Fransk lökpizza.

 
Fransk lökpizza med både sälta och sötma. Förebilden är tarte flambée, en pizza från Alsace. Här är en försvenskad variant. Receptet räcker till 4 portioner som huvudrätt eller 8 portioner som förrätt.
 
Färdig pizzadeg
 
1 dl creme fraiche
280 g bacon
2 röda lökar
2 dl riven västerbottensost
salt & peppar
machesallad
 
 
Smaksätt crème fraichen med salt och peppar och blanda väl. Skär bacon i små bitar. Skiva löken tunt, gärna på mandolin. 
Bred på crème fraiche på pizzabotten.  Toppa med bacon, lök och avsluta med riven ost.
Grädda mitt i ugnen på 225 grader  i cirka 12 minuter.

Servera varm eller ljummen och dekorera eventuellt med dressad machésallad.

 

Varma äpplen i stekpanna och kanelglass.

 
En enkel och god dessert man snabbt kan vispa ihop när gästerna vill ha efterätt.
 
4 portioner.
 
3 äpplen, gärna syrliga
50 g smör
1 dl strösocker
1 dl vispgrädde
1 nypa salt
½ liter vaniljglass
1 tsk malen kanel
ev. mandelspån
 
 
 

Västerbottensost pajer.

 
12 stycken.
 
250 g smördeg
3 dl västerbottensost, riven
2 ägg
2 dl mjölk
salt & peppar
 
Tillbehör:
Löjrom, kräftstjärtar eller räkor
gräddfil
röd lök, hackad eller dill
 
Skär smördegen i rutor och tryck ut i en muffinsform med plats för 12 pajer. Smörj formen högst upp vid kanten så att smördegen inte fastnar.
 
 
 
Lägg i den rivna osten. Vispa ihop ägg , mjölk och salt. Häll i formarna.
Grädda i 12 minuter i 225 grader.
Lägg tillbehören i formarna eller servera bredvid.
 

Små tacopajer.

 
200 g köttfärs
½ påse tacokrydda
200 g pajdeg
1 dl tacosås
50 g riven ost
 
3 msk turkisk yoghurt
1 msk rosmarin, hackad
salt & peppar
 
Stek köttfärsen och blanda ned tacokryddan. Ta ut rundlar från pajdegen och tryck ned i alluminium formar. Fyll formarna med köttfärsröran och häll sedan på tacosåsen. Strö över riven ost. Grädda i 15 minuter på 190 grader.
Blanda ihop yoghurt, rosmarin, peppar och salt. Lägg röran på de färdiga pajerna.
 

Mangokladdkaka.

 

150 g smör
2 ½ dl strösocker
1 nypa salt
2 tsk vaniljsocker
3 ägg
1 ¾ dl vetemjöl

Garnering
ca 225 g fryst mango (1 paket) Låt dem tina och rinna av på ett hushållspapper.
florsocker

 

Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull och rör ner sockret. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda ihop allt till en slät smet.

 Häll smeten i en smord och bröad springform, 23-24 cm i diameter. Sprid ut mangobitarna över smeten.

Grädda kakan mitt i ugnen i 22–26 min beroende på hur kladdig du vill ha den. Låt den svalna i formen. Pudra över lite florsocker. Servera gärna med vispgrädde.

 

Gratäng med broccoli, keso och kalkon.

 
 
Nyttig gratäng med broccoli, keso och ägg med en topping av kalkon, fetaost och chili. Byt ut kalkonen om du vill ha en vegetarisk middag.
 
3 portioner.
 
500 g keso
5 ägg
1 tsk torkad timjan
2 krm chiliflakes
salt och peppar
250 g broccoli
 
Topping
75 g fetaost
½ röd chili
150 g rökt kalkon
 
Sätt ugnen på 200°. Olja in en liten ugnsfast form.
 Blanda keso, ägg, timjan och chiliflakes. Smaka av med salt och peppar och häll ner i formen. Dela broccolin i mindre buketter och fördela i formen.
Gratinera i mitten av ugnen i 30–35 minuter tills gratängen är fast i konsistensen.
 Ta ut och smula över fetaosten och finhackad chili. Servera varm med strimlad kalkon.

