Whiskymarinerad entrecoat.

 
Whiskyn gav bra smak åt köttet.
8 portioner.
 

1,2 kg  entrecote

0,5 dl finhackad rosmarin

4  finhackade vitlöksklyftor

1,5 dl  chilisås

4 msk  whisky

1 msk  chiliflakes

salt  och svartpeppar till grillning

 

Skär köttet i stora kuber. Blanda alla ingredienser till marinaden i en bunke eller plastpåse och vänd runt köttbitarna. Marinera ca 12 timmar i kylen.Trä upp köttet på spett och krydda med salt och peppar. Grilla runt om tills det har fin yta och en innertemperatur på 57°. Servera direkt.

 
 

Pizzadeg.


En bra pizzadeg som blir smidig och elastisk. Vi använde den när vi gjorde pizzor på bakstenen som vi la på grillen. Degen blir bäst om man jäser den över natten och då tar du hälften av jästen som står i receptet. Vi sprayade vatten på stenen mellan varje pizza.
 Cirka 4 pizzor
 
2½ dl vatten
25 g jäst, hälften om du jäser i kylen över natten
½ dl olivolja
½ tsk salt
6½ dl vetemjöl, gärna special
 
Värm vattnet till 37 grader. Smula ned jästen i en skål och tillsätt vattnet, rör tills jästen löst upp sig. Tillsätt olja, salt och mjöl. Knåda för hand i 10 minuter. Täck bunken med plastfolie och låt jäsa i 30 minuter. Forma till bollar och låt vila i 5 minuter. Kavla ut till pizzor och pensla med olja.
 

Fisk i foliepaket.

 
Vitlöksdoftande torsk med tomat, lök och fänkål i foliepaket på grillen. Ett gott och enkelt sätt att lyckas med grillad fisk. Det går lika bara med annan vit fisk eller lax.
 
4 portioner.
 
800 g  torsk, i 4 bitar
1 stor knippe gräslök
2 tomater, skiva tunt
1 liten fänkål, skiva tunt
4 salladslökar, skiva tunt
20 kalamata oliver utan kärnor, hacka grovt
1 citron
100 g smör
1 klyfta vitlök, riven
0,5 dl persilja, finhackad
salt & peppar
nykokt färsk potatis
grillfolie
 
                        Blanda ihop ett vitlökssmör av smör, vitlök och persilja.   
Gör 4 båtar av grillfolie. Salta och peppra fisken. Lägg i fisk, tomater, fänkål, salladslök och oliver. Pressa över citron och lägg en rejäl klick vitlökssmör i varje paket. Grilla paketen i max 15 minuter. Kolla gärna tidigare så att fisken inte blir torr. Servera med nykokt potatis.
                  

                                                        

                                            

                                            

 
 

              

              

             

            

              

           

             

               

 

           

 


Ernst cantuccini skorpor.

 
Läckra skorpor med mandel och pistage. Görs utan smör eller olja. 
 
500 g vetemjöl
4 tsk bakpulver
500 g socker
5 ägg
500 g hel oskalad mandel
2 dl pistagenötter
1 tsk salt
 
                    Blanda alla torra ingredienser i en hushållsassistent, använd assistentens vinge för att kunna krossa nötterna något i blandningen. eller grovhacka dem för hand. Tillsätt äggen och blanda till en mjuk, degig konsitstens. Mjöla arbetsunderlaget och dela degen i fyra lika stora delar, forma långa limpor av degen.         Lägg limporna på bakplåtsklädda plåtar .Grädda cantuccini-limporna i 200 grader i ugn i ca 15 minuter. Låt svalna och skär ut skorporna med en vass kniv.                                                                                       
              

               

               

             

              

              

 

 
 

               

              

 


Ernst citruskyckling med färsk potatis.

 
Kyckling penslas med citrusmarinad och tillagas i ugn tillsammans med  mynta och färskpotatis. Gott och enkelt!
 
4 portioner
 
1 hel kyckling, dela i 4 delar och ta bort ryggen
15 färsk potatisar, borsta och tvätta
3 msk färsk mynta
4 vitlöks klyftor, skiva grovt
50 g smör, smält
2 dl olivolja
1 msk paprikapulver
1 apelsin, skalet
3 msk apelsinsaft
½ citron, skalet
1 lime, skalet
salt & peppar
 
Smält smör och blanda med olivolja och paprikapulver. Placera kycklingen i en ugnsfast form tillsammans med  mynta och potatis. Tillsätt, apelsinjuice, citruszesten, smör, paprika- och olivoljeblandningen, salta och peppra och blanda runt.  Tillred i ugn, på 225 grader i 30-40 minuter (beroende på kycklingens storlek) eller tills kycklingen har en innertemperatur på 70 grader.                                                       
 
 
 
 
              

 

 

          

 


Krispig röra med räkor.


