de Buer.


Det här är det bästa köp jag någonsin gjort när vi köpt stekpanna. Den har inte långt skaft så den går att få in i ugnen och vi har även använt den på grillen. Helt suverän om man sköter den på rätt sätt.
 
Den franska landsbygden är skapare av så mycket när det kommer till köket. Så många klassiska rätter har fötts där. Även en hel del klassiska köksredskap kommer därifrån. Ett exempel är de Buyers stekpannor och kokkärl.

De Buyers historia sträcker sig så långt bakåt som till 1830-talet då några franska gjuterier började gjuta olika redskap åt den inflytelserika familjen de Buyer. Sedan dess har de Buyer tillverkat framför allt stekpannor i kolstål och koppar av hög kvalitet. Det är få andra stekpannor, kastruller eller grytor som kan mäta sig med dem som de Buyer tillverkar. De Buyers stekpannor och kokkärl blir bara bättre och bättre ju mer man använder dem. Istället för som andra stekpannor som blir sämre med tiden.
 
De Byuer "Lyonnaise" Mineral B Element är en kvalitetspanna i kolstål från franska de Buyer. 

  Den tål mycket höga temperaturer. Upphettning och avsvalning måste dock ske långsamt så inte järnet slår sig.

Pannan kan användas på alla värmekällor, även induktion. Pannorna är sprayade med bivax. Detta förbättrar ”släpp-lätt-effekten” under instekningsprocessen. Det skyddar även mot rost. Överflödigt bivax ska diskas av med hett vatten innan pannan används.
Alla typer av redskap - även metallredskap - kan användas i pannan. Pannan blir allteftersom den används mörkare och mörkare, den blir instekt. Detta är naturligt och gör att pannan blir bättre och bättre och ger en släpp-lätt-effekt.

Pannan diskas för hand endast med hett vatten. Undvik diskmedel. Måste pannan diskas med diskmedel, efterolja den genom att hälla i matolja, värm upp på medelvärme i fem minuter, låt svalna och torka ur överskottsoljan. Då och då kan en grovrensning av pannan göras. Häll i grovt salt så det täcker stekytan. Värm upp pannan ordentligt i 1½ minut och häll därefter bort saltet och torka med hushållspapper. Olja sedan in den enligt ovan och torka ur.

Pannan är garanterad fri från PTFE och PFOA!

Tryffeltårta med choklad och saffran.

 
En riktig konfekttårta som avnjuts i små bitar. Prova även att göra tryffeln utan saffran, då framträder den vita chokladen på ett helt annat sätt.
 
100 g smör
2 dl strösocker
4 ägg
200 g mörk choklad
 
SAFFRANSTRYFFEL
 
1 dl vispgrädde
0,25 g saffran, ½ kuvert
200 g vit choklad
 
GARNERING
 
75 g mörk choklad
40 g valnötter
 
 

 Sätt ugnen på 200°.  Smält smöret i en kastrull. Ta bort från värmen.  Bryt chokladen i bitar och låt den smälta i smöret. Rör tills allt är smält.  Vispa ner socker och sedan äggen ett i taget tills allt är jämnt blandat. Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.  Grädda på andra falsen ner-ifrån 15-20 min. Låt kallna.  Saffranstryffel: Stöt sönder saffranet och låt det koka upp med grädden. Hacka chokladen och låt den smälta i den varma grädden. Häll smeten överchokladtårtan och låt stelna. Garnering:
Smält chokladen och doppa nötterna till hälften i choklad. Låt chokladen stelna innan du lägger nötterna på tårtan. Förvara tårtan i kyl eller frys fram till servering.


Sås till lamm.

Till stekt lammkött serveras en härligt gräddig och kraftfull sås, men den passar även till annat kött.
 
4 portioner.
 
1 krm salt
2 dl vatten
2 dl vispgrädde
1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk citronsaft
4 msk fransk senap
2 msk kalvfond
 
Vispa ihop ingredienserna till såsen. Koka den livligt 5 minuter till simmig konsistens inför serveringen.
 
 

Formbakad fläskytterfile med lingon - och gräddsås.

 
Otroligt lättlagad och god kötträtt, där köttet blir saftigt och smakrikt eftersom det bakas i sin sås. Receptet kommer från Håkan Larsson.
 
