Teriyakilax.
2 citroner
1 laxsida
3 msk teriyakisås
2 tsk sesamfrön
Tillbehör:
flingsalt
persilja
teriyakisås
Ugn 175°
Dela citronerna på mitten. Stek snittytan i en stekpanna i smör eller olja tills citronytan får en gyllenbrun färg.
Lägg laxen i en långpanna eller på en ugnsplåt. Lägg de stekta citronhalvorna bredvid.
Pensla laxen med teriyakisås. Strö över sesamfrön.
Baka laxen mitt i ugnen i 25–30 min eller tills den är genomgräddad, men inte längre för då blir laxen torr.
Strö över lite flingsalt och persilja före servering.
Servera laxen med potatis, ris, bulgur eller en fräsch sallad och gräddfil.
Jordärtskockssoppa med parmachips.
500 g jordärtskockor, skala och skär i bitar
2 potatisar, skala och skär i bitar
1 gul lök, finhacka
1–2 vitlöksklyftor, finhacka
smör
1 dl torrt vitt vin
5 dl vatten
2 hönsbuljongtärningar
2 1/2 dl matlagningsgrädde (15 %)
salt och svartpeppar
3 skivor parmaskinka
1/2 kruka timjan
Fräs jordärtskockor, potatis, lök och vitlök i smör i en tjockbottnad kastrull. Häll över vinet och låt koka ihop en minut. Tillsätt vatten och lägg i buljongtärningarna. Rör om och låt sjuda i cirka 15 minuter eller tills allt är mjukt.
Mixa soppan i en matberedare eller med en mixerstav. Tillsätt grädden och värm. Smaka av med salt och peppar.
Lägg parmaskinkan i en het stekpanna och rosta tills den blivit knaprig. Dela bitarna längs med på mitten och garnera soppan med parmachipsen och några kvistar färsk timjan. Avsluta med lite malen svartpeppar.
Mandelpotatisknyten.
Italiensk fiskgryta
Minipajer med getost.
Pajdeg:
125 g smör, kylskåpskallt
3 dl vetemjöl
3 msk vatten, iskallt
Fyllning:
1 vitlöksklyfta, finhackad
65 g babyspenat, färsk
olivolja till stekning
180–200 g getost
30 g valnötter, grovhackade
15 g pinjenötter
Äggstanning:
2 dl crème fraiche
1 dl mjölk
3 ägg
salt & svartpeppar
Garnering:
färsk oregano
Tärna smöret och lägg det i en bunke eller matberedare. Tillsätt vetemjöl och vatten och nyp ihop det med fingrarna, eller kör i matberedaren, till en jämn deg. Svep in degen i plastfolie och låt den vila i kylskåp i ca 15 min.
Ta upp degen på mjölat bakbord och kavla ut den, ca 4 mm tjockt. Stansa ut rundlar, ca 12 cm i diameter, och klä smorda minipajformar med löstagbar botten, ca 10 cm i diameter. Lägg en bit folie i varje pajform och fyll formen med torkade ärter, det förhindrar att kanterna åker ner under förgräddningen. Nagga botten och ställ formarna i frysen i ca 30 min. Sätt ugnen på 200 grader.
Förgrädda pajskalen mitt i ugnen i ca 10 min.
Fyllning: Fräs vitlök och spenat i lite olivolja tills spenaten är mjuk. Skiva getosten. Fördela spenatblandningen i pajskalen och lägg getostskivorna ovanpå. Strö över valnötter och pinjenötter.
Äggstanning: Vispa ihop crème fraiche, mjölk och ägg, smaka av med salt och peppar. Häll äggstanningen över fyllningen. Grädda pajerna mitt i ugnen i ca 20 min. Låt dem svalna något innan du tar ut dem ur formarna. Garnera gärna pajerna med lite oregano.