Stekta nudlar med biff & rostad lök.

 
Lättlagad kinesisk middag. Receptet är med lövbiff, men det går bra med annat nötkött eller varför inte kyckling.
 
4 portioner.
 
250 g äggnudlar
400 g lövbiff
1,5 dl hoisinsås
1 msk olivolja
2 salladslökar, strimlas
70 g babyspenat
2 paprikor, hackas
någon sorts chilipasta
ev riven ingefära och vitlök för mer sting
 
Topping:
2 dl rostad lök
limeklyfta
ev 1 kruka färsk koriander
 
Koka nudlarna enligt anvisning på förpackningen. Skölj av i kallt vatten så att de inte blir överkokta av eftervärmen. Strimla lövbiffen.  Låt den marinera i ½ dl av hoisinsåsen minst 5 min. Hetta upp olja i en stekpanna eller wok.  Stek köttet i omgångar. Vänd ihop nudlarna med kött, salladslök och spenat ( ev ingefära och vitlök ). Tillsätt resten av hoisinsåsen och dra av från värmen när allt är varmt. Smaka av med salt. Toppa med rostad lök och servera med en limeklyfta och ev färsk koriander.
 
 

Rischoklad.

 
Det är inte bara gott, utan väldigt enkelt att göra också. Så enkelt att det nästan är pinsamt att köpa färdigt.
 

150 g Mjölkchoklad

 50 g Rispuffar

 

Smält chokladen i en stor bunke över vattenbad.
Rör ner rispuffarna, rör tills allt blandats väl.
Klicka ut smeten på ett bakplåtspapper.
Låt stelna helt innan du lägger dem i en burk.
Förvaras svalt.

 


Fisksoppa.


1 gul lök, hacka i mindre bitar
1 msk olivolja
4 msk hummerfond
1 msk tomatpure
4 st morötter, hacka i mindre bitar
7 dl vatten
10 körsbärstomater
300 g lax och torsk
1 kruka dill
salt & cayennepeppar
2 dl vispgrädde
100 g räkor
 
Servering:
Crème fraiche, gärna med chilismak
 
Hetta upp en kastrull och fräs morötterna och löken en liten stund. Häll ned tomatpure, dill, fond och vatten. Låt sjuda tills allt mjuknat. Lägg sedan i tomaterna och fisken, sjud i 5 - 7 minuter. Salt och cayennepeppar. Runda av med grädden och låt sjuda upp. Vänd i räkorna och servera.
 
 

Mjölkchokladtryffel.

 
En len och god tryffel som bokstavligt talat smälter i munnen.
 
30 stycken
 
1 dl vispgrädde
1.5 tsk sirap, vit
25 g smör
250 g mjölkchoklad
  florsocker & kakao
 
Smält ihop vispgrädde, sirap och smör i en kastrull.
Tillsätt chokladen och rör om tills allt smält ordentligt.
Häll upp tryffeln i en skål och låt svalna en aning.
Låt stå i kylskåpet över natten, eller åtminstone 5 h.

Blanda florsocker och kakao på en tallrik.
Rulla bollar av tryffeln och rulla de sedan i kakaoblandningen.
Lägg i en burk med lock och förvara i kylskåpet.

Mandelpotatismos med bacon och västerbotten.

 
Ett läckert mos med mycket smak. Ju mer ost du tar desto intensivare blir smakupplevelsen.
 
4 portioner.
 
1 sats mandelpotatismos
70 g bacon
cirka 1 dl riven västerbottensost
2 msk hackad persilja
 
Gör en sats potatismos enligt grundrecept, men använd mandelpotatis. Stek baconet knaprigt under tiden och låt rinna av på hushållspapper. Bryt det i bitar och blanda ned i moset tillsammans med västerbottensost och persilja. Smaka av med extra peppar.

Laxpaj med romsås.


Om ni gillar varmrökt lax så är det här en utmärkt paj att göra och med den goda romsåsen till så blir det bara supergott.
 
3 dl vetemjöl
½ tsk salt
150 g smör
3 msk kallt vatten
 
Fyllning:
1 näve babyspenat
300 g varmrökt lax
2 finhackade vårlökar
2 dl riven västerbottensost
3 dl crème fraiche
3 ägg
1 msk finklippt dill
salt & peppar
 
Såsen:
1½ dl gräddfil
1½ dl crème fraiche
löjrom
1½ dl räkor
salt & peppar
 
Ställ ugnen på 200 grader, arbeta ihop degen och tryck ut i formen.  Nagga med en gaffel och förgräddda i 10 minuter, ibland sjunker pajdegen ner något på sidorna. Då brukar jag trycka ut den när den precis har kommit ut från ugnen med hjälp av en sked tillexempel. Smörstek löken mjuk ,  fördela babyspenat, lax och stekt lök i formen. Vispa sedan ihop ägg, creme fraiche , ost, dill & lite salt och peppar. Häll detta över fyllningen och ställ in i mitten på ugnen i 20- 30 minuter.
Grädda den sedan i 20 – 30 minuter eller tills stanningen stannat och den fått lite gyllene färg. Servera med en god sallad och den goda romsåsen.
 