4 portioner.
 

800-1000 g

fläskytterfilé (urbenad kotlettrad)

salt & peppar

3 dl vispgrädde

1 dl rårörda lingon

4 msk koncentrerad kalvfond

2 msk kinesisk soja

 

Till servering, ta vad du vill

tex
brysselkål

sallad

pressad potatis

gelé

 

 Sätt ugnen på 175°. Putsa köttet, salta och peppra. Lägg det i en brödform på 1,5-2 liter – det ska vara ganska trångt.

 Blanda grädde, lingon, fond och soja. Häll såsen i formen, se till så den kommer in under och vid sidorna. Baka mitt i ugnen till ca 70° innertemp, det tar ungefär 1,5 timme.

 Ansa och koka brysselkålen nätt mjuk. Halvera dem och bryn i smör, krydda.

 Ta upp köttet, skär i tunna skivor och lägg upp på brysselkålen. Vispa ihop såsen, smaka ev av och servera med kött och tillbehör.

Dryckestips

2012 Torres Coronas Tempranillo, Spanien Nr Nr 6996, 69 kr

2013 Graham Beck Shiraz Cabernet, Sydafrika Nr 12986, 69 kr

Alkoholfritt 2014 Natureo Free Syrah, Spanien Nr 1940, 54 kr

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

Fänkålssås till fisk.


God sås som jag gjort till abborre, men den passar utmärkt till all vit fisk. Jag har gjort om receptet och tycker att det blir bra.
 
½ fänkålsstånd
5 dl vatten
1 hönsbuljongtärning
2 msk vetemjöl
2 dl vispgrädde
2 stjärnanis
salt & peppar
ev. lite gin
 
Ansa och finhacka fänkålen. Koka den mjuk under lock i vatten och hönsbuljong. Mixa den slät. Rör ut mjölet i lite grädde och vispa ner buljongen med fänkål, stjärnanis och gin. Koka i 3 minuter. Ta bort stjärnanisen. salta & peppra.

Vietnamesiska vårrullar med nouc cham-dippsås.

 
Färska vårrullar med räkor, koriander och dipp sås. Du kan fylla dem med vad du vill tex så passar det med avokado till räkorna. Om du inte vet hur du ska vika ihop rullarna så finns det filmer på youtube.
 
4 portioner.
 
12  rispapper (ca 7,5 cm x 15 cm)

400g  skalade räkor

 koriander, gärna från thailändsk butik ( mycket koriander )

1  gurka

1  morot

2  salladslökar

1  handfull mynta

  isbergssallad

1  handfull thaibasilika

 

DIP SÅS:

3msk  limejuice

2 msk strösocker

1 dl vatten

2,5 msk fisksås

1 vitlöksklyfta

1 - 2 små röda chilifrukter

1 handfull koriander

1 handfull mynta

 

Blanda limejuice, socker och vatten i en liten skål tills sockret är upplöst. Avsluta med fisksås och tillsätt finhackad vitlök och finhackad chili. Smaka av och justera smakerna så att du har en bra balans mellan surt, sött, salt och kryddigt. Låt dippsåsen vila i rumstemperatur tills det är dags att servera. Blanda i finhackad koriander och mynta precis innan servering.                    

                                       Finhacka gurka, morot och salladslök. Placera rispapper, ett i taget, i en skål med ljummet vatten tills det är mjukt och böjbart. Pensla gärna utsidan med olja så att de inte fastnar i varandra.                

                                       Fyll rispapperet med korianderblad.                    

                                       Fyll på med tre till fyra räkor och strö över finhackad gurka, morot och salladslök. Avsluta med ett par blad av vietnamesiskt koriander, mynta, koriander, krispsallad och thailändsk basilika.                    

                                       Servera genast med den vietnamesiska dippsåsen.                    

 

 

 

 

 

 

 

 
 

Bourbon chicken.

Det här är en kycklingrätt som ofta förekommer på amerikanska food courts. Man kan tro på namnet att rätten ska innehålla bourbon/whiskey, men sägen säger att det är en kinesisk kock som kom upp med ursprungsreceptet som arbetade på Bourbon Street!

