Äpple- och avokadotorn med gratinerade västerbottensost snittar.

En trevlig rätt på ett annorlunda sätt.
4 portioner.
 
2 stora avokado, skär i 1 cm tjocka kuber
1 stort syrligt äpple, skär i ½ sm tjocka kuber
2 dl creme fraiche
1 msk majonäs
2 msk pepparrotsvisp
8 skivor rökt nötkött eller annat som du gillar, strimlas
salt & peppar
färsk riven pepparrot, kan uteslutas
 
4 skivor ljust formbröd
1 dl västerbottensost eller annan ost, rives
 
Blanda ihop avokado och äpple till en grov och kladdig sallad. Salta & peppra. Blanda creme fraiche med majonäs och pepparrotsvispen. Salta & peppra. Skär snittar av brödet och lägg på osten. Gratinera högst upp i ugnen på 1175 grader tills de får en gyllenbrun färg.
Fyll en rund liten bottenlösform med avokadosalladen. Lyft upp formen och toppa tornet med det strimlade köttet och riven pepparrot. Servera med pepparrotskräm och ostsnitt.
Ett tips. Om du inte har någon form så kan man skära av botten på en liten plastburk och använda ringen för att forma tornet.
 
 
 

Hjortronmousse.

Gott med hjortron och vill du göra korgen så gör du en smet för rullrån och du måste givetvis ha ett rullrånsjärn.
 
3 äggulor
1 dl strösocker
1½ dl mjölk
6 gelatinblad
4 dl vispgrädde
300 g hjortron
några droppar hjortronlikör, går att utesluta
 
Vispa äggulor och socker ljust och poröst. Koka upp mjälken, dra kastrullen från värmen, vipsa ned äggsmeten i mjäölken och sjud upp mycket försiktigt under vispning tills det tjocknar. Blötlägg gelatinbladen och krama sedan ur dem, smält på svag värme. Blanda noga och försiktigt ner gelatinet i äggsmeten, låt svalna. Vispa grädden hårt och blanda ner hjortronen. Vänd ned äggkrämen och blanda väl. Häll upp i glas eller rullrånskorgar och låt gärna stå svalt i ett dygn.
 

Varm tunnbrödsrulle med rökt lax.

God och enkel att göra. Om du inte vill ha rökt lax så går det bra med gravad lax istället.
4 portioner.
 
2 st mjuka tunnbröd
400 g chevreost eller annan ost, skivas
4 - 6 msk dijonsenap
500 g varm rökt lax, skivas i mindre bitar
2 röd lökar, hackas fint
1 knippe dill, hackas
 
Smöra brödet lätt och fördela chevreosten över det. Bred ut senap på osten och lägg på laxen, peppra. Fördela lök och dill på fisken och rulla ihop. Lägg rullarna på en plåt och lägg över aluminiumfolie.
Grädda i 12 - 15 minuter och servera sedan i skivor och lite sallad som tillbehör.

Sparrispaj med chevre och bacon.

 
En lite annorlunda paj och väldigt god. Om du har ont om tid så är det den perfekta pajen för det mesta går att förbereda.
 
4 portioner.
 
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
1 tsk salt
150 g smör
2 - 3 msk creme fraiche
 
Fyllning:
140 g bacon, strimlad
1 stor rödlök, skivas
200 g chevre, skivas
3 ägg
2 dl vispgrädde
salt & svartpeppar
riven muskot
1 msk fransk senap
1 knippe grön sparris, kan skäras i bitar
 
Blanda mjöl, salt och smör. Kör i matberedaren till en grynig massa. Tillsätt creme fraiche och arbeta hastigt ihop till en deg. Tryck ut degen i en smord pajform med löstagbar kant, 23 cm i diameter. Låt stå i kylen en stund och sedan förgräddar du det i 200 grader i 10 minuter. Låt svalna.
Stek bacon och lök tills den mjuknat. Fördela över pajskalet. Placera ut den skivade getosten över lökblandningen. Vispa ihop ägg och grädde. Tillsätt salt, peppar, muskot och senap. Häll över smeten på fyllningen i pajskalet. Garnera med sparris. Grädda i 150 grader i 20 - 30 minuter, tills fyllningen stannat och fått lite färg. Servera med en krispig sallad.

