Rabarberkompott med mandelbiscotti.

 
 
6 portioner.
 
 
Att låta rabarbern sjuda i vin ger extra god smak, men det går också bra med vatten. Om du vill kan du blanda ner skivade jordgubbar i den kalla kompotten.
 
 
 
400 g–500 g rabarber
1 1/2 dl vitt vin
1–1 1/2 dl strösocker
 

Tillbehör:
10 italienska mandelskorpor
vaniljglass
 


Skiva rabarbern i 2 cm tjocka bitar. Koka upp vin och socker och låt sjuda några minuter. Lägg ner rabarberbitarna och sjud ett par minuter tills de börjar mjukna. Smaka av att den är lagom söt. Kyl kastrullen i vattenbad.

Lägg upp kompott och glasskulor. Stöt mandelskorporna grovt i mortel och strö dem över precis före serveringen.

Räk- & mangoceviche.

 
Här kan du även göra en guacamole som du klickar på.
 
 

Ingredienser:
1 påse nachos
2 dl skalade fina räkor
150 g mango.  frysta 
1/2 kruka hackad färsk koriander
1-1,5 lime, pressad
1/2 chili, fint strimlad 
salt

 

 

Chilidipp:
1/2 dl majonnäs 
1 tsk srirachasås

 

Dekoration:
koriander

 

 

Tina upp mangon  och lägg räkorna i en skål.


Vänd ned  chilin och koriandern  i räkorna tillsammans med mangokuberna.


 Pressa över rikligt med lime och salta . Ställ svalt till servering.


 Rör samman chilidippen majonnäs och srirachasås – ställ svalt.

 Precis innan servering lägg på en 1 msk ceviche på varje nacho, toppa med chilidipp, dekorera med koriander och servera direkt!

 


Pasta med skogschampinjoner, soltorkade tomater och cremé fraiche

 
 

Ett bra grundrecept, förutom att servera det till pasta kan du exempelvis göra smördegssnurror och servera som tilltugg. Då tar du en rulle färsk smördeg  och breder ut såsen. Rulla ihop den, skär i 24-30 bitar, lägg på ett bakplåtspapper, pensla med ägg och stek i ugnen 5-8 minuter på 225 o C.

Vill du ha fler smaker i pastarätten kan du tillsätta lök, röd paprika och bacon eller toppa det med exempelvis Prosciutto eller skinka som har fått bli krispig i ugnen.

 

2 portioner.

 

250 gram färsk pasta, gärna tortellini eller ravioli fylld med ost eller svamp

300 gram skivade skogschampinjoner

2 dl creme fraiche

25 gram finhackade soltorkade tomater

½ – 1 tsk sambal oelek

 salt & peppar

basilika och riven ost för garnering.

 

Börja med att koka upp pastavattnet. Fräs först skogschampinjonerna i en stekpanna några minuter utan smör för att få bort eventuell vätska, tillsätt sedan smör och fräs ytterligare 3-5 minuter.

Tillsätt creme fraiche, soltorkade tomater och sambal oelek, låt koka ihop ett par minuter. Under tiden du kokar pastan smakar du av om det behövs salt och peppar.


Räkröra.

 
 
Passar till bakad potatis, grillad korv, hamburgare eller som en förrätt på rostat bröd.
 
 
100g skalade räkor, hacka grovt
½ stjälkselleri, finhacka
1 dl majonnäs
2 msk creme fraiche
1 msk gräslök, finhacka
1 msk dill, finhacka
1 msk finkornig rom
vitpeppar
 
 
Blanda ihop alla ingredienser.

Västerbottensostgratinerade krämiga pepparrotspotatisar.

 
4 portioner.
 
 
God att servera som den är och passar även perfekt till grillat kött, fisk och kyckling.
 
 
600 g färskpotatis
4 dl creme fraiche
½ dl riven pepparrot
salt 
80 g riven västerbottensost
 
 
 
Skrapa och koka potatisen mjuk i saltat vatten. Låt den rinna och ånga av ca 5 min.
 
