Lasagne med ricotta och salsiccia.

 
 
 

ca 10 lasagneplattor
2 kvistar körsbärstomater

 

Köttfärssås:
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
250 g färsk salsiccia
2 msk olivolja
500 g nötfärs
2 förpackningar krossade
tomater à 500 g
2 dl köttbuljong
2 msk tomatpuré
2 tsk strösocker
2 tsk torkad oregano
1 lagerblad
2 msk hackad färsk basilika
salt och svartpeppar

 

Ricottaröra:
65 g färsk spenat
500 g mozzarella
75 g riven pecorino eller
parmesanost
750 g ricotta
3 msk hackad basilika
1 ägg
salt och svartpeppar

 

Skala och finhacka lök och vitlök. Snitta salsiccian på längden, ta ut köttet och hacka det i mindre bitar. Fräs lök och vitlök i olivolja i några minuter. Tillsätt salsicciaköttet och
stek i ytterligare ett par minuter tills köttet börjar få lite färg. Blanda ner nötfärsen och låt den bli genomstekt. Häll i krossade tomater, buljong, tomatpuré, socker och oregano och lägg i lagerbladet. Koka upp och låt sjuda i cirka 20 minuter. Ta upp lagerbladet, blanda i basilikan och smaka av med salt och peppar.

Värm ugnen till 200 grader.

Medan såsen kokar, hacka spenaten och riv mozzarellan i mindre bitar. Rör sedan ihop pecorino, spenat, ricotta, basilika, ägg och mozzarella –
spara lite av mozzarellan att toppa lasagnen med. Smaka av med salt och peppar.

Smörj en ugnsform (cirka 3 liter). Börja med ett lager köttfärssås, sedan ett lager lasagneplattor och ytterligare lite köttfärssås. Lägg lite av ricottaröran ovanpå. Upprepa med ytterligare lager lasagneplattor, köttfärssås och ricottaröra. Avsluta med bara ricottaröra på det sista lagret lasagneplattor och toppa med resten av mozzarellan. Garnera med körsbärstomaterna på kvist. Grädda i mitten av ugnen i 35–40 minuter. Täck formen med folie om osten börjar få för mycket färg. Låt lasagnen vila i cirka 10 minuter före servering.


Apple sour royal.

 
Frisk och syrlig drink med ton av vanilj.
 
1 glas.
 
4 cl vaniljvodka
4 cl sourz apple
2 cl sockerlag ( 1 dl vatten + 1 dl strösocker )
4 cl pressad lime
4 cl äppeljiuce, drickfärdig
is
10 cl champagne
 
Koka sockerlagen tills sockret löst sig och låt svalna. Häll alla ingredienser utom champagne i en shaker med is och skaka i några sekunder. Sila upp  glas och toppa med champagne.
 

Provensalsk överbakad oxfile med potatisgratäng.

 
 
8 personer
 
1½ kg oxfile
3 krm vitpeppar
1½ tsk salt
2 msk smör till stekning
4 plattor smördeg
1 ägg till pensling
 
Aromsmör:
 
150 g smör
1 msk tomatpure
3/4 dl hasselnötter ( 40 - 50 g ) mycket finhackad
1 kruka färsk basilika, finhackad
3 - 4 vitlöksklyftor, pressad
1 krm cayennepeppar
½ tsk salt
 
Wokgrönsaker:
 
2 msk olja + 2 msk smör
400 g sockerärtor
2 medelstora morötter, i smala skivor
1 - 2 zuchinni, i bitar
salt & peppar
 
Gör så här:
 
Skär oxfilen i tjocka skivor, cirka 5 - 6 cm, krydda och bryn dem. Rör ihop smöret och lägg en klick på varje oxfileskiva och gör ett lock av smördegen så att du täcker smöret ordentligt. Stek färdigt i ugnen på cirka 200 - 225 grader. Gör en potatisgratäng och woka grönsakerna.

Varma fårostnachos med avokadodip.