Det är ett amerikanskt recept som är har omvandlat till svenska mått.

4 - 5 portioner.

 

900 gr kycklingfilé, skär i mindre bitar
1 krossad vitlöksklyfta
0,25-0,5 tsk ingefära
(0,75 tsk Red hot chili flakes)
2 msk ketchup
0,75 dl ljus muscovado socker
0,75 dl äppeljuice
1 msk cider vinäger
1,25 dl vatten
0,75 dl kinesisk soja
smör

Bryn kycklingen i smör tills de får lite färg.  Blanda ihop alla ingredienser till såsen och låt den koka upp. Lägg i kycklingen och låt den sjuda i 20 minuter. Om du tycker att såsen är tunn kan du reda den med maizena.  Du kan också använda färsk ingefära. Servera med ris och grönsaker.

 


Spicemasters kryddor.

 
Ekologiskt odlade kryddor utan konserveringsmedel, inga smakförstärkare, inget salt och inget socker. Värt att köpa.

Moussaka.

En mättande och lättlagad rätt. Servera med en god sallad och oliver.

2   aubergine

1 tsk  salt

0,5 dl  olivolja

10  kokta stora potatisar, skivad

 

KÖTTFÄRSSÅS:

2 finhackade gula lökar

2 finhackade vitlöksklyftor

1 msk olja

500 g nötfärs

2 msk tomatpure

400 g krossade tomater

2 tsk spiskummin

lite riven muskotnöt

2 tsk paprikapulver

2 tsk torkad timjan

2 tsk torkad oregano

1 - 2 tsk chiliflakes

salt & peppar

 

OSTSÅS:

2  msk smör

2 msk vetemjöl

4 dl mjölk

2 dl riven lagrad ost

 

Skär auberginen i 1 cm tjocka skivor. Lägg i ett durkslag och strö på salt. Låt stå 20–30 min så att vätskan dras ut.

Köttfärssås:

Stek lök och vitlök i olja tills de är mjuka utan att få färg. Lägg i färsen och stek tills den fått färg. Tillsätt tomatpuré, tomatkross och de torkade kryddorna. Låt sjuda 20–30 min. Smaka av med salt och peppar.

                                                                                   Ostsås:

Smält smöret i en kastrull och rör ner mjölet. Tillsätt mjölken i en tunn stråle under vispning. Låt sjuda ca 10 min, rör då och då. Häll i osten och smaka av med salt och peppar.

 

Sätt ugnen på 170°. Torka av aubergineskivorna med hushållspapper och stek 2–3 min per sida i olivolja. Varva skivad potatis,  aubergine och köttfärssås i en smord ugnsform med höga kanter. Avsluta med ostsåsen och ev mer riven ost. Gratinera mitt i ugnen till fin färg, ca 30 min.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Räkor al pil pil.

 
Mera tapas som räcker till 6 - 8 personer.Servera gärna med baguette, det är oerhört gott att doppa brödet i den välsmakande oljan.
 
Ingredienser:
 
¾ stora ishavsräkor, tinade

3 st. vitlöksklyftor

1-2 st. röda spanska pepparfrukter

1 dl olivolja

½ dl hackad persilja

Sätt ugnen på 250°. Skala räkorna och fördela dem i små ugnssäkra portionsformar.

Finhacka vitlöken. Ta bort kärnorna och mellanväggar från pepparfrukten om du inte vill ha det alltför hett. Finhacka pepparfrukten.

Hetta upp oljan i en kastrull tillsammans med vitlök och pepparfrukt. Tills vitlöken börjar få lite färg. Häll den heta oljan över räkorna och ställ in formarna en kort stund i ugnen tills det börjar bubbla och bli riktigt hett. Strö över lite persilja och servera genast.

 

 
 
 
 
 

 

 

 


Pimientos de Padròn.

 
Ytterligare en tapas rätt som också går fort att göra. Räcker till 6 - 8 personer.
 
 

Ingredienser

200 g pimientos de padron

½ dl olivolja

flingsalt

 

Hetta upp olivoljan i en stor stekpanna.

Stek dem hela runt om tills de börjar bli lite mjuka. Lägg dem att rinna av på hushållspapper. Salta och servera.