Black bean chili.

 
Servera med avokado, gräddfil, riven ost och nachos.
 
4 portioner.
 
2-3 torkade, blötlagda chili
2 gula lökar, hackade
2 vitlöksklyftor, hackade
3 msk tomatpure
2 tsk rökt paprikapulver
2 tsk spiskummin
2 tsk oregano, torkad
1 tsk råsocker
2 msk vinäger, äpple eller balsamico
2 burkar tomater + 1 burk vatten
2 paket svarta bönor, sköljda
1 liten bit mörk choklad
salt
 
Hacka och fräs chili (spara blötläggningsvattnet), lök och vitlök i olja utan att det får färg.

Tillsätt tomatpuré, pimenton, spiskummin, oregano, socker, vinäger, vattnet från chilin och tomater. Låt koka upp.

Häll i bönor, koka till önskad konsistens. Förbered tillbehören under tiden. Smaka av med salt och en liten bit mörk choklad.

Servera med dina önskade tillbehör, t ex avokado, koriander, nachos, fetaost, riven ost, gräddfil, hackad salladslök, jalapenos, majs, hackade tomater eller paprika i olika färger, limeklyftor och ris.

 
 
 
 

Glutenfri morotslimpa.

 
 
Saftigt, luftigt gott bröd. Brödet måste kallna helt och gärna ligga i någon timme innan man äter det.
 
1 limpa.
 

7 dl havregryn (mixas till mjöl)
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
2 ägg
3 ½ dl filmjölk
1 morot

Garnering:
havregryn

 

 Sätt ugnen på 180 grader. Mixa havregrynen till ett mjöl i en matberedare eller mixer med knivar.

Vispa äggen fluffiga med en elvisp i en bunke.

 Skala och riv moroten fint.

 Blanda ihop alla ingredienser till degen i samma bunke, till en kladdig deg.

 Häll smeten i en limpform, ca 1 ½ liter, klädd med bakplåtspapper. Strö över lite havregryn.

 Grädda limpan längst ner i ugnen i ca 55 min.

 

Köttfärslimpa "fegvego" med brunsås och lingon.

 
Mixade vita bönor drygar ut köttfärsen. Du får mer protein, ökar mättnaden, äter mindre kött och drygar ut kassan.
 
6 portioner.
 
  800 g potatis
3 gula lökar
1 msk olja
 
 
Köttfärslimpa:
 
400 g nötfärs
1 dl ströbröd
1 dl vatten
1 ägg
1 gul lök, grovriven
400 g vita bönor, mixade
salt & peppar
 
Brunsås:
 
2 msk smör
3 msk vetemjöl
5 dl vatten
2,5 msk koncentrerad oxfond
1 tsk kinesisk soja
1 dl grädde
 
Koka potatisen i saltat vatten.
Rör ihop ströbröd, vatten och ägg i en bunke. Blanda med resten av ingredienserna till köttfärslimpan.Tryck ut i en smord brödform (ca 1 ½ liter). Vänd ihop lök med olja i en ugnsform. Ställ in i ugnen med köttfärslimpan (ta ut tidigare om den blir bränd). Grädda köttfärslimpan mitt i ugnen till en innertemperatur på 70°, ca 50 min.
 
Brunsås:Bryn smöret i en het stekpanna och pudra över mjölet. Vispa och tillsätt vattnet under tiden i en tunn stråle. Sänk värmen och tillsätt fond och soja. Låt småputtra ca 5 min och häll i grädden. Låt sjuda några minuter till. Låt köttfärslimpan vila 10 min i sin form och servera sedan med kokt potatis, rårörda lingon och brunsåsen.
 
