Varm choklad med chili.

 
 
6 personer.
 
 
10 dl mjölk, minst 3% fetthalt
1 tsk äkta vaniljsocker
1 dl kakao
3 dl ljust muscovadosocker eller farinsocker
1 krm chiliflakes
3 tsk malen kanel
1 krm malen nejlika
1 krm salt
 
 

Garnering:
6 kanelstänger

 

 Vispa samman alla torra ingredienser med 2 dl av mjölken i en tjockbottnad kastrull.


 Värm under vispning och tillsätt resten av mjölken lite i taget. Hetta upp, nästan till kokpunkten, och dra av från plattan.


Fördela i värmetåliga glas och lägg ev en kanelstång i varje glas.


Tortellinigratäng med kryddig korv.

 
 
500 g färsk tortellini med valfri fyllning, ört- eller ostfyllning
1 msk olivolja
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
3 kryddstarka korvar
2 msk smör + 2 msk smör
1 gul lök
1 röd paprika
150 g skogschampinjoner
Ostsås:
2½ dl vispgrädde
2 dl crème fraiche
2 dl riven lagrad ost
 
 

Topping:
150 g cocktailtomater i olika färger
1 dl riven parmesanost
 
 

Garnering:
färska örter, t ex basilika
sallad
bröd
 
 
 
Sätt ugnen på 225 °.

Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen, men minska koktiden med 1 minut. Låt pastan rinna av och blanda den med olja, salt och peppar. Lägg pastan i en smord ugnsform.

Slanta korven. Fräs korven snabbt i en stekpanna med 2 msk smör. Blanda korven med pastan i formen.

Skala och finhacka löken. Kärna ur och tärna paprikan. Ansa och skiva svampen. Fräs lök, paprika och svamp blankt och smidigt tills vätskan kokat in i en stekpanna med 2 msk smör. Blanda ner i pasta- och korvblandningen.

Ostsås:
Vispa samman grädde och crème fraiche i en kastrull och låt det koka upp. Ta kastrullen från plattan och rör ner osten. Rör om tills osten smält. Häll såsen över pastan och rör om försiktigt.

Topping:
Lägg på delade tomater och toppa med ost.
 Gratinera strax under mitten i ugnen, 12–15 minuter. Garnera med någon färsk ört och servera gärna med sallad och bröd.

Sandkaka med kristyr .

 
Sandkakan blir ännu godare om den får stå och safta till sig en dag.
 
 

225 g smör, mjuk
2½ dl strösocker
3 ägg
2 msk konjak
2 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1½ tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker

 

 

Kristyr
ca 2 dl florsocker
½ äggvita

 

 

Ugn 175°

 

Rör smör och socker poröst. Tillsätt ett ägg i taget under omrörning. Tillsätt konjaken.

 Blanda vetemjöl, potatismjöl, bakpulver och vaniljsocker och rör ner i smeten. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 1½ liter.

Grädda i nedre delen av ugnen, ca 35 min. Låt svalna.

 

Vispa florsocker och äggvita till en kristyr. Dekorera kakan.


Fisksoppa med räkor, dill och citron.

 
 

400 g valfri fiskfilé
150 g skalade räkor
1 morot
1 gul lök
½ msk smör
1–2 msk färskpressad citron
7 ½ dl vatten
2 fiskbuljongtärningar
2 dl vispgrädde
½ dl hackad dill
salt och peppar
2 tsk finrivet citronskal

 

 

 Skär fiskfilén i bitar.


 Skala och finhacka 1 morot och 1 gul lök. Fräs grönsakerna i smör i en kastrull.


 Tillsätt 1–2 msk färskpressad citron och 71/2 dl vatten.


Smula ner fiskbuljongtärningarna och låt koka i 5 minuter. Rör ner vispgrädde och lägg i fisken.


 Låt koka på svag värme i 3 minuter. Tillsätt de skalade räkorna och hackad dill, salta och peppra.

Toppa med 2 tsk finrivet citronskal.


Kaka med vaniljfyllning.

 
 

3 ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl kokhett vatten

 

Vaniljfyllning:
125 g smör
1 dl mjölk
1 msk strösocker
1 vaniljstång

 

Garnering:
florsocker

 

Ugn 175°

 

Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl och bakpulver. Vänd ner det i smeten växelvis med det heta vattnet.