 
 
 
 
 

Lakritstryffel.

 
200 g mjölkchoklad med lakrits smak
½ dl vispgrädde
1 msk smör
 
Garnering:
kakao och/ eller krossad turkisk peppar
 

Värm upp grädden tills den är ordenligt varm. Bryt ner chokladen och rör tills den har smält, rör ner en klick med smör och rör tills den är blank. Ställ svalt tills det går att forma kulor av den. Rulla sedan i kakao.  Jag brukar även använda turkisk peppar ( karamellkross ) att rulla i , det blir också bra.

 

 

 


Snabb chilikyckling.

 
Kycklingfilé och en fryst grönsaksmix är huvudingredienserna i den här gratängen. Chilisåsen kan bytas mot mot senap, sweet chilisås, ajvar relish eller pesto.
 
4 portioner.
 
4 kycklingfiléer
1 förpackning frysta grönsaker, 450 g
3 dl vispgrädde
1/2 dl chilisås
1 dl riven lagrad ost
 
Ugn 225 grader.
 

1. Putsa kycklingen, salta och peppra runt om. Bryn kycklingen runt om i smör i stekpanna.

2. Fördela grönsakerna i en smord ugnsform. Placera kycklingen på grönsakerna.

3. Vispa samman grädde, chilisås och 21/2 msk vetemjöl i en gryta. Låt koka upp och därefter sjuda under omrörning i ca 3 min.

4. Häll såsen över kyckling och grönsaker. Strö över osten. Gratinera mitt i ugnen 20–25 min. Servera med sallad och kokt ris.


Köttfärsgratäng med potatis.

 
Här gör ugnen jobbet.
 
8 portioner.
 
 
500 g blandfärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk olja
2 msk tomatpuré
1 msk torkad basilika
2 dl crème fraiche
salt och peppar
500 g potatis
250 g rotselleri
olja till formen
2 dl matlagningsgrädde
150 g riven ost
 
 
Servering
vitkål
apelsin
 
 Sätt ugnen på 200°. Hacka gul lök och vitlök fint och fräs i olja tillsammans med köttfärs, tomatpuré och torkad basilika tills köttet är genomstekt, ca 10 minuter. Vänd ner crème fraiche och smaka av med rikligt med salt och peppar.
 Skala potatis och rotselleri och skiva tunt med kniv eller mandolin. Smörj en ugnssäker form och varva potatis, rotselleri och köttfärs. Häll över matlagningsgrädde och avsluta med riven ost.
 Grädda i mitten av ugnen 50–55 minuter, prova med en sticka – potatisen och rotsellerin ska vara mjuka. Servera gärna tillsammans med en sallad på vitkål och apelsin.

Långkokt älgstek med gräddig äppelsås.

 
6 portioner.
 
1,2 kg älg eller hjortstek
½ tsk timjan
½ tsk rosmarin
½ tsk salvia
salt & peppar
1/4 rotselleri
2 morötter
2 palsternackor
1 gul lök
1 - 2 äpplen
6 - 8 krossade enbär
 
Till Grytan:
3 msk smör
½ dl calvados, kan uteslutas
2 dl torrt vitt vin
1 dl vatten
 
Sås:
6 dl steksky
2½ dl vispgrädde
2 msk koncentrerad viltfond
1½ msk vetemjöl
salt & peppar
2 msk äppelmos. går bra med koncentrad äppeljuice
 
Tillbehör:
Kokt potatis
300 g skogssvamp
1 äpple
cornichons, inlagda små gurkor
gele
 
Krydda steken med timjan, rosmarin, salvia, peppar och salt. Skala och skär rotselleri, morötter, palsternackor och lök i cm stora bitar. Tärna äpplet. Bryn steken i smör på hög värme. Lägg i rotfrukter, lök, äpple och enbär. Fräs det bredvid steken. Häll på calvados, vin och vatten. Låt bräsera på mycket låg värme under lock i 3 timmar. Ta upp köttet och håll det varmt. Sila stekskyn. Häll upp den i en kastrull och tillsätt grädde och fond. Låt koka utan lock i 10 minuter. Rör ut mjölet i lite kallt vatten och vipsa ned det i såsen. Koka ytterligar i 10 minuter. Krydda med salt, peppar och äppelmos ( eller äppeljiuce ). Skär köttet i skivor och servera med tillbehör.
 
 
 
 

Krämig jordärtskocksgratäng…med parmesan …och citron.

 
Den här gratängen är så ljuvligt krämig, snäll och go. Förkoka skockorna för snabbare tillagning. Passar som ensamrätt eller till någon god köttbit. Väldigt gott till viltkött och svamp.
 
4 - 6 portioner.
 
