Dragonmos med morot.

 
Potatismos som passar bra till fisk.
 
4 portioner.
 
1 sats potatismos
2 schalottenlökar
2 msk dragonvinäger, kan uteslutas
1 kruka färsk dragon
2 morötter, skurna i bitar
tabasco
 

Skala och hacka schalottenlökarna mycket fint. Koka upp vinäger och lök, sänk värmen och låt all vätska koka in. Hacka dragonbladen fint. Laga moset enligt grundrecept, men låt morötterna koka med. Blanda i schalottenlök och dragon på slutet. Smaka sedan av med tabasco, salt och peppar.


Seafood & fish krydda.

Seafood & Fish är en välbalanserad blandning av saffran, dillfrön, fänkål och vitlök. En fulländad komposition som sätter spännande smak och vacker färg på såväl kokt som stekt och grillad fisk, skaldjur, soppor, grytor, paella, couscousrätter och sallader.

Mjölkchokladfylld kladdkaka.

 
 Lyxig chokladkladdkaka full med chokladbitar. Den är fylld med stora chokladrutor och är något helt utöver det vanliga. En dröm för alla chokladälskare.
 
150 g smör
3 dl strösocker
3 ägg
3/4 dl kakao
1 nypa salt
2 tsk vaniljsocker
1 3/4 dl vetemjöl
 
Fyllning:
200 g mjölkchokladkaka
 
Garnering:
florsocker
 
Ugn 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda snabbt ihop allt till en slät smet. Häll smeten i en smord och bröad springform 23 - 24 cm i diameter. Bryt chokladen i bitar och lägg ut på smeten. Grädda kakan mitt i ugnen i 22 - 28 minuter beroende på hur kladdig du vill ha den. Låt svalna i formen och pudra sedan med florsocker.
 
 

Skaldjursgratäng.

 
 
Enkelt och gott. Allt i samma form.
 
4 portioner.
 
3 dl ris + 6 dl vatten + 1½ msk fiskfond
½ purjolök
200 g färsk spenat
2 msk smör
500 g oskalade räkor
150 g kräftstjärtar
145 g musslor i lake, avrunnen vikt
3 msk dill, finhacka
 
Gratängsås:
2 msk smör
3 msk vetemjöl
3 dl vispgrädde
1 äggula
½ dl vispgrädde
salt & peppar
1½ dl lagrad ost, riv
 
Garnering:
skaldjur
dill
citron
 

Sätt ugnen på 225 grader.

Koka riset med fiskfond/buljongtärning.

Strimla löken och fräs blank och smidig med spenat utan att den tar färg. Blanda med riset och lägg i en smord eldfast form. Finhacka dillen och blanda med skalade räkor, kräftstjärtar och musslor och lägg på risbädden.

Smält smöret i en kastrull och rör ner mjölet. Tillsätt 3 dl av grädden och låt allt koka upp under omrörning. Koka i 3-5 minuter. Blanda äggula med 1/2 dl grädde och tillsätt till såsen. Låt sjuda, inte koka. Smaka av med lite salt och peppar.

Fördela såsen över ris- och skaldjursblandningen, peta med en gaffel så att såsen rinner ner. Strö över riven ost och gratinera i ugnen 15-20 minuter tills gratängen fått gyllene färg. Garnera med skaldjur, dill och citron.

Tips! Riset kan bytas mot pasta och blanda gärna olika skaldjur efter tycke.

 
 
 
 
 

 

 


Gratinerad ansjovisrulle.

 
Ansjovisrullen smakar underbart som tilltugg till drinken före middagen. Den passar också bra som en god kvällsrätt för fyra, serverad med en sallad. Skär ganska tjocka skivor av rullen till kvällsrätt eller tunnare som drinktilltugg. Den här rullen gjorde min mamma när jag var barn och den var verkligen god.
 
3 ägg
1 dl grädde
4 dl mjölk
2,5 dl vetemjöl
2 msk ansjovisspad
 
Fyllning:
2 gula lökar
några msk vatten
1 ask ansjovisfileer
1 bunt dill
2 dl riven ost

Gratinering:

2 dl riven ost

Ugn 225 grader

 
Vispa samman äggen med grädde och 1 dl mjölk. Tillsätt mjölet och vispa till en slät smet. Tillsätt resten av mjölken och ansjovisspad. Häll smeten i bakpappersklädd långpanna. Grädda mitt i ugnen ca 20-25 minuter. Stjälp upp på ett bakplåtspapper.
 
