Örtgrillade ostron.

 
4 portioner.
12 - 16 ostron
100 g smör
½ dl riven parmesanost
½ dl hackad persilja
1 msk citronsaft
2 rivna vitlöksklyftor
1 msk finskuren gräslök
salt
1 krm cayennepeppar
½ - 1 tsk tabasco
 
Sätt ugnen på grill 250 grader. Blanda alla ingredienser till örtsmöret. Kör gärna blandningen hastigt i mixern. Öppna ostronen och lossa de från skalet. Klicka över örtsmöret på varje ostron. Placera dem i en ugnsfast form med grovsalt på botten så att de inte vickar omkull. Grilla tills smöret smält och det börjar bubbla i 5 minuter. Servera genast med champagne och extra citronklyftor. Du kan servera några ostron på klassiskt vis också. Överblivet ört smör blir gott på rostat bröd till fördrinken.

Paolos italienska paj.


Det här är en mäktig paj och passar som ensam rätt eller på ett buffé bord.
4 - 6 personer.
 
6 medelstora potatisar, ej färskpotatis, gärna mjölig sort
2 auberginer, skär i små kuber
2 hård kokta ägg, skär i bitar
250 g bacon, skär i bitar
250 g mozzarella, skiva
2 råa ägg
2 dl parmesanost
1 dl persilja, finhackad
2 msk olivolja + till stekning
3 msk ströbröd
salt & peppar
vetemjöl till panering av aubergine
 
Sätt ugnen på 200 grader. Lägg auberginen på en skärbräda och salta lite i 30 minuter. Luta skärbrädan så vätskan rinner bort. Torka av dem med hushållspapper och vänd dem i mjölet. Stek i olja och lägg dem sedan åt sidan. Stek bacon och lägg åt sidan. Skala och koka potatisen mjuk i saltat vatten, ånga av. Pressa potatisen ned i en skål, vispa upp de råa äggen. Blanda ned de uppvispade äggen, persilja, parmesanost, salt, peppar och olivolja i potatisen. Blanda om väldigt försiktigt för potatisen måste vara porös annars blir den hård i pajen. Smörj och bröa en springform 24 cm i diameter och bred ut hälften av potatisen. Tryck inte till utan låt den vara fluffig. Fördela de kokta äggen, mozzarella, bacon och de stekta auberginerna på potatismoset. Fyll sedan på med resten av potatisen, jämna till och strö på ett tunt lager med  ströbröd. Grädda mitt i ugnen i 30 - 40 minuter. Servera den kall, ljummen eller varm.

Entrecote Gangnam Style.

 
4 portioner.
Ett koreanskt recept med flera tillbehör. Bli inte avskräckt när du ser ingredienserna för det är mycket kryddor och flera skålar med tillbehör. Inte alls svårt att göra. Chilipastasåsen är suveränt god och går att använda till andra kötträtter. Det är säkert en del du måste köpa hem, men det räcker till många gånger. Tänk på att såsen och  köttet bör göras dagen före du ska äta. Kimchin ska tillagas 3 dygn i förväg och kan uteslutas om du inte ids göra den.
 
4 tjocka skivor entrecote a 200 g
1 msk olja
Marinad:
1 dl japansk soja
3 msk vitt vin
2 msk sesamolja
3 msk strösocker
2 pressade vitlöksklyftor
1 rivet päron, moget
1 strimlad gul lök
Blanda alla ingredienser till marinaden och vänd runt köttet, täck med folie och marinera minst 1 timme i kylskåp eller över natten.
 
Chilipastesås:
3 påsar misopaste, a 18 g, finns i de flesta mataffärer
2 msk ljus sirap
3 msk paprikapulver
2 tsk sambal oelek
1 msk sesamolja
1 tsk japansk soja
1 tsk risvinäger
Blanda ihop alla ingredienser och låt vila under natten i kylskåpet. Håller minst 1 vecka i kylen. Stek köttet i olja och servera helst med rundkornigt sushiris och krispsallad. Rätten ska helst ätas med händerna. Fyll salladsbladen med kött, ris mm och ät.
 