Mini västerbottenspaj med citrus- och avokadocreme.

 
Roligt att göra små portionspajer och med en god creme till.
 
4 portioner.
 
Smördeg
Ostfyllning:
2 ägg
2 dl mjölk
3 - 4 dl västerbottenost, riven, spara 1 dl
salt & peppar
 
Citrus- och avokadocreme:
2 dl creme fraiche
0,5 citron, saft
0,5 st avokado
löjrom
gräslök eller röd lök, hackad
 
Forma smördegen i muffinsformar eller andra mindre formar och låt dem stå i kylen. Ugn 225 grader.  Börja med ostfyllningen: Vispa ihop ägg och mjölk. Tillsätt salt & peppar och rör sedan ned 3 dl riven ost. Häll smeten i formarna och strö över osten som är kvar. Grädda i ugnen i 15 - 18 minuter.
Blanda sedan creme fraiche och saften av en halv citron. Mixa avokadon och blanda med citrusröran. Krydda efter smak. Servera med en klick löjrom och lök.

Chokladpaj med apelsin.

 
Mumsigt. Receptet har jag fått av min kompis Lena.
 
10 portioner.
 
Mördeg:
1 dl strösocker
100 g smör
3 dl vetemjöl
1 litet ägg
 
Fyllning:
150 g mörk choklad
150 g mjölkchoklad
1 dl mjölk
1 msk smör
2 dl grädde
1 ägg
1 äggula
Apelsinskivor som garnering.
 
Blanda mördegen i en matberedare. Tryck ut degen i en pajform 25 cm i diameter. Picka med en gaffel i botten och förgrädda på 200 g i 10 minuter.
Dela chokladen i bitar och smält den i mjölken på svag värme under omrörning. Rör ned smöret. Blanda sedan i grädden, ägget och äggulan i chokladsmeten. Rör till en jämn kräm. Häll chokladkrämen i pajformen. Grädda på 175 grader i 15 minuter. Kakan får gärna vara lite kletig i mitten. Servera med apelsinskivor och vispad grädde.
 

Örtsås till rökt fisk.


Såsen passar även till fisk som inte är rökt.
 
4 - 6 personer.
 
3 dl gräddfil
1 liten vitlöksklyfta, pressad
2 tsk dijonsenap
1 dl hackade färska örter t, ex basilika, oregano, dill och persilja
2 krm salt
1 krm svartpeppar.
Blanda ihop allt och låt stå i kylen minst 1 timme.
 

Västerbottenpaj med löjrom och creme fraiche.

 
Pajen brukar vi göra till kräftskivan men den går även att servera på ett buffebord.
 
10 personer.
 
Pajdeg:
125 g smör
3 dl vetemjöl, 180 g
1 msk kallt vatten
 
Fyllning:
225 g riven västerbottensost, 6 dl
3 ägg
1 dl matlagningsgrädde
lite salt
1 krm svartpeppar
 
Garnering:
½ burk creme fraiche, 1dl
100 g löjrom
gräslök
svartpeppar
 
Gör så här:
 
Ugn 225 grader.
Kör smör och mjöl i matberedaren till en smulig massa. Tillsätt vatten och kör hastigt ihop till en smulig deg. Tryck ihop smulorna och tryck ut dem i en pajform, 24 cm i diameter, gärna med löstagbar kant. Ställ kallt i 15 minuter. Nagga och förgrädda pajskalet i 10 minuter, mitt i ugnen.
Vispa ihop ägg och grädde. Salt & peppar. Blanda i den rivna osten. Bred ut ostblandningen i pajskalet. Grädda ytterligare i 20 minuter tills ytan fått lite färg. Låt svalna. Garnera med löjrom, creme fraiche och gräslök. Strö över grovt malen svartpeppar. och servera med en grönsallad.
 