Häll smeten i en smord och bröad form, 22–24 cm i diam, gärna med löstagbar kant.

Grädda i nedre delen av ugnen, ca 30 min. Låt svalna.

 

 

 Vaniljfyllning:

Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölk och socker. Klyv vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg frön och stång i kastrullen. Låt koka samman under några min. Vispa under tiden.

Dela sockerkakan i två bottnar. Fördela vaniljfyllningen på den ena bottnen. Lägg den andra ovanpå. Pudra kakan med florsocker före servering.

 


Räkpaj med pepparrot.

 

Pajdeg:
3 dl vetemjöl
150 g smör
2 msk kallt vatten

 

 

Fyllning:

500 g oskalade räkor
1 purjolök
2 msk smör
4 ägg
2 dl gräddfil
2 dl vispgrädde
11/2 dl lagrad riven ost
2 msk finhackad dill
1 dl gröna ärter
80 g röd stenbitsrom
3 msk färsk riven pepparrot

 

 

Garnering:
räkor
dill
citron

 

Ugn 225°

 

 

 Pajdeg:

Blanda mjöl och smör, gärna i en matberedare. Tillsätt vatten och arbeta ihop till en degboll. Låt vila i kylen i plast ca 10 min.

Tryck el kavla ut degen i en smord pajform, ca 24 cm i diam. Nagga pajskalet och förgrädda mitt i ugnen ca 10 min.

 

  Fyllning:

Skala räkorna. Strimla purjolöken, fräs den blank i smör.

Vispa ägg, gräddfil, grädde och riven ost. Tillsätt sedan dill, ärter och stenbitsrom. Salta och peppra.

 Fördela purjolök, pepparrot och räkor, spara några till garnering, i pajskalet.

Häll äggstanningen över räkorna och löken, peta med en gaffel så att den rinner ner.

Grädda pajen mitt i ugnen ca 40 min, tills den är fast och fint gyllene. Garnera med räkor, dill och citron.


Kycklinggratäng med champinjoner, salami och ädelost.

 
 
800 g kycklingfilé
salt och svartpeppar
1 krm paprikapulver
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 paprika, valfri färg
250 g champinjoner
100 g salami, strimlad
1 1/2 dl riven lagrad ost
 
 

Gratängsås:
2 dl crème fraiche
2 dl vispgrädde
4 ägg
140 g ädelost, t ex gräddädel
2 vitlöksklyftor
salt och svartpeppar
3 msk finhackad persilja
 
 

Garnering:
persilja
sallatsärter
 
 

Servering:
rostad ugnspotatis
kokt sparris
 
 
 
Sätt ugnen på 225°.

 Dela varje filé i tre bitar på längden. Krydda med salt, peppar och paprikapulver. Bryn kycklingen runt om i en stekpanna med smör.

 Skala och finhacka lök och vitlök. Kärna ur och tärna paprikan. Ansa och skiva svampen. Stek alltsammans i en stekpanna med smör tills vätskan kokat in. Varva fräset med kyckling och strimlad salami i en smord ugnsform.

Gratängsås:
Vispa samman crème fraiche, grädde, ägg, riven ädelost, riven vitlök, salt, peppar och persilja. Häll såsen i formen.

Strö över ost. Gratinera strax under mitten i ugnen, ca 30 minuter. Gratängen ska ha stannat helt och fått fin färg. Känn med sticka.
 

 Servering:
Garnera med persilja och sallatsärter och servera med rostad potatis och kokt sparris.

Pasta caprese med tomater och mozzarella.

 

250 g pasta
1 burk krossade körsbärstomater
1 msk balsamvinäger
salt
 svartpeppar
1 ask färska körsbärstomater
3 msk olivolja
250 g mozzarella
1 rödlök
färsk basilika

 

 

Gör så här:

Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen.

Häll burken med körsbärstomater i en kastrull och koka ihop med balsamvinäger, salt och peppar.

Dela körsbärstomaterna och lägg dem i såsen, låt koka 2 minuter.

Häll av vattnet från pastan och vänd ner den i såsen tillsammans med 2 msk olivolja.

Riv över mozzarella, hackad rödlök, riven basilika samt mer olivolja, salt och peppar.


Thaikyckling med nudlar.

