Örtiga laxbollar.

 
Tilltugg som passar perfekt till ett glas öl. Satsen går bra att dubbla och går även att göras i förväg. Förvara i kylen.
 
20 bollar
 
200 g kall- eller varmrökt lax, hacka fint
1 dl kesella kvarg
1 dl finhackad färsk timjan
1 dl finhackad gräslök
1 tsk dijonsenap
 
Blanda lax, kesella, senap och hälften av örterna. Forma till 20 bollar och rulla dem i resten av örterna. Ställ i kylen minst 1 timme.

Saffransdrömmar.

 
Kakorna blir härligt sega och inte spröda som klassiska drömmar.
50 kakor.
 
200 g smör, rumsvarmt
2½ dl + ½ tsk strösocker
1 paket saffran, ½ g
½ tsk vatten
1 msk vaniljsocker
5 dl vetemjöl, 300 g
½ tsk hjorthornssalt
 
Ugn 150 grader. Vispa smör och 2½ dl socker tills det är vitt och poröst. Stöt saffranet med ½ tsk socker i en mortel. Tillsätt vattnet. Häll blandningen i smöret. Blanda mjöl, hjorthornssalt och vaniljsocker och vänd ned i smeten. Rulla små bollar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Grädda kakorna mitt i ugnen 15 minuter. Låt kallna på galler.
 
 

Torskrygg med skummig champagnesås och sötpotatispure.

 
Nu blev det en pytteliten bild. En mycket god fiskrätt som jag skulle kunna servera på nyårsafton istället för kött som det oftast blir. En hel del ingredienser, men det går ändå ganska fort att göra. Fruktsallden med sorbet och prosecco serveras som dessert efter denna rätt.
4 portioner.
 
600 g torskrygg
5 dl vatten
1 msk socker
1 msk salt
 
SÖTPOTATISPURE:
700 g sötpotatis, skala och tärna grovt
50 g smör
salt & peppar
 
CHAMPAGNESÅS:
2 schalottenlökar, finhacka
1 msk smör + 1 msk smör
2 dl mousserande vin eller champagne
2 dl vispgrädde
1 msk koncentrerad fiskfond
salt & peppar
 
GRÖNSAKER:
2 fänkålsstånd, skär i mindre bitar
250 g röda steklökar, går bra med gula, skalas
1 ask haricots verts eller grön sparris, 150 g, jag tog sparris för det är godare
150 g svamp tex ostronskivling, skär i bitar
1 msk smör + 1 msk smör
salt & peppar
 
Blanda vatten, salt och socker. Rör tills allt lösts upp. Lägg torsken i lagen och låt dra i rumstemperatur 30 minuter. Ta upp torsken och torka av den. Sätt ugnen på 150 grader. Lägg den i en smord ugnsfast form och stek mitt i ugnen i 15 minuter tills innertemperaturen är 58 grader.
 
POTATISPURE:  Koka potatisen mjuk  i lättsaltat vatten. Häll av vattnet, men spara lite. Tillsätt smör, salt och peppar. Mixa lätt och tillsätt kokspad för önskad konsistens.
 
SÅS: Fräs löken mjuk i 1 msk smör i en liten kastrull på medelvärme. Tillsätt vinet och koka ner till hälften. Tillsätt grädde, fond, salt och peppar. Låt småkoka 3 minuter. Mixa såsen slät och sila bort löken. Värm upp såsen igen och vispa i 1 msk smör. Mixa såsen skummig.
 
GRÖNSAKER: Stek svampen i 1 msk smör tills den fått fin färg. Lägg den på ett fat. Stek lök och fänkål i 1 msk smör på medelvärme 3 minuter. Tillsätt sparris och stek ytterligare 1 minut. Vänd ned svampen. Salt & peppar. Servera.
 
 

Dajm & kolapaj.

 
En frasig botten med seg kola och krispig dajm. Gör gärna pajen dagen innan servering och förvara den i kylskåpet. Kolafyllningen kan dubblas om man vill ha ett tjockt lager , öka då gräddningstiden några minuter.
 
