Skaldjurscocktail.

Det här receptet kommer från min syster Gunilla och hennes sambo Anders. En mycket god förrätt. Ni kanske tycker att det är mycket ingredienser och verkar krångligt, men det är enkelt att göra och en hel del går att förbereda.
 
6 - 8 personer.
 
300 - 400 g pilgrimsmusslor
Lite rökt lax
500 - 700 g räkor med skal
1 - 2 avokad, dela och gröp ur
1 - 2 msk creme fraiche
1 - 2 msk färskpressad limejuice
1 tsk wasabi
8 - 10 körsbärstomater, dela i klyftor
2 salladslökar, strimlas
½ msk vitvinsvinäger
1 tsk honung
1 påse späda salladsblad
1 lime
olivolja
smör
salt & peppar
 
Gör så här:
 
Mixa avokadon med creme fraiche, limejuice och wasabi till en slät kräm, salta & peppra. Lägg i en slåk och täck väl.
Blanda 2 msk olivolja, vinäger, honung, salt & peppar. Går att förbereda hit.
Blanda salladsbladen, tomater och räkor med vinägretten och fördela i cocktailglasen.
Stek pilgrimsmusslorna hastigt i 1 msk smör, 1 - 2 minuter på varje sida. Skär varje mussla i 2 bitar.
Lägg musslor och avokadokräm på salladen. Skär lime i klyftor och garnera med dem. Garnera även med laxen. Laxen kan ni ta bort om ni vill och man kan även servera röran på en rostad brödskiva.
 
 
 
 
 
 

Toast skagen på Astrids vis.

4 portioner
 
400 g räkor med skal
2 msk majonäs
2 msk lätt creme fraiche
1 tsk söt senap
1 tsk pressad citron
1/4 krm cayennepeppar
3 msk fint hacka dill
4 skivor vitt bröd
2 msk smör
50 - 75 g löjrom
några dillkvistar
4 citronklyftor
 
Gör så här:
 
Skala räkorna, ta undan 8 stycken till garnering, skär resten i mindre bitar. rör samman majonäs, creme fraiche, senap, citronsaft, cayennepeppar och dill. Kantskär brödrt och stek gyllenbruna i smör. fördela räkröran på brödet och garnera med räkor, dill och citronklyftor.
Vi brukar äta röran utan bröd och servera den i små söta skålar. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Karljohanssoppa med serranobruschetta

4 personer
 
Ingredienser:
 
300 g färsk karljohanssvamp ( vi brukar använda torkad ) tärnas
1 gul lök, hackas
1 vitlöksklyfta, hackas
3 msk olivolja
6 dl vatten
2 hönsbuljongtärningar
2 dl vispgrädde
1 krm svartpeppar
2 msk gräslök, finhackad
 
Serranobruschetta:
 
4 skivor dinkelbröd
1 vitlöksklyfta
150 g marinerad kronärtskockshjärtan
100 g serranoskinka
 
Gör så här:
 
Soppa:
Fräs gul lök, vitlök och svamp i hälften av oljan. Tillsätt vatten och buljongtärningar. Koka 15 minuter under lock. Tillsätt grädde, koka ytterligare 2 minuter utan lock. Mixa soppan slät och smaka av med svartpeppar. Strö över gräslök och droppa lite olja över den. Hoppa över mixningen om du vill ha en mer rustik soppa.
 
Serranobruschetta:
Grilla brödet i en grillpanna. Gnid in dem med vitlöken. Garnera med kronärtskockshjärtan och serranoskinka och lite timjan.
 
Om du vill kan du göra vilket bröd som helst till soppan. Vi har bjudit på soppan som en förrätt och den blev väldigt uppskattad.
 
 
 

Edvard Bloms chiligryta.

 
Denna rätt ska ni inte blanda ihop med chili con carne, för det är inte alls samma sak. Det påminner lite om pulled pork och är något för er som gillar långkok. Ingredienserna ser många ut men det är mest en massa chili och kryddor. Det är lätt att göra och det som tar tid är att koka köttet i en gryta. När du serverar chilin så kan du ha tillbehör som vid tacos eller pulled pork. Bli inte avskräckt av all chili för den blev inte så farligt stark. Den är jättegod och mäktig.
 
