Fransk lökpizza.
Servera varm eller ljummen och dekorera eventuellt med dressad machésallad.
Varma äpplen i stekpanna och kanelglass.
Skär äpplen i klyftor eller stora bitar. Karamellisera sockret i en stekpanna och tillsätt sedan äpple.
Sväng runt hastigt och tillsätt sedan smör och vispgrädde.
Koka samman tills du får en tjock och fin kolasås. Smaka av med en nypa salt och mandelspån.
Servera de varma äpplena i en djup tallrik med en rejäl kula glass.
Kanelglass
Vispa glassen i en kall bunke tillsammans med kanelen tills den får konsistensen av mjukglass.
Servera direkt eller ställ in i frysen ca 15 minuter om den skulle bli lite för lös.
Västerbottensost pajer.
Små tacopajer.
Mangokladdkaka.
150 g smör
2 ½ dl strösocker
1 nypa salt
2 tsk vaniljsocker
3 ägg
1 ¾ dl vetemjöl
Garnering
ca 225 g fryst mango (1 paket) Låt dem tina och rinna av på ett hushållspapper.
florsocker
Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull och rör ner sockret. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda ihop allt till en slät smet.
Häll smeten i en smord och bröad springform, 23-24 cm i diameter. Sprid ut mangobitarna över smeten.
Grädda kakan mitt i ugnen i 22–26 min beroende på hur kladdig du vill ha den. Låt den svalna i formen. Pudra över lite florsocker. Servera gärna med vispgrädde.
Gratäng med broccoli, keso och kalkon.
5 ägg
1 tsk torkad timjan
2 krm chiliflakes
salt och peppar
250 g broccoli
75 g fetaost
½ röd chili
150 g rökt kalkon
Blanda keso, ägg, timjan och chiliflakes. Smaka av med salt och peppar och häll ner i formen. Dela broccolin i mindre buketter och fördela i formen.
Gratinera i mitten av ugnen i 30–35 minuter tills gratängen är fast i konsistensen.
Ta ut och smula över fetaosten och finhackad chili. Servera varm med strimlad kalkon.
Black bean chili.
Tillsätt tomatpuré, pimenton, spiskummin, oregano, socker, vinäger, vattnet från chilin och tomater. Låt koka upp.
Häll i bönor, koka till önskad konsistens. Förbered tillbehören under tiden. Smaka av med salt och en liten bit mörk choklad.
Servera med dina önskade tillbehör, t ex avokado, koriander, nachos, fetaost, riven ost, gräddfil, hackad salladslök, jalapenos, majs, hackade tomater eller paprika i olika färger, limeklyftor och ris.
Glutenfri morotslimpa.
7 dl havregryn (mixas till mjöl)
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
2 ägg
3 ½ dl filmjölk
1 morot
Garnering:
havregryn
Sätt ugnen på 180 grader. Mixa havregrynen till ett mjöl i en matberedare eller mixer med knivar.
Vispa äggen fluffiga med en elvisp i en bunke.
Skala och riv moroten fint.
Blanda ihop alla ingredienser till degen i samma bunke, till en kladdig deg.
Häll smeten i en limpform, ca 1 ½ liter, klädd med bakplåtspapper. Strö över lite havregryn.
Grädda limpan längst ner i ugnen i ca 55 min.
Köttfärslimpa "fegvego" med brunsås och lingon.
Nudelsallad med apelsin och ingefära.
Pasta med pistagepesto, zucchini och kronärtskockor.
Färskostfyllda kycklingrullar i tomatsås med risoni.
Pastagratäng med fylld pasta och fetaost.
Kyckling cashew.
4 portioner
500 g kycklinglårfilé
2 vitlöksklyftor, skalade och hackade
2 morötter, i slantar
1 röd paprika, i munsstora bitar
3 salladslökar i 3 cm-bitar
2 pak choi, i grova bitar
Sås:
1,5 dl oystersauce
1 msk balsamvinäger
3 msk muscavadosocker
1 msk sesamolja
200 g cashewnötter
Neutral olja att steka i
Till servering:
Nykokt jasminris
Rör ihop alla ingredienserna till såsen.
Skär kycklinglårfilén i lagom munsstora bitar (cirka 3x2 cm). Fräs på hög värme med en hackad vitlöksklyfta tills kycklingen har fått fin, gyllene färg. Ställ undan.
Fräs morötter, paprika och salladslök hastigt på hög värme med den resterade vitlöken. Tillsätt pak choi och låt fräsa med i endast 1 minut.
Tillsätt den steka kycklingen och såsen och rör om. Smaka av om något mer behöver tillsättas. Strössla cashewnötter på toppen och servera med ångande varmt jasminris.