 
 
 

Parmesanpastejer.

Jättegoda och receptet har jag fått av Marianne.
 
4 portioner.
 
2 ägg
2 dl creme fraiche ( ej lätt )
1 dl parmesanost, riven
5 st soltorkade tomater, finhackade
2 körsbärstomater, halveras
oregano
 
Vispa ihop ägg och creme fraiche. Blanda i ost och soltorkade tomater. Smörj små ugnsfasta formar och häll i smeten. Lägg en halv körbärstomat i varje form och strö på lite oregano.
Grädda på 175 grader i 30 minuter. Stjälp ut från formarna och servera med en sallad.

Potatissallad med bacon och sockerärtor.


4 - 5 personer.
 
2 paket bacon, 140 g, skär i bitar
1 gul lök, grovhackas
600 g kokt potatis
50 g sockerärtor, strimlas
1 dl majonnäs
3 dl gräddfil
1 tsk cajunkrydda
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
 
Stek lök och bacon. Skär den kokta potatisen i tjocka skivor. Blanda majonnäs och gräddfil med kryddorna. Blanda ihop allt.

Dajmtårta.

 
En enkel, söt och snabbbakad tårta. Räcker till många.
Gör den i en långpanna som du smörar och strör lite ströbröd i så att det inte fastnar.
 
Botten:
5 ägg ( 5 vitor + 3 gulor )
3 kkp strösocker
1½ kkp ljummet vatten
3 kkp vetemjöl
3 tsk bakpulver.
 
Smörkräm:
2 äggulor
200 g smör
2 kkp strösocker
2 tsk vaniljsocker
 
Garnering:
3 dl vispgrädde
1 dubbel dajm, hackad
 
Vispa ägg och socker. Blanda i resten och häll smeten i långpannan. Grädda i 20 min på 175 grader. Rör ihop smörkrämen, men blanda i de 2 öggulorna sist. Bred ut smörkrämen på den varma kakan. Hacka med en gaffel så att krämen tränger ned i kakan. När kakan svalnat breder du på vispad grädde och hackad dajm.
 
 

Lökpaj med ädelost.

En ljuvlig paj.
 
6 - 8 portioner.
Pajdeg:
75 g smör
½ dl creme fraiche
2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
½ tsk salt
 
Fyllning:
1 gul lök, hackad
1 röd lök, hackad
1 purjolök, hackad
150 g grönmögelost, smulad
3 ägg
2 dl mjölk
smör till stekning
 
Mixa ihop alla ingredienser till pajdegen i en matberedare. Plasta in och låt vila i kylen minst 15 minuter. Kavla eller tryck ut degen i en pajform 24 cm, nagga och ställ i kylen i minst 1 timme. Förgrädda i nedre delen av ugnen 200 grader i 10 minuter.
Förbered fyllningen. Stek löken i smör tills den mjuknar, ställ åt sidan. Vispa ihop ägg, ost och mjölk. Lägg lök i pajskalet och häll på äggstanningen. Grädda i 200 grader i nedre delen av ugnen i 20 minuter eller tills fyllningen stelnat och fått vacker färg.

Tack alla.


Jag måste bara få tacka alla som läser mina recept på bloggen. Det är jätte många som går in här nu och det beror säkert på att jag var med i radions P4 morgon Norrbotten 22 juli och även att den numera finns på hittarecept,se.
Ha det bra och hoppas att ni gillar några recept.
 
 

Hallonmousse med puffat ris och nötter.

 
Snabb och god.
 
4 portioner.
Hallonmousse:
500 g frysta hallon
1 dl florsocker
3 dl vispgrädde
2 gelatinblad
 
Puffat ris:
1 dl hasselnötter & mandel, grovt krossade i mixer
1 dl rispuffar
1 msk socker
 
Mixa hallon med florsocker. Sila bort kärnorna. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter. Värm 1 dl av de mixade hallonen utan att det börjar koka. Krama ur gelatinbladen, rör ned dem i de varma hallonen och rör tills det smält. Häll tillbaka gelatinhallonen i den kalla hallonpuren. Vispa grädden och blanda först bara 1/3 med hallonpuren. Blanda sedan försiktigt i resten av grädden till en slät kräm. Vispa inte utan vänd runt. Låt stå svalt till servering. Rosta nötter och rispuffar i en stekpanna, strö över sockret och låt det hela karamelliseras. Lägg ut på ett bakplåtspapper och låt svalna. Strö sedan nöttter/ rispuffar över moussen.