PAJSKAL:
3 dl vetemjöl
100 g smör, rumsvarmt
½ dl florsocker
1 äggula
 
KOLAFYLLNING:
75 g smör, smält
1½ dl farinsocker
1 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
ev. 3/4 dl vispgrädde, gör kolan krämigare
 
GARNERING:
2 dubbeldajm, hackas
 
SERVERING:
vispgrädde eller glass
 
Ugn 175 grader. Nyp ihop alla ingredienser till pajskalet och tryck ut den i en pajform 22 -23 cm i diameter. Nagga botten med en gaffel. Förgrädda mitt i  ugnen 20 - 25 minuter. Smält smöret till kolafyllningen i en kastrull. Rör ned farinsocker, sirap, vaniljsocker och salt. Låt det puttra 1 minut. Om du tillsätter vispgrädde måste det puttra i några minuter. Häll kolafyllningen på pajskalet och grädda längst ned i ugnen 5 - 10 minuter. Den längre gräddningstiden gör kolan segare. Låt pajen svalna något och strö på dajmen. Låt stå i kylen några timmar innan servering och ta fram den ett tag innan ni ska äta den.
 

Vinterfrukt med passionssorbet och mousserande vin.

 
Fräsch sallad med bubblor. Om frukten är syrlig kan du tillsätta lite socker eller byta ut mot vilka frukter du vill och du kan även ta någon annan sorts sorbet. Jag som inte gillat sorbet måste säga att det var väldigt gott.
 
4 portioner.
 
2 apelsiner, skär i små bitar
3 clementiner, skär i små bitar
1 mango, skär i små bitar eller ta fryst färdigskuren
1 passionsfrukt, gröp ur
½ liter passionsfruktssorbet
1 flaska prosecco 37 cl
 
Blanda all frukt och lägg upp i portionsskålar. Toppa med sorbet och häll över prosecco. Enklare kan det väl inte bli.
 
 

Saffranskaka med chokladganache.

 
God saffrans sockerkaka. Om du inte vill göra chokladen ovanpå så kan du pudra över lite florsocker. Det är även gott att strö på lite flinsalt på chokladen.
 
12 - 14 bitar
 
2 ägg
2 dl strösocker
75 g smör, smält
½ g saffran ( 1 påse )
1 tsk bikarbonat eller 2 tsk bakpulver
4 dl vetemjöl
1½ dl filmjölk
 
CHOKLADGANACHE:
1½ dl vispgrädde
150 g mörk choklad
 
GARNERING:
ev. flingsalt
 
Ugn 180 grader. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda ned saffran i det smälta smöret och låt det svalna. Blanda bikarbonat med vetemjöl och rör ned det i äggsmeten tillsammans med filmjölk och smör. Rör till en slät smet. Häll smeten i en smörad och bröad form med löstagbar kant cirka 24 cm i diameter. Grädda mitt i ugnen i 35 - 40 minuter. Låt svalna i formen och stjälp sedan upp den på ett fat. Koka sedan upp grädde i en kastrull och slå sedan av värmen och lägg ned chokladen för att smälta. Blanda ihop till en slät sås och låt svalna. Ställ den i kylen i 30 - 60 minuter. Rör om då och då. Bred ut chokladen på kakan när den tjocknat lite och blivit bredbar. Strö på lite flingsalt.

Pepparkakscheesecake med vit choklad.


En god cheesecake som passar till jul.
 
12 - 14 bitar.
 
BOTTEN:
50 g digestivekex, kam bytas ut mot pepparkakor, krossas
200 g pepparkakor, krossas
80 g smält smör
 
FYLLNING:
200 g Philadelphia ost
3 äggulor
1 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
3 dl vispgrädde, vispad
150 g vit choklad, smält
3 äggvitor
 
GARNERING:
rivet skal av 1 apelsin
pepparkakor
 
Ugn 200 grader. Blanda pepparkakor, digestivekex med det smälta smöret och tryck ut i en form med löstagbar kant cirka 24 cm i diameter. Grädda mitt i ugnen i 7 - 9 minuter. Låt den kallna. Blanda Philadelphia ost, äggulor, florsocker, vaniljsocker, grädde och choklad. Vispa äggvitorna till hårt skum och rör försiktigt ned i smeten. Bred ut smeten på smulbotten och strö på apelsinskal. Låt kakan stå i frysen i några timmar. Ta fram den 20 minuter innan servering och dekorera med pepparkakor.
 

Rödvinsbräserad högrev med champinjoner och sidfläsk.


Ett nytt långkok och ganska enkelt att göra.
4 portioner
 
800 g högrev
200 g sidfläsk, tärnas
2 gula lökar, delade
2 morötter, delade
3 lagerblad
1 msk timjan
1 flaska rödvin
vatten
200 g champinjoner, dela i fyra
 
Lägg hela högrevsbiten i en stor kastrull, tillsätt morot, lök, lagerblad och timjan. Häll på vin och fyll med vatten så att det täcker hela köttbiten. Sjud på spisen i 4 timmar, lyft upp köttet och dela i bitar. Har du en större köttbitar så kokar du den bara lite längre. Sila spadet och reducera tills cirka hälften återstår och använd det som sås. Bryn fläsk och champinjoner hårt och lägg i såsen. Låt kött och sås koka ihop någon minut på medelvärme. Strö över timjan och servera med potatismos.

