Blåbärscheesecake.

 
 

Botten
250 g digestivekex
100 g smör, smält

 

 

Fyllning
225 g blåbär, mosade + 1 dl strösocker
5 gelatinblad
2 ägg, delade i vitor och gulor
200 g färskost, t ex Philadelphia
2 dl crème fraiche, 34 procent
2 dl florsocker

 

Smula sönder kexen och blanda dem med smöret till en smulig blandning. Tryck ner smuldegen i botten på en springform, ca 1 ½ liter, klädd med bakplåtspapper i botten och på kanten. Ställ formen i frysen i ca 15 min.

 

 Mosa ihop blåbär och 1 dl strösocker med en gaffel.

 

 Fyllning:

Lägg gelatin­bladen i en skål med kallt vatten i ca 5 min. Dela äggen i gulor och vitor i två separata skålar.

 

 Blanda ihop äggulor, färskost och florsocker till en slät smet. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och rör ner dem i smeten.

 

Värm upp crème fraiche snabbt i en kastrull. Ta bort den från värmen och låt gelatinbladen smälta ner. Låt blandningen svalna något och häll ner den i färskostsmeten under omrörning. Blanda sist ner blåbären.

 

 Häll ut hela fyllningen på kaksmulorna i formen. Täck över kakan med plastfolie och ställ den i kylen att stelna i 3–4 tim. Garnera din cheesecake med blåbär.


Marockansk kyckling med rotfrukter.

 
 
4 hela kycklinglår
2 msk naturell yoghurt
1 msk harissa
1 msk olivolja
2 tsk honung
2 tsk salt
 
 

Ugnsbakade rotfrukter:

1 kg blandade rotfrukter, gärna gulbetor, palsternackor, rödbetor och sötpotatis
2 msk olivolja
1 tsk stött spiskummin
1 tsk stött koriander
1 tsk rökt paprikapulver
1 tsk salt
1 handfull dadlar
150 g fetaost
75 g valnötter

 

 

Yoghurtdressing:

2 dl naturell yoghurt
2 msk olivolja
2 msk citronsaft
Salt och nymalen svartpeppar

 

 

Till servering:

½ granatäpple
1 handfull färsk mynta

 

 

Lägg kycklinglåren i ett djupt fat.

 

Rör ihop yoghurt, harissa, olja, honung och salt i en skål och fördela sedan över kycklinglåren.

 

 

Täck med plastfolie och låt stå i kylskåp och marinera i minst 2 timmar eller gärna över natten.

 

 

Värm ugnen till 220°.

 

 

Skala rotfrukterna och skär i grova tärningar.

 

Lägg på ett stort ugnsfast fat eller på en bakplåt med höga kanter.

 

 

Droppa olja över och krydda med spiskummin, koriander, paprika och salt.

 

Blanda runt och stek i ugnen i 15 minuter.

 

 

Ta ut formen eller plåten från ugnen.

 

Fördela kycklinglåren över rotfrukterna och ställ in i ugnen i ytterligare 25 minuter.

 

 

Ta ut fatet från ugnen.

 

Kärna ur dadlarna och skär i bitar.

Strö dadlar, smulad feta och valnötter över rotfrukterna och kycklingen.

 

Blanda runt och ställ åter in i ugnen i 10 minuter. Se till att kycklingen är helt färdig och gyllene.

 

 

 

Rör ihop alla ingredienserna till yoghurtdressingen i en liten skål.

 

 

Garnera rätten med granatäppelkärnor och mynta och servera med yoghurtdressing till.

 

 

 


Citronkaka i långpanna.

 
 
 
7 st ägg
5 dl strösocker
300 g smör
3 dl mjölk
Zest från 2 citroner (gula skalet ska rivas i smeten)
8,5 dl vetemjöl
2 msk vaniljsocker
4,5 tsk bakpulver
 
 
Glasyr:
2 dl florsocker
300 g färskost
1,5 dl lemoncurd
 
Garnering:
citronskivor
 
 
Börja med glasyren. Blanda florsocker, färskost och lemoncurd i en skål. Vispa snabbt ihop till en kräm, vispa inte mer än nödvändigt. Så fort allting är ordentligt blandat är glasyren klar. Täck med plast och ställ i kylen.


