Smördegsbakelser med rabarberkompott och vit choklad.
Sätt ugnen på 225 grader. Rulla ut degen med sitt papper på en plåt. Dela den i sex rektanglar. Ritsa en 2 cm bred kant med vass kniv på varje, ritsa degen tätt innanför och pensla kanten med uppvispat ägg.
Baka dem mitt i ugnen ca 78 min tills kanterna fått gyllene färg. Ta ut och låt svalna lite. Tryck ner degen innanför kanterna lätt med en sked.
Ta upp kanelstången och fördela rabarbern utan spadet innanför kanterna på rektanglarna. Strö över grovriven vit choklad och grädda ytterligare 4–5 min, tills chokladen smält och fått färg. Servera ev med vispad grädde eller glass.
Vispat brynt smör.
Låt smöret kallna och vispa det sedan med elvisp tills det är fluffigt. Rör ner flingsalt i smöret.
Foliepaket med torskrygg, sparris, potatis, örter och citron.
Kardemummakaka.
100 g smör, smält och svalnat
3 dl strösocker
2 tsk bakpulver
4 dl vetemjöl
1 ägg
1 tsk kardemummakärnor, mortlade
21⁄2 dl filmjölk
Garnering:
ca 2 msk pärlsocker
Ugn 180°
Sätt ugnen på 180°. Rör ihop smält smör och strösocker i en bunke. Blanda bakpulver och vetemjöl och rör ner det ihop med resten av ingredienserna i bunken. Blanda ihop allt till en slät smet.
Häll smeten i en smord och bröad springform, ca 24 cm i diameter. Strö över pärlsocker.
Grädda kakan längst ner i ugnen i ca 45 minuter. Låt den svalna i formen.
Tacos med texmexfile, salsa och ostkräm.
2 msk olivolja
2 tsk chipotlepaste (finns i tacohyllan)
2 tsk malen spiskummin
1 tsk rökt paprikapulver
1 msk tomatpuré
1 tsk malen koriander
1 tsk oregano
1 lime, skal och saft
1 msk farinsocker
1 msk soja
salt
nymalen svartpeppar
Salsa:
2 avokado, tärnade
2 tomater, tärnade
1 liten rödlök, finhackad
1/2 lime, saften
salt
2 msk olivolja
1 kruka färsk koriander, grovhackad
nymalen svartpeppar
Kräm:
1 dl crème fraiche
1 dl riven lagrad ost
Tillbehör:
tacoskal eller tortillas
grönsallad
färsk koriander
Värm ugnen till 125 grader. Bryn filén i stekpanna. Efterstek i ugnen tills innertemperaturen är 65 grader. Linda in i folie och låt vila i 15 minuter, så att köttet får eftersteka lite till men behåller saftigheten.
Värm tacoskalen under tiden, enligt instruktionerna på förpackningen.
Gör avokadosalsan: Blanda avokado, tomater och rödlök. Pressa över saften från limen. Tillsätt salt, olivolja och koriander (spara lite till serveringen). Smaka av med peppar.
Blanda ost med crème fraiche till ostkrämen.
Skiva köttet tunt. Varva ostkräm, salsa, salladsblad och kött i tacoskal eller tortillabröd. Garnera med lite extra koriander och servera genast.
Mexikanska köttbullar i rökig cchili-tomatsås.
1 liten lök, finhackad eller riven
70 g bacon, finskuren
1/2 dl ströbröd
1 ägg, uppvispat
1 tsk torkad oregano
2 tsk engelsk senap
salt
nymalen svartpeppar
olivolja
färsk koriander
1-2 torkade anchochili (finns i välsorterade livsmedelsbutiker)
olivolja
1 gul lök, finhackad
3 vitlöksklyftor, finhackade eller rivna
2 tsk spiskummin
1/2-1 msk chipotlepaste (eller efter smak)
1 burk hela tomater à 400 g
2 1/2 dl oxbuljong
1/2 lime
1/2 tsk kanel
1 nypa socker
salt
svartpeppar
Häll kokande vatten över anchochilin och låt den stå och dra under tiden du med fuktade händer rullar köttbullarna.
Hetta upp en skvätt olivolja i en rymlig stekpanna eller stekgryta. Mjukstek lök och vitlök. Tillsätt spiskummin och chipotlepaste och låt fräsa tills det börjar dofta. Häll på tomater, buljong och pressa i limesaft. Mosa tomaterna lätt med en träslev. Mixa anchocilin med vattnet och häll ned alltsammans. Smaksätt med kanel, socker, salt och peppar. Låt puttra på svag värme medan du bryner köttbullarna.