Bilden är inte den rätta, men det blir ungefär så här. Vi tog kålrabbi istället för spetskål och det blev gott. I receptet ska det vara 1 dl majonnäs och ingen crème fraiche, men jag tyckte att det blev för mycket majonnäs smak. Prova er fram.
4 personer.
 
500 g räkor med skal, skalas naturligtvis
½ äpple, strimla
50 g kålrabbi strimlas tunt eller spetskål
½ dl majonnäs
½ dl crème fraiche eller yoghurt
100 g Philadelphia ost med pepparrot
salt & peppar
 
Tillbehör:
surdegsknäcke eller annat knäckebröd
vällagrad ost
 
Rör ihop majonnäs och Philadelphia ost. Vänd ned räkor, äpple och kålrabbi. salt och peppar. Hyvla några skivor ost och lägg på knäckebrödet och sen bara på med röran.
 
 
 
 
 

Hel grillad kyckling eller anka.

 
Jag har grillat en hel anka och det var supergott, skinnet blev knaprigt och väldigt smakrikt.  Det går säkert lika bra med kyckling. Ankan grillades nästan 1 timme under lock och penslades ofta med honung, japansk soja, salt och peppar. Servera vad du vill till detta, men jag tycker att du ska försöka så du får känna hur gott det blir och det är inte svårt.
 

Strutar med färska bär och yoghurtgrädde.


En väldigt enkel dessert och du kan servera den med vilka bär som helst tex hallon, jordgubbar, blåbär och vinbär. Tänk på att fylla dem alldeles innan servering för annars blir struten mjuk.
4 personer
 
4 dl färska bär
1,5 dl grädde
0,5 dl turkisk yoghurt
1 msk florsocker
4 st glasstrutar
myntablad till garnering
 
Vispa grädden och blanda i den turkiska yoghurten och florsocker. Blanda försiktigt ned lite av bären i grädden.  Fyll glassrånen med gräddblandningen precis innan servering och toppa med färska bär och några myntablad.

Fläskfile med apelsin & senapsfrön.

 
8 portioner.
 

1,2 kg  fläskfilé

2   apelsiner

3  finhackade vitlöksklyftor

1 msk ljusa senapsfrön

1 msk  flingsalt

1 tsk grovmalen svartpeppar

1 msk  olivolja

 

Finriv skalet av apelsinerna (endast det orangea) över en skärbräda. Strö över vitlök, senapsfrön, salt och peppar. Rulla fläskfiléerna i kryddorna och ringla över lite olja.Grilla köttet runt om till en innertemperatur på 67°. Låt vila 10 min innan servering. Skär upp i 1 cm tjocka skivor och lägg på ett serveringsfat.


Nu kommer recepten.

 

Slut på semsetern.

 
Nu är semestern slut och jag ska börja lägga in recept igen.

Rabarberkaka i stekpanna.

 
Saftig, mjuk och ljuvligt god kaka som går blixtsnabbt att slänga ihop till fikat. Om du inte vill gör den i stekpanna går det lika bra med en rund bakform. Du kan utesluta rabarber och ta äpplen istället.
10 bitar.
 

1 ägg

1 ¾ dl strösocker

1 tsk bikarbonat
1 dl filmjölk
50 g smör, rumsvarmt
2 ½ dl vetemjöl 

Fyllning
1–2 dl rabarberstjälkar
2 tsk kanel
1–2 msk strösocker
1 msk potatismjöl 

1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en gjutjärnsstekpanna eller springform, 22–24 cm i diameter.

2. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Tillsätt bikarbonat, filmjölk, smör och mjöl. Vispa snabbt ihop allt till en slät smet.

3. Fyllning: Skala rabarbern och skär den i småbitar. Blanda bitarna med kanel, socker och potatismjöl i en skål. Kör dem i mikrovågsugnen i några minuter så de mjuknar något.

4. Rör ner hälften av rabarbern i smeten.

5. Häll smeten i stekpannan eller formen. Sprid ut resten av rabarberbitarna ovanpå smeten.

6. Grädda kakan längst ner i ugnen i 25–30 min. Testa med en provsticka om kakan är klar. Servera gärna kakan med vaniljsås eller glass.


RSS 2.0