4 stora portioner.
1 kg högrev, skär i stora grytbitar
olja & smör
3 - 4 stora lökar, grovhackas
10 vitlöksklyftor, grovhackas
450 g spetsiga paprikor, hackas
några sorters torkad chili av olika smaktyper, tex mulato, chipotle, casabe eller färska chilifruktor. Ta det du hittar men ta olika sorter
ett par färska chilifrukter, hackas
½ habanero, kan uteslutas för den är väldigt stark, vi tog med den
2 - 3 guinness eller liknande stout ( öl )
lite hemgjord köttbuljong
lite kikkoman soja
1 msk salt
mald chili
ev lite honung
ev oxfond
worcestersås
 
Bryn köttet kraftigt i en gjutjärnsgryta i olja och smör. Chilin blir godast om du gör den i en icke emaljerad gjutjärnsgryta. Lägg sedan i lök, vitlök, paprika och den färska chilin i grytan med köttet och bryn ytterligare tills vissa bitar blir aningen brända. Bryt sönder den torkade chilin och lägg ned i grytan. Häll på buljong och öl så att det täcker köttet och låt sjuda under lock i några timmar tills köttet faller isär, cirka 4 - 5 timmar. Rör om regelbundet. Låt all vätska koka in. Det får varken vara för torrt eller blött. Och nu kommer det svåra, smaka av med soja, salt, mer vitlök, buljong, worcestersås eller mer öl. Ta gärna lite honung för att balansera styrkan.
Tillbehören jag använde var nacho chips, små tortillabröd, guacamole, gräddfil och grönsaker.

Asiatiska laxburgare med picklad gurka.


Läckra burgare med lite asiatiskt stuk.
4 burgare.
 
600 g laxfilé
1 msk dijonsenap
2 msk finhackad rostad paprika
½ gul lök, finhackad
3 msk finhackade limeblad eller skal + saft av 1 lime
1 dl panko ( asiatiskt ströbröd )
2 msk grovhackad koriander
2 - 3 tsk grön currypasta
1 msk riven färsk ingefära
salt
olja
 
PICKLAD GURKA:
½ gurka, skala slarvigt, hyvla eller skär tunt
1 tsk socker
2 msk risvinäger
1 msk japansk soja
1/4 chili, finskuren
1 tsk sesamolja
 
TILLBEHÖR:
Hamburgerbröd och / eller salladsblad
ev. naturell yoghurt
 
Skär laxen i tärningar och mixa ungefär en fjärdedel tillsammans med senap till en slät massa. Häll ned resten av laxen, paprika, lök, limeblad eller lime. Kör mixern på puls ett par gånger tills det blir en grov mix, men inte för länge för då håller inte burgarna ihop. Häll upp i en bunke. Tillsätt panko, koriander, currypasta, ingefära och lite salt. Blanda väl. Täck över och ställ i kylen 1 timme. Gör gurkan under tiden. Rör ut socker i risvinäger och blanda med soja, chili och sesamolja, blanda i gurkan. Forma 4 biffar med fuktade händer och gör en grop i mitten på varje sida. Låt gärna ligga kallt ett tag innan stekning. Pensla med olja och stek 2 - 3 minuter på varje sida.
 
 

Indisk fisk och räksoppa.


Fisk och curry är en god kombination, dill och vinäger ger soppan fräsch friskhet. Att blanda dill med spenat är vanligt i Indien.
 
4 portioner.
 
2 mörötter, skär i bitar
1 fänkålsstånd, skär i bitar
1 purjolök, skiva i mindre bitar
3 potatisar, skär i bitar
1 msk smör
2 vitlöksklyftor, pressas
2 tsk curry
1 tsk gurkmeja
1 liter vatten
1 msk vitvinsvinäger
3 höns - eller grönsaksbuljongtärningar
1½ dl vispgrädde
400 g sej eller torsk, skär i bitar
2 dl sojabönor, finns på burk
50 g färsk babyspenat
200 g skalade räkor
1 msk fryst dill
 
TILLBEHÖR:
naanbröd
1 dl matyoghurt
dill
 
Fräs morötter, potatis, purjolök, vitlök och fänkål i smör. Strö över curry och gurkmeja. Häll på vatten, buljongtärningar och vinäger. Sjud under lock i 10 minuter. Rör ned grädde, fisk och sojabönor. Sjud i 3 minuter. Vänd ned spenat, räkor och dill.  Toppa soppan med matyoghurt om du vill. På naanbrödet kan du sätta lite matyoghurt och dill.
 

Lammburgare med tahinidressing.


Lamm är som gjort för burgare eftersom det är lite fetare än vanlig färs. Med mycket örter och tillbehör blir det en riktigt maffig  måltid. Jag stekte ett surdegsbröd istället för pitabröd. Thainidressingen blev väldigt sur så det kan vara en bra ide att minska ordentligt på citronen eller så kan man utesluta dressingen och ta tex gräddfil för burgaren var väldigt bra kryddad.
4 burgare.
 
