Vodkapasta.
Äppelkolapaj.
1 msk socker
2 msk vatten
1 burk karamelliserad mjölk a 397 g
1 msk kanel
3 msk socker
1 msk smör
Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg.
Tryck ut degen i en springform på ca 24 cm i diameter, nagga botten och ställ i kylen 30 minuter.
Förgrädda pajskalet i 10 minuter.
Skala och skiva äpplena i ganska rejäla bitar.
Fräs äpplen i smör med socker och kanel på medelvärme i ca 10 minuter tills de börja bli mjuka.
Tillsätt den karamelliserade mjölken i stekpannan och låt puttra ett par minuter.
Fyll skalet med fyllningen och grädda 30 minuter på 200 garder.
Låt svalna något och servera med antingen glass eller vaniljsås.
Friterad gul lök och zucchini.
Lök:
Skala löken och skär djupa snitt i löken, utan att skära igenom. Lägg lökarna i kallt vatten och ställ i kylskåpet två dygn. Låt lökarna rinna av.
Frityrsmet:
Sikta ner mjölet, majsenan och bakpulvret i en bunke. Vispa i vattnet, lite i taget. Det ska bli en slät smet. Låt svälla i minst 30 minuter. Rör ner saltet och oljan när det är dags att fritera. Se till att det du ska fritera är torrt innan du vänder dem i smeten. Löken friteras i max 160 grader tills löken är ljust brun och frasig medan zucchinin blir krispig och fin på 190 grader.
Pannacotta med västerbottensost och löjrom.
Citronrutor.
Ugn 200 grader.
Mixa ihop mjöl, socker och smör i matberedare.
Tryck ut degen i en bakpappersklädd långpanna cirka 30x40 cm.
Förgrädda botten 15 minuter eller tills den börjar få färg, gör fyllning under tiden.
Vispa upp ägg och socker, sikta ner mjöl och bakpulver under vispning. Vispa slätt och häll i citronsaft och skal.
Sänk ugnsvärmen till 175 grader, ta ut botten. Häll fyllningen på den varma botten och grädda i nedre delen av ugnen ytterligare cirka 20 minuter eller tills fyllningen har satt sig något. Den ska fortfarande vara ganska kladdig och inte ha så mycket färg när du tar ut den.
Låt svalna helt, helst över natten så hinner den stelna och det blir enklare att skära i fina bitar. Skär så stora bitar du önskar, pudra med florsocker innan servering.
Kaffe affogato.
Glass med dumlesås och jordgubbar.
Aioli med kapris.
Saffransaioli.
Fudge brownies i långpanna.
Receptet bakas i en långpanna med måtten 30×40 cm.
Glasyr:
2 dl vispgrädde
400 g mjölkchoklad
25 g smör
Fudge brownies:
350 g smör
200 g mörk choklad (minst 55% kakaohalt)
5 dl strösocker
6 ägg
1 tsk salt
1 msk vaniljsocker
2 tsk espressopulver (kan uteslutas men ger en väldigt intensiv chokladsmak)
2 dl vetemjöl
3 dl kakao
flingsalt att garnera med
Börja med att göra glasyren, då den behöver några timmar på sig att tjockna och bli krämig.
Finhacka mjölkchokladen (alternativt använd chokladknappar) och lägg i en värmetålig bunke av glas eller metall tillsammans med smöret.
Värm upp grädden i en kastrull bara precis tills den är påväg att börja koka. Häll den varma grädden över chokladen och låt stå i 5 minuter innan du försiktigt rör om till en jämn chokladsmet. Låt stå i rumstemperatur i 3-4 timmar eller tills den blivit tjock, krämig och bredbar.
Under tiden kan du göra degen.
Sätt ugnen på 175 grader och täck din långpanna med bakplåtspapper.
Grovhacka den mörka chokladen till brownien och tärna smöret. Ha ner båda i en kastrull och smält försiktigt ihop under omrörning på medelvärme. Ställ åt sidan.
Vispa ihop ägg och strösocker vitt och pösigt i en bunke med elvisp. Tillsätt chokladsmöret och vänd försiktigt ihop till en jämn smet med slickepott.
Sikta ner salt, vaniljsocker, espressopulver, vetemjöl och kakao. Vänd försiktigt ihop till en jämn smet med slickepott.
Häll upp smeten i långpannan och grädda i mitten av ugnen i 20-25 minuter. Brownien ska ha fått en tunn yta och vara lite lös. Brownien stelnar ordentligt i kylen .
Låt brownien svalna och stelna helt och hållet i kylskåpet innan du brer på glasyren och toppar med flingsalt. Servera direkt eller förvara kakan i en lufttät burk i kylskåpet.
Havrerutor.
Potatismosbakelse.
2 stora bakpotatisar
persillade (krydda med persilja och vitlök)
2 msk olivolja
lite flingsalt
Potatismos:
10 potatisar
1/2 hackad chili
2 msk finhackad gräslök
50 g smör
1 dl mjölk
2 dl riven cheddarost
1 äggula
Salt & peppar
Bakpotatis:
Skiva potatisen i 12 skivor, de ska bli ca 1 cm tjocka. Olja varje skiva och strö på persilladekrydda och flingsalt. In i ugnen på 200 grader i ca 35 min, vänd dem och olja och krydda andra sidan efter halva tiden ungefär.
Potatismos:
Skala och koka potatisen. Häll av vattnet och stompa sönder potatisen. Häll i chili, gräslök, smör, äggula, mjölk, ost och salt & peppar. Vispa tills du har en krämig mos.
Lägg i potatismoset i en sprits och spritsa toppar på varje potatisskiva. Sätt ugnen på grill och varmluft om du har det. Skjuts in i ugnen tills potatisen fått fin färg.