 
 
4 kycklingfiléer
1 dl hackade färska champinjoner
2 msk kycklingfond
1 msk röd currypasta
1 chilifrukt
1 lime
1 dl jordnötter 
2 dl vatten
1 burk kokosmjölk
nudlar
 
 
 
Strimla kycklngfiléerna. Stek de i olja så de blir genomstekta.
 
Hacka under tiden champinjoner och chilin.  Blanda dom i kycklingen.
 
Häll i kycklingfond, currypasta, saften av limen. Häll på vatten och kokosmjölken. Låt allt detta koka ihop och sedan puttra under ca 10 minuter.
 
Servera med risnudlar jordnötter och klipp över lite salladslök och färsk basilika.
 
 

Havrekakor.

 
 
 
Cirka 18 stycken.
 
 

3,5 dl havregryn 

1,5 dl strösocker

150 g smör

2 tsk vaniljsocker

 

 

Gör såhär:

Sätt ugnen på 175 grader.

 Blanda havregryn, socker och vaniljsocker.

 Smält smöret och häll det över, blanda ordentligt. Klicka i havregrynsröran i småbrödsformar. Grädda i 10 min.


Tacos med pankofriterade jätteräkor, mangosallad, guacamole & chilimajjo.

 
 
 
 


24-30 st  scampi/jätteräkor utan skal (ca 6-8 scampi per person) -Råa
2-3 ägg, uppvispat
2 dl vetemjöl
3-4 dl panko
4-5 dl rapsolja eller matolja (neutral att fritera i)

 

 

Mangosallad:
2 st färska mango,tärnade (alt 2 paket fryst mango )
1/2 röd chili, finstrimlad
1/2 kruka färsk koriander, hackad
1/2 pressad lime
salt 

 

 

Guacamole:
4 avokado
några droppar citron
salt

 

 

Chilimajjo:
2 dl  majonnäs
1/2-1 msk srirachasås
salt

 

 

Tillbehör:
små mjuka tortillas (8-12 st)
limeklyftor
koriander

 

 

Gör så här:
Tina räkorna.
 Mät upp mjöl, panko och ägg i tre olika skålar. Vispa upp ägget med en gaffel.
 Doppa räkorna först i mjöl, sedan ner i ägget och till sist i panko-ströbrödet. Lägg på ett fat tills alla är klara.

 

 

Mangosallad:
 Skär mangon i tärningar eller häll upp de frysta i en skål för att tina.
 Finstrimla  chili. (Kolla så den inte är allt för stark, ta då lite mindre.) Hacka i koriander och pressa över lime. Salta och ställ åt sidan.

 

 

Guacamole:
 Mosa avokadon och tillsätt några droppar citron, salta & smaka av. Ställ svalt med plast över till servering.

 



Chilimajjo:
Blanda samman  majonnäs med srirachasåsen. Rör i srirachasåsen successivt så det blir den hetta du önskar. Smaka upp med salt och ställ svalt.

 



Fritera räkorna:
Mät upp olja i en kastrull, hetta upp till 170-180 grader.
 Fritera räkorna tills panko-ströbrödet blir gyllene, ca 2 min räcker för att räkan skall bli klar.
Lägg upp räkorna på hushållspapper och salta rikligt direkt. (Förvara räkorna gärna i ugnen på 60 garder så håller de både värmen och krispet.)

 

 

Servering:
Servera den nyfriterade scampin i mjuka tacoskal tillsammans med mangosallad, guacamole, chilimajjo toppat med lite koriander och en limeklyfta.


Laxgratäng i krämig apelsin- och citronsås.

 
4 laxfilébitar
2 dl vispgrädde 40 %
5 dl crème fraiche
0,5 dl färsk dill, hackad
0,5 purjolök
0,5 apelsin, saft och skal
1 citron, skal
1 fiskbuljongtärning
salt
peppar
 
 

Topping.

1 dl handskalade räkor

färsk dill

 
 

Till servering.

500 g mjölig potatis

 
 
 
Skala och koka potatisen.
 
Sätt ugnen på 200 grader.
 
Ansa och skär purjolöken i tunna skivor och lägg i en ugnsform. Lägg laxbitarna över.
 
Blanda crème fraiche, grädde, dill, finrivet skal från apelsin och citron samt apelsinsaft i en skål.
 
Smula ner buljongtärningen. Krydda med salt och peppar.
 
Häll såsen över laxen. Tillaga mitt i ugnen ca 15-20 minuter.
 