 
 
 
 
 

Nudelsallad med apelsin och ingefära.

 
4 portioner.
 
100 g glasnudlar eller risnudlar
1 apelsin, 1 tsk finrivet skal + 1 dl pressad saft
1 msk finriven ingefära
3/4 dl sweet chili sås
½ msk ättikssprit, 12 %
150 g vitkål, finstrimlad
2 dl salta jordnötter, hackade
1 röd chili, strimlad
 
400 g fläskarre
1 dl japans soja
2 msk riven ingefära
1 vitlöksklyfta, finriven
salt & peppar
 
 
Spett: Blanda soja, ingefära och vitlök. Skär karrén i avlånga bitar och vänd runt i marinaden och låt stå minst 20 minuter att marinera, gärna längre.
 
Tillaga nudlarna enligt anvisning på förpackningen. Skölj med kallt vatten.
 
Blanda apelsin, ingefära, sweet chili och ättika till en dressing.Vänd runt dressingen med nudlar, vitkål och hälften av jordnötterna. Toppa med resten av jordnötterna och strimlad chili.
 
Hetta upp olja i en stekpanna och stek spetten till fin färg och tills köttet är väl genomstekt. Salta och peppra.
 
 

Pasta med pistagepesto, zucchini och kronärtskockor.

 
4 portioner.
 
Enkelt, men gott.
 
400 g färsk tagliatelle
1 zucchini
1 schalottenlök, finhacka
1 msk olivolja
300 g marinerade kronärtskockor, dela
salt & peppar
 
PISTAGE PESTO:
 
1 dl pistagenötter
2 msk vatten
½ dl parmesanost, finriv
1 kruka basilika
1 liten vitlök
½ citron, finriv skalet
½ dl olivolja
 
 
Lägg pistagenötterna i en kastrull med kokande vatten. Koka dem i 3 min och låt dem rinna av i ett durkslag.Mixa till en slät pesto med resten av ingredienserna och smaka av med salt.
 
Koka upp en stor kastrull med saltat vatten till pastan.
 
Dela zucchinin på längden och skär i halvmånar.Hetta upp olja i en stekpanna och fräs lök och zucchini under omrörning tills de är mjuka utan att de fått färg.
 
Lägg ner pastan i det kokande vattnet och koka någon minut kortare än anvisningen på förpackningen.Låt pastan rinna av i ett durkslag och häll tillbaka i kastrullen. Vänd runt med peston, zucchinin och kronärtskockorna. Smaka av med salt och peppar.
 
 

Färskostfyllda kycklingrullar i tomatsås med risoni.

 
Ett enkelt recept. Om du inte gillar risoni, vilket inte jag gör så servera ris till kycklingen istället.
 
4 portioner.
 
500 g kycklingfileer, tunt skivade
salt & peppar
150 g färskost, vitlök / örter
1 msk olivolja
400 g färdig tomatpastasås
1 dl vatten
3 dl risoni
40 g parmesanost, finriv
2 msk olivolja
1 kruka färsk basilika
 
 
Lägg ut kycklingskivorna på en skärbräda och krydda med salt och peppar.  Lägg en sked färskost på den bredaste delen och rulla ihop. Hetta upp olja i en stekpanna och lägg i rullarna med skarven nedåt. Krydda med mer salt och peppar.  Vänd och stek runt om när det blivit en fin stekyta under.
 
Häll tomatsås och vatten i stekpannan och sänk värmen. Låt sjuda, gärna under lock, 10–15 min.Koka risonin enligt anvisning på förpackningen. Vänd ner parmesan, olja och strimlad basilika. Garnera även kycklingen med basilika vid servering.

Pastagratäng med fylld pasta och fetaost.

 
Om du inte vill äta helt vegetarisk så kan du servera skivad skinka eller kyckling till gratängen.
 
4 portioner.
 
