Ugnsbakad rabarber med kardemumma och glass.
Till servering:
2 dl mandelbiskvier
vaniljglass
valfri frukt och bär, t ex körsbär och jordgubbar
Sätt ugnen på 225 grader.
Skala rabarber och skiva fint.
Varva rabarber, socker och kardemumma i fyra ugnsfasta små portionsformar och hyvla över smör. Baka i ugnen i 12-15 min.
Mortla mandelbiskvier och lägg beskvismulorna i en liten hög på en assiett. Lägg en glasskula i mitten av högen (på så vis ligger den ”fixerad” och halkar inte runt på assietten).
Placera ugnsformen med rabarbern på assietten och lägg lite frukt och bär vid sidan av formen och glassen.
Päroncarpaccio med rökt hjort, gorgonzola och valnötter.
Limoncello Di Capri Spritz.
Scroppino.
Sallad med päron och getost.
vattenkrasse
4 fasta päron
200 g getost
2 dl rostade hasselnötter
flingsalt
svartpeppar
olivolja
rökt paprikapulver
Sashimi på lax och pilgrimsmussla.
Brödchrunch:
Fänkål:
Sashimi:
Vit chokladmousse med hallon.
1 st ägg
3 dl vispgrädde
2 tsk vaniljsocker
Hallonsås:
0,5 dl socker
0,5 dl vatten
150 g frysta hallon
Knäck ägget i en bunke, och mät upp grädden i en annan bunke.
Vispa upp ägget med med en gaffel så att det är välblandat.
Vispa grädden med vaniljsockret, grädden ska vara fluffig med ganska lös.
Tillsätt den smälta chokladen till det uppvispade ägget under kraftig omrörning.
Rör ner vispgrädden lite i taget, rör till en jämn och fin mousse.
Häll upp moussen i glas eller burkar och ställ i kylen minst en timme.
Hallonsås:
Häll över den heta lagen över hallonen och mixa med en mixerstav.
Häll såsen över moussen och dekorera med lite färska hallon.
Laxsallad med bacon.
6 skivor bacon
2 laxfiléer
2 skivor vitt bröd
1/2 huvud krispsallad
1/4 gurka
8 små röda eller gula tomater
salt och peppar
Parmesandressing:
1 dl riven parmesanost
2 msk majonnäs
2 msk crème fraiche
en skvätt färskpressad citronsaft
salt och peppar
Stek baconet krispigt i het stekpanna. Behåll baconfettet i stekpannan.
Krydda laxfiléerna med salt och peppar.
Skär brödskivorna till mindre krutonger och stek laxen ett par minuter per sida och brödet i samma panna som baconet.
Skölj alla grönsaker, skär gurkan i skivor och dela tomaterna.
Rör ihop dressingen och smaka av med salt och peppar. Blanda grönsakerna med dressingen och toppa med bacon, lax och krutonger.
Rabarberpaj med brynt smör.
1 1/2 dl havregryn
1 1/2 dl strösocker
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 dl ljus sirap
1 tsk bakpulver
2 msk mjölk
några nypor salt
4 dl slantade rabarberbitar
1 msk potatismjöl
1 msk vaniljsocker
Smält smöret i en kastrull.
Låt bubbla på svag värme tills det blir gyllenbrunt, det ska också dofta lite nötigt. Ta av från värmen och låt det stå och svalna lite.
Rör ner havregryn, strösocker, vetemjöl, sirap, bakpulver, mjölk och salt. Häll rabarberslantarna i en pajform och strö på potatismjöl och vaniljsocker.
Klicka sedan över smeten. Grädda i mitten av ugnen i ca 25-35 minuter.
Kastrullkaka.
1,5 dl strösocker
1 ägg
1,5 dl vetemjöl
2-3 dl bär/frukt
Smält smöret i en kastrull. Dra av från värmen och rör ner sockret.
Rör ner ägget och vetemjöl till en jämn smet.
Fördela smeten i formen och fördela bär och frukt.
Baka mitt i ugnen i 15-20 minuter. Den ska vara lite kladdig i mitten.
Dekorera med florsocker eller pärlsocker.
Servera med rårörd vaniljsås