Marinerade rädisor (tillbehör):
1 knippe rädisor, skär i klyftor
½ msk japansk soja
½ msk risvinäger
½ tsk sesamolja
½ tsk honung
2 tsk sesamfrön
 
Rosta sesamfröna i en torra panna. Blanda ihop allt och servera som tillbehör till huvudrätten.
 
Chilipicklad gurka  ( tillbehör):
1 stor gurka, skär i tunna skivor
1 tsk ättikssprit 12 %
1½ tsk paprikapulver
½ tsk mortlade chiliflakes
2 tsk strösocker
1 tsk salt
 
Blanda ihop allt och lägg något tungt över gurkan så det blir pressat. Ställ i kylen i 20 minuter och sila av vätskan vid servering.
 
Koreansk Kimchi (tillbehör):
1 stor salladskål, skär i 4 cm bitar
2 msk salt
1 morot, strimlas
10 cm rättika, strimlas
5 salladslökar, strimlas
1½ dl vatten
2 msk rismjöl
1 msk strösocker
½ riven gul lök
1 msk riven ingefära
2 tsk riven vitlök
½ dl fisksås
3/4 dl paprikapulver
1/4 dl mortlade chiliflakes
 
 
Tänk på att det här blir en ganska stor sats och starkt. Passar även till omelett, nudlar m.m. Lägg salladskålen i en stor skål. Dela på bladen och strö över salt. Blanda försiktigt och låt stå 1½ timme i rumstemperatur. Skölj sedan salladen ordentligt så att allt salt försvinner. Koka ihop vatten, rismjöl och socker till en tjock sås. Låt svalna. Rör ihop detta med lök, ingefära, vitlök, fisksås, paprikapulver och  chiliflakes. Tillsätt salladskålen, morot och rättika. Blanda ordentligt. Lägg i glasburkar. Täck kålen med plastfolie och sätt på locket. Fyll inte burkarna ända upp då det behövs plats för fermentering. Låt stå i rumstemperatur i 3 dagar. Då den bubblar av jäsning är den klar att ätas och förvaras i kylen.
 
 

Kanderade valnötter.

 
Oj så gott. Nötterna kan du servera som drinktilltugg eller till glass. I receptet ska det egentligen vara mixade kiwi med florsocker, glass och nötter, men jag lägger bara upp nötterna så kan ni välja själv vad ni vill ha det till.
 
4 portioner.
 
30 g smör
3 msk råsocker, men vi tog muscovadosocker
½ tsk salt
3 dl valnötter
 
Smält smöret på svag värme i en teflonpanna. Tillsätt socker, valnötter och salt. Stek under ständig omrörning tills all vätska kokat in, det tar några minuter. Passa så det inte bränner vid. Häll upp nötterna på ett bakplåtspapper och sära på dem. Häll socker/smör röran över nötterna. Låt kallna. Servera.
 
 
 

Papas arrugadas - saltkokt potatis.

 
En spansk potatisrätt som passar både till fisk och kött. På bilden ser du såsen Mojo Rojo som jag har lagt in tidigare i bloggen.
 4 portioner.
 
20 - 25 potatisar
4 - 5 dl grov salt
5 dl vatten.
 
Koka potatisen tills den är klar, häll bort vattnet och ånga den väl. Potatisen ska ha skalet kvar och bli lite grå/vit i skalet.
 

Mojo rojo.


En spansk kall sås med hetta som passar till både fisk och kött. Kan vara värt att prova till grillningen i sommar. Till denna rätt serveras ugnsrostade grönsaker, stekt biff och saltkokt potatis.
4 portioner.
 
