GOTT NYTT ÅR.

 
Önskar er alla gott nytt år och hoppas att ni fortsätter att följa min blogg.

Äppeldessert med mandelmassa.

 
Läckert recept på äppeldessert, som också kan användas som pajfyllning.
 

700g syrliga äpplen

2 dl crème fraiche

3 ägg

1 dl strösocker

150 g mandelmassa, grovt rivet

rivet skal från ½ citron

1 tsk malen kanel

 

Tillbehör:

glass eller grädde

 

1. Sätt ugnen på 175°. Blanda crème fraiche, ägg, socker, riven mandelmassa, citronskal och kanel. Tvätta äpplena, riv dem grovt med skalen kvar. Krama ur lite vätska och blanda ner äppelrivet i smeten.

2. Fördela smeten i smorda portionsformar eller en större ugnsfast form och grädda mitt i ugnen tills smeten stannat, ca 25-40 min beroende på formarnas storlek. Låt svalna och servera med grädde eller glass.

 

 

 

 

 

 

 


Amaretto sour.


Syrlig, lite söt med en tydlig mandelsmak. Fyll upp glasen ordentligt med is och det här kan bli en favorit.
 
1 glas
 
4 cl amaretto likör
2 cl bourbon eller rom
5 cl pressad citron
1 cl agavesirap eller vit sirap
is
 
Fördela is i 4 glas. Häll alla ingredienser i en shaker fylld med is. Skaka ordentligt. Sila upp i glas.

Lakrits - och citronparfait.

 
 Kanske något för nyårsafton. Det är inte så mycket jobb, men det måste göras i omgångar.
 

Cirka 1 liter.
 

Citronparfait:

1 citron

1 dl strösocker

30 g smör

1 ägg+1 äggula

2 dl  vispgrädde

 

Lakritsparfait:

1 ägg+1 äggula

1 dl strösocker

50 g lakritsplopp

3 dl  vispgrädde

 

Börja med citronparfaiten. Riv skalet och pressa saften ur citronen, använd allt skal och ca 1 msk citronsaft. Blanda skal, saft och socker i en skål som går att värma i vattenbad. Tillsätt smöret och värm försiktigt så att allt smälter ihop. Vispa ägg och äggula lätt och blanda i smeten. Sjud sedan på svag värme och rör hela tiden, helst med en träslev. När smeten tjocknar, lyft bort från spisen och vispa smeten kall. Vispa grädden och rör ned i äggsmeten. Klä t ex en brödform, eller mindre portionsformar, med plastfilm och fyll till hälften med smeten. Frys in.
Under tiden citronparfaiten fryser gör du klart lakritsparfaiten.
Vispa ägg och socker fluffigt över sjudande vattenbad. Smält lakritsploppen i äggsmeten, ta av från spisen och vispa smeten tills den är kall. Vispa grädden och rör ned i äggsmeten. Ställ in smeten i kylskåpet tills den är riktigt kall. Om citronparfaiten har hunnit frysa till på ytan kan du fylla på med lakritsparfaiten, annars låter du den frysa till något mer innan du fyller på nästa lager. Täck sedan formen med plastfilm och låt hela parfaiten frysa minst 3 timmar, eller över natten. Ta fram ur frysen 20 minuter innan servering, skär eller stjälp upp parfaiten på fat och servera gärna med en extra bit lakritsplopp eller t ex hyvlad choklad.


GOD JUL.

 
Jag önskar er alla en riktigt god jul och hoppas att ni hittat goda recept på min blogg som ni testat.

Gnocchi med svamp och ricotta.

    
 
Potatisgnocchi med krämig ricottaost och svamp toppad med knaperstekt pancetta och pecorinoost. Om du inte gillar gnocchi kan du ta någon god pasta istället.
 
4 portioner.
 
800g  färsk potatisgnocchi

300g  svamp, ostronskivling eller annan

200g  pancetta eller bacon

1klyfta  vitlök

1  liten torkad peperoncino (chili)

250g  ricotta

4msk  mjölk

2msk  finhackad persilja

 olivolja

 salt & svartpeppar

1 dl grovriven pecorino

persilja att toppa med

 

                    Ansa svampen och borsta bort allt skräp. Undvik att skölja svampen, men om den är mycket smutsig, skölj snabbt av den i kallt vatten. Torka försiktigt med hushållspapper och skär svampen i ganska stora bitar.   Hetta upp olivolja i en rymlig stekpanna. Lägg i svamp och stek tills all vätska ångat bort. Tillsätt olivolja, vitlök, peperoncino, salt och peppar, låt alltsammans fräsa i ca 8-10 minuter.Rör i ricotta, mjölk och persilja. Ta upp peperoncinon och vitlöken som kastas. Skär pancettan i strimlor och knaperstek den i lite olivolja. Ställ åt sidan.      Koka upp lättsaltat vatten i en kastrull. Lägg i gnocchin och koka den enligt anvisningen på paketet. Låt den rinna av i ett durkslag och häll sedan över den i stekpannan med svamp. Blanda alltsammans noga. Toppa portionerna med pancetta, lite överströdd persilja och rikligt med grovriven pecorino.                                                                                        

                                                       

                                      

                         

                                      

 

 

 

 


Cappuccino cheesecake.