 
En rolig förrätt eller som tilltugg senare på kvällen om du blir sugen på något salt. Jag kan även säga att barn tycker om denna förrätt.
 
6 portioner.
 
Ingredienser:
 
1 påse nachochips
1 paket 180g fetaost
1 tsk tacokrydda, går också bra med grillkrydda
 
3 avokado
1 msk olja
½ citron
½ vitlöksklyfta
några droppar röd tabasco
svartpeppar
 
Gör så här:
 
Ugn 200 grader. Häll ut chipsen på en ugnsplåt. Smula över fetaosten och tacokrydda/grillkrydda. Gratinera i ugnen i 10 minuter. Klart.
 
Mosa avokao och smaksätt med olja, citronsaft, vitlök, salt och peppar.
Dags att börja mumsa.
 

Stekt gravlax med senapssås och färsk pasta.

Gott, snabbt och enkelt. Det här har vi lagat många gånger genom åren.
 
4 portioner
 
Ingredienser:
 
250 - 300 g gravad lax i mindre bitar, cirka 4 cm breda remsor
½ msk olja till pensling
 
Senapssås:
 
1 msk smör
1 tsk grovkrossad vitpeppar, krossa i mortel
3 msk gul lök, finhackad
3 dl creme fraiche
1 grönsaksbuljong tärning
3 - 4 msk svensk söt senap
1½ dl hackad dill
 
Sås:
 
Fräs peppar och lök några minuter i smör, tillsätt creme fraiche och buljongtärningen. Koka upp och låt puttra i några minuter. Smaka av med senap och dill.
 
Pensla laxbitarna med olja. Hetta upp en stekpanna och stek laxen i den torra pannan. 1 - 2 sekunder på varje sida. Laxen kan fastna lite, men det gör inget att den går sönder. Blir ju inte så snyggt, men lika gott.
 
Koka färsk pasta och låt väl smaka.

Fläskfile flamenco eller exotisk fläskfile gryta.

 
 
4 portioner
 
Ingredienser:
 
600 g fläskfile, ½ cm skivor
2 gula lökar, strimlas
1 gul paprika, strimlas, ta gärna fler paprikor, kanske orange
1 apelsin, skal och saft
2 msk olja till stekning
1 tsk socker
3 tsk sabal oelek
2 msk chilisås
1 tsk curry
2 msk soja
2 dl creme fraiche
 
Gör så här:
 
Bryn köttet och lägg åt sidan. Bryn löken i olja. Tillsätt apelsinskal, socker och paprika, bryn några minuter.
Tillsätt sambal oelek, chilisås, curry , soja och creme fraiche. Koka upp och låt småputtra på svag värme. Lägg i köttet och låt det bli varmt.
Servera med ris och sallad.
 

Laxtacos.


En fräschare och annorlunda variant av tacos med massor av grönsaker, fisk och syrlig lime. Kan ätas med tortillabröd eller tacoskal.
 
4 personer.
 
900 g lax, skär i kuber 2 x 2 cm
2 tsk flingsalt
1 tsk rökt paprikapulver
1 tsk chiliflakes
 
Avokadokräm:
4 avokado, mosas
2 vitlöksklyftor, pressas
1 grön chili tex spansk peppar, hackas
½ dl pressad limesaft
salt & peppar
 
Majodressing:
1 dl majonnäs
1 dl turkisk yoghurt
salt & peppar
 
Tillbehör:
Tortillabröd
nachochips
mango i bitar
gurka och morot skivade med i tunna skivor med osthyvel
tomater i bitar
sallad
lime i klyftor att pressa på fisken
 
Gnid in laxen med kryddorna och stek snabbt i en stekpanna. Blanda ihop allt till majodressingen och  ställ i kylen ett tag innan servering. Blanda även ihop allt till avokadokrämen och ställ i kylen ett tag. Ät och njut.
 
 
 
 

Krämig kycklinggryta.