1 kg jordärtskockor
1 citron (saft + skal)
3 dl crème fraiche
2-3 vitlöksklyftor, rivna
1 kruka repad färsk timjan
2 dl färskriven parmesan
flingsalt
nymalen svartpeppar
1/2 tsk paprikapulver, gärna rökt
riven muskotnöt
2 skivor kantskuret dagsgammalt vitt bröd
olivolja
 
Skala jordärtskockorna, lägg dem i vatten med lite citron i så att de inte mörknar. Skär dem i stavar, skivor eller bitar. Förväll dem i lättsaltat vatten i cirka 5-10 minuter så går det fortare att få gratängen klar. Låt rinna av ordentligt och fördela dem sedan i en ugnsfast form.
Blanda crème fraiche med rivet skal och saft från en halv citron, vitlök och hälften av timjanbladen. Blanda i nästan all ost, men spara lite. Smaka sedan av med salt, peppar, paprikapulver och riven muskot. Häll blandningen över skockorna.
Riv sönder brödet i bitar och mixa hastigt med resten av osten och timjanbladen samt lite flingsalt och peppar. Strö ut ströbrödet över formen och ringla över lite olivolja. Gratinera i ugnen i 225 grader 25-35 minuter tills skockorna är mjuka och ytan vackert gyllenbrun.
 
 
 

Linsbolognese.

 
Spaghetti och köttfärssås” men utan köttfärs.
 
4 portioner.
 
1 gul lök, finhacka
1 morot, tärna
1 selleristjälk, skär i tunna skivor
 smör
olovolja
1 msk tomatpure
1 burk konserverade körsbärstomater
1 dl torkade röda linser
3 dl vatten
1 tsk socker
salt & peppar
 
Servering:
valfri pasta
smör
riven parmesanost
 
Stek löken mjuk med smör och olja. Tillsätt morot och selleri, stek ytterligare någon minut. Tillsätt tomatpure och fräs någon minut. Häll på tomater, linser, vatten, socker, salt och peppar. Låt puttra i 10 minuter. Koka pastan enligt anvisning. Lägg på en klick smör på den färdiga pastan och vänd ihop med såsen. Servera med parmesanost.
 
 
 
 

Ras el hanout.

 
Den Marockanska kryddblandningen Ras el Hanout smakar jul, men passar lika bra att piffa upp rätter med året om. Blandningen innehåller ingefära, gurkmeja, kanel, kardemumma, koriander, kryddpeppar, saffran, muskot och kryddnejlika, så det är inte konstigt att den är smakrik. Du kan blanda ihop din egen kryddblandning så har du så att det räcker flera gånger.
 
2 mks malen ingefära
2 msk gurkmeja
2 msk malen kanel
2 msk malen kardemumma
2 msk malen koriander
2 msk malen kryddpeppar
2 paket saffran
2 tsk malen muskotnöt
2 tsk malen kryddnejlika
 
Skaka ihop och förvara i en tättslutande burk.
 

Marockansk kyckling med aprikos och mandel.

 
4 portioner.
 
4 kycklingklubbor eller 8 kycklingben
5 torkade aprikoser, halveras
1 dl russin, helst sultanrussin
1 msk ras el hanout, marockansk kryddblandning
salt & peppar
1 citron, skal och saft
1 gul lök, klyftas
1 zucchini, skär i stavar
2 msk smält smör
1 dl vatten
 
Servering:
50 g flagad mandel, torr rosta i en panna
couscous
 
Ugn 225 grader.
Lägg aprikoser och russin i vatten i 10 minuter. Lägg kycklingen i en ungsfast form med kryddblandningen ras el hanout, salt, peppar, skal och saft av citronen. Lägg i löken och zucchinin. Strö över aprikoser och russin. Häll vatten i formen och ringla på det smälta smöret. Tillaga mitt i ugnen i 35 minuter. Rör om då och då. Vänd även på kycklingbitarna. Strö över mandeln och servera med couscous.
 

Örtöverbakad kalvrygg med pommes de terre mirette.

 
 
 
 
 
Här behöver du ingen sås för örttäcket är smakrikt och potatisen har en del vätska. Körvel ger en god smak.
 
6 portioner.
 
900 g kalvrygg
salt & peppar
olivolja till stekning
 
Örttäcke:
 
50 g smör
1 msk finhackad persilja
1 msk finhackad körvel, går bra med torkad
1 tsk finhackad rosmarin, går bra med torkad
½ dl panko, japanskt ströbröd
salt
 
Pommes de terre mirette:
 
750 g fast potatis
150 g smör
½ dl koncentrerad kalvfond
60 g parmesanost
salt & peppar
 
Mixa allt till örttäcket utom panko och salt. Rör ned det sen.
Sätt ugnen på 150 grader. Krydda köttet med salt & peppar. Bryn det i olja i en stekpanna. Lägg över köttet i en ugnsfast form. Tryck ut örttäcket över köttet. Tillaga mitt i ugnen till 55 graders innertemperatur, cirka 45 minuter. Låt köttet vila ett tag och skär sedan i skivor. Höj ugnsvärmen till 275 grader.
Skär potatisen i tändstickstunna strimlor. Smält smöret i en stekpanna på medelvärme. Lägg i potatisen och puttra sakta tills den är mjuk och färdigstekt. Tillsätt fond, peppar och salt. Häll potatisen i en ugnsfast form och riv över parmesanosten. Gratinera högt upp i ugnen i 10 minuter.
 

RSS 2.0