GOTT NYTT ÅR:

 
Jag tackar er för detta år och hoppas på många bra recept nästa år.
 
 

SKÅL!!!!!
 

Gratinerad hummer.

 
Det finns många varianter på gratinerad hummer, men här får ni ett av alla som finns.
8 personer.
 
4 humrar
200 g smör, rumsvarmt
1½ dl finhackad bladpersilja
2 msk finhackad timjan
50 g finriven parmesanost
3 vitlöksklyftor, finhackad
1 tsk flingsalt
Ugn 250 grader.
 
Mosa ihop smör, persilja, timjan, vitlök och parmesan. Halvera humrarna. Ta bort den lilla magsäcken som sitter närmast huvudet. Ta även bort den mörka tarmen. Lägg Hummerhalvorna med snittsidan uppåt på en plåt. Bred på smöret och strö över flingsaltet. Gratinera i övre delen av ugnen i 5 minuter, Servera genast med citronklyftor.
 
 

GOD JUL.


Jag önskar er alla en god jul.
 
 
 

Ostkorgar med löjrom.

 
Trevliga korgar att servera som förrätt eller på ett buffébord. Du kan fylla dem med det du tycker om.
 
8 - 10 st.
 
OSTKORG:
200 g finriven Allerum XO herrgård eller annan ost
 
FYLLNING:
100 g räkor
50 g löjrom
20 g färsk dill
100 g färskost
10 g fint riven pepparrot eller i tub
 
Ugn 200 grader. Fördela den rivna osten i små högar på ett bakplåtspapper. Grädda tills osten smält, ta ut och låt svalna något på plåten. Forma osten runt tex ett glas eller en liten skål då den fortfarande är varm. Låt osten stelna runt formen. Blanda pepparrot och färskost. Lägg en klick i varje korg och toppa med räkor, löjrom och dill.
 

Blue cheesecake med päron och pepparkaksbotten.

 
En roligare variant på ädelost och pepparkakor.
10 bitar.
 
BOTTEN:
75 g smör, smält
10 digestivekex
10 pepparkakor
 
FYLLNING:
150 g blue Castello
3 dl vispgrädde
3 äggulor
1 äggvita
200 g naturell Philadelphia ost
½ dl florsocker
2 fasta päron, skär i mycket tunna strimlor
100 g hasselnötter, torr rosta
½ dl crema di balsamico
 
Mixa pepparkakor och digestivekex till smulor, häll över smöret och mixa ihop. Tryck ut blandningen i botten på en form med löstagbar kant cirka 20 cm i diameter. Låt stå i kylen i 30 minuter.
Mosa ädelosten. Vispa grädden lätt.  Vispa ihop äggulor, Philadelphia ost och florsocker. Vispa upp äggvitan i en skål. Rör ned ädelosten  i äggblandningen och blanda sedan försiktigt i äggvitan och grädden. Häll ned smeten i formen och låt stå i frysen minst 6 timmar. Ta fram den i tid ur frysen och garnera med päron, hasselnötter och balsamico.

Nöt - och fruktbollar med mint.

 
Nyttigare godis med cashewnötter och torkade aprikoser. Bollarna ligger till höger på fatet.
Cirka 15 bollar.
 
5 dl cashewnötter
10 st. torkade aprikoser
7 droppar pepparmyntsolja, går att utesluta och ersättas med något annat som du gillar
1 dl rostade sesamfrön
 
Mixa cashewnötterna till ett fint mjöl och tillsätt sedan övriga ingredienser och mixa till en smet. Forma till bollar och rulla i sesamfrön. Du kan naturligtvis rulla dem i något annat som du tycker om.
 

Rödlökssill.

 
Sill med fin färg av rödlök och mycket smak av kryddpeppar.
6 - 8 personer på buffé.
 
1 förpackning 5 - minuters sill, skär i lagom stora bitar, 420 g
2 små rödlökar, skär i tunna klyftor
1 msk rödvinsvinäger
2 lagerblad
15 kryddpepparkorn
5 svartpepparkorn
 
Blanda löken med vinäger. Vänd ned löken i sillen med lag tillsammans med lagerblad och krydd - och svartpeppar. Låt stå 2 - 3 timmar eller till nästa dag i kylen.
 

