 minuter. Garnera och servera med exempelvis smält nougat, flagad choklad och/eller bär och lättvispad grädde!


Pilgrimsmusslor i lyxigt sällskap.

 
Bilden övernsstämmer inte riktigt med receptet. Ingen sparris men det passar säkert om du vill ha det.
 
4 portioner.
 
12 pilgrimsmusslor
smör till stekning
100 g sockerärtor, förväll 1 min i lättsaltat vatten, spola sen i kallt vatten, strimlas
2 plommontomater, delas i kvartar, skrapa ur kärnhuset och skär bort skalet, strimlas
1 msk finhackad schalottenlök
2 skivor parmaskinka, strimlas
 
Smörsås:
 
1 schallotenlök, finhackas
1½ dl vitt vin
1 tsk vitvinsvinäger
150 g rumsvarmt smör
salt & peppar
 
Blanda tomater, sockerärtor och schalottenlök. Knaperstek parmaskinkan i torr panna.
 
Sås:
 
Lägg löken i en kastrull. Häll på vinäger och vitt vin, låt koka sakta tills endast några matskedar kvarstår. Öka värmen och klicka i smöret under ständig vispning. Salta & peppra.
 
Hetta upp smör i en stekpanna. Krydda och stek pilgrimsmusslorna i 2 minuter på vardera sida. Servera med tomatsalladen, vinsåsen och parmaskinkan.
 
 

RSS 2.0