Räksallad med japansk dressing.
God sallad som du kan variera på ditt eget sätt. Testa gärna med lite koriander. Jag tror att man kan prova med kyckling istället för räkor.
4 portioner.
1 stor avokado, skär i bitar
1 stor mango eller fryst i tärningar
½ gurka, skär i bitar
12 rädisor, halveras
70 g sallad
300 g skalade räkor
2 msk sesamfrön, torr rostade
Dressing:
2 msk grovt riven färsk ingefära, finhacka
1 röd chili, finhackad
3 msk japansk soja
2 msk flytande honung
1½ tsk ättikssprit 12 %
1 msk olja
Blanda alla ingredienser till dressingen. Varva alla grönsaker till salladen på ett fat. Toppa med räkorna. Ringla över dressingen och strö på sesamfrön.
Lejonpaj.
En sommarpaj som går fort att göra och även god.
200 grader i 20 - 30 minuter.
175 g smör, smälts i en kastrull
3 dl vetemjöl
1 dl socker
1 tsk bakpulver
bär tex hallon, blåbär, äpplen eller rabarber
Rör ned mjöl, socker och bakpulver i det smälta varma smöret smöret och häll sedan ned det i en smord rund pajform. Strö över bär eller frukt och grädda.
Servera med grädde, glass eller vaniljvisp.
Laxburgare med olivmajonnäs.
Jättegoda burgare som du kan grilla eller steka. Om du tänker på kalorier så är själva burgaren kalorisnål och du kan göra olivröran på kvarg, minska på oliverna och utesluta majonnäs.
4 portioner.
600 g laxfilé, skär i så små bitar som du kan
1 st. knipplök, hackas
1,5 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar
1 msk dijonsenap
1 msk bladpersilja, hackas
0,5 dl olja till pensling
Olivmajonnäs.
250 g svarta oliver, hackas
2 msk persilja, hackas
2 msk kapris, hackas
1 st. knipplök, hackas
0,5 dl majonnäs
0,5 citron, pressad saft
Blanda ihop allt och forma till burgare. Pensla med olja så att de inte fastnar på grillen. Du kan lägga dem på folie eller grillpanna. Grilla båda sidorna, sammanlagt 5 minuter.
Blanda ihop allt till majonnäsen. Servera med lite sallad och ett bröd.
Rabarberglass.
700 g rabarber
250 g rörsocker
100 g citronsaft, färskpressad (ca 3 citroner)
3 citroner, finrivet skal
200 g yoghurt (naturell, 10 %)
60 g glykos
Tärna rabarbern fint och lägg i en kastrull med socker. Koka upp och låt koka tills rabarbern är mjuk. Mixa till en puré i mixer och låt svalna.
Blanda ner resterande ingredienser och mixa till en smet.
Kör i en glassmaskin till lagom frusen konsistens och ställ sedan i frysen.
Kladdkaka med rabarber.
100 g smör
100 g rabarber
1/2 dl strösocker
1 msk vispgrädde
1 tsk kanel
2 ägg
2 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
2 ½ dl vetemjöl
Smält smöret i en kastrull på spisen.
Skär rabarberna i små skivor. Lägg ner rabarberbitarna i det smälta smöret och tillsätt 1/2 dl strösocker, grädde och kanel. Koka upp det och ta sedan av det från plattan.
Vispa ägg och 2 1/2 dl strösocker pösigt och vitt med elvisp.
Blanda ihop vaniljsocker, bakpulver och vetemjöl, vänd sedan ner det i smeten med slickepott.
Tillsätt rabarber/smör blandningen och rör försiktigt det till en jämn smet.
Häll sedan smeten i en smord form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader, ca 35 minuter. Pudra över florsocker strax innan servering.
Picklad rödlök med lime och honung.
Passar utmärkt till det mesta, hamburgare, kött och fisk.
1 st lime, skal och saft
1 msk flytande honung
2 msk vatten
1 krm salt
1 st rödlök
Blanda finrivet limeskal, limesaft, honung, vatten och salt i en skål.
Skala och skiva rödlöken tunt och lägg ner i skålen med lag. Låt dra i kylen ett tag.
Cheesecake med rabarber och jordgubbar.
Botten:
200 g digestivekex
100 g smör
Rabarberkompott:
400 g rabarber
1 vaniljstång
1½ dl strösocker
½ - 1 msk potatismjöl
Fyllning:
400 g philadelphiaost
2 dl strösocker
½ citron, skal och saft
4 äggulor
4 dl vispgrädde
2 dl mosade jordgubbar
Garnering:
jordgubbar eller andra bär
Ugn 175 °
Krossa kexen och blanda med smält smör. Lägg i en form med löstagbar kant 24 cm. Lägg gärna ett smort bakplåtspapper i botten. Grädda i 10 minuter.
