Tom Kha Gai.

 
En soppa som vi åt när vi var i Thailand och har lagat några gånger hemma. Den ser kanske lite tråkig ut men är väldigt smakrik. Om du inte får tag på vissa ingredienser så kan du utesluta dem och ta något liknande.
 
4 portioner.
 
300 g kycklingfile, skär i mindre bitar
400 g kokosmjölk
1 bit galangarot, skivad
2 st kaffirlimeblad
citrongräs, krossat och skivat, endast den nedre delen används och du kan plocka upp dem när soppan är klar
0,5 msk räkchilipasta
1,5 msk fish sauce
2 tsk pressad lime
1 kycklingbuljongtärning
6 champinjoner, skivade och färska
2 tomater, skivade
ev skivad paprika
 
Koka kokosmjölken med galangarot, kaffir limeblad, citrongräs, räkchilipasta, fisksås, limejuice och kycklingbuljongtärning i några minuter. Lägg i kycklingen i soppan och låt koka tills den är klar. Sänk värmen,  lägg i svampen och tomaterna.
 
 

Plankstek.

 
Nu är hösten här och ni kanske är lite trött på att grilla, så varför inte göra en plankstek. Det gör vi ofta för det är så gott och inte alls så komplicerat. Vill ni göra egen bearnaisesås så går det bra men det är inte enkelt för den skär sig lätt. Gör tomaterna först för de andra tillbehören ska vara varma innan det ska in i ugnen.
 
4 portioner.
 
800 g utskuren biff
salt & peppar
 
Duchessepotatis:
 
1 kg potatis
3 äggulor
1 dl vispgrädde
3 msk rapsolja
3 msk smör
salt & peppar
 
Fyllda tomater:
 
4 tomater
2 pressade vitlöksklyftor
2 msk hackad persilja eller provencalska kryddor ( ta vad du vill )
2 msk ströbröd
2 msk olivolja
salt & peppar
 
sparris eller haricot verts
bacon
bearnaisesås
ekplanka
 
Torka biffarna så de är torra och banka ut dem lätt så att de blir jämntjocka. Bryn dem i en grillpanna, köttet ska vara rött i mitten. Lägg in en planka i ugnen och brän av den och låt den sedan svalna.
 
Skala och koka potatisen. Pressa den ned i en bunke. Häll i äggulor, grädde, smör, salt, peppar och olja. Rör om. Lägg moset i en sprits påse eller klicka ut den med en sked på plankans ytterkanter. Lägg på köttet. Förväll sparris och linda sedan bacon runt dem och lägg på plankan.
Tomater:
Skär av lite på botten så att de står stadigt på plankan. Skär av ett lock och gröp ur innehållet. Gör sedan en blandning av alla ingredienser och fyll i tomaterna och ställ även dem på plankan. Nu är det klart och skjuts in i ugnen som du har på grill 225 grader. Grilla i ugnen tills moset fått lite färg. Värm såsen i en kastrull och servera till plankan.
 

Chili Tacos Moosehead Style.

 
Då var det dags för långkok och det har du väl tid med nu efter sommarens grillning. Det här receptet är en annorlunda variant på tacos. Det är inte så mycket att göra utan det tar bara tid för köttet att koka. När du ser receptet så kanske du tänker, Oj vad mycket ingredienser, men det är mest kryddor. Ljuvligt gott.
 
4 portioner.
 
1 - 2 färska chilifrukter, te x spansk peppar, finhackas
1 torkad chipotlechili eller 2 tsk chipotlepasta
1 torkad anchochili, finns även som krydda ( ancho chili pepper )
1 kg gul lök, skuren i bitar
1 solo vitlök, finhackas
olivolja
1 kg högrev, i stora tärningar
2 flaskor lättöl
2 burkar hela tomater
ev kalvfond + vatten ( i fall den övriga vätskan inte täcker köttet )
1 msk spiskummin
2 tsk mald koriander
2 tsk kanel
2 tsk kakao
1 tsk honung
2 tsk oregano
 
Tillbehör:
Tacoskal eller minitortillas
gräddfil
hackad lök
riven cheddar
guacamole
Ta det du tycker om helt enkelt.
 
Anvädere du torkad chili så ska du börja med att koka den i vatten i 10 minuter och sedan mixa. Hetta upp en olja i en stor gryta och häll i lök, kött, öl, tomater och ev buljong om inte vätskan täcker köttet. Tillsätt alla kryddor utom oregano. Koka upp och låt sjuda i ett par timmar tills köttet kokat sönder. Rör om då och då så det inte bränner vid och häll på mer buljong om det behövs. Tillsätt oregano på slutet.
Servera med tillbehör och ät som tacos.
 