 
En mäktig, samtidigt friskt syrlig dessert med fin smak av gott kaffe. Kakan ska inte bakas, men stelna i kyl ca 8 timmar – börja i tid!
 

175g digestivekex, krossade

85 g smält smör

1 dl starkt kaffe (knappt) alt. 4-5 msk espresso

4 x 250 g mascarpone

4 st. gelatinblad

225 g siktat florsocker

GARNERING:

kakao och riven choklad

 1. Lägg ett bakplåtspapper i en rund bakform med löstagbar kant, ca 20 cm i diameter. Blanda de krossade kexen med det smälta smöret och bred ut på botten av formen.

2. Häll kaffet i en kastrull tillsammans med 125 g mascarpone och värm försiktigt, rör hela tiden tills det börjar bubbla. Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten ca 5 minuter.

3. Ta kastrullen från plattan, låt gelatinbladen rinna av lite och rör ner dem försiktigt, ett i taget, i smeten. Rör om ordentligt tills allt är väl blandat.

4. Rör resten av mascarponen med florsockret till en slät massa och blanda ner i kaffemixen. Vispa till slät konsistens. Häll smeten i bakformen, jämna till ytan och ställ i kylskåp att stelna, ca 8 timmar.

5. Inför servering, ta kakan ur formen, smula över ett par kex och sikta över lite kakao.

 

 

 

 

 

 


Bloggen lever ett eget liv.

Om ni tror att jag har blivit alldeles snurrig när recepten är huller om buller så är receptet skrivet i rätt ordning när jag publicerar det och sen händer det något som gör att det blir fel. Det går inte att ordna till. Hoppas att ni ändå förstår vad det står. Om ni undrar något så skriv gärna en kommentar.
Ha en fortsatt trevlig helg.
Carina.

Sill med dill, lime och chili.

 
En mycket god sill som min bror gjorde till midsommar.
 
             200 g  inläggningsklar sill                

               10 cm  gurka                

                0,5 kruka  dill                

           1   bananschallottenlök                

             1   lime, skalet och saften               

 1   grön chili

 

1 - 2 - 3 Lag:

                                                                               1 del  ättika                

                                                                              2 delar  socker               

                                                                              3 delar  vatten

 

                    Skär sillfiléerna i önskad storlek.                    

                                            Skär sedan lök och chili tunt och lägg i en fin burk, gärna med lock.                    

                                                             Plocka ner dillen och lägg i burken.                    

                                                   Tillsätt skalet från en lime samt saften av frukten.                    

                                                           Tärna gurkan fint och lägg i burken.                    

                                                Avsluta med 1-2-3-lagen så att det täcker allt i burken.                    

                                                   Stäng locket och förvara i kylen till servering.                    

 


Sherrysill.

 
Ytterligare en variant på sill.
 
1 dl socker
1 dl tomatpuré
1/2 dl klippt dill
1/2 dl hackad rödlök
2 msk olja
1/2 dl Sherry (smaka ev. av med liter mer)
3 burkar matjessill filéer, klippta
 
Gör så här: Blanda allt och låt stå övar natten. Ät. Håller 1 - 2 veckor i kylskåp.
 

Havrebollar med saffran.

 
 
100 g smör, rumsvarmt
1 dl Florsocker
0.5 dl Vatten
0.5 – 1 msk Vaniljsocker, efter smak
1 g Saffran, mortlar med 0.5 tsk strösocker
4-5 dl Havregryn
 
Garnering:
  pärlsocker, kokos eller strössel
 
Börja med att vispa smör, florsocker, vatten och vaniljsocker fluffigt med elvisp.
Tillsätt saffran och vispa till en jämn smet.
Tillsätt havregryn lite i taget och krossa det med elvispen på hög hastighet.
Vispa i havregryn tills du är nöjd.
Smeten ska vara lite kladdig, dock ska du kunna rulla bollar direkt.
Rulla smeten till 15 jämnstora bollar.
Häll upp t.ex. pärlsocker på ett fat, rulla bollarna i sockret.
Förvara i en burk med lock i kylskåpet.
Går utmärkt att frysa.

Asiatisk sill.

 
Asiatisk sill med hetta är en ny och spännande sillinläggning. Smaker av vitlök, chili, ingefära och koriander ger sillen extra smak
 
                                      3 dl vatten                                     

                                                2 dl socker                                                

                                        1 dl  ättiksprit (12%)                                    

                                                                   3½ cm ingefära                                                                 

                               4 vitlöksklyftor                                 

                                          1  röd  chilifrukt (t ex spansk peppar)                                    

                                          2  burkar  inläggningssill (à 420 g)                                    

                                   1 kruka koriander                                     

Koka upp vatten, socker och ättika.