Jordgubbs salsa.

 
4 portioner.
 
250 g jordgubbar, skär i små bitar
2 salladslökar, skär i små bitar
2 tsk råsocker
3 krm salt
2 krm svartpeppar
1 tsk citron saft
2 msk färsk basilika, hackad
Blanda ihop allt och rör om. Låt stå svalt till servering.
 

Rabarber / jordgubbskräm.


Kräm som du gör i ugnen och du behöver inte passa den speciellt mycket. Enkelt och gott. Jag tyckte först att det lät märkligt att det skulle gå att göra kräm i ugnen och i början såg det konstigt ut, men blev jättebra.
4 portioner.
 
3 stjälkar rabarber, skivas tunt
0,5 dl jordgubbar, färska
1 dl strösocker
1,5 msk potatismjöl
1 vaniljstång eller 1 tsk vaniljsocker
1 dl vatten
2 dl vitt vin, kan uteslutas, ta då mer vatten istället
 
Blanda socker och potatismjöl i en skål. Vänd rabarbern i blandningen. Lägg ned allt i en ugnsfast form och täck med aluminium folie. 175 grader i 1 timme. Rör gärna om någon gång. Ta ut och mosa rabarber och jordgubbar med en gaffel och rör om till önskad konsistens.

Laxlasagne.

En enkel och snabbare varient på lasagne och den går utmärkt att frysa.
 
4 portioner.
 
1 paket färska lasagneplattor, 250 g
400 g kallrökt eller gravad lax, skivad
1 liten purjolök, skivad
1 msk olivolja
1 påse tinad bladspenat, 450 g
250 g kesella 10 %
2 ägg
1 krm vitpeppar
2 - 3 dl riven lagrad ost, t ex prästost
 
Ugn 200 grader.
 
Fräs purjolöken i olja. Blanda kesella, ägg, spenat och den frästa purjolöken, peppra. Fördela lite av spenatblandningen i botten på en ugnsfast form. Varva sedan med lasagneplattor, laxskivor och spenatblandning. Avsluta med spenat och riven ost. Gratinera i nedre delen av ugnen i 25 - 30 minuter. Servera med en god sallad.

Rabarbersalsa.


Salsan kokas inte så då blir det krispiga bitar av rabarber. Passar till det mesta.
4 personer.
 
200 g rabarber, skär i små tärningar
½ liten röd lök, finhacka
1 grön chili tex spansk peppar, finhacka
3 msk rapsolja
1 msk honung
½ tsk salt
3 msk oregano, hackad
 
Blanda ihop alla ingredienser och låt stå ett tag innan servering.

Panerad abborre med stompad potatis och kall ansjovisröra.

 
Bland det godaste som går att äta. Brödet går att utesluta.
 
Filea abborren och vänd dem i grovt rågmjöl, stek sedan i smör.
Koka potatisen, mosa ihop den, men låt det bli lite bitar kvar. Salta & peppra. Tillsätt lite brynt smör i potatisen och hackad gräslök.
 
Tag en burk crème fraiche ( räcker till 4 personer ) och blanda i rikligt med dill och lite peppar. Ta en burk ansjovisfiléer som du skär i små bitar och blanda sedan i dem i crème fraichen, häll även i ansjovisspadet. Rör om. Första gången vi gjorde den kalla såsen vågade vi inte hälla i ansjovisspadet, men det blir jättegott med det.
 
 
 

Blåbärsgröt.

God gröt som passar bra i blåbärstider.
4 portioner.
 