Skala lökarna och hacka dem ganska fint. Fräs lökhacket i lite matfett tills de är mjuka och glansiga. Tillsätt lite vatten och låt löken puttra ytterligare 8-10 minuter så att den inte får för mycket färg, utan bara mjuknar. Hacka ansjovisen fint. Hacka dillen och riv osten.
 
Fördela lökhack över hela kakan. Strö sedan över ansjovishack, dill och riven ost i nämnd ordning.
 
Rulla ihop pannkakan som en rulltårta, ganska fast. Lägg rullen på en plåt eller ett ugnssäkert fat med skarven nedåt. Strö över riven ost och gratinera mitt i ugnen tills osten smält och allt är genomvarmt.
 

Köttfärsgratäng med pasta och korv.

 
Med köttfärs i kylskåpet är middagen räddad. Tillsätt pasta, lite grönsaker och en kryddigt korv så är vardagsmaten fixad.
 
4 portioner.
 
400 g valfri pasta
1 gul lök
1 gul paprika
1 röd paprika
3 chorizokorvar
400 g blandfärs
400 g krossade tomater
400 g hela körsbärstomater i burk
3 msk finhackad basilika
salt & peppar
 
TOPPING:
100 g riven mozzarella
 
GARNERING:
halverade körsbärstomater i blandade färger
 

Sätt ugnen på 225 grader.

Koka pastan enligt förpackningen, häll av vattnet, spola av i kallt vatten och häll i lite olja.

Skala och finhacka löken. Kärna ur och finhacka paprikorna. Skiva korvarna. Hetta upp lite matfett och fräs lök och paprikor blanka.

Bryn korven och blanda med paprikafräset. Hetta upp lite matfett och bryn färsen smulig. Tillsätt krossade tomater och körsbärstomater och basilika, smaka av med salt och peppar. Tillsätt grönsaker och korvar. Låt allt puttra 8–10 minuter.

Varva färsblandningen med kokt pasta i en smord ugnsform. Strö över riven mozzarellaost och gratinera mitt i ugnen ca 15 minuter.


Miniwraps med currykyckling och nötter.

 
Små behändiga wraps är både gott och lättätet på kalaset. Kan göras klara och vänta i kylen ett par timmar.
 
8 portioner.
 

250g kycklingfile

½ tsk salt 

 svartpeppar & salt

1dl majonnäs

1tsk curry

1knippa(or) salladslök

1dl cashewnötter

Servering

8 st små tortillabröd

grönsallad

folie

 

  Sätt ugnen på 225°. Salta och peppra kycklingen, stek den helt igenom, ca 20-22 min. Ta ut och låt svalna.

 Blanda majonnäsen med curry, smaka ev av med lite salt. Strimla löken grovt och grovhacka nötterna. Dela kycklingen i munsbitar och blanda allt med såsen.

 Lägg ut tortillas på en skärbräda, lägg ett salladsblad på varje. Fördela kycklingröran och vik ihop brödet, linda in i folie så det håller ihop.

 

 


Exotisk räkcocktail i glas.

 
Pigga och lättsamma smaker med exotisk prägel – gillar du inte koriander, byt mot basilika.
 
6 - 8 portioner.
 

400g räkor med skal eller ca 150g skalade räkor

1 st vitlöksklyfta

1 stor avokado

2 tsk pressad saft av lime

1 msk rapsolja

1 msk sesamolja

1 dl finhackad koriander eller basilika

salt

 

Till servering:

1 - 2 msk sesamfrön, gärna rostade

 

 Skala räkorna eller låt skalade räkor rinna av väl. Finhacka vitlöken. Gröp ur avokadon och dela i munsbitar. Blanda allt med limesaft, oljorna och koriander, smaka av med salt. Fördela i vackra glas, toppa med sesamfrön och koriander och servera.