 

Morotssoppa.

Detta goda recept har jag fått av Marianne och det är enkelt att göra.
 
1 stor gul lök, hackas
600 g morötter, hackas i bitar
1 dl röda linser
2 - 3 msk färskriven ingefära
1 röd chili, hackas i bitar
olivolja
8 - 10 dl grönsaksbuljong
2 apelsiner, pressas
1 dl creme fraiche
pressad vitlök efter smak
 
Hetta upp oljan i en kastrull och fräs lök, ingefära och chili. Salt & peppar. Häll i linser, morötter och buljong ( mängd buljong efter önskad konsistens ) och låt koka i 15 minuter tills morötterna är mjuka. Mixa soppan och tillsätt apelsinsaft, ev mer salt och peppar. Blanda vitlök och creme fraiche, klicka ned i soppan eller ät det på ett gott bröd.

Viltfärsjärpar med rårörda lingon och potatsmos.

 
En god vardagsrätt.
4 portioner.
 
300 g viltfärs
200 g blandfärs
1 dl råa lingon
1 dl ströbröd
1 dl creme fraiche
1 gul lök, rivs fint
salt & peppar
1 paket bacon, 140 g
3 dl viltbuljong
1 dl grädde
2 msk messmör
 
Blanda färsen, lingon, ströbröd, lök, salt, peppar och creme fraiche. Forma till järpar och vira bacon runt dem. Stek järparna gyllenbruna och efterstek sedan i ugnen på 250 grader i 10 minuter. Koka ur stekpannan ( skölj ej ur den efter stekningen av järparna ) med viltbuljong och grädde. Låt koka tills såsen tjocknat. Salta, peppra och blanda i messmör.
Servera med ett gott potatismos, rårörda lingon och inlagd gurka.

Jordärtskockssoppa med rostade hasselnötter.


Soppan räcker till 4 - 6 personer.
 
2 smörklickar
2 vitlöksklyftor, finhackas
1 gul lök, finhackas
500 g jordärtskockor, skalas och hackas
225 g potatis ( 2 - 3 medelstora ) skalas, hackas
ev. en hel näve repad timjan
1 liter kyckling - eller grönsaksbuljong
150 g mascarponeost
salt & svartpeppar
200 g hasselnötter, rostas och krossas
 
Smält smör i en kastrull och tillsätt allt utom buljongen och osten. Fräs en liten stund. Tillsätt buljongen, låt koka upp och sjud i 30 minuter tills potatis och jordärtskockor är mjuka. Här väljer ni om ni vill purea soppan helt eller spara några större bitar. Slutligen, värm upp och tillsätt mascarponeosten, salt och peppar, Strö över lite hasselnötter vid serveringen.

Sallad med anka, björnbär och valnötter.


I denna sallad kan du också testa att blanda i tunna skivor av päron och ankan kan ersättas med kyckling. Jag tycker att ni ska prova med anka för det är en fantastiskt god fågel.
4 personer.
 
2 ankbröst ´a 350 g
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
250 g björnbär
75 g valnötter
150 g blandad sallad
1 tsk flingsalt
 
Dressing:
1 msk koncentrerad svartvinbärssaft
2 msk rödvinsvinäger
3 msk olja
salt & peppar
 
Sätt ugnen på 150 grader. Snitta fettet på ankbrösten och krydda dem med salt och peppar. Stek med skinnsidan nedåt ca 4 minuter. Vänd och stek andra sidan i ca 2 minuter. Lägg ankbrösten i en ugnssäker form och tillaga mitt i ugnen till 68 grader innertemperatur, cirka 35 minuter. Låt ankbrösten vila i 10 minuter. Blanda ihop allt till dressingen. Skär ankbrösten i skivor och blanda dem med björnbär, sallad och valnötter. Häll över dressingen och strö på flingsalt.

Bondsallad med nötter och getost.

Här måste du tänka på att det tar lite tid med tillagningen, så börja i tid.
4 portioner.
 
600 g rödbetor, koka dem mjuka, skala och skär dem i klyftor
500 g potatis, halveras
40 g valnötter
200 g Chevré ost, smulad
100 g blandad sallad
4 små salsicca eller mager lammkorv, 60 g, grillas
rapsolja
salt & peppar
 
Lägg potatishalvorna på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över 1 msk olja och strö på lite salt och peppar. Rosta i mitten av ugnen på 250 grader i 15 minuter. Lägg på rödbetorna och rosta ytterligare i 5 minuter. Mixa getost och vatten slätt med mixerstav. Blanda i lite peppar. Blanda sallad, rödbetor och potatis. Ringla över ostdressingen. Toppa med nötterna och servera med grillad korv.
 

