Löjromspizza.

 
 
1 pizzabotten
 
 
Till pizzabotten:
 
creme fraiche
riven västerbottensost
 
 
Topping:
 
creme fraiche
löjrom
röd lök ,hackad
dill
ev. citronzest
 
 
Tryck ut pizzadegen och bred ut creme fraiche, lägg på riven ost. Grädda i ugnen på 225° tills den fått lite färg.
 
Klicka ut toppingen.
 

Högrevsgryta.

 
 
6 portioner.
 
 
1,5 kg högrev
2 st apelsiner
2 st lime
1 gul lök
6 vitlöksklyftor
2 msk japansk soja eller fond
Ca 0,5 dl rapsolja
 

Kryddor:
1 msk torkad oregano
1 msk paprikapulver
2 tsk spiskummin
2 tsk chilipulver
1 msk chipotlepasta eller 2 tsk rökt paprikapulver
Salt & peppar
 
 
Pico de gallo:
3 tomater
0,5 rödlök
1 kruka koriander
1 grön chili hackade fint
 blanda med juice från 2 lime och salt
 
 
Servering:
tortillabröd
nachochips
riven ost pico de gallo
creme fraiche
 
 
Skär köttet i bitar. Strö över alla kryddor (förutom salt och peppar) och blanda in det ordentligt i köttet. Låt gärna köttet marineras några timmar i kylen eller så tillagar du det direkt. Antingen kan du steka köttet i olja i en stekpanna tills det får färg runt om, stek det på hög värme för att få en fin stekyta. Eller lägg köttet i en långpanna, ringla olja över och tillaga mitt i ugnen på 225° i ca 10-15 min, tills köttet får stekyta.
 
 
Värm ugnen till 175°.
Lägg köttet i en gjutjärnsgryta. Riv apelsinzest från två apelsiner över köttet. Pressa apelsinerna och lime, häll juicen över köttet. Hacka vitlöksklyftorna och löken grovt, lägg i grytan. Tillsätt soja/fond, salt och peppar. Blanda och smaka av vätskan i grytan. Tillsätt eventuellt mer kryddor eller salt. Om det känns torrt i grytan kan du tillsätta lite vatten, det ska dock inte vara för mycket vätska. Lägg ett lock på grytan. Tillaga mitt i ugnen i ca 2h, tills köttet är färdiglagat. 
 
 

Cheesecake med mascarpone.

 
 
4 ägg 
1,5 dl strösocker
1 citron, skalet
200 g mascarpone
4 dl vispgrädde
300 g digestivekex
 
 
Garnering:
Jordgubbar, hallon, vinbär
 
 
 
Separera äggulorna från vitorna.
 
Vispa äggulor, strösocker och rivet citronskal poröst i en bunke.
 
Rör ner mascarponen.
 
Vispa grädden fluffig och vänd ner den i smeten.
 
Vispa vitorna till ett hårt skum och vänd försiktigt ner dem i smeten.
 
Krossa kexen fint i en mixer (eller lägg dem i en plastpåse och krossa med en kavel).
 
Varva smulor och smet i en sockerkaksform. Understa och översta lagret ska vara kexsmulor.
 
Knacka formen lätt mot bordet så att eventuella luftbubblor försvinner.
 
Frys smeten i 3–4 timmar, så att den är lättfryst vid servering.
 
Spola utsidan av formen med varmt vatten så lossnar cheesecaken lätt.
 
Servera med skivade jordgubbar och andra röda sommarbär.

Räkgryta .

 
 
Här kokar du en fond av räkskalen.
 
 
1 kg räkor, tinade
2 + 1 msk olja
5 dl vatten
1½ dl torrt vitt vin
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
½ –1 röd spansk peppar eller ½ tsk chiliflakes
200 g färska champinjoner
2 tsk curry
2 msk tomatpuré
2 dl crème fraiche
2 paprikor, gärna olika färger
 
 
 
Tillbehör:
ris och baguette
ev persilja till garnering
 
 
Räkfond: 
Skala räkorna och spara skalen. Ställ in räkorna i kylen.