Laxpasta med jordärtskockor och champinjoner.


Lyxig pasta med mycket smak.
4 portioner.
 
300 g laxfilé, skär i mindre bitar
4 vitlöksklyftor, skivas
20 g torkad Karl-Johan svamp, blötlägg
100 g färska champinjoner, skär i skivor ½ cm
200 g jordärtskockor, skär i skivor ½ cm
10 kvistar timjan, hacka fint
1 dl vitt vin
3 dl grädde
1 dl färsk ost
400 g tagliatelle
olivolja till stekning
 
Stek lök, jordärtskockor och champinjoner i en stor stekpanna med olja. Lägg ned den blötlagda svampen och ev. lite av vätskan från svampen och låt koka ihop tillsammans med det vita vinet. Häll sedan i grädden och timjan. Koka pastan. Salta och peppra laxen, lägg den sedan i stekpannan och blanda i färskosten. Vänd ned pastan med de övriga ingredienserna i stekpannan.
 

Klassisk toast skagen.


En klassiker som är skapad av Tore Wretman.
 
4 portioner.
 
1 äggula
1 msk dijonsenap
1 msk vitvinsvinäger
1 tsk HP sås
1½ dl solrosolja
1 knippe dill, finhackad
2 msk gräddfil
200 g skalade räkor, 400g oskalade
50 g löjrom eller stenbitsrom
salt & vitpeppar
smör
4 skivor vitt formbröd utan kanter
1 citron, skivad
 
Se till att alla råvaror till majonnäsen är rumstempererade.  Häll gulan i en kopp, rör i senap, vinäger och HP sås. Blanda noga. Tillsätt oljan i en tunn stråle under ständig vispning tills den tjocknat. Kan även göras i en mixer. Tillsätt dill , ( spara lite till garnering) gräddfil, räkor och nästan all rom. Salt & peppar. Smörstek brödskivorna och klicka sedan på röran. Dekorera med dill, citron och rom.
 

Köttfärs yakiniku med sesamtopp och limesyrad fänkål.

 
En japansk variant på köttfärssås.
4 portioner.
 
400 g färs ( nöt, vilt, bland eller veg )
1 liten purjolök, strimlad
2 morötter, strimlade
1,5 dl färdig yakinikusås
0,5 dl rostade sesamfrön
olja till stekning
 
Limesyrad fänkål:
1 st. fänkål, strimlad
1 st. röd lök, strimlad
1 lime, skal och saft
 
Lägg fänkålen i kallt vatten och lägg röd löken i vatten i en egen skål. Bryn färsen i olja, ta i purjo och morötter i slutet. Tillsätt yakinikusåsen mot slutet och koka ihop någon minut. Toppa med sesamfrön. Häll bort vattnet från fänkålen och röd löken. Blanda ihop dem och tillsätt saft och skal från lime. Servera med nudlar eller pasta.
 

Torsk med skaldjurssås.

 
Italiensk inspirerad mustig fiskrätt med parmesandoftande mos. Bli inte förskräckt när du ser alla ingredienser och alla  moment, det går rätt snabbt att göra och såsen blev jättegod. Såsen och limesmöret kan du göra i förväg så går det snabbt när det ska serveras. I såsen ska det vara färska blåmusslor med skal, men vi tog musslor på burk. Garnera gärna med någon räka och mussla med skal.
 
4 portioner.
 
4 torskfiléer
2 msk smör
salt & peppar
 
PARMESANMOS:
1 kg mandelpotatis
50 g smör
2 dl mjölk
salt & peppar
½ dl riven parmesanost
 
LIMESMÖR:
rivet skal av 1 lime
100 g smör, rumsvarmt
salt & peppar
 
SÅS:
1 vitlöksklyfta, finhacka
2 bananschalottenlökar, finhacka
1 msk olivolja
2 dl torrt vitt vin
1 dl vatten
1 msk pressad citronsaft
1 burk musslor
1 burk krossade tomater
salt & peppar
15 stora räkor
 
PARMESANMOS:  Skala och koka potatisen saltat vatten. Häll av vattnet och lägg i smör och mjölk. Stompa moset eller kör med elvisp så att det blir slätt. Krydda.
 