Höj ugnen till 225 °. Skär rabarbern i 2 cm bitar, skrapa ur vaniljstången. Lägg rabarber, vaniljstång, vaniljfrön, socker och potatismjöl i en ugnsform och täck med aluminiumfolie. Låt stå i ugnen i 15 minuter tills rabarbarn har blivit mjuk. Låt svalna.
Vispa samman philadelphiaost, socker, citronskal och citronsaft till en slät smet. Rör ned äggulorna en i taget. Vispa grädden och vänd ned i smeten tillsammans med de mosade jordgubbarna.
Varva fyllning och rabarberkompott i formen. Låt stå i frysen i minst 5 timmar.
Garnera med bär.
Sweet & sour.
2 drinkar.
2 citronskivor
2 krm socker
3 - 4 färska, skivade jordgubbar
prosecco
Lägg citronskivorna i ett glas och häll över sockret.
Muddla citronen och sockret.
Häll i jordgubbarna och muddla även dessa.
Fyll upp med prosecco.
Champagnedrink med hallonsorbet.
Du även använda vanligt mousserande vin, med eller utan alkohol.
hallonsorbet
rosa champagne
färska hallon för garnering
Gör så här:
Lägg en skopa sorbet i valfritt champagneglas.
Fyll upp med champagne.
Garnera med hallon.
Njut av drycken och ha en sked nära till hands för att kunna äta upp den smälta sorbeten.
Kolacheesecake med dajm.
<
Kexbotten:
300 g digestivekex
150 g smör
Fyllning:
400 g färskost – t.ex. philadelphia
1 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
200 g dulce de leche (karamelliserad mjölk)
3 dl vispgrädde
2 st. dubbeldaim
Topping:
200 g dulce de leche
2 dl vispgrädde
1 st. dubbeldaim
Botten:
Börja med att klä en springform 22 cm med löstagbar kant med bakplåtspapper (både botten och runtom kanten).
Mixa digestivekexen i en matberedare till ett fint smul. Smält smöret och blanda med kaksmulorna. Häll ut smulet i formen och tryck ut till en jämn botten – packa hårt med t.ex. undersidan av ett glas. Ställ i kylskåpet medan du gör fyllningen.
Fyllning:
Vispa färskost, florsocker, vaniljsocker och dulce de leche med elvisp till ett fluff. Tillsätt vispgrädden och vispa till ett fast fluff.
Finhacka daimen och rör ner den i smeten. Häll fyllningen i formen och bred ut jämnt. Ställ tillbaka i kylskåpet och låt stå i minst 5 timmar, gärna längre.
Topping:
Tag ut cheesecaken ur kylskåpet och bred på dulce de leche. Vispa grädden och spritsa eller bred den på cheesecaken. Toppa med finhackad daim.
Hummersallad med grapefrukt.
2 portioner.
1 hummer
1 röd grapefrukt
1/3 dels röd chili, hacka
2 vitlöksklyftor, riv
1 cm ingefära, riv
½ dl olivolja
salt
1/4 dels kruka koriander, hacka
10 cocktailtomater, halvera
1 avokado, skär i bitar
Topping:
Löjrom eller sikrom
Blanda vitlök, ingefära och chili i en skål. Pressa ned grapefruktsaften. Låt det stå och dra några timmar i kylen. Går bra att göra dagen innan.
Blanda tomater, avokado och koriander i en skål. Hacka ned hummern i samma skål, spara en klo till garnering.
Häll över grapefrukt blandningen och toppa med löjrom.
Glass.
4 portioner.
5 dl grädde
en burk (400 g) karamelliserad mjölk (dulce de leche)
Vispa grädden fluffig.
Rör i den karamelliserade mjölken och blanda så den blir slät.
Frys i 2 - 3 timmar.
Mangosorbet och bubbel.
4 portioner.
4 kulor mangosorbet, stora
2 passionsfrukter
hallon, frysta
1 liter flaska sött mousserande italienskt vin, 37 cl
Gör stora kulor av sorbeten och lätt dem i vida glas, gärna med fot.
Halvera passionsfrukten och gröp ur den över sorbeten. Lägg i några frysta hallon och häll på det mousserande vinet och servera genast.
Äppelrutor med kokos.
Receptet är glutenfritt.
3–4 äpplen
2 tsk citronsaft
5 ägg
3 dl strösocker
¾ dl maizena majsstärkelse
2 msk potatismjöl
2 dl kokosflingor
2½ tsk bakpulver
½ dl rapsolja
Garnering:
½ dl florsocker
äppelklyftor
Ugn:225°
Börja med att skala, kärna ur och skära äpplena i klyftor. Droppa lite citronsaft över så att de inte mörknar.
Vispa ägg och socker pösigt. Blanda maizena, potatismjöl, kokos och bakpulver. Tillsätt blandningen och oljan i äggsmeten, rör smeten slät.
Häll smeten i en långpanna, 30×40 cm, med bakplåtspapper. Fördela äppelskivorna i smeten.
Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 20 min. Låt den svalna.
Servering: Skär kakan i rutor, pudra över lite florsocker och garnera med tunna äppelklyftor.