 
Kycklingben är en mycket prisvärd och smakrik detalj. I den här grytan är det den magiska såsen som är grejen. Grytan är perfekt bjudmat som passar utmärkt att förbereda dagarna innan eller frysa in.
 
6 portioner.
 
1 kg kycklingben
1 gul lök, hackas
5 - 10 vitlöksklyftor, lägg i dom hela utan skal
250 g färska champinjoner, skivade
1 tsk torkad timjan eller tex dragon, rosmarin
5 dl vitt vin eller cider
2 dl grädde, kokbar
1 - 2 tsk fransk senap
salt & peppar
 
Sätt ugnen på 175 grader. Bryn kycklingbenen i smör, salta och peppra.

 Lägg i lök, vitlök och hälften av svampen, låt fräsa en stund. Häll på valfri vätska, strö på timjan.

 Lägg på lock och ställ in längst ner i ugnen tills köttet lätt lossnar från benen. Det tar cirka 1-1,5 timme. Mot slutet av tiden tillsätter du grädde. Smaka av grytan med senap, salt och peppar.

 Lyft upp och över kycklingen på en tallrik och koka upp såsen på spisen. Vill du ha den tjockare reder du av den med maizena. Lägg tillbaka kycklingen.

 Smörstek resterande svamp och lägg på toppen.

Servera med valfritt tillbehör till exempel gröna bönor, potatis, ris, blomkåls- eller rotselleripuré. Vill du göra grytan extra fin toppar du med hackad persilja eller wokade grönsaker.

 
 
 

 

 

 

 

 


Glass av kondenserad mjölk.

 
 
Ett enkelt sätt att göra god glass och du kan smaksätta den med tex bär, lakrits eller olika sorters choklad.
 
 
5 dl vispgrädde
1 burk kondenserad mjölk
 
 
Burken ska inte kokas innan, utan öppna den och ställ åt sidan. Vispa grädden tills den blir luftig. Vänd ner den kondenserade mjölken

Rör om och stjälp upp i en form, strö över toppingen och plasta in väl och frys in i minst fem timmar.

Ta fram 10 minuter innan servering.

 

 
 

Rosmarinstekt fläskfilé med valnötspesto och ädelostsås.

 
 
4 portioner.
 

1 fläskfilé, ca 500 g
2 msk smör
2 tsk salt
1/2 tsk peppar
1/2 tsk rosmarin

 

Ugnsstekt potatis:
1 kg potatis
2 msk olja
1 tsk salt
2 krm grovmald peppar
1/2 tsk paprikapulver

 

Sås:
3 dl steksky och vatten
2 msk kalvfond
1/2 tsk rosmarin
2 msk soja
3 msk vetemjöl
2 dl grädde
2 msk gelé
30 g ädelost
1 tsk salt
2 krm peppar

 

Valnötspesto:
25 g valnötter
1 knippe bladpersilja, ca 25 g
1/2 kruka basilika
2 vitlöksklyftor
1 dl riven parmesanost
1 1/2 dl olivolja
1 krm salt
1/2 krm svartpeppar

 

Garnering:
rosmarin
fikon

 

Skala potatisarna och rulla dem i olja, salt och kryddor. Ugnsstek dem i 225° ca 45 min.


 Bryn filén i smör i en stor stekpanna. Salta, peppra och strö över rosmarin. Skölj ur stekpannan och ta tillvara skyn. Stek färdigt filén på ett eget fat i ugnen i 225° till 70° innertemp, ca 20 min.


 Finfördela valnötter, persiljeblad, basilika och vitlök med en stavmixer. Tillsätt parmesan, olja, salt och peppar.
Häll alla ingredienser till såsen utom ädelost i en kastrull och koka upp under omrörning. Låt såsen sjuda 5 min. Rör ner smulad ädelost. Smaka av med salt och peppar.


 Skär köttet i skivor och servera med ugnsstekt potatis, såsen, peston, kokt broccoli och morötter. Garnera med rosmarinkvistar och färska fikon.


Citronsorbet med clementinsalsa och maränger.