500 g lammfärs
2 vitlöksklyftor, hacka fint
flingsalt & peppar
2 msk hackad persilja
2 msk hackad mynta
2 tsk malen spiskummin
½ tsk cayennepeppar
½ tsk kanel
olivolja
 
DRESSING:
2 msk tahini ( sesampasta )
½ citron, saften
4 msk olja
ev. lite vatten
 
TILLBEHÖR:
pitabröd
rödlök
ev. peperoni
tomat
 
Blanda den hackade vitlöken med lite salt och mosa den tills du får en krämig massa. Blanda lammfärs, vitlök, persilja, mynta och samtliga torra kryddor. Forma till fyra biffar och gör en grop i mitten på varje sida. Rör ut tahini med citronsaft. Tillsätt oljan droppvis under omrörning. Tillsätt ev. lite vatten för en slätare konsistens. Pensla burgarna med olja och stek dem 2 - 3 minuter på varje sida. Servera med tillbehör.
 
 

Tryffeltårta med choklad och saffran.

 
Jättegod kladdkaka som du kan göra utan saffran om du vill.
Cirka 10 bitar.
 
CHOKLADKAKA:
100 g smör
2 dl strösocker
4 st. ägg
200 g mörk choklad 70%
 
SAFFRANSTRYFFEL:
1 dl vispgrädde
½ paket saffran
200 g vit choklad
 
GARNERING:
75 g mörk choklad
40 g valnötter
 
CHOKLADKAKA: Ugn 200 grader. Smält smör i en kastrull. Ta bort från värmen. Bryt chokladen i bitar och låt den smälta i smöret. Rör tills allt är smält. Vispa ner socker och sedan äggen ett i taget tills allt är jämnt blandat. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Grädda på andra falsen ner ifrån 15- 20 minuter.
Låt kallna.
SAFFRANSTRYFFEL: Stöt sönder saffranet och låt det koka upp med grädden. Hacka chokladen och låt den smälta i den varma grädden. Häll smeten över chokladkakan och låt stelna.
GARNERING: Smält chokladen och doppa nötterna till hälften. Låt chokladen stelna och garnera sedan tårtan med dem. Förvara tårtan i kylen fram till servering.
 
 
 

Smoky bacon & cheese burger.


Burgare modell extra allt. Använd helst en riktigt rökig bbq sås.
 
4 burgare.
 
500 g nötfärs
½ dl bbq sås med hickorysmak
salt & peppar
70 g bacon
8 skivor smakrik ost
 
DRESSING:
1½ dl majonnäs
½ - 1 tsk chipotlepasta, finns i tacohyllan
½ tsk liquid smoke
 
TILLBEHÖR:
hamburgerbröd
salladsblad
lök
inlagd gurka
tomatskivor
 
Blanda färs, bbq sås, salt och peppar. Forma till fyra biffar och gör en grop i mitten på varje sida. Låt vila i kylen medan du förbereder resten. Knaperstek bacon, låt rinna av på hushållspapper, men spara fettet i pannan. Rör ut majonnäsen med chipotle och liquid smoke. Smaka ev. av med lite salt. Värm bröden. Stek burgarna ett par minuter på varje sida och lägg sedan på ostskivorna mot slutet. Fyll bröden med sallad, lägg på burgarna och bred en klick dressing på varje sida. Toppas med bacon, gurka, lök och tomatskivor.
 

Hummersås.


Det här är egentligen en sås som ska droppas på gratinerad hummer, men den var så god så jag tänker använda den till torsk också. Det går säkert bra att tillsätta räkor eller blåmusslor. Kan hända att ni måste dubbla receptet om ni är 4 personer för det blir inte så mycket.
 
3 personer.
 
2 schalottenlökar, hackas
1 vitlöksklyfta, hackas
1 msk smör
½ dl koncentrerad hummerfond
3 dl vatten
½ apelsin, rivet skal och saft
½ citron, rivet skal och saft
½ msk balsamvinäger
½ msk mörk sirap
½ msk strösocker
½ msk maizena majsstärkelse
1 msk smör, rumsvarmt
 
Fräs lök och vitlök i smör. Häll på hummerfond och vatten. Koka upp och låt koka tills det återstår 2 dl. Tillsätt apelsin- och citronskal och -saft, vinäger, sirap och socker. Koka upp. Sila skyn och red med maizena utrört i lite kallt vatten. Vispa i det rumsvarma smöret. Mixa skyn precis innan servering.

Stekt svamp, sparris och steklökar.


Jättegod grönsaksröra som passar till fisk, kött och kyckling istället för en grönsallad. Du behöver inte följa receptet utan ta det du tycker om.
 
4 personer.
 