 Hetta upp 2 msk olja i en stor ka­strull och fräs skalen tills de vitnar. Häll på vatten och vin. Koka upp och låt sjuda utan lock 20 minuter. Rör några gånger under tiden.

 Sila bort räkskalen och spara fonden. Skölj ur kastrullen och häll sedan tillbaks fonden. Låt koka ihop tills cirka 3 dl återstår.

 Finhacka löken och vitlöken. Ansa och skiva chilin tunt. Ansa och skiva champinjonerna. Fräs lök, vitlök och chili i 1 msk olivolja tills de blir mjuka. Tillsätt champinjonerna och låt dem fräsa med tills vätskan kokat bort. Tillsätt curry och tomatpuré, låt det fräsa med den sista minuter. Tillsätt räkfonden och crème fraiche. Koka ihop några minuter.

 Ansa och strimla paprikorna och tillsätt dem. Koka 5 minuter. Hit kan förberedas.
 
 
Servering:
Värm upp såsen, lägg i räkorna och låt dem precis bli varma. Räkorna ska inte koka för då blir de sega. Servera med ris och baguette.

Vaniljpannacotta.

 
4 portioner.
 

4 dl vispgrädde
2 tsk  vaniljsocker
1 dl  gelésocker 

2 dl bär av valfri sort
skal och saft från 1 lime
2 msk  rörströsocker 
2 tsk  vaniljsocker

 

Blanda grädde, vaniljsocker och gelésocker i en kastrull och koka i en halv minut. Häll upp i fyra glas och ställ i kylskåp för att stelna.


Skölj och ansa bären, blanda dem med limeskal och -saft, socker och vaniljsocker.
Låt stå tills de ska läggas på pannacottan.


Parmesanpanerad kycklingschnitzel med basilikasås.

 
 

4–5 kyckling-minutfiléer

1 dl vetemjöl

1 ägg

100 g riven färsk parmesanost

smör

salt och peppar

 

Basilikasås:

2 dl lätt crème fraiche

2 msk majonnäs

1 vitlöksklyfta

1/2 kruka färsk basilika

 

 

Vänd kyckling-minutfiléerna i vetemjöl, uppvispat ägg och till sist fint riven parmesan. Stek dem frasiga och gyllenbruna i smör, cirka 3 minuter på varje sida. Salta och peppra.

 

Lägg crème fraichen i en skål tillsammans med majonnäs, finhackad vitlök och basilika. Kör till en slät sås med hjälp av en handmixer. Smaka av med lite salt.

 

 

Servera den kalla basilikasåsen till den frasiga kycklingen och en god grön sallad till.


Fikon och mozzarellasallad med bresaola och örtolja.

 
 
 
4 portioner.
 
 

200 g bresaola i skivor

2 påsar mozzarella (à 120g)

4–6 färska fikon

1 dl olivolja

1 vitlöksklyfta

1/2 kruka färsk basilika

hyvlad parmesan 

 

Lägg upp bresaolan på ett stort fat tillsammans med skivad mozzarella och fikon.

 

Häll olivolja i en skål och lägg i finhackad vitlök och basilikablad. Mixa till en slät olja och smaka av med salt och peppar.

 

Ringla örtoljan över fatet och avsluta med några fina basilikablad. Hyvla över lite parmesanost före servering.


Kanelbullekaka.

 
 

4 ägg

1 dl mjölk

100 g rumsvarmt smör

1,5 dl strösocker

4,5 dl vetemjöl

1 msk vaniljsocker

2 tsk bakpulver

nypa salt

 

Fyllning:

2 tsk kanel

3 msk strösocker

 

Garnering:

Pärlsocker

 

 

Blanda smör och socker. Vispa med elvisp i någon minut så det blir riktigt krämigt.