4 skivor vitt bröd, riv i bitar
3 msk rödvinsvinäger
4 - 5 vitlöksklyftor, pressad
2 msk paprikapulver
1 tsk malen kummin ( kan uteslutas )
en gnutta cayennepeppar
1 äggula
1½ dl olivolja
1½ dl varmt vatten
 
Lägg det kantskurna brödet i en matberedare och tillsätt alla ingredienser utom olja och vatten. Kör snabbt ihop och tillsätt olja i en fin stråle. Späd med vatten och om du tycker den blir för tjock så tar du mer vatten än vad receptet anger.
 
 

Stekt fisk med sallad från Nice.


En lättare rätt att bjuda på, men ack så god.
4 personer.
 
600 g fiskfilé, tex gös, rödspätta, torsk eller annan vit fisk
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
2 msk smör
 
Sallad:
500 g kokta potatisar som halveras och skalas
80 g färsk babyspenat
250 g körsbärs - eller babyplommontomater, halveras
100 g svarta oliver
200 g sockerärtor
4 hårdkokta ägg, delas i hälften eller mindre bitar
1 burk ansjovisfiléer , 125 g
 
Saltad rödlök:
2 rödlökar, tunna skivor
1 msk grovt salt
1 tsk rödvinsvinäger
 
Majonnäs:
Ta färdig om du inte vill göra egen.
1 äggula
1 tsk vitvinsvinäger
1 tsk dijonsenap
2 krm salt
vitpeppar
3/4 dl rapsolja
3/4 dl olivolja
 
Lägg rödlöken i en skål och strö över grovsaltet, låt det ligga 20 minuter tills det börjar vätska av sig. Häll i ett durkslag och skölj av saltet. Lägg löken i en skål och häll på rödvinsvinägern. Vispa lätt ihop allt till majonnäsen utom oljan som vispas i med tunn stråle tills den tjocknar. Alla ingredienser till majonnäsen ska vara rumsvarma. Börja med salladen. Stek den kokta potatisen i olja så att den får lite färg. Blanda sedan i spenat, ansjovis, sockerärtor, tomater och oliver. Stek snabbt fisken. Servera genom att först lägga upp den varma salladen på en tallrik. Lägg på ägghalvor och fisk. Ringla över majonnäsen och servera rödlöken bredvid.
 
 
 
 
 

Tarte Flambee - Pizza som i Alsace.

 
Enkel och god förrätt.
10 - 12 bitar.
 
2 rödlökar, skär i tunna skivor
2 - 3 msk smör till stekning
1 krm torkad timjan
1 krm svartpeppar
1 färdig pizzadeg
3 - 4 msk crème fraiche 34 %
75 g riven västerbottensost eller annan smakrik ost
 
Stek löken mjuk i smör med timjan och peppar. Rulla ut pizzadegen på en plåt och använd bakplåtspapperet som pizzadegen är rullad i. Bred ut ett tunt lager crème fraiche på botten. Strö på löken och osten. Gratinera i ugnen på 200 grader i 15 minuter. Skär i lämpligt stora bitar och servera ev. med en klick crème fraiche.
 

Southern Comfort Pecan Pie.

 
Super god paj från Louisiana.
10 - 12 bitar.
 
Pajdeg:
125 g kallt smör
3 dl vetemjöl
1 msk mjölk
1 msk strösocker
1 krm salt
 
Fyllning:
3 ägg
2½ dl mörk sirap
½ dl Southern Comfort, whisky likör
2 msk vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
2½ dl strösocker
200 g pekannötter
 
Skär det kalla smöret i kuber och kör det snabbt i en matberedare med de övriga ingredienserna till pajdegen. Låt vila i kylen i 1 timme.. Kavla ut degen på ett bakplåtspapper och rulla sen upp den på brödkaveln och lägg ned den i en smord pajform ( ej löstagbar kant ) cirka 24 centimeter i diameter. Nagga botten och ställ in den i frysen i 30 minuter. Förgrädda pajskalet på 200 grader i 10 minuter. Sänk sedan ugnen till 175 grader.
Vispa äggen fluffiga till fyllningen och blanda sedan i sirap och Southern Comfort. Blanda mjöl, vaniljsocker, salt och strösocker i en separat bunke. Häll försiktigt ned äggblandningen i mjölbunken och rör om noga så att det inte blir några klumpar. Häll fyllningen i pajskalet och strö över pekannötterna. Grädda i 40 minuter eller tills fyllningen stannat. Den kan se lite bränd ut men det gör inget.. Låt svalna. Servera med vispad grädde smaksatt med Southern Comfort.
 
