Fylld portabello med pesto, mozzarella och pinjenötter.
2 påsar riven mozzarellaost
3 msk röd pesto
1/2 dl finriven parmesanost
salt och peppar
1/2 dl rostade pinjenötter
Rostad kryddkyckling i libabröd.
Bruschetta.
4 mindre skivor levainbröd (eller ciabattabröd)
50 g crème bonjour vitlök-örter
1 buffelmozzarella i bit (125 g), skuren i skivor
6-7 mindre plommontomater (alt 10-12 cocktailtomater)
1 vitlöksklyfta, fint, fint hackad
½ kruka basilika, hackad + blad att dekorera med
2 krm salt
svartpeppar, efter smak
Dekoration:
färsk basilika
olivolja
Sätt ugnen på 175 grader.
Hacka tomaterna fint i lagom stora tärningar. Blanda samman med en fint hackad vitlök, salt, lite svartpeppar och hackad basilika. Smaka av.
Skiva brödet i lagom tjocka skivor. Behåll kanterna det är gott, rustikt och läckert.
Rosta brödskivorna lite lätt i ugnen så att de får en krispig yta, och bred sedan på färskosten (Crème Bonjour vitlök-örter). Skiva sedan mozzarellan och lägg på två skivor ost per brödskiva.
Lägg upp på en plåt med bakplåtspapper och ställ in i ugnen ca 5 min tills osten smälter och brödet får fint rostade kanter.
Ta ut plåten och lägg på riktigt med dem hackade tomaterna. Toppa med färsk basilika, och flingsalt. Ringla över lite olivolja och dra något varv med pepparkvarnen över.
Friterad burrata med bakade tomater och basilikaolja.
Basilikaolja:
1 dl olivolja
4 - 5 basilikablad
1 vitlöksklyfta
salt
Långbakade små tomater:
10-12 små tomater
olivolja
salt
svartpeppar
en nypa strösocker
Friterad burrata:
1/2 l rapsolja
1/2 dl vetemjöl
1-2 ägg, uppvispad med lite salt
1 dl pankoströbröd
2 burratal från Zeta
Servering:
4 normala tomater, skivade (gärna riktigt röda och söta)
färsk basilika
salt
svartpeppar
Sätt ugnen på 150 grader
Mixa ihop olivolja, basilika, vitlök och salt i ett liten skål.
Lägg dom små tomaterna i en ugnssäker form och stick ett litet hål med en vass kniv i varje tomat. Ringla över lite olivolja, salt, svartpeppar och en nypa socker. Baka i ugnen i ca 1 timme eller tills tomaterna har minskat i storlek och är skrynkliga.
Hetta upp olja i en kastrull till ca 180 grader. Vänd burratan först i ägget sedan i vetemjölet, i ägget igen och sist i pankoströbrödet. fritera tills gyllene i färgen (går väldigt fort) och låt rinna av på hushållspapper.
Lägg dom skivade tomaterna på en tallrik, lägg på dom små bakade tomaterna, ringla över basilikaoljan och lägg burratan i mitten. Salta & peppra.
Garnera med färska basilikablad.
Salta karamelläpplen.
Sätt ugnen på 225 grader eller varmluft 200 grader.
Fräs äppelbitarna gyllene i smör i en ugnsfast gjutjärnsstekpanna.
Vill du ha mer sting kan du smaksätta med t ex vanilj, kardemumma, kanel eller ingefära.
Bred dulce de leche över äppelblandningen, strö på salt och mandel.
Baka till gyllene färg.
Servera gärna med en klick glass eller crème fraiche eller tjock yoghurt smaksatt med socker och vanilj.
Blomkålslasagne.
Sätt ugnen på 225 grader. Skiva blomkålen, lägg i bakpappersklädd ugnsform.
Ringla över olja, blanda ner salt, peppar och timjan. Rosta gyllene ca 20 minuter.
Tomatsås:
Fräs lök i smör, tillsätt buljong och tomater, skölj ur burkarna med lite vatten. Koka ihop, smaka av med vitlök, salt, socker och peppar.
Varva tomatsås, plattor, blomkål, bechamelsås och smulad fetaost i en ugnsfast form. Avsluta med plattor och ett lager bechamelsås och ost.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter tills den har fått färg och plattorna är mjuka.
Servera gärna med blandad sallad och vitlöksbröd.
Dumlechips.
Världens godaste chips gör du med endast en enda ingrediens, dumle.
Tips! Det är även väldigt gott att strössla lite hackade jordnötter och/eller flingsalt ovanpå.
9 dumlekolor
Sätt ugnen på 180 grader.
Ta av pappret från dumlekolorna och sprid ut dem på en plåt med bakplåtspapper.
Ställ plåten mitt i ugnen och grädda kolorna 5 minuter, håll koll så att de inte bränns.
Indisk kycklinggryta med spiskummin och koriander.
Omelett med koriander och chili.
Smördeg med ost, pesto och grillad paprika.
