Teriyakilax.

 
 
6 portioner.
 

2 citroner
1 laxsida
3 msk teriyakisås
2 tsk sesamfrön

 

Tillbehör:
flingsalt
persilja
teriyakisås

 

 

  Ugn 175°

 

Dela citronerna på mitten. Stek snittytan i en stekpanna i smör eller olja tills citronytan får en gyllenbrun färg.

 

 Lägg laxen i en långpanna eller på en ugnsplåt. Lägg de stekta citronhalvorna bredvid.

 

 Pensla laxen med teriyakisås. Strö över sesamfrön.

 

Baka laxen mitt i ugnen i 25–30 min eller tills den är genomgräddad, men inte längre för då blir laxen torr.

 

Strö över lite flingsalt och persilja före servering.

 

Servera laxen med potatis, ris, bulgur eller en fräsch sallad och gräddfil.


Jordärtskockssoppa med parmachips.

 
6 portioner som förrätt.
 
 

500 g jordärtskockor, skala och skär i bitar
2 potatisar, skala och skär i bitar
1 gul lök, finhacka
1–2 vitlöksklyftor, finhacka
smör
1 dl torrt vitt vin
5 dl vatten
2 hönsbuljongtärningar
2 1/2 dl matlagningsgrädde (15 %)
salt och svartpeppar
3 skivor parmaskinka
1/2 kruka timjan

 

 

 Fräs jordärtskockor, potatis, lök och vitlök  i smör i en tjockbottnad kastrull. Häll över vinet och låt koka ihop en minut. Tillsätt vatten och lägg i buljongtärningarna. Rör om och låt sjuda i cirka 15 minuter eller tills allt är mjukt.

 

Mixa soppan i en matberedare eller med en mixerstav. Tillsätt grädden och värm. Smaka av med salt och peppar.

 

Lägg parmaskinkan i en het stekpanna och rosta tills den blivit knaprig. Dela bitarna längs med på mitten och garnera soppan med parmachipsen och några kvistar färsk timjan. Avsluta med lite malen svartpeppar.


Mandelpotatisknyten.

 
Ett roligt tillbehör som går ganska fort att göra och uppskattas av gästerna. Vi gjorde dessa knyten när Ingemar fyllde 50 år och de går att förberda och låta stå kallt innan gratinering.
 
6 portioner.
 
12 stora ark vårrulledeg 20x20cm, finns i asiatiska butiker
1 1/4 kg mandelpotatis, skala och koka
1 + 1 msk smör
3 äggulor
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
200 g getost ( ta annan ost om du inte gillar getost )
 
Gör så här:
 
Tina vårrulledegen i förpackningen. Sätt ugnen på 225 grader.
Mos:
Häll av vattnet  och pressa eller stöt potatisen med elvisp eller potatisstöt. Tillsätt smör, äggulor, salt och peppar. Skär bort kanterna på osten och tärna den, blanda ned i moset.
Lossa vårrullearken ett och ett. Lägg en fuktig handduk över så att de inte torkar. Fördela moset på arken, forma knyten och pensla med 1 msk smält smör. Gratinera knytena 10 - 15 minuter tills degen fått fin färg. Den längre tiden om moset är kallt.
Servera till en god köttbit.

Italiensk fiskgryta

 
4 portioner
 
6 potatisar
1 fiskblock, ca 500 g, torsk eller sej
200 g svarta oliver
1 msk olivolja
2 vitlöksklyftor, skivade
2 gula lökar, skivade
1 fänkålshuvud i tunna skivor
6 sardeller
2 msk kapris
2 morötter, centimeter stora bitar
1 burk skalade, hela tomater
½ kruka timjan eller torkad
½ tsk chilipeppar
salt & peppar
 
Beredning:
Skala och skär potatisen i grova bitar och koka dem mjuka i lättsaltat vatten.
Skär fisken i grova bitar. Fräs oliverna i oljan i en gryta 2 - 3 minuter. Tillsätt vitlök, lök och fänkål och vänd ned sardeller och kapris. Stek under omrörning 1 - 2 minuter. Lägg i morötter, timjan och chilipeppar. Koka på svag värme i 20 minuter.
Vänd ned den kokta potatisen och fisken. Sjud i 5 - 8 minuter. Salt & peppar.
 
Denna fiskgryta har vi gjort flera gånger och tycker att den är jättegod.
Prova.

Minipajer med getost.

 
 
 
8 stycken.
 

Pajdeg:
125 g smör, kylskåpskallt
3 dl vetemjöl
3 msk vatten, iskallt

 

Fyllning:
1 vitlöksklyfta, finhackad
 65 g babyspenat, färsk
olivolja till stekning
180–200 g getost
30 g valnötter, grovhackade
15 g pinjenötter

 

Äggstanning:
2 dl crème fraiche
1 dl mjölk
3 ägg
salt & svartpeppar

 

Garnering:
färsk oregano

 

Tärna smöret och lägg det i en bunke eller matberedare. Tillsätt vetemjöl och vatten och nyp ihop det med fingrarna, eller kör i matberedaren, till en jämn deg. Svep in degen i plastfolie och låt den vila i kylskåp i ca 15 min.

 Ta upp degen på mjölat bakbord och kavla ut den, ca 4 mm tjockt. Stansa ut rundlar, ca 12 cm i diameter, och klä smorda minipajformar med löstagbar botten, ca 10 cm i diameter.  Lägg en bit folie i varje pajform och fyll formen med torkade ärter, det förhindrar att kanterna åker ner under förgräddningen. Nagga botten och ställ formarna i frysen i ca 30 min. Sätt ugnen på 200 grader.

Förgrädda pajskalen mitt i ugnen i ca 10 min.

Fyllning:  Fräs vitlök och spenat i lite olivolja tills spenaten är mjuk. Skiva getosten. Fördela spenatblandningen i pajskalen och lägg getostskivorna ovanpå. Strö över valnötter och pinjenötter.

 Äggstanning:  Vispa ihop crème fraiche, mjölk och ägg, smaka av med salt och peppar. Häll äggstanningen över fyllningen. Grädda pajerna mitt i ugnen i ca 20 min. Låt dem svalna något innan du tar ut dem ur formarna. Garnera gärna pajerna med lite oregano.


RSS 2.0