Dryckestips:

2011 Rotari Brut Riserva, Italien Nr 7567

 

Palmer & Co Brut Réserve, Frankrike Nr 7372

 

2015 Les Fumées Blanches Sauvignon Blanc, Frankrike Nr 22139

 

Alkoholfritt:

2015 Torres Santa Digna Sauvignon Blanc, Chile Nr 1987

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

korianderblad


Pasta - och fläskfilegratäng.

 

Härlig pastagratäng där allt samlas under ett gratängtäcke smaksatt med mango, tomat och paprika.

Du kan välja pasta av valfri sort, t ex farfalle, gnocchi eller penne. Tärnad mango hittar du i frysdisken.

 

4 portioner.

 

400 g kokt pasta

1 fläskfile, 700 g

salt & peppar

2 msk smör

 

Gratängsås:

1 gul lök

1 gul paprika

1 röd paprika

2 msk smör

150 g mango, tärnad

2 dl crème fraiche

3/4 dl mango chutney

2 msk tomatpure

 

Topping:

12 körsbärstomater

1 dl riven lagrad ost

 

Garnering:

rostade körsbärstomater

 

Sätt ugnen på 225 grader. Koka pastan enligt förpackningens anvisningar. Spola av i kallt vatten och blanda lite olja i pastan. Lägg pastan i en smord ugnsform.

Putsa och skiva köttet, salta och peppra. Bryn köttet i smöret på båda sidor. Lägg köttet ovanpå pastan i formen.

Finhacka löken, tärna paprikorna och fräs mjukt i smör utan att det tar färg. Rör ner mango, crème fraiche, mango chutney och tomatpuré, låt allt koka samman i ett par minuter. Fördela blandningen över köttet. Strö över riven ost och gratinera mitt i ugnen ca 15 minuter tills gratängen fått fin färg.

Garnera med  rostade körsbärstomater.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Prinsessbollar.


En variant på chokladbollar, men fyllda med vit choklad istället för kakao.
 
cirka 20 stycken.
 
200 g vit choklad
100 g smör, rumsvarmt
5 dl havregryn
2 tsk vaniljsocker
1½ dl kokos
1½ dl florsocker
1 - 2 msk vatten
 
Garnering:
Pärlsocker eller strössel
 

GÖR SÅ HÄR

1. Riv chokladen på ett rivjärn.

2. Nyp ihop smör och havregryn ordentligt. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda ihop allt till en lagom kladdig deg.

3. Gör bollar av degen och rulla dem i pärlsocker. Förvara dem i kylen. (Då går bra att frysa in).

 

 


Fisksoppa med saffran och fänkål.

 
God och enkel soppa som kan förberedas fram till att du lägger i fisken. Servera med en klick crème fraiche och ett gott vitlöksbröd.
 
 
4 portioner.
 
 
             500 g räkor med skal                    

             fänkål, finhacka                   

             vitlöksklyftor, krossade                    

             1 msk smör att steka i                   

             0.5 msk olja                    

             4 dl torrt vitt vin                    

             2 små gula lökar, finhacka                    

             1 stor morot, finhacka                    

             1 msk smör                    

             2 pkt saffran (à 0,5 g)                    

             0.5 msk sambal oelek                    

             400 g passerade tomater                    

             3 dl vatten                    

             2 dl grädde                  

500 g laxfilé, skär i kuber      

salt     

 

Skala räkorna. Lägg räkorna  i kylen till servering.

                                                                          

Fräs räkskalen tillsammans med fänkålsbottnen och vitlök i en kastrull med smör och olja på hög värme under omrörning ca 3 min. Häll på vin och låt koka 5 min. Sila ner fonden i en skål. Pressa ut vätskan ordentligt ur skalen och släng dem sedan.

                                                                          

Finhacka lök, morot och resten av fänkålen. Fräs i en stor kastrull med smör, saffran och sambal oelek. Häll i passerade tomater, vatten, grädde och räkfonden. Låt sjuda tills moroten är mjuk, ca 5 min. Mixa soppan slät och smaka av med salt.

                                                                           

Skär laxen i kuber och strö över salt. Lägg ner kuberna i soppan, sätt på lock och dra kastrullen från värmen. Låt  stå 5 min.

