French 75.

 
 
2 drinkar.
 
 

8 cl gin
4 cl citronsaft
4 cl sockerlag
cava
is

 


Garnering:

en smal spiral av citronskal

 

 

Fyll en shaker med is, gin, citronsaft och socker. Skaka i 15-20 sekunder.
Sila drycken och häll upp i ett avlångt champagneglas.
Fyll upp med cava och garnera.


Saffranslax med vasabimajonnäs på chips.

 
 
Tänk på att laxen måste förberedas 1 dygn i förväg.
 
 
1 kg färsk lax (av sushikvalitet!)
2 påsar (1 g) saffran
3 msk sesamolja
1 påse lättsaltade potatischips med vinägersmak
1 dl  majonnäs
1 tsk vasabi (på tub)
½ knippe salladslök
1 msk vita sesamfrön
1 msk svarta sesamfrön
 
 
Köp riktigt färsk lax av sushikvalitet. Filéa och skär upp laxen i filélängder (loins). Linda in fisken i plast och frys den i minst 24 timmar. Ta ut laxen och låt den tina i kylskåp.
 
 
Gnid in längden i sesamolja och saffran. Låt den med fördel ligga och marinera inlindad i plast i cirka 3 timmar.
 
 
Smaksätt majonnäs med vasabi (efter smak).
 
Skiva salladslöken tunt.
 
Spritsa en klick vasabimajonaise på ett potatischips, lägg en tunn skiva saffranslax ovanpå, spritsa ytterligare en liten klick vasabimajonnäs ovanpå laxen. Garnera sesamfrön och salladslök.

Potatisgratäng med stekt svamp.

 
Passar till kött.
 
800 g potatis, skär i skivor
100 g lagrad greveost
1 gul lök, hacka
2 vitlöksklyftor, hacka
2 dl vispgrädde
2 dl mjölk
salt & peppar
25 g torkad karljohansvamp
250 g skogschampinjoner
 
 
Ugn 225 °
 
Fräs lök och vitlök i smör cirka 3 minuter. Häll över grädde, mjölk och kryddor. Lägg i potatisen och koka i 5 minuter.
 
Blanda i den torkade svampen och häll över blandningen i en ugnsfast form. Strö över osten.
Gratinera mitt i ugnen cirka 30 minuter.
 
Stek champinjonerna i smör och krydda. 
 
Ta ut gratängen när den är klar och toppa med de stekta champinjonerna.
 
 
 

Krossad potatis med bacon och vitlökssmör.

 
 

1 kg potatis, 8–12 st, gärna mjölig
120 g bacon
1–2 vitlöksklyftor
1 dl hackad persilja
75 g smör

 

Ugn 225°

 

Koka potatisarna nätt och jämnt mjuka med skalet på. Låt svalna av.

 

Stek baconet, men inte alltför hårt. Låt rinna av på hushållspapper.

 

Lägg de hela potatisarna i en smord ugnsfast form. Tryck till dem ovanifrån med en potatisstöt eller med handen.

 

Mosa samman vitlök och persilja, spara ett par nypor persilja till garnering. Blanda med smöret. Klicka vitlökssmöret på potatisarna. Strö över baconet.

 

Gratinera i ugnen 15–20 min eller tills potatisarna fått fin färg. Strö över den sparade persiljan.

 


Ugnsbakad fetaost med tomater.

 
 

300 g fetaost
400 g små tomater
1/2 citron, saft
3 msk olivolja
1 kruka basilika, plockade blad
salt och  svartpeppar

 

Servering:

Baguette

 

 Ugn 200°.

 

Lägg ett bakplåtspapper i botten på en ugnsform och placera fetaosten i mitten.

 

Lägg tomaterna ovanpå och kring ostern, salta och peppra.

 

Pressa över citronsaft och ringla över olivolja.

 

Vik upp kanterna på pappret så att det blir som ett öppet paket med väggar. På så sätt kan du lyfta ur osten och tomaterna vid servering och såserna som skapas kokar inte bort.

 

Ugnsbaka tills osten är gyllene och tomaterna är mjuka och har börjat spricka, cirka 15 minuter.

 

Toppa med basilika och servera fetaosten och tomaterna med en god baguette att suga upp alla härliga safter med.


Hallonkaka.

 
 
2 ägg
2 ½ dl strösocker
2 ¼ dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
175 g hallon, frysta 
2 msk sötmandel, hackad (kan uteslutas)
75 g smör, kylskåpskallt
 

Ugn 180°

 

Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke. Tillsätt vetemjöl,  bakpulver och vaniljsocker och blanda ihop allt till en slät smet.