Parmesanpaj.

 
En paj som serveras när den svalnar lite. Passar bra som tillbehör vid kräftskivan eller på ett buffébord. Du behöver inte servera den med  löjrom och crème fraiche.

Pajbotten:
3 dl vetemjöl
125 g smör
1 dl riven parmesanost
2 krm salt
2 msk vatten
 
Fyllning:
3 ägg
2½ dl matlagningsgrädde
3 dl riven parmesanost
3/4 tsk salt
1 krm svartpeppar
 
Tillbehör:
löjrom
crème fraiche
rucola
röd lök eller gräslök
 
Hacka ihop mjöl, smör, ost och salt i en matberedare. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant 24 cm i diameter. Picka några hål i botten och låt stå i kylen 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader och förgrädda skalet i mitten av ugnen i 10 minuter. Blanda ägg, grädde och parmesan till fyllningen. Krydda med salt och peppar. Sänk ugnsvärmen till 200 grader. Häll fyllningen i pajskalet och grädda mitt i ugnen i 30 minuter tills fyllningen har stannat. Servera avsvalnad.

Grillad paprikasallad med matkorn, mozzarella och kapris.


4 portioner.
 
2 dl matkorn
5 paprikor, vilken färg som helst, går bra med färdiggrillad paprika på burk, halvera
1 msk olivolja
1 förpackning minimozzarellaost 125 g
2 msk kapris
1 påse babyspenat
 
Dressing:
½ röd chili tex spansk peppar, finhacka
3 msk vit balsamvinäger
½ citron, rivet skal
½ dl olivolja
3/4 tsk salt
1 krm svartpeppar
 
Koka matkornet enligt anvisning på paketet, spola hastigt i kallt vatten och låt rinna av. Sätt ugnen på 250 grader. Blanda de halverade paprikorna med olivolja och lägg dem med den kupade sidan uppåt på en plåt med bakplåtspapper. Rosta dem mitt i ugnen tills skalet börjar bli svart och bubbligt, ca 25 minuter. Låt paprikorna svalna och dra sedan bort skalet, skär i breda remsor. Blanda alla ingredienser till dressingen. Till sist blandar du matkorn, paprikor i dressingen och låter stå i 10 minuter. Vänd ned mozzarellan och strö över kapris och babyspenat.

Kycklingrulader med lufttorkad skinka.

4 portioner.
 
4 kycklingfiléer
salt & peppar
6 skivor lufttorkad skinka
1 tsk rivet citronskal
1 tsk färsk rosmarin, hackas, går bra med torkad
6 salladslökar, halvera
½ dl vitt vin
2 dl hönsbuljong
2 dl grädde
1 tsk maizenastärkelse + vatten
chiliflakes
 
Tillbehör:
Potatis eller ris och en god sallad
 
Dela varje filé i 3 delar. Ställ varje del på högkant och banka ut mellan två plastpåsar till ca 5 - 7 mm tjocklek. Krydda med salt och peppar. Dela skinkan på längden och lägg en på varje filé. Krydda med citronskal och timjan. Lägg en halv salladslök på varje filé och rulla sedan ihop. Fäst med tandpetare och krydda runt om med salt och peppar. Hetta upp en klick smör i en stekpanna och stek ruladerna tills de fått färg. Ställ sedan in dem i ugnen på 175 grader i ca 15 minuter. Plocka upp ruladerna. Koka sedan ur pannan med vin, buljong och grädde. Koka i 5 minuter och red med maizenastärkelse utrört i lite vatten. Lägg ned ruladerna i stekpannan igen, strö på lite chiliflakes. Värm upp det om det har svalnat.
 
 
 
 

Pizza med karljohansvamp och valnötter.


Du kan göra egen pizzabotten eller köpa färdiga tortillabröd som går utmärkt att använda till pizza. Du kan variera dessa pizzor på massor av sätt, men här kommer en variant.
4 portioner.
 
Lök kräm:
1 stor gul lök, hackas
½ dl olivolja
½ tsk torkad timjan
½ tsk salt
 
Topping:
600 g karljohansvamp, skär i fjärdedelar och skiva tunt, går bra med annan svamp
6 dl riven västerbottensost
4 dl valnötter
2 msk olivolja
2 tsk flingsalt
rucola
 
Stek löken i olja utan att den tar färg. Tillsätt timjan, salt och mixa ihop till en slät kräm.
Bred ut lök krämen på bottnarna och toppa med svamp och nötter. Ringla över olja och strö på flingsalt.
Grädda mitt i ugnen på 225 grader i ca 5 - 10 minuter. Toppa med rucola när du serverar pizzan.
 