Ta ut ur ugnen och toppa med räkorna.
 
Häll av potatisen, pressa med potatispress.
 
Servera laxen tillsammans med pressad potatis och garnera med dill.

Italiensk köttgryta.

 
 
10 portioner.
 
 
1 ¾ kg grytkött av t ex högrev eller ytterlår
¾ dl vetemjöl
1 msk salt
1 tsk svartpeppar
olivolja eller smör till stekning
1–2 dl vatten
 4 dl torrt vitt vin
1 burk finkrossade tomater, 400 g
3 kvistar färsk rosmarin
3–4 morötter, ca 350 g
4 stjälkar selleri, ca 250 g
500 g små steklökar
1 burk körsbärstomater, 400 g
 

Gremolata:
2 ekologiska citroner
2–3 vitlöksklyftor, finhackade
1 knippe slätbladig persilja
 

Tillbehör:
saffransris
 
 
 Sätt ugnen på 125°.

 Putsa köttet väl och skär det i bitar, 3 cm stora. Vänd köttbitarna i vetemjöl, salt och svartpeppar.

Bryn köttbitarna runt om i olja eller smör. Stek i omgångar så att inte pannan kyls ner. Flytta över till en ugnssäker gryta. Skölj ur pannan med lite vatten mellan varje gång och häll ner i grytan. Häll på vin, finkrossade tomater samt rosmarinkvistar. Låt koka upp på spisen. Skumma.

 Sätt på lock och ställ in grytan i nedre delen av ugnen. Låt stå ca 1 timme.

 Skala och tärna morötterna fint, ansa och tärna även stjälksellerin. Blanda ner tärningarna i grytan. Tillaga ytterligare cirka 1 timme.

 Lägg smålökarna i kokande vatten. Ta upp, skala och ansa lökarna och lägg ner dem i grytan tillsammans med körsbärstomaterna. Fortsätt tillaga ytterligare ca 1 timme eller tills köttet känns riktigt mört. Smaka av om det behövs mer salt och kryddor.

Gremolata: Finriv citronskalet, finhacka vitlöken och persiljan. Blanda och strö över grytan vid servering.

Hälleflundra med blomkålspure.

 
 
 
 

4 personer.

 

800 g hälleflundra
salt
smör
citron

 

 

BLOMKÅLSPURÉ:

1 blomkålshuvud
6-8 små potatisar
3 dl mjölk
3 dl grädde
2 msk smör
salt
vitpeppar
liten skvätt citronjuice

 

 

ÄPPELFLÄSK:
1 pkt fint, rökt bacon
2 gröna syrliga äpplen

 

 

RÖDBETA:
2 stora rödbetor
smör
flingsalt

 

 

BRYNT SMÖR:
100 g smör

 

 

Salta fisken med flingsalt och låt dem snabbrimma i ca en halvtimme.
Sätt ugnen på 150 grader.
Torka av fiskarna och lägg dem i en smord ugnsfast form. Klicka på smör och spritsa över lite citron. Baka i ugnen tills innertemperaturen är ca 48 grader.

Ta ut formen. Täck med plast och låt vila en stund tills innertemperaturen är runt 43 grader.

 

 

BLOMKÅLSPURÉ:

Skölj, ansa och skär blomkålen i bitar.
Skala potatisen och skär i små bitar.
 Koka på svag värme i mjölk och grädde tills grönsakerna blivit mjuka. Rör ofta så det inte bränns.
 Mixa slät med mixerstav. Tillsätt mer varm, mjölk om du vill ha en lösare konsistens.
Salta och peppra och spritsa i lite citron efter smak.

 

 

ÄPPELFLÄSK:

Skala och tärna äpplet fint.
Tärna baconet fint.
Stek i en msk smör tills det blivit fin färg och låt rinna av på en bit papper.

 

 

RÖDBETA:
Koka rödbetan tills den är ganska mjuk. Ca 15 min, eller köp färdigkokt.
Skala den i kallt rinnande vatten direkt när du kokat den färdig.
 Tärna den i kuber. Ca 1 cm stora.
Vänd runt dem i smör i en stekpanna i några minuter och strö över flingsalt.

 

 

BRYNT SMÖR:
 Bryn smör i en kastrull tills den får en brun ton och smak av nöt.


RSS 2.0