                                                                         

Häll upp soppan i portionsskålar och toppa med räkor. Servera ev. soppan med crème fraiche och stekta färnkålsstrimlor.


Salamifyllda lövbiffsrullader.

 

Goda rullader fixar du snabbt med hjälp av lövbiff, salamiskivor och soltorkade tomater.

 

4 personer

 

8 lövbiffar

salt & peppar

10 - 12 skivor salami

12 soltorkade tomater

1½ dl lagrad riven ost

smör att steka i

3 dl vatten

 

 SÅS:

2 dl steksky

2 msk kalvfond

3 dl vispgrädde

2 msk majsstärkelse

2 tsk kinesisk soja

salt & peppar

2 msk finhackad persilja

 

Servera med:

 klyftpotatis och sugar snaps

 

 

Salta och peppra köttet. Lägg på salami, soltorkade tomater och riven ost. Rulla ihop från kortsidan och fäst skarven med tandpetare.

Bryn rulladerna runt om i smör tills de får fin färg. Tillsätt vatten och koka klart under lock ca 15 minuter. Ta upp rulladerna och håll dem varma.

Sila skyn och blanda med fond och grädde. Koka upp och red av med majsstärkelse utrört i lite vatten. Smaka av med salt, peppar och persilja. Lägg ner rulladerna igen. Servera med klyftpotatis och sugar snaps.


Kräftsoppa med thaismaker.

 
Här kommer ett gott och snabbt middagstips.
 
3 - 4 portioner.
 
1 finhackad gul lök
1/2 röd strimlad paprika
1/2 strimlad gul paprika
1/2 strimlad grön paprika
400 gram kokosmjölk
1 tsk sambal oelek ( minska om ni inte gillar stark mat)
1/2 lime
2 burkar kräftstjärtar (a 360 gram)
koriander
 
Hetta upp en stekpanna med olja och fräs lök glansig innan du lägger ner paprikan, fräs den snabbt. Man vill inte ha mjuk paprika, utan behålla tuggmotståndet. Vänd ner kokosmjölk & sambal oelek och låt sjuda upp, dra bort kastrullen från plattan.  Pressa ner en halv lime & rör ner kräftstjärtarna och koriandern och klart att servera.
 
 

Stekt röding med blomkålspure och gurksallad.

 
Du kan göra en hel röding i ugnen eller steka filéer och det går  lika bra med någon annan sorts fisk.
 
4 portioner.
 
4 rödingfiléer
salt & peppar
citronskivor
dill
 
Äpple & gurksallad:
 
150 g gurka, skala, ta bort kärnhuset och skiva
1 äpple, skala och tärna
2 msk olivolja
1 tsk äppelcidervinäger
1 tsk pressad citron
1 tsk honung
1 msk hackad dill
salt
 
Blomkålspure :
 
800 g blomkål
1 liter grönsaksbuljong
2 msk smör
½ dl crème fraiche
salt & vitpeppar
 
Blanda ihop allt till äpple - och gurksalladen. Skär sedan blomkålen i mindre bitar och koka dom i grönsaksbuljongen i 10 minuter tills den har blivit mjuk. Häll bort buljongen och klicka ned smör och crème fraiche. Mixa till en slät pure, smaka av med salt och peppar. Smörstek fisken, gärna med citron och dill.
 
 
 
 

Hemgjort smör.

 
Det är busenkelt att göra eget smör. Ett paket vispgrädde , lite salt , en elvisp eller hushållsassistent är allt du behöver.

 Det hemgjorda smöret håller lika länge som datumet på gräddförpackningen. Det går bra att frysa in t ex hälften och ta fram vid ett senare tillfälle (men då bör man äta upp allt på en gång). Förvara det max 1 månad i frysen.

5 dl vispgrädde (40-procentig)
salt (efter smak)

 

Vispa grädden i en hushållsmaskin eller med elvisp. Först blir det vispgrädde och sedan händer ingenting på ett tag, men fortsätt vispa.

 Efter en stund blir det smör och då släpper grädden ifrån sig vätska. Allt går väldigt fort på slutet. Häll bort vätskan och tillsätt några nypor salt, lite i taget. Smaka av.

 


RSS 2.0