250 g broccoli
500 g färsk tortellini, fylld med ost
1 dl grädde
1 vitlöksklyfta, riv
150 g fetaost
1 msk olivolja
svartpeppar
½ kruka basilika
 
    Sätt ugnen på 200°.
Skär broccolin i små buketter och stjälken i tunna skivor. Koka pastan i saltat vatten enligt anvisning på förpackningen. Lägg i broccolin den sista minuten.Häll av vattnet och fördela pasta och broccoli i en ugnsform.
 
Blanda grädde och vitlök och häll över gratängen.Smula över fetaosten, ringla över olivoljan och dra ett varv med pepparkvarnen.Gratinera mitt i ugnen ca 10 min. Toppa med basilika.

Kyckling cashew.

 
4 portioner.
 

4 portioner

500 g kycklinglårfilé
2 vitlöksklyftor, skalade och hackade
2 morötter, i slantar
1 röd paprika, i munsstora bitar
3 salladslökar i 3 cm-bitar
2 pak choi, i grova bitar

Sås:
1,5 dl oystersauce
1 msk balsamvinäger
3 msk muscavadosocker
1 msk sesamolja
200 g cashewnötter
Neutral olja att steka i

Till servering:
Nykokt jasminris 

 

Rör ihop alla ingredienserna till såsen.

Skär kycklinglårfilén i lagom munsstora bitar (cirka 3x2 cm). Fräs på hög värme med en hackad vitlöksklyfta tills kycklingen har fått fin, gyllene färg. Ställ undan.

Fräs morötter, paprika och salladslök hastigt på hög värme med den resterade vitlöken. Tillsätt pak choi och låt fräsa med i endast 1 minut.

Tillsätt den steka kycklingen och såsen och rör om. Smaka av om något mer behöver tillsättas. Strössla cashewnötter på toppen och servera med ångande varmt jasminris. 

 

Rostad sötpotatis och kokospanerad halloumi.

 
4 portioner.
 
1 kg sötpotatis
2 msk olivolja
1 tsk curry
½ tsk cayennepeppar
1 tsk salt
 
GRANATÄPPELSALSA:
 
3 dl granatäppelkärnor
1 kruka färsk koriander eller persilja, hacka
1 salladslök, strimla
1 tsk olja
½ lime, finrivet skal och saft
 
 
KOKOSPANERAD HALLOUMI:
 
400 g halloumi
1 ägg
1,5 dl kokosflingor
2 msk olja
 
Skrubba eller tvätta sötpotatisen. Skär i stora klyftor. Vänd runt i olja, curry och cayennepeppar på en ugnsplåt. Salta .Rosta mitt i ugnen ca 25 min.
 
Blanda granatäppelkärnor, örter, salladslök, olja, limeskal och limesaft.
 
Skär halloumin i skivor och doppa i lättvispat ägg och sedan kokosflingor. Hetta upp olja i en stekpanna och stek halloumin gyllene på båda sidor.Skeda över granatäppelsalsan på sötpotatisen och servera till den kokospanerade halloumin.

Mascarponekräm med citron.

 
Skorpor och aprikoser med smak av mandel gör den luftiga mascarponekrämen ljuvlig.
 
4 - 6 portioner beroende på stroleken av glas.
 
3 ägg
1,25 dl strösocker
250 g mascarpone
1 tsk finrivet citronskal
8 torkade aprikoser, strimla
2 msk amaretto likör
1 dl krossade cantucciniskorpor
 
Separera äggulor och äggvitor. Vispa äggulor och socker poröst. Tillsätt mascarponen, lite i taget, och rör till en slät smet. Vispa äggvitorna till ett fast skum. Vänd ner i mascarponeblandningen. Rör ner citronskalet.Fördela mascarponekrämen i små dessertglas och ställ in i kylskåp ca 1 timme. Lägg aprikoserna att dra i amaretton till servering. Garnera med aprikoser och skorpor vid servering.
 

RSS 2.0