 
 
 
 

Ugnsbakad kolja med toscanska smaker.

 
Här kan du välja någon annan fisk om det är svårt att få tag på kolja. Det här är ett väldigt enkelt och gott recept och kan naturligtvis serveras med potatis eller pasta.
 
4 portioner.
2 koljafiléer
2 msk flingsalt
2 tomater, skär i grova bitar
1 liten burk rostad paprika, skär i grova bitar
2 schalottenlök, skivas tunt
2 klyftor vitlök, skivas tunt
1 chilifrukt, skivas tunt
0,5 dl olivolja
1 kruka basilika
svartpeppar
100 g oliver
1 påse blandsallad
riven parmesanost
 
Pensla lite olja på plåten eller en ugnsfast form och salta. Lägg på fisken. Baka i ugnen på 150 grader i 10 minuter. Blanda alla grönsaker med olivolja och svartpeppar. Lägg grönsakerna på fisken och värm det i ugnen i 5 minuter. Höj temperaturen till 225 grader och låt stå ytterligare 5 minuter. Om du vill kan du rosta grönsakerna separat ett längre tag och sen lägga dem på fisken. Avsluta med att strö på basilika och svartpeppar. Garnera med oliver och servera med en blandsallad och riven parmesanost.
 

Banan i smördegspuff.

 
En dessert som är väldigt enkel att göra och jag har inte testat att göra den, men kan tänka mig att den påminner lite om friterad banan. Ge gärna en kommentar om ni provar att göra den.
4 portioner.
 
2 st. bananer som delas till 4 halvor
2 st. smördegsplattor
1 ägg
3 - 4 msk råsocker
2 dl vispgrädde
2 msk florsocker
1 tsk vaniljsocker
 
Sätt ugnen på 225 grader. Låt smördegsplattan tina på en skärbräda och kavla ut den till ungefär dubbel storlek. Lägg på 4 bananhalvor på varje platta med mellanrum och skär itu smördegen efter varje banans form med 1 cm kant. Lägg upp dem glest på en plåt med bakplåtspapper. Vispa upp ägget och pensla smördegskanterna och strö råsocker på bananerna. Sätt in i ugnen i 10 minuter eller tills det fått lite färg. Vispa under tiden grädden med florsocker och vaniljsocker som sedan serveras till bananerna. Du kan gärna strö på lite rostade nötter.
 
 

Korv med rotsakspytt och friterad lök.


Här passar det bra med färsk korv och det blir en lite festligare rätt som kanske passar på fredagkväll.
4 - 5 portioner.
 
4 - 5 färska korvar på fläskkött tex salsiccia
 
Rotsakspytt:
½ stor rotselleri eller 1 hel liten, skala och skär i tunna stavar
4 st. vitlöksklyftor, hackas fint
några körsbärstomater
olivolja
salt
skal från ½ citron + saften
1 kvist färsk rosmarin
flingsalt & svartpeppar
40 g parmesan
2 - 3 msk hackad basilika
pinjenötter
 
Rostad lök:
3 st. schalottenlök, skär i knubbiga bitar
1 tsk salt
2 msk vetemjöl
olivolja till stekning
 
Bryn och mjukstek rotsellerin i olja, lägg åt sidan. Häll i en skvätt olja i stekpannan och bryn försiktigt vitlöken, citronskal och rosmarin tills vitlöken fått lite färg. Lägg i sellerin och körsbärstomater och häll över citronsaft. Salt & peppar. Rör om ordentligt och dra av från plattan. Hyvla över parmesanost, strö på pinjenötter och lite färsk basilika. Lägg gärna i några halverade körsbärstomater också. Börja med den rostade löken: Lägg löken i en bunke och strö över lite salt, låt stå i 10 minuter och blanda sedan ned vetemjöl. Hetta upp olivolja och stek löken i 3 - 5 minuter eller tills den blir frasig. Låt rinna av på hushållspapper. Då återstår bara att steka korven och det har ni gjort förr. Smaklig måltid.
 