Syrligt och fräscht. Det låter lite konstigt att det ska vara olivolja till desserten, men det rundar av den syrliga smaken. Väldigt enkelt att göra.
 
4 portioner.
 
3 clementiner, hacka i mindre bitar
1 + 2 msk olivolja
½ liter citronsorbet
6 maränger
 
Blanda 1 msk olivolja med de hackade clementinerna. Fördela salsan i botten på ett glas och skeda över sorbet. Strö över krossade maränger och ringla över olivolja.

Sallad med zucchini, kapris och parmesanost.

 
Här kan du låta fantasin flöda. Tänk på att inte överkoka zucchinin och den går att ha rå också.
 
4 portioner.
 
1 zucchini, skiva tunt på mandolin
½ dl småkapris
olivolja
1 msk pressad citron
½ tsk flingsalt
svartpeppar
parmesanost
ruccola
ev nötter
 
Häll av vätskan från kaprisen. Stek i 1 msk olja i en panna på hög värme tills de börjar " poppa ", cirka 3 minuter. Lägg de på hushållspapper.
 
Koka zucchinin i saltat vatten max 2 minuter. Kyl ner de i kallt vatten och lägg dem sedan omlott på tallriken. Ringla över lite olivolja och citronsaft, krydda med flingsalt och svartpeppar. Hyvla över parmesanost och ev nötter. Garnera med kapris och ruccola.
 
Servera med en rostad brödskiva.
 
 
 

Aubergine med getost och honung.

 
 
Friterade skivor av aubergine som toppas med getost och honung.
 
 
1 aubergine
salt
1 - 2 msk honung
vetemjöl
olja till fritering
150 g mjuk getost
 
 
Skiva auberginen mycket tunt, lägg upp skivorna och salta lätt. Låt ligga 20 minuter. Torka av vätskan och vänd skivorna i vetemjöl. Värm honungen om du inte har flytande.

Hetta upp olja till 185 grader. Fritera skivorna någon minut till se de får lite ljus färg. Lägg upp dem på ett hushållspapper och låt rinna av.

 Precis före serveringen klicka på 1 tsk getost på varje skiva. Ringla över lite honung. Servera.


Viltköttbullar med tomatsås.

 
 
 
4 portioner.
 
 
KÖTTBULLAR:
500 g älgfärs 
½ gul lök, hacka väldigt fint
5 krossade enbär
1 krm timjan
svartpeppar & salt
1 äggula
3 msk ströbröd
3 msk vispgrädde
1 msk koncentrerad kalvfond
 
 
TOMATSÅS:
½ gul lök, finhacka
1 msk rapsolja
1 msk rårörsocker
1 burk Mutti Polpa finkrossade tomater
1½ dl rött vin
½ dl vatten
1 msk Mutti trippelkoncentrerad tomatpure’
1½ msk koncentrerad kalvfond
salt
 
 
SERVERING:
pasta eller potatismos
 
Skala och hacka löken riktigt fint. Fräs i 1 msk smör på medelvärme så den mjuknar. Blanda ner krossade enbär, timjan och peppar och låt steka med ca 1 minut. Låt lökblandningen svalna.
Blanda äggula, ströbröd, grädde och kalvfond i en skål. Låt stå och svälla ca 5 min. Blanda noggrant ner färsen samt löken. Krydda med salt. Ställ färsen i kylen.
 
Tomatsås: Skala och finhacka löken. Fräs löken i olja ca 2 min. Tillsätt socker och låt det smälta. Tillsätt Mutti krossade tomater, vin och vatten. Blanda i Mutti tomatpuré samt kalvfond. Låt såsen sjuda utan lock ca 10 min. Krydda med salt.
 
Rulla jämnstora köttbullar. Stek dem i omgångar i 2 msk smör i en stekpanna. Lägg ner dem i tomatsåsen vartefter och låt dem sjuda sakta 2-3 min. Servera med potatismos eller pasta.
 
 
 

RSS 2.0