Whiskymarinerad entrecoat.
8 portioner.
1,2 kg entrecôte
0,5 dl finhackad rosmarin
4 finhackade vitlöksklyftor
1,5 dl chilisås
4 msk whisky
1 msk chiliflakes
salt och svartpeppar till grillning
Skär köttet i stora kuber. Blanda alla ingredienser till marinaden i en bunke eller plastpåse och vänd runt köttbitarna. Marinera ca 12 tim i kylen. Trä upp köttet på spett och krydda med salt och peppar. Grilla runt om tills det har fin yta och en innertemperatur på 57°. Servera direkt.
Fänkåls slaw med äpple.
En annorlunda sallad som passar till det mesta.
2 små fänkål
1 silverlök
1 grönt äpple
1 röd chili, urkärnad
0,5 dl majonnäs
0,5 dl yoghurt (10%)
0,5 msk rosépeppar
50 g babyspenat
Skiva fänkål och lök tunt, gärna på mandolin. Riv äpplet och finhacka chilin. Blanda majonnäs, yoghurt och mortlad rosépeppar. Vänd ihop alla ingredienserna och servera på spenatbädd.
Ljummen potatissallad med lax.
200 g varmrökt lax
200 g kallrökt lax
1 purjolök
100 g babyspenat
100 g saltgurka
2 askar smörgåskrasse
2 dl olivolja
0,5 dl vatten
1 msk dijonsenap
1 msk vitvinsvinäger
2 msk kapris
1 nypa socker
10 cm pepparrot
Skala och koka potatisen i saltat vatten. Strimla purjolöken fint. För dressingen, vispa ihop dijonsenap med vitvinsvinäger och vatten.
Tillsätt olja tills du har en lagom tjock konsistens. Skär saltgurka i mindre bitar. Grovhacka kapris. Blanda ner kaprisen och saltgurkan i dressingen. Smaka av med svartpeppar. Dela den varmrökta laxen i mindre bitar. Skär upp den kallrökta laxen i tunna skivor.
Häll över den färdigkokta potatisen i en stor skål och stöt den grovt så att potatisen delar sig och suger åt sig av dressingen. Häll över den strimlade purjolöken och dressingen. Tillsätt den varmrökta laxen och blanda ihop. Avsluta med att hälla över spenaten. Toppa med kallrökt lax, nyriven pepparrot och smörgåskrasse. Serveras ljummen eller kall.
Asiatisk biffsallad med avokado.
1 huvud krispsallad
1 huvud romansallad
1 knippe salladslök
200 g sockerärtor
2 avokado
4 skivor fin entrecôte, à 100-120 g
Dressingen:
1 dl limesaft
3 msk fisksås
4 msk vatten
1-2 msk socker
3 gröna chilis
1 klyfta vitlök
Tillbehör:
1 kruka koriander
1 kruka mynta
1-2 dl rostad lök
Salta och stek köttet några minuter så att det fortfarande är lite rosa i mitten. Ta av och låt svalna på en tallrik. För dressingen, finhacka grön chili och vitlök och mixa i en blender tillsammans med limesaft,fisksås,vatten och socker. För dressingen, finhacka grön chili och vitlök och mixa i en blender tillsammans med limesaft, fisksås, vatten och socker. Lägg salladsbladen i iskallt vatten en liten stund, så att de blir spänstiga. Finhacka salladslöken och skär sockerärtorna i strimlor. Gröp ur avokadon. Skiva köttet i tunna skivor.Torka av salladsbladen noga och riv dem över ett stort fat. Blanda med grönsakerna, köttet och dressingen.Toppa med hackad koriander, hackad mynta och rostad lök.
Torsk med prosciutto.
1 stor näve basilikablad
4 msk olivolja
2 msk balsamvinäger
havssalt
malen svartpeppar
4 stora filéer torsk eller kolja, ca 600 g
150 g prosciutto
Gremolata.
1 citron
2 klyftor vitlök
3 msk persilja
1 - 2 msk olivolja
Sätt ugnen på 200 grader.
Dela tomaterna på hälften och lägg i ugnsform tillsammans med basilikablad, olja, balsamvinäger, salt och peppar. Baka i ugnen i 10-15 minuter. Lägg ut en skiva prosciutto på skärbrädan, lägg på en fiskfilé och linda in den i skinkan. Ta ut tomaterna ur ugnen, lägg på fisk- och prosciuttopaketen på tomaterna och baka vidare i ugnen på 180 grader i ca 15 minuter eller tills fisken är tillagad. Gör gremolatan genom att riva, pressa eller hacka vitlöken fint och blanda med hackad persilja och citronskal. Tillsätt olja efter smak, smaka av med salt och peppar. Ta ut fisken och toppa med lite citronjuice och servera allt med gremolata.