Skala och skiva ingefära och vitlök. Dela, kärna ur och skiva chilin. Lägg detta i lagen och låt svalna.

Skär sillen i sneda bitar och blanda med lagen. Grovhacka koriandern och blanda i. Lägg i en burk med lock. Låt stå i kylskåpet 1 dygn före servering.

                

 

                        


Sega mariannesnittar.

 
Gott & Gott.
 
100 g smör
1 dl strösocker
1,5 msk ljus sirap
2, 25 dl vetemjöl
2, 5 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bikarbonat
1 nypa salt
20 st. marianne karameller
 
Börja med att sätta ugnen på 175°C och klä en plåt med bakplåtspapper.
Hacka mariannekaramellerna.
Nyp ihop alla ingredienser utom marianne till en smidig deg.
Arbeta in de hackade karamellerna.
Rulla till två längder och lägg på plåten.
Platta till längderna ordentligt.
Dessa flyter inte ut så mycket alls, så de blir ungefär lika breda som de är när du plattat dem.
Grädda mitt i ugnen i 10-12 minuter.
Låt svalna en aning innan du skär dem i snittar.
Låt sedan svalna helt innan du lyfter dem från plåten.
 

Lakritssnittar.


Enkelt och gott. Påminner om kolakakor, men med lakrits.
 
100 g Smör, rumsvarmt
1 dl Strösocker
1 msk Vaniljsocker
1 msk Sirap, ljus
2.5 dl Vetemjöl
1 tsk Bakpulver
Saltlakrits flakes, efter smak
 
Börja med att sätta ugnen på 175°C och klä en plåt med bakplåtspapper.
Häll sedan alla ingredienser utom lakritsen i en bunke.
Nyp ihop till en smidig deg.
Tillsätt lakrits flakesen och arbeta ihop degen.
Rulla sedan degen till två fingertjocka längder och lägg dem på plåten.
Platta till lite lätt med fingrarna.
Grädda längderna i mitten av ugnen i ca 10 minuter.

Låt längderna svalna en aning innan du skär dem till snittar.

Löjromssill.

 
Gott och lite lyxigt. Det är så enkelt att göra egen sill och så mycket godare än färdig köpt.
 
4 portioner.
 

200 g inlagd sill

50 g löjrom eller stenbitsrom

2 dl crème fraiche

1/2 msk riven färsk pepparrot

1 msk rivet skal av citron

1/2 krm salt

1/2 krm peppar

 

Skär sillen i bitar om du köpt hel filé. Blanda alla ingredienser och förvara svalt. Dekorera med rödlök, dill och gärna lite extra rom vid servering.


Chocolate chip cookie Kladdkaka.


Enkelt att baka och väldigt gott.
 
8 bitar
 
100 g Smör
2 Ägg
1.25 dl Farinsocker
0.75 dl Strösocker
2 tsk Vaniljsocker
2 dl Vetemjöl
2.5 dl Chokladknappar, mörk choklad
 

Gör så här: Börja med att sätta ugnen på 175°C, smörj och mjöla en springform, 22 cm. Smält smöret och ställ åt sidan. Rör ihop ägg, farin- och strösocker. Tillsätt vaniljsocker, vetemjöl och smör. Rör till en jämn smet. Rör ner 2 dl av Chokladknapparna. Grädda mitt i ugnen i 15-20 minuter. Rör om i mitten av kakan efter fem minuter – det gör du för att chokladen hamnar i botten av kakan annars. Grädda tills kakan är klar – känn med sticka eller skaka lite på formen. Kanterna ska vara fasta men mitten ska vobbla lite. När kakan är färdiggräddad så lägger du på resten av chokladknapparna. Låt svalna.

 


Pineapple thai chicken.

 
Pineapple Thai Chicken är en extra mild kycklinggryta med mycket smak som passar hela familjen. 
 
4 portioner.
 
 400 g  kycklingfilé, i tärningar       
2 msk olja
1 påse Santa Maria asian Spices organic pinappel thai
 1 burk Santa Maria Organic Coconut Milk
 0.5 färsk ananas    
  100 g färsk spenat         
   korianderblad     
       ris eller nudlar som tillbehör   
 

Skär kycklingfilén i tärningar och bryn dem i olja.

Vispa ihop Asian Spices Pineapple Thai Organic med kokosmjölk och häll över kycklingen

    Låt koka ihop i ett par minuter. Skala och skär ananasen i bitar och blanda ner i grytan tillsammans med   färsk spenat. Garnera med några korianderblad. Servera med nudlar eller ris.

                       

                         

 

                        

     

                        

   

                        

 

                        

 

                        

        

                        

      

 

RSS 2.0