 

Bred ut smeten i en smord och bröad form, ca 24 cm i diameter.

 

 Lägg ut hallon jämnt över kakan. Strö eventuellt över hackad sötmandel. Hyvla smöret med en osthyvel och lägg dem ovanpå smeten och hallonen.

 

 Grädda kakan mitt i ugnen i 38–40 min. Låt den svalna i formen. Servera gärna kakan med en klick grädde eller vaniljsås.


Pasta med pancetta.

 
 
 
1 gul lök, hackad
160 g pancetta (eller bacon)
3 klyfta vitlök, hackade
0,5 dl vodka
3 msk tomatpuré
3 dl vispgrädde
2 dl vatten
piri piri (eller chilifrukt)
salt
 
 
 

Servering:

parmesanost
persilja, hackad
4 portioner pasta, gärna garganelli
 
 
Stek den gula löken och pancettan i 2-3 minuter. Tillsätt vitlök och och stek i ytterligare 2 minuter.
 
 
Tillsätt vodkan och låt det koka in.
 
 
Tillsätt tomatpurén och fräs såsen i 3 minuter.
 
 
Häll på vispgrädden och vattnet. Låt koka upp. Smaka av med salt och chili.
 
 
Häll i pastan i såsen och rör om. Servera med rejält med parmesanost och hackad persilja

 

 


Ananaskaka.

 
 

2 ägg
2 ½ dl strösocker
2 ¼ dl vetemjöl
¾ tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker

 

Topping:

3 ananasringar, skurna i bitar
2 tsk potatismjöl
2 msk sötmandel, hackad (kan uteslutas)
75 g smör, kylskåpskallt

 

Garnering:
florsocker

 

Ugn  180°

 

Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke. Tillsätt vetemjöl,  bakpulver och vaniljsocker och blanda ihop allt till en slät smet.

 

 Bred ut smeten i en smord och bröad form, ca 24 cm i diameter.

 

Skär anansringarna i bitar. Blanda dem med potatismjöl.

 

 Lägg ut ananasbitarna jämnt över kakan. Strö eventuellt över hackad sötmandel. Hyvla smöret med en osthyvel och lägg dem ovanpå smeten och ananasen.

 

 Grädda kakan mitt i ugnen i 38–40 min. Låt den svalna i formen. Pudra över florsocker före servering. Servera gärna kakan med en klick grädde eller vaniljsås.


Pasta pancetta med valnötter och parmesan.

 
 
200 g stekfläsk eller pancetta
1 liten zucchini
1 gul lök
1 dl hackade valnötter
persilja
salt
4 port tagliatelle
olivolja
1 vitlöksklyfta
salt och svartpeppar
½ citron
1 dl grovriven parmesan eller annan lagrad hårdost
 
 
Skär fläsk och zucchini i små tärningar. Hacka gul lök, valnötter och persilja – utan att blanda dem.
 
 
Koka upp vatten, salta och lägg i pastan.
 
 
Rosta valnötterna i en torr stekpanna och häll över dem i en skål.
 
 
Fräs sedan fläsket och löken i olivolja i stekpannan tills det börjar ta färg. Lägg i zucchinin, pressa i vitlöken och låt fräsa en kort stund till. Smaka av med salt och peppar och en skvätt citron.
 
 
Lägg upp pastan på ett stort fat. Ringla ett par matskedar olivolja över pastan och strö på fläskfräset. Fortsätt med parmesan, den hackade persiljan, valnötterna och lite rivet citronskal.

Tortillapizza med löjrom.

 
 
2 silverlökar
1/2 dl vitvinsvinäger
1/2 dl vatten
1 msk socker
4 små vetetortillas
150 g Västerbottensost (riven)
4 champinjoner
200 g löjrom
2 dl crème fraiche
1 knippe gräslök (finhackad)
nymalen svartpeppar
 
Ugn  200°.
 
 
 

Skala och skiva löken tunt och lägg i kallt vatten i 10 minuter.

 

Blanda vinäger, vatten och socker och rör till sockret löst sig. Häll av löken och lägg den i vinägerlagen, låt ligga i minst 15 minuter.

 

Sprid ut ett jämt lager ost över varje tortilla och baka i ugn i ca 5 minuter, tills osten smält och pizzorna fått fin färg.

 

Skiva champinjonerna mycket tunt, gärna med en mandolin. Skiva från toppen och använd foten som ett handtag.

 

Lägg på snygga klickar med löjrom och crème fraiche på pizzorna, samt små högar med lök. Stick ner champinjonskivorna i löjrommen avsluta med att strö över finhackad gräslök och svartpeppar.


Havresmul och lemoncurd dessert i glas.