Knäckiga rabarberpajer.
150 g rabarber
1–2 tsk strösocker
Topping:
75 g smör
2 msk ljus sirap
½ dl vispgrädde
1 dl vetemjöl
1 ¼ dl havregryn
½ dl strösocker
½ tsk bakpulver
GÖR SÅ HÄR:
1. Fyllning: Sätt ugnen på 175 grader. Skär rabarbern i bitar, ca 1 cm långa. Fördela dem i 4 portionspajformar, ca 10 cm i diameter. Strö över lite socker.
2. Topping: Smält smöret i en kastrull. Tillsätt sirap och grädde.
3. Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Rör ner smörblandningen.
4. Fördela smeten över rabarbern i formarna. Grädda pajerna mitt i ugnen i 20–25 min. Låt dem svalna.
5. Servera pajerna med glass, vaniljsås eller vispad grädde.
Rökig vattenmelonsalsa.
1 liten rödlök
1 krm liquid smoke
0,5 tsk tabasco chipotle
1 dl finhackad koriander
flingsalt och grovmalen
svartpeppar
Skär vattenmelonen i tärningar och lägg dem i en bunke. Strimla löken och tillsätt tillsammans med liquid smoke, tabasco och koriander. Blanda alltsammans och smaka av med salt och peppar. Låt gärna stå i 20 minuter innan servering
Knäckig rabarberpaj.
Cheescake i glas med färska hallon.
Enkelt och perfekt att förbereda och ha i kylen innan servering.
200 g cream cheese
1,5 dl vispgrädde
0,5 dl strösocker
0,5 tsk vaniljpulver eller frön från 0,5 vaniljstång
5 smulade havrekakor, eller liknande
250 g färska hallon eller andra bär
Lägg cream cheese, grädde, socker och vaniljpulver i en bunke. Vispa fluffigt med elvisp. Lägg kaksmulor i botten på serveringsskålar/glas. Skeda på cream cheese-grädden och toppa med mosade hallon.
Jallapippi med fruktcouscous.
2 msk hackad koriander
2 msk hackad persilja
2 rivna vitlöksklyftor
2 tsk spiskummin
flingsalt
svartpeppar från kvarn
2 msk olivolja
Fruktcouscous:
5 dl vatten
2 msk olivolja
1 hönsbuljongtärning
1 tsk ingefära
1 tsk kanel
1 tsk gurkmeja
flingsalt
svartpeppar från kvarn
5 dl couscous
1 dl torkade aprikoser
0,5 dl gula russin
2 fikon
2 clementiner
2 avokado
1 dl Blandade nötter
TILLBEHÖR:
Turkisk yoghurt
Marinera kycklingen i örter, vitlök, kryddor och olja. Stek eller grilla kycklingen. Koka upp kryddbuljongen till couscousen, häll i den torkade frukten och couscousgrynen. Sväll under lock i cirka 5 minuter. Rör försiktigt couscousen med en gaffel och blanda med skivad frukt, avokado och nötter. Servera på ett stort fat. Servera med turkisk yoghurt.
Riesenkolapaj.
Svamptoast med dillsmör och sidfläsk.
Dillsmör:
1 dl hackad dill
25 g rumsvarmt smör
1 citron, rivet skal
flingsalt
Pålägg:
cirka 300 g svamp
1 liten rödlök (finhackad)
smör
flingsalt
nymalen svartpeppar
75 g rökt sidfläsk, tärnat
Smörgås:
4 skivor vitt bröd
1 dl riven västerbottensost
Rensa svampen, dela i bitar och fräs med rödlök i lite smör. Salta och peppra. Ställ åt sidan.
Stek fläsket på medelvärme. Låt rinna av på hushållspapper och svalna.
Rör ihop dill, smör, citronskal och lite salt. Blanda försiktigt ihop svamp, fläsk och dillsmör.
Fördela blandningen ovanpå fyra kantskurna rostade brödskivor. Strö över ost och ställ in under grillelementet i ugnen tills osten fått färg. Passa!
Solbackarutor.
En god långpannekaka.