2 fänkålsstånd, skär i mindre bitar
250 g steklökar, helst röda, skalas och steks hela
1 knippe sparris, skär i mindre bitar
150 g svamp, skär i mindre bitar
smör till stekning
salt & peppar
 
Stek svampen i smör tills den fått färg och lägg upp på ett fat. Stek sedan lök och fänkål tills det börjar mjukna. Tillsätt sparris och den stekt svampen, stek någon minut och krydda.
 
 
 

Chokladpannacotta med mörk rom.

 
God dessert där du kan byta ut apelsinerna mot vilka bär eller frukter du vill.
4 - 6 portioner.
 
3 gelatinblad
1 dl råsocker
3 dl vispgrädde
150 g hackad mörk choklad
½ dl mörk rom
3 dl gräddfil
½ dl råsocker
½ dl vatten
2 apelsiner, skär ut klyftor
 
Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Smält socker i grädde i en kastrull. Dra från värmen och tillsätt choklad och rom. Rör tills chokladen smält. Krama ur vattnet på gelatinbladen och lägg dem i chokladsmeten. Häll i gräddfil och rör tills smeten är helt slät. Häll upp i portionsglas och ställ i kylen för att stelna i minst 3 timmar. Värm vatten och råsocker tills sockret smält. Låt kallna. Garnera med apelsinklyftor och droppa lite sockervatten över apelsinerna. Servera.
 

Portvinsstekt svamp med sidfläsk och lök.


Ett jättegott tillbehör till både kött och fisk.
 
4 portioner.
 
250 g rimmat sidfläsk, tärna i 1 cm bitar
250 g champinjoner, kvartade
250 g gula steklökar, skalas
1 msk smör
2½ dl portvin
1½ msk o fond
2 lagerblad
½ tsk svartpeppar
 
Stek fläsk, champinjoner och steklökar i smör tills allt fått färg, cirka 3 minuter. Tillsätt portvin, oxfond, lagerblad och svartpeppar. Låt koka under lock i 40 minuter. Smaka av med salt. Om vätskan kokar bort för mycket kan du spä med mer portvin.

Päronpizza med stiltonost.

 
Pizza med karamelliserad lök, stiltonost och päron. Passar utmärkt som drinktilltugg eller på ett buffébord. Stilton osten går att byta ut mot någon annan ost som du tycker bättre om.
 
6 buffé portioner.
 
Pizzabotten. Gör en själv eller köp färdig.
 
KARAMELLISERAD LÖK:
6 strimlade gula lökar
3 msk olivolja
2 msk strösocker
1 msk flytande honung
 
TOPPING:
125 g stiltonost eller annan blåmögelost
1 stort päron, skär i tunna skivor
2 tsk olivolja
några rosmarinkvistar
 
Stek löken i olja tills den mjuknat och fått lite färg. Tillsätt socker och sänk värmen. Stek under omrörning 3 minuter. Vänd runt med honung och ta från värmen. Ugn 225 grader. Lägg pizzabotten på en plåt med bakplåtspapper. Bred ut löken och smula över osten. Toppa med päronskivor och ringla över olja. Grädda mitt i ugnen i 10 minuter.  Toppa med rosmarin och grädda ytterligare 3 minuter.
 

Lök- och kycklingpaj med Allerum prästost.

 
God paj med smak av stekt lök.
5 - 6 portioner.
 
PAJDEG:
2, 5 dl vetemjöl
125 g rumsvarmt smör
3 msk iskallt vatten
150 g fint riven Allerum prästost eller annan ost
2 krm salt
 
ÄGGSTANNING:
4 dl crème fraiche
1 dl grädde
5 ägg
salt & peppar
 
HET KYCKLING:
400 g strimlad kyckling
2 st. färsk röd chili, finhackad
2 msk rapsolja
 
LÖKBLANDNING:
1 gul lök
1 röd lök
2 schalottenlökar
1 klyfta vitlök
50 g smör
 
Ugn 225 grader. PAJDEG: Jobba samman alla ingredienser till en smidig deg. Förgrädda pajskalet 10 minuter i en rund pajform, gärna med löstagbar kant. Lägg ett smörpapper på pajskalet i botten och fyll med gula ärtor så att kanterna inte rasar ned.
 
ÄGGSTANNING: Blanda ihop allt.
 
HET KYCKLING: Fräs kycklingen med olja och chili, ställ sedan åt sidan.
 
LÖKBLANDNING: Hacka all lök och svetta i en stekpanna på låg värme tills den är mjuk.
 
Blanda samman lök och kyckling. Fyll pajskalet. Slå över äggstanningen och grädda på 175 grader i 15 - 20 minuter. Servera med en god sallad.
 
 
 

RSS 2.0