 
 
 
 

Rostad tomatsoppa med tillbehör.


God och matig soppa. Om du har ont om tid så tänk på att det tar 1 timma att rosta grönsakerna.
4 portioner.
 
1 kg blandade tomater
2 röda paprikor
1/4 rotselleri
2 gula lökar
4 vitlöksklyftor
timjan
2 - 3 msk olja
1 liter vatten
salt & peppar
 
Tillbehör:
crème fraiche
brödkrutonger
riven parmesanost
färsk basilika
 
Sätt ugnen på 175 grader och dela sedan tomater, paprika, rotselleri och lök i bitar , lägg på en plåt med olja och lägg även dit vitlöksklyftor och färsk timjan. Rosta i cirka 1 timme. Ta sedan bort timjankvistarna och lägg grönsakerna i en gryta. Mixa med stavmixer, häll på vatten och låt koka upp. Salt & peppar. Servera soppan med tillbehör.
 
 
 

Fudge Brownies.

 
Smarrigt.
 
Tryffel:
150 g mörk choklad 55%, hackas
1,5 dl vispgrädde ,150 g
Flingsalt
 
Brownie:
150 g osaltat smör, smält på låg värme
2,75 dl strösocker, 250 g
1,5 dl kakao, 70 g
½ tsk salt, 3 g
1 tsk vaniljsocker, 3 g
2 ägg, 110 g
1 dl vetemjöl, 60 g
 
Börja med tryffeln. Koka upp grädden och häll den över den hackade chokladen och låt stå några minuter tills chokladen smält. Rör ihop till en slät tryffel och täck med plastfolie och låt stå i rumstemperatur. Sätt ugnen på 160 grader. Smörj en form 20 x 20 cm eller en rund springform och täck botten med bakplåtspapper. Tillsätt kakao, socker, salt och vaniljsocker i det smälta smöret. Det kan se grynigt ut men mjölet kommer att göra att smeten går ihop fint. Vispa försiktigt ned ett ägg i taget, men vispa inte för mycket, tills varje ägg har arbetats in. Blanda slutligen ned mjölet och arbeta försiktigt ihop till en slät smet och häll ned i bakformen. Grädda i 20 - 22 minuter och låt kakan sedan svalna. Ta ut kakan och vänd den upp och ned, bred på tryffeln och forma ett mönster om du vill. Om tryffeln är för lös kan du ställa in den i kylen ett kort tag. Strö på flingsalt. Skär upp i bitar och låt den stå ett tag i kylen. Serveras sedan rumsvarm.
 
 

Ambrosiakaka.

 
Här kommer inget nytt recept, men det är en god kaka som jag har glömt bort, så nu ska den bakas.
 
30 rutor.
 
300 g smör, rumsvarmt
6 dl strösocker
4 ägg
8 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
2 apelsiner, finrivet skal
2 dl gräddfil
 
Glasyr:
5 dl florsocker
4 msk pressad apelsinsaft
50 g syltade apelsinskal
 
Rör smör och socker poröst. Vispa i äggen ett i taget. Blanda mjöl och bakpulver, rör ned i smeten. Blanda sedan i apelsinskal och gräddfil till en smet. Häll upp i en långpanna med  bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen på 175 grader i 20 minuter. Börja med glasyren. Rör ihop florsocker och apelsinsaft och bred över den avsvalnade kakan. Strö över syltade apelsinskal och låt glasyren stelna. Skär upp kakan i rutor.
 
 

RSS 2.0