 

Sallad med ugnsbakade betor, linser och fetaost.


En vegetarisk sallad som kan ätas som förrätt eller tillbehör till kött.
4 personer.
 
1 kilo blandade små betor tex gul-, polka- eller rödbetor
100 g svarta linser, 1 dl
150 g fetaost
½ kruka mynta, kan uteslutas, helst färsk
2 kvistar dragon, helst färsk
 
Dressing:
½ dl pressad citron
½ dl olivolja
3/4 tsk salt
1 krm svartpeppar
 
Sätt ugnen på 175 grader. Skrubba betorna och lägg dem på ett ark aluminiumfolie och vik ihop till ett paket. Lägg paketet på en plåt och tillaga mitt i ugnen ca 1 timme. Skala dem när de har svalnat lite och skär dem i klyftor eller halvor. Koka linserna i lättsaltat vatten och spola sedan av hastigt i kallt vatten, låt dem rinna av. Det finns färdigkokta linser att köpa om du vill spara lite tid och arbete. Blanda ihop allt till dressingen och häll över betorna. Blanda ned linserna och smula över fetaosten. Strö över färsk mynta och dragon.
 
 

Paprika och tomatsoppa med gremolatatopping.


En soppa som är mager, endast 162 kalorier/ portion.
 
4 portioner.
 
2 gula lökar, finhacka
2 vitlöksklyftor, finhacka
500 g grillad paprika, dela i mindre bitar
1 msk olivolja
400 ml
krossade tomater
1 msk flytande honung
5 dl vatten
1 kycklingbuljongtärning
salt & peppar
 
Gremolata topping:
½ msk färsk basilika, hackad
1 msk parmesanost, grovt riven
skalet från 1 citron
 
Häll olivolja i en kastrull och fräs lök, vitlök och paprika någon minut. Häll på krossade tomater, honung och vatten. Smula ned buljongtärningen och låt koka i 10 minuter. Mixa soppan slät och häll tillbaka i kastrullen och späd med mer vatten om det behövs. Salt & peppar.
Gör gremolatan genom att blanda alla ingredienser. Fördela soppan i skålar och toppa med gremolata.
 

Ansjovissnurror med västerbottensost och dill.

 
Servera de här mumsiga snurrorna som välkommande tilltugg och gärna en kall öl.
10 stycken.
 
2 gula lökar, skivad
smör
1 ask ansjovis a 125 g, hackad ? spadet
1 msk rosmarin, hackad
svartpeppar
1 knippe dill, grovhackad
1 rulle smördeg
1½ dl riven västerbottensost
1 ägg, uppvispat
2 msk sesamfrön
2 msk finskuren gräslök
 
Stek löken långsamt i smör tills den blir mjuk och genomskinlig. Häll i ansjovis och spad, rosmarin och peppar. Låt vätskan koka in, ta av från värmen och låt svalna. Rör ned dillen. Rulla ut smördegen och bred på lökröran. Strö över det mesta av osten. Rulla ihop och skär tio bitar, 2 - 3 centimeter tjocka. Ställ bitarna på högkant på bakplåtspappersklädd plåt. Pensla med ägg och strö över sesamfrön och resten av osten. Grädda på 200 grader i 20 - 30 minuter. Strö över gräslök.

Prästostpaj med purjolök.


Försök att hitta en prästost med lite krut i.
6 - 8 portioner som tillbehör och 4 portioner som huvudrätt.
 
Deg:
2 dl vetemjöl
1 dl rågmjöl
100 g smör
2 msk iskallt vatten
2 msk dillfrön
½ msk salt
 
Fyllning:
2 små purjolökar, strimla grovt
smör
3 ägg
1 dl grädde
1 dl mjölk
3 dl riven lagrad prästost
1 tsk paprikapulver
riven muskot
salt & svartpeppar
1 - 2 msk repad färsk timjan
 
 
 
Arbeta ihop vetemjöl, rågmjöl, dillfrön och salt till en smidig pajdeg. Kavla eller tryck ut degen i en pajform, nagga botten och förgrädda på 225 grader i 10 - 12 minuter. Låt svalna.
Fräs purjolöken i smör tills den mjuknar och fördela ned i pajskalet. Vispa ägg, grädde och mjölk. Blanda i ost, paprika, muskot, salt, peppar och timjan. Häll fyllningen över purjolöken och grädda i mitten av ugnen på 175 grader i 25 - 30 minuter. Garnera med färsk timjan.

RSS 2.0