 

 Knäck i ett ägg i taget medan du vispar med elvispen emellan.

 

Blanda vetemjöl, vaniljsocker, salt och bakpulver. Sikta i det i smeten och rör om med en slickepott.

 

 Häll i mjölken och rör om ordentligt.

 

 Klä en liten form, ca 20X30 cm, med bakplåtspapper.

 

 Häll i hälften av smeten. Blanda sedan kanel och socker och häll det över hela kakan. Häll sedan på resten av smeten och toppa med pärlsocker.

 

7) Grädda i 175 grader i ca 20-25 min. Känn med sticka, kakan ska vara torr.


Oreokladdkaka.

 
 

175 g smör 
2 ½ dl strösocker
2 msk ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
¾ dl kakao
1 ¾ dl vetemjöl
3 ägg
100 g mörk choklad, hackad
1 pkt Oreo cookies 

 

Garnering:
florsocker 

 

 Ugn180 grader.

 

 

Smält smöret i en medelstor kastrull. Ta bort den från värmen. Rör ner strösocker, sirap, vaniljsocker, kakao, vetemjöl och ägg. Blanda ihop allt till en slät smet. Blanda i chokladen.

 

 Häll smeten i en smord och bröad springform, ca 23 cm i diameter.

 

 Dela kakorna på mitten med en vass kniv.

 

Stick ner kakhalvorna i smeten med den skurna sidan upp.

 

 Grädda kakan mitt i ugnen i 23–28 min, tills den är lagom kladdig. Pudra ev. över lite florsocker.

 

Servera gärna med en klick vispgrädde.


Chokladkräm med hallonsås.

 
Här kan du göra hallonsås till chokladkrämen eller ta någon sorbetglass.
 
 
2 dl vispgrädde
200 g färskost
2 ägg
400 g mjölkchoklad, smält
2 msk vispgrädde
 
 
Hallonsås:
250 g hallon
2-3 msk citron, pressad
ev strösocker
 
 
Koka 2 dl grädde med färskost, tillsätt äggen.
 
 
Smält chokladen tillsammans med 2 msk vispgrädde. Häll försiktigt den smälta chokladen i gräddblandningen och mixa till en slät smet.
 
 
Fyll formen och grädda i 100 grader i 60 minuter till smeten slutat dallra. Ta ut pastejen och låt svalna, frys den sedan en stund.
 
 
Hallonsås:
Koka upp hallonen med citronsaften i en kastrull. Mosa bären direkt i kastrullen.
 
Använd sedan en sil för att sila bort kärnorna. Låt svalna.

Vaniljbollar.

 
 
8 stycken.
 
 
Om du vill så kan du färga kokosflingorna i några droppar röd hushållsfärg så blir de fint rosa.
 
 
 
100 g + 50 g vit choklad
125 g vaniljwafers
skalade sötmandlar
1 dl kokosflingor
 
 
Bryt chokladen i bitar och smält 100 g varsamt i vattenbad. Mixa wafers till smulor i matberedare monterad med kniv.
 
 
Blanda smulorna med chokladen när den svalnat något. Forma till åtta bollar och tryck in en mandel i mitten. Låt bollarna stå i kylen tills de stelnat, ca 30 min.
 
 
Smält resten av chokladen. Vänd runt bollarna i den smälta chokladen och sedan i kokosflingorna. Förvara kallt men servera gärna rumstempererade.

Lättfruset äggskum.

 
 
4 portioner.
 
2 äggulor
2 msk strösocker
5 msk konjak
2 dl vispgrädde
 
 
Vispa äggulor och socker pösigt tills sockret löst sig.
 
 
Blanda i 1 msk konjak.
 

 Vispa grädden. Vänd ner äggvispet i grädden.
 

 Häll 1 msk konjak i varje glas.
 
 
 
Fyll på med äggskum.
 
 
Ställ i frysen minst 1 timme. Servera genast.

RSS 2.0