 
 
Receptet ger 3 stora portioner eller 6 små.
 
 

1 burk lemoncurd

 

 

Havresmul:

50 g smör, rumsvarmt

1 dl vetemjöl

0,5 dl havregryn

0,5 dl strösocker

1 msk ljus sirap

2 tsk vaniljsocker

 

Färskostkräm:

300 g färskost

2 dl vispgrädde

1,5 dl florsocker

 

Maräng:

2 äggvitor

1 dl strösocker

 

Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och täck en plåt med bakplåtspapper.

Lägg alla ingredienser till havresmulet i en bunke. Nyp ihop till en smulig deg. Fördela degen jämnt över plåten och grädda i mitten av ugnen i ca 10-15 minuter eller tills smulet fått en fin gyllenbrun färg. Låt svalna helt och hållet.

 

Färskostkrämen:
 
Vispa ihop färskost och vispgrädde krämigt till fasta toppar med elvisp. Sikta ner florsockret (viktigt att du siktar, annars får du klumpar i smeten) och vänd försiktigt ihop till en jämn smet med slickepott.
 
Ta fram glasen du vill servera efterrätten i och börja med att ha havresmul i botten, sedan färskostfyllning och sedan lemon curd. Fortsätt varva lager tills du når glasets kant. Ställ glasen i kylskåpet medan du gör marängen.
 
Maräng:
 
Vispa äggvitorna till fasta toppar med elvisp i en bunke av glas eller metall. Tillsätt strösockret lite i taget samtidigt som du fortsätter vispa med elvisp.
 
Ställ en liten kastrull med vatten på spisen. När vattnet börjar sjuda ställer du bunken på kastrullöppningen och sänker värmen till medel. Fortsätt röra om i marängen för hand med ballongvisp tills sockerkristallerna smält.
 
Ta bort bunken från värmen och vispa med elvisp tills undersidan på bunken svalnat.
 
Spritsa marängen generöst i glaset och bränn av den om du vill med gasbrännare. Servera direkt eller förvara i kylskåpet.
 

Citronpotatissallad.

 
 
Passar utmärkt till fisk.
Hälften av citrondressingen används som sås.
 
6 portioner.
 
 

Färskpotatissallad:

ca 1 kg färskpotatis
1 knippe salladslök
1 knippe rädisor
150 g sockerärter
1 gurka
1/2 dl grovt hackad dill

 

 

Citrondressing:

2 citroner, rivet skal + saft från 1
1 dl olivolja
1 dl majonnäs
1/2 tsk salt
2 krm nymalen svartpeppar
2 msk honung

 

Koka potatisen med skalet på i saltat vatten. Häll av och låt svalna.

 

Vispa ingredienserna till citrondressingen.

 

Ansa och skiva salladslök och rädisor tunt. Strimla sockerärterna. Skala gurkan, dela och gröp ur kärnorna. Skiva i halvmånar.

 

Dela potatisen i mindre bitar och lägg i en skål tillsammans med grönsakerna. Hacka dill och blanda ner.

 

Häll över hälften av dressingen och vänd runt.

 

Servera  potatissalladen till fisk och hälften av citrondressingen till sås.


Kall bearnaisesås.

 
 
6 portioner.
 
 
3 dl  creme fraiche
0,5 dl majonäs
1 schalottenlök
1-2 tsk vit vinäger 
2 msk torkad dragon
 persilja
2 tsk dijonsenap
0,5 msk socker
0,5 tsk gurkmeja 
Salt & peppar
 
 
Hacka löken fint, hacka persiljan. Blanda sedan samman alla ingredienser och låt såsen stå i kylen några timmar innan servering.

Pasta med lax och sparriskräm.

 
 

300 g bandpasta
400 g laxfilé
2 tsk olja, till stekning

 

 

Sparriskräm:

1 knippe grön sparris
2 dl matlagningsgrädde
1/2 dl citronmeliss
1 dl babyspenat,
plus lite till servering
salt
 svartpeppar

 

 

Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen, till al dente.

 

Krydda laxen med salt och peppar, stek i stekpanna cirka 4 minuter på varje sida.

 

Skölj sparrisen och skär bort den nedre träiga delen. Skär i tunna strimlor med potatisskalare. Koka dem i grädden i 1–2 minuter, så de fortfarande har spänst. Tillsätt citronmeliss och babyspenat. Krydda med salt och peppar.

 

Vänd ner den avrunna pastan i sparriskrämen och lägg upp i tallrikar. Dra loss bitar av laxen och fördela på tallrikarna. Strö över lite extra babyspenat, krydda med salt och peppar och servera genast.


RSS 2.0