Krämig sill med brännvinsost och löjrom.

 
10 personer på julbordet.
 
2 askar 5 minuters sill, skär i bitar
2 dl gräddfil
1 stor äggula
3 dl riven brännvinsost
2 tsk söt/stark senap tex västervikssenap
2 krm salt
 
GARNERING:
80 g löjrom
2 späda salladslökar, strimla
 
Blanda gräddfil, äggula, ost, senap och löjrom, spara lite rom till garnering. Vänd ned sillen och låt stå 1 dygn. Vid servering garnerar du med salladslök och löjrom.
 

Glöggsill.

 
En sill som smakar lite annorlunda, men väldigt god.
 
2 matjessill burkar, skurna
4 dl crème fraiche
5 msk glögg
1 tsk vitpeppar, krossad
1 tsk salt
1 dl gräslök
 
Låt sillen rinna av i ett durkslag. Blanda glögg och crème fraiche i en skål. Tillsätt vitpeppar, salt, gräslök och sillfiléerna. Blanda ihop allt och låt stå i kylen några timmar.
 

Vinter.

 
Nu är det vackert ute.

Rimfrost.

 

Senapsgriljerad kålrot.

 
Ett alternativ istället för julskinka till er som har någon som äter vegetarisk mat.
 
8 portioner.
 
1 kålrot 700 g
1 gul lök i klyftor
2 lagerblad
10 kryddnejlikor
1 msk salt / liter vatten
 
GRILJERING:
1 äggula
2 msk skånsk senap
0,5 dl ströbröd
 
Lägg kålroten i en kastrull med lök och kryddor. Tillsätt vatten och salt så det täcker. Koka under lock 1,5 timmar. Ta upp den och låt den svalna lite. Gnid av skalet och lägg kålroten i en ugnssäker form.
GRILJERING: Blanda äggula och senap och bred över kålroten. Strö över ströbröd och griljera i mitten av ugnen i 10 minuter tills kålroten är gyllene i färgen. Skiva upp.
 

Sill med kumquats och tre sorters peppar.

 
Aromatiska kumquats och olika pepparsorter ger mycket smak till sillen. Får den stå 2 dygn har den nått sin optimala smak.
10 personer på julbord.
 
2 paket 5 minuters sill, skär i bitar
½ dl ättika 12 %
1 dl strösocker
1½ dl vatten
8 kumquats, skär i tunna skivor
1 tsk hel svartpeppar
1 tsk hel rosépeppar
1 tsk hel kryddpeppar
 
Koka upp ättika, socker och vatten till lagen. Blanda ned kumquats  och kryddorna. Låt kallna. Varva sill med lagen i en glasburk. Låt stå i kylen.
 

Julbaket.

Nu är det dags för det stora julbaket.

Jördärtskockssoppa med pilgrimsmusslor.

 
En len soppa med lite extra lyx. Toppa gärna med stekt svamp.
 
4 portioner.
500 g jordärtskockor, skala och skär i bitar
2 potatisar, skala och skär i bitar
smör
olivolja
2 schalottenlökar, finhacka
2 - 3 vitlöksklyftor, grovt skivade
1 msk rosmarin
7 dl hönsbuljong
1 dl vitt vin
2 msk sherry
2 dl vispgrädde
4 - 8 pilgrimsmusslor
salt & peppar
½ tsk paprikapulver, gärna rökt
 
Hetta upp smör och olja i en kastrull och fräs löken mjuk. Tillsätt jordärtskockor, vitlök och rosmarin. Fräs ytterligare några minuter. Tillsätt buljong, vin och sherry. Koka på svag värme under lock tills skockorna är mjuka, cirka 20 - 25 minuter. Mixa med mixerstav. Tillsätt grädde och koka sakta i 5 minuter. Smaka av med salt , peppar och paprikapulver. Torka av pilgrimsmusslorna, salta & peppra. Halstra dem hastigt i en stekpanna i het olja cirka 1 minut / sida tills de fått fin färg. Häll upp soppan i skålar och toppa med pilgrimsmusslor.

RSS 2.0