LIMESMÖR:  Blanda alla ingredienser med en gaffel.
 
TORSKEN:  Krydda och stek dem i frasiga i smör.
 
SKALDJURSSÅS:  Fräs lök och vitlök i olja i 2 minuter. Tillsätt vin och vatten, koka ihop i 5 minuter. Häll i citronsaften och koka på högsta värme i 2 minuter. ( Om du vill ha färska musslor med skal så tillsätter du dem här och kokar i 3 minuter tills de har öppnat sig. Skaka lite på kastrullen under tiden. Ta upp musslorna och häll i de krossade tomaterna och koka i 3 minuter. )  Mixa såsen slät och krydda med salt och peppar. Lägg i musslor på burk och räkor strax innan servering.
 
SERVERING: Lägg moset på botten i en djuptallrik och häll försiktigt såsen runt moset. Lägg fisken på moset och en klick limesmör.
 

Kyckling med tomat och mozzarella.


Snabblagad mat med inspiration från Italien. Serveras med polenta, men ta det du tycker är gott.
 
4 portioner.
 
4 kycklingfiléer, halveras på längden
3 vitlöksklyftor, skiva tunt
2 msk smör + 1 msk olja
salt & peppar
1 krm chiliflakes, jag tar mer
1 tsk strösocker
½ tsk salt
1 dl torrt vin
1 burk krossade tomater
250 g mozzarella ost, rivs
1 dl parmesanost, grovrivs
1 påse rucola
 
KRÄMIG POLENTA:
1 liter vatten
1 tsk salt
3 dl polentagryn
50 g smör
1 dl turkisk yoghurt
 
Ugn 250 grader. Bryn kycklingen med salt och peppar. Lägg över i en ugnsfast form. Stek vitlök i 1 msk olja på medelvärme. Strö över chiliflakes, socker och salt. Häll på vinet och koka i 2 minuter. Tillsätt krossade tomater och koka ytterligare 10 minuter. Häll såsen över kycklingen. Strö över mozzarellan och parmesanosten. Gratinera högt upp i ugnen i 15 minuter.
 
POLENTA: Koka upp vatten med salt. Vispa i polentagrynen och sjud 5 minuter. Rör i smör och yoghurt. Strö rucola över kycklingen. Smaklig måltid.

Trippelchokladmousse.


Lättgjord och god dessert. Bilden stämmer inte riktigt. Först mörk choklad och sen den vita och sist mjölkchokladen.
 
4 portioner.
 
50 g vit choklad
50 g mjölkchoklad
40 g mörk choklad
3 dl vispgrädde
garnering; bär
 
Finhacka de olika chokladsorterna var för sig. Koka upp grädden. Häll den över varje chokladsort och rör tills chokladen smält. Ställ dem i kylen i 3 timmar. När det är dags för servering tar du fram skålarna med choklad och vispar dem fluffiga. Om någon choklad är för hård att vispa så väntar du bara ett tag så går det bra. Fördela moussen i glas. Den mörka underst, sedan den vita och sist mjölkchokladen. Garnera med tex vinbär eller hallon.
 

AmarulaParfait.

 
Amaraula är en Sydafrikansk likör gjort på Marulafrukt och den påminner mycket om Bailey`s, men är något fruktigare. Fotot stämmer inte riktigt för mönstret med den mörka chokladen går att göra snyggare och så ska det vara bär ovanpå.
 
8 portioner.
 
PARFAIT:
2 äggvitor
6 äggulor
2 dl strösocker
200 g färskost, rumsvarm
3 dl vispgrädde
1 dl Amarula Cream
 
CHOKLADKRÄM:
50 g mörk choklad 70 %
½ dl Amarula Cream
 
TILLBEHÖR:
3 dl bär tex hallon och blåbär
 
CHOKLADKRÄM: Bryt chokladen i bitar och smält den över ett vattenbad. Rör ned rumsvarm Amarula Cream. PARFAIT: Vispa äggvtorna till ett fast skum. Vispa äggulorna och sockret vitt och pösigt. Rör ned färskosten i äggsmeten. Vispa grädden. Vänd ned grädde,  Amarula  och till sist äggvitorna i äggsmeten. Skölj en avlång form ( 1½ liter ) med vatten och täck insidan med plastfolie. Häll parfait smeten i formen eller i 8 små portionsformar. Ringla chokladkrämen över och dra ut mönster med en kniv. Täck formen med plastfolie och ställ i frysen i 6 timmar. Ta fram parfaiten 10 minuter innan servering och garnera med bär.

RSS 2.0