Värm ugnen till 200°, över och undervärme.
 
 
Klä en långpanna, 30×40 cm, med bakplåtspapper.
 
 
Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver i en bunke och ställ åt sidan. Smält smöret och blanda i mjölken och citronzest. Vispa ägg och socker pösigt med elvisp. Sikta ner de torra ingredienserna. Vänd i smör och mjölk och blanda försiktigt allt med en slickepott till en jämn smet. Häll smeten i formen. Grädda i mitten av ugnen ca 20-25 minuter. Låt kakan kallna. Bred på glasyren och garnera.

Tiramisu.

 
3 äggulor
500 g mascarpone
1/2 dl Amaretto eller mörk rom
3 äggvitor
1 dl strösocker
ca 20 savoiardikex
1 1/2 dl kallt espresso eller starkt bryggkaffe
kakao att pudra över
 
 
Vispa ihop äggulor och mascarpone med amaretto eller rom till en slät smet.
 
Vispa äggvitorna till ett fast skum med elvisp. Tillsätt sockret, lite i taget under vispning. Vispa tills smeten är fast och blank.
 
Vänd ner äggvitevispet i mascarponesmeten.
 
Doppa den sockrade sidan av kexen hastigt i kaffe och lägg i botten av en form, ca 20 x 30 cm.
 
Häll smeten över kexen och ställ övertäckt i kylen minst 5 timmar, gärna över natten. Hit kan förberedas 1–2 dagar i förväg.
 
Vid servering pudra över kakao.

Gurksallad med lime och mynta.

 
 
Knaprig och enkel sallad som passar fint till grillat.
Lite chili kan också pigga upp.
 
 
 

1 gurka
1 liten bunt färsk mynta
2 lime
3 msk god olivolja
salt och svartpeppar

 

Gör så här:

Skala och kärna ur gurkan. Skiva gurkan i skivor. Finhacka mynta. Riv skalet från en lime och pressa saften av båda. Blanda gurkan med mynta och lime i en skål. Smaksätt med oljan och krydda med salt och peppar.


Rabarber med kardemummacrumble och vaniljgrädde.

 
 
600 g späd rabarber
1 ½ dl strösocker
 

crumble:

½ dl solroskärnor eller skållad mandel

1 ½ dl vetemjöl

¾ tsk stötta kardemummakärnor

½ dl strösocker

75 g kallt smör

 
 

Till servering:

2 dl grädde

1 msk florsocker

2 tsk vaniljsocker

 
 

Till garnering:

Mynta

 
Sätt ugnen på 225°. Skär rabarbern i 4 centimeter långa bitar. Lägg över i ugnsfast form och vänd runt med strösockret. Tillaga i ugnen, cirka 10 minuter. Låt kallna.
 
Mixa solroskärnor eller skållad mandel med mjölet i matberedare monterad med en kniv. Tillsätt kardemumma, socker och smör skuret i små bitar. Kör snabbt ihop till en grynig massa.
 
Fördela smuldegen i en liten långpanna med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen tills degen fått färg, cirka 10 minuter. Låt svalna.
 
Bryt smuldegen i bitar. Lägg hälften av smulorna i botten på portionsskålarna. Fördela rabarbern i skålarna och lägg lite mer smulor överst. Servera med en klick vispad grädde med florsocker och vaniljsocker. Garnera med smulor och mynta.

Äppelcreme till rökt kött.

 
 
 
God röra, servera gärna i råg crips kexen.
 
 
 
 
 
 
2-3 st syrliga svenska äpplen
3 cm färsk pepparrot
½ dl majonnäs
½ dl crème fraiche, 34%
1-2 krm salt
vitpeppar
rökt lamm eller liknande, skär i mindre bitar
 
 
Strimlar äpplena fint, eller riv äpplena på grova sidan av rivjärnet.  Finriv den skalade pepparroten. Blanda majonnäs, crème fraiche och kryddor, vänd ner äpple,  pepparrot och det rökta köttet.  Låt dra i kyl ett par timmar.

RSS 2.0