1 rulle smördeg
3 msk chilisås
250 g svamp
2 msk smör
1 pressad vitlöksklyfta
2 dl crème fraiche
1 tsk salt
2 krm peppar
1 msk hackad färsk timjan
1 dl riven ost
Topping:
100 g chèvre (getost) eller ädelost
100 g pesto
50 g grillad paprika
färsk timjan
Rulla ut smördegen på en plåt. Nagga bottnen. Vik upp kanterna. Bred på chilisåsen.
Ansa och stek svampen i smör. Pressa över vitlöken. Häll i crème fraiche och koka ihop. Salta, peppra och tillsätt timjan. Sjud stuvningen någon minut utan lock – men inte länge, svamp blir seg av att kokas.
Bred ut svampstuvningen på smördegen. Strö över riven ost och sätt in i ugnen i 200°, ca 15 min.
Smula chèvre över medan flanet är varmt så att det smälter lite. Fördela pesto, paprika och timjan över. Skär i bitar och servera. Om det serveras som förrätt räcker det till 6 port. Som huvudrätt med sallad till räcker det till 4 port.
Fiskgratäng med räkor.
200 g fryst bladspenat
1 msk smör till stekning
500 g rödspättefiléer eller annan vit fisk
salt och peppar
Potatismos:
800 g mjölig potatis
1 msk smör
2 äggulor
ca 1 msk mjölk
Sås:
3 dl vatten
2 dl grädde
3 msk vetemjöl
3 fiskbuljongtärningar
2 msk hackad dill
1 msk pressad citronsaft
1 dl riven lagrad ost
Servering:
500 g räkor med skal
1 knippe dill
sockerärter
sallad
gröna ärter
1 citron
Mos: Koka potatisen mjuk. Häll av vattnet, mosa potatisen. Tillsätt smör, äggulor och mjölk. Salta och peppra.
Sås: Vispa vatten, grädde och mjöl i en kastrull, tillsätt buljong, dill och citron. Sjud såsen 3 min under omrörning. Tillsätt ost, salt och peppar.
Fräs spenaten i smör. Rulla ihop fiskfiléerna, salta och peppra. Tillaga i ugnsform ca 10 min.
Ta upp filéerna ur formen. Häll av vätskan. Lägg spenaten i formen och fisken ovanpå. Spritsa moset utmed kanterna. Häll över hälften av såsen.
Gratinera högt upp i ugnen ca 20 min i 225 grader, tills moset fått fin färg.
Skala räkorna. Toppa med räkor och dill. Servera med resten av såsen, sockerärter, sallad, gröna ärter och citron.
Torskrygg med spenat, citron och ost.
700 g torskrygg
4 portioner duchessepotatis
salt & peppar
Citron- och spenatbéchamel:
50 g smör
1 finhackad schalottenlök
3 msk vetemjöl
5 dl mjölk
250 g bladspenat
100 g mascarpone
2 tsk rivet citronskal + saften från 1 citron
50 g riven västerbottensost
salt & peppar
Gör så här:
Gör duchessemos enligt beskrivning nedan. Spritsa moset i fina toppar runt kanten på en smord ugnsform.
Dela fisken i fyra bitar och lägg dem i formen. Salta och peppra.
Smält smöret till såsen i en kastrull tillsammans med schalottenlöken. Blanda ner mjölet och låt det bubbla i ett par minuter. Häll i mjölken, koka upp och låt sjuda i 6–8 minuter. Vänd ner spenat och mascarpone och smaksätt med citronskal, citronsaft, salt och peppar.
Täck fisken med såsen och strö ost över alltihop.
Gratinera i 20–25 minuter på 225 grader, tills gratängen har fin färg och fisken är färdig.
Pommes duchesse:
700 g mjölig potatis
2 äggulor
50 g smör
3 msk rapsolja
1 krm riven muskot
havssalt och vitpeppar ur kvarn
Gör så här:
Skala potatisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten.
Pressa potatisen med en potatispress ner i en bunke.
Rör ner äggulor, smör i klickar och olja. Smaksätt med muskot, salt och peppar. Låt moset svalna.
Spritsa moset i fina toppar runt kanten på en ugnsform och gratinera vid servering i het ugn, 250° eller grill, tills moset får lite färg.
Marockansk färsgryta.
2 vitlöksklyftor
1 röd chilifrukt
1 röd paprika
1 orange eller gul paprika
1 msk färsk riven ingefära
1 1/2 msk olivolja
500 g nötfärs
2 tsk spiskummin
1 1/2 tsk paprikapulver
1 tsk kanel
1 tsk flytande honung
3 msk tomatpuré
2 burkar konserverade körsbärstomater à 400 g
2 msk grönsaksfond
10 aprikoser
1/2 dl sultanrussin eller vanliga russin
couscous för 4 personer
turkisk eller grekisk yoghurt
flytande honung
Fräs lök, vitlök, chili, paprika och ingefära blankt och smidigt utan att det får färg i en stor stekgryta med olja, ca 2 minuter.
Tillsätt färs, spiskummin, paprikapulver och kanel, och fräs färsen smulig.
Tillsätt honung, tomatpuré, tomater, fond, strimlade aprikoser och russin. Koka sakta under lock, 10–12 minuter.
Tillaga couscous enligt anvisningarna på förpackningen och servera till grytan tillsammans med yoghurt och flytande honung. Garnera med mynta eller persilja och grillad tomatkvist.