3 dl havregryn
6 dl vatten
1 dl blåbär
1 msk flytande honung
salt
 
Koka upp vattnet med salt. Tillsätt havregryn, blåbär och honung. Koka i 5 minuter och slå av plattan. Låt gröten stå en stund och rör om då och då.
 
 
 

Päron - och chevrepaj med rostade valnötter.

 
En ljuvlig paj som passar på buffebordet eller som förrätt.
 
6 - 8 portioner.
 
Pajdeg:
2 dl vetemjöl
1,5 dl dinkelmjöl
½ dl sesamfrön, rostade i torr stekpanna
75 g kallt smör, i bitar
½ tsk salt
1 dl creme fraiche
1 msk kallt vatten
 
Fyllning:
2 st röda lökar, strimlade
3 st ägg
1 dl mjölk
1 dl grädde
2 st päron av fast sort, skiva på längden, 1 cm tjocka
1 st citron, rivet skal och saften
150 g vit getost, smulad
2 dl valnötter
smör till stekning
 
Topping:
1 påse ruccola
2 msk honung eller balsamicosirap
 
Mixa mjöl, sesamfrön, smör och salt med kniven i matberedaren tills det är jämnt fördelat. Tillsätt creme fraiche och vatten, mixa hastigt ihop till en deg. Knåda ihop degen på bakbordet. Kavla eller tryck ut degen i en pajform 24 cm, nagga och ställ i kylen  i minst 15 minuter. Ugn 200 grader. Förgrädda pajskalet i nedre delen av ugnen i 10 minuter, låt svalna.
Fyllning: Stek löken mjuk i smör, ställ åt sidan. Vispa ihop ägg, mjölk och grädde. Pressa citronsaft på de skivade päronen. Lägg lök, ost, päron och citronskal i pajskalet. Strö på nötterna och häll på äggstanningen. Grädda i nedre delen av ugnen på 200 grader i cirka 30 minuter, tills den har stelnat och fått fin färg. Sist men inte minst toppingen.

Råriven rödbetssallad.

En lite annorlunda sallad.
 
6 - 8 portioner.
 
500 g färska rödbetor, rivna
500 g morötter, rivna
½ purjolök, strimlad
1 dl russin
1 dl sesamfrön, rosta i torr stekpanna
2 apelsiner, skalade och skivade
1 påse blandad sallad
1 påse färsk basilika
 
Dressing:
1 msk fransk senap
1 dl vinäger t ex balsamico eller äppelcider
2 vitlöksklyftor, pressade
1 dl rapsolja
1½ tsk salt
1 tsk svartpeppar
 
Blanda alla ingredienser till salladen utom salladsbladen och basilikan. Låt stå och dra i minst 1 timme innan servering. Blanda i salladen och strö över basilikablad. Vispa ihop senap, vinäger och vitlök. Vispa försiktigt ned olja, salt och peppar. Slå på dressingen strax innan servering.

Värmlandstårta.

Supergod tårta.
Receptet är till en form som är 35 x 30 cm men jag gjorde dubelsats i en långpanna.
 
Botten:
5 äggvitor
5½ dl strösocker
50 g hasselnötter, hackas
3 msk kakao
 
Smörkräm:
3 äggulor
1 dl strösocker
1 dl vispgrädde, går bra med mellangrädde
100 g mjukt smör
 
Garnering:
50 g rostade mandelspån
lite kakao
 
Ugn 150 grader.
Vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt hälften av sockret och vispa till en blank smet. Blanda nötter med resten av sockret och kakao, vänd försiktigt ned i marängmassan. Bred ut den på bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen i 20 minuter. Sänk därefter värmen till 100 grader och grädda ytterligare i 20 minuter. Låt kallna.
Blanda äggulor, socker och grädde i en tjockbottnad kastrull. Sjud under kraftig vispning tills krämen tjocknar. Ta kastrullen från värmen och vispa i det mjuka smöret..
Bred ut smörkrämen över hela botten. Dela sedan botten i mitten och lägg dem ovanpå varandra. Sikta över lite kakao och strö på mandelspån. Ställ tårtan kallt fram till servering.

RSS 2.0