Hetta upp olja i en stekpanna och bryn köttbullarna i omgångar så att de precis bara får färg runt om. Lägg ned dem i tomatsåsen (stekskyn får gärna följa med) och låt sjuda under lock i cirka 25-30 minuter. Garnera med färsk koriander eller persilja.
Apelsin - och habanerosås.
Marockanska lammköttbullar.
2 vitlöksklyftor
cirka 1 dl färsk mynta
cirka 1 dl persilja
cirka 1 dl färsk koriander
500 g lammfärs
2 äggulor
1 tsk malen spiskummin
1 tsk paprikapulver
1/2 tsk kryddpeppar
1/2 tsk torkad chili eller cayennepeppar
1-2 tsk raz el hanout (finns i mellanösternbutiker, alt. gör egen)
1/2 tsk salt
olivolja
smör
Doppa händerna i kallt vatten och forma ovala köttbullar. Hetta upp olja och lite smör i en stekpanna och stek i omgångar tills de är bruna runt om och precis genomstekta. Det tar ett par minuter.
Grekiskt långkok.
Vit choklad- och citronkräm.
200 g vit choklad
2 dl vispgrädde
2 citroner
200 g naturell färskost,
rumstempererad
18 digestivekex
Garnering
hallon och citronmeliss
1. Hacka den vita chokladen, smält den i grädden.
2. Finriv skalet på citronerna och tillsätt det.
3. Vispa ner den rumstempererade färskosten i chokladkrämen och låt stelna i kyl.
4. Vid servering, krossa kexen och varva i glas med krämen.
5. Garnera med lite färska hallon och citronmeliss.
Miami surf-n-turfburgare.
Blanda senap, strösocker, muscovadosocker, vinäger, vatten, chilipeppar, svartpeppar och cayennepeppar i en liten kastrull.
Koka upp under omrörning och sjud ca 20 minuter. Tillsätt soja, smör och liquid smoke och sjud ca 10 minuter.
Låt såsen kallna. Späd eventuellt med lite kokande vatten om såsen känns för tjock. Ca 5 dl.
Ansa och skiva salladslöken.
Blanda majonnäs, salladslök och tabasco. Vänd ner kräftstjärtarna.
Skala och finhacka löken. Fräs löken i oljan utan att den tar färg ca 3 minuter. Tillsätt senapsfrö och tomatpuré och fräs ca 1 minut.
Tillsätt sirap och fräs ca 1 minut. Blanda i chilisås. Blanda i vattnet. Smaka av med vinäger, salt och chilipeppar. Sjud ca 5 minuter. 4–6 portioner.
Tvätta potatisen noga. Skär den i lövtunna skivor, använd gärna mandolin.
Värm oljan i en gryta till 130°. Oljan är färdig för fritering när en bit vitt bröd blir gyllenbrun i oljan på 1 minut.
Fritera potatisskivorna, inte för många åt gången, tills de blir gyllenbruna, ca 3 minuter. Ta upp med hålslev och låt torka på dubbelvikt hushållspapper.
Grilla biffarna eller stek dem i lite smör 5–8 minuter på varje sida. Salta, peppra och pensla med Texas BBQ-sås.
Låt biffarna vila ca 3 minuter, dela och grilla eller rosta brödhalvorna under tiden. Lägg biffarna mellan brödhalvorna med skaldjursmajo. 4 hamburgare.
Flygande Jacob med mango.
500 g kycklingfilé
140 g bacon
1 msk smör
250 g fryst mango
2 dl riven ost
Gratängsås
1 msk curry
2 msk smör
3 msk vetemjöl
3 dl vatten
2 msk konc kalvfond
1/2 dl chilisås
2 dl matlagningsgrädde
Garnering
1 dl jordnötter
Ugn 225°
Dela filéerna så det blir tunna och smala bitar. Strimla baconet.
Stek kycklingfiléerna i smör. Salta och peppra. Ta upp kycklingen ur pannan och stek baconet.
Gratängsås: Stek curry i smör i en kastrull. Pudra i mjölet och blanda. Späd med vatten, fond, chilisås och grädde. Låt såsen sjuda några minuter. Smaka av den med salt och peppar.
Lägg kycklingfiléerna och hälften av mangobitarna i en gratängform och häll över såsen. Strö över riven ost och gratinera i ca 12 min.
Strö över jordnötter och servera med kokt ris, mangobitar, jordnötter och sallad.