 

Örtmarinerade oliver.

 
En till tapas rätt som är väldigt enkel att göra.
 
Ingredienser:
 
200 g gröna oliver med kärna
¾ dl olivolja
2 st. vitlöksklyftor
1½ tsk torkad timjan
½ st. röd spansk pepparfrukt (kan uteslutas)
 

Häll av oliverna och lägg dem i en skål. Blanda ner olivolja, timjan och pressad vitlök.

 Skär chilin i bitar och blanda ner även den. Häll alltsammans i en burk med lock och förvara oliverna svalt minst 1 dygn så att de hinner dra åt sig smakerna.

 

 
 
 
 

 

 

 

 

 

 


Hej alla glada mat - och bakintresserade.


Intresset för min blogg har ökat jätte mycket och det är jag väldigt tacksam för. Det är egentligen bara en hobby för mig och jag har nytta av den när jag är i stugan och kan då komma åt alla recept. Bra att det även gagnar så många fler. Ett stort tack och det gör mig glad.
 
 

Escolanets. (dadlar med bacon)

 
En klassiker till tapas buffé där det blir fantastiskt gott med sötman i dadlarna ihop med den rökta smaken. Tål du inte valnötter eller mandlar kan du utesluta dem. Praktiskt för du kan göra dem i förväg. Räcker till 6 - 8 personer.
 
Ingredienser:

16 st tandpetare

Kärna ur dadlarna om de inte är redan är urkärnade.  Skär ett längsgående snitt och pilla ur kärnan. Halvera valnötshalvorna genom att bryta sönder dem och pilla in en nöt  i varje dadel.

Halvera baconskivorna och rulla dem runt dadlarna. Fäst med en tandpetare. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och stek dem mitt i ugnen cirka 15 minuter tills baconet känns lite knaprigt. Ta upp och låt dem rinna av på hushållspapper. Det går också att steka dem i lite olja i en stekpanna.

 

 

 

 

 

 


Försvunna recept.

 
 
Hejsan alla matglada kockar. Upptäckte nyss att alla recept på kategorin " huvudrätt fisk " hade försvunnit, men nu har jag kollat alla recept och publicerat dem igen. Inte konstigt att jag själv inte har hittat recept som jag sökt.
Ha det bra.

Friterad bläckfisk.


En perfekt tapas rätt som räcker till 6 - 8 personer om du har några fler tapasrätter. Frityrsmeten går att använda till grönsaker, fisk och räkor.
 

Ingredienser:

800 g bläckfiskringar, tinade

1½ dl vetemjöl

1½ dl kall lättöl eller vatten

½ tsk salt

1 tsk bakpulver

1 liter neutral olja, t ex raps

Tillbehör:

citronklyftor
ev. majonnäs

                                                                              

Torka av bläckfiskringarana. Blanda mjöl, öl eller vatten, salt och bakpulver i en bunke till en klumpfri smet. Hetta upp oljan till 180°. Doppa de avtorkade bläckfiskringarna i frityrsmeten. Fritera några åt gången 2–3 minuter tills de får fin färg. Servera dem nyfriterade med citronklyftor och ev majonnäs.

 

 

 
 

Italiensk fiskgryta.

 
4 portioner.
 
6 potatisar, koka dem i saltat vatten
1 fiskblock, 500 g, skär i grova bitar
200 g svarta oliver
1 msk olja
2 vitlöksklyftor, skiva
2 gula lökar, skiva
1 fänkålsstånd, skiva
6 sardeller
2 msk kapris
2 morötter, skär i cm stora bitar
1 burk hela konserverade tomater
½ kruka timjan
½ tsk chilipeppar
salt & peppar
 
Fräs oliver o olja i en gryta 2 - 3 minuter. Tillsätt vitlök, gul lök , fänkål, sardeller och kapris. Stek under omrörning i 2 minuter. Vänd ned morötter, tomater, timjan och chilipeppra. Koka på svag värme i 20 minuter. Vänd ned den kokta potatisen och fisken. Sjud i 5 - 8 minuter. Salt och peppar. Servera med ett gott bröd och garnera med några fänkålsvippor.
 
 
 

RSS 2.0