 
Sätt ugnen på högsta grillvärme.Gaffelmosa potatisen lätt och blanda med crème fraiche och pepparrot. Krydda med salt.
 
 
Lägg potatisen i en ugnssäker form. Strö över osten. Gratinera högt upp i ugnen ca 10 min, tills potatisen fått fin gratinerad yta.

Citrusgravad torsk med pepparrotskräm.

 
 
Byt ut den gravade laxen mot citrusgravad torsk.  Fisken bör frysas innan den gravas.
 
6 - 8 portioner.
 
 

Citrusgravad torsk:

500 g torskfilé (tinad)
½ apelsin, saft och skal
½ citron, saft och skal
1 lime, saft och skal
2 msk strösocker
2 msk  salt
1 tsk grovkrossade vitpepparkorn

 

 

Pepparotskräm:

1 ½ dl crème fraiche
½ dl majonnäs
2–3 tsk riven färsk pepparrot
salt & peppar

 

 

Garnering:

1/2 dl kryddgrönt
2 msk rivet citrusskal
½ dl finhackad dill
½ fänkål

 

 

Putsa torskfiléerna, lägg i en form. Häll över citrussaften. Blanda socker, salt, vitpeppar och citrusskal. Gnid in fisken med blandningen. Lägg fisken i en plastpåse och knyt ihop. Ställ i kylen och grava i ett dygn. Vänd på påsen 4–5 gånger under tiden.

 

Rör ihop ingredienserna till pepparotskrämen. Skär fänkålen i tunna skivor, gärna med mandolin.

 

Ta ut fisken från kylskåpet. Klappa den ren. Skär i tunna skivor.

 

Varva torsk och fänkål på serveringsfat, servera pepparrotskrämen i en skål bredvid. Garnera med kryddgrönt och citrusskal.

 

Hel laxida i ugn med romsås.

 

1 laxsida
1-2 citroner
1 finhackad rödlök
färsk dill
salt & peppar
cirka 100 g smör

 

Romsås:

1 dl majonnäs
2 dl crème fraiche
1 liten finhackad rödlök
2 msk finhackad dill
löjrom
salt & peppar

 

 

Gör så här:
 Lägg bakplåtspapper i en långpanna. Sätt ugnen på 200 grader.


 Lägg laxsidan med skinnet nedåt. Salt & peppra.


 Skiva citron och lägg på laxen tillsammans med rödlök och dill.


Hyvla smöret med en osthyvel och fördela över hela fisken.


 Baka mitt i ugnen 20-30 minuter tills den når 56 grader vid den tjockaste delen.

 

Blanda ihop allt till romsåsen och låt den gärna stå i kylen ett tag.

 

 

Grillad kyckling med caesarpotatissallad.

 
1 kg kycklinglårfilé
2 msk flingsalt
1 kruka timjan
1 tsk chiliflakes
250 g grön sparris, ansad
2 citroner, i halvor
 
 
 
Potatissallad:
 
1 kg små potatisar
2 msk olivolja
1 tsk salt
140 g bacon, i breda strimlor
1 romansallad
50 g parmesanost, hyvlad
2 dl krutonger
 
 
 
Caesardressing:
 
1 ägg
6 sardeller
1 vitlöksklyfta, riven
1 msk äppelcidervinäger
1 tsk dijonsenap
2 dl neutral olja
50 g parmesanost, finriven
salt & peppar
 
 
 
 
Sätt ugnen på 225°. Potatissallad: Blanda potatis, olja och salt på en plåt . Rosta mitt i ugnen till fin färg, ca 30 min. Stek baconet knaprigt i torr panna. Riv romansalladen i bitar.
 
 

caesardressing:

 Knäck ägget i en smal mixerbunke och tillsätt sardeller, vitlök, vinäger och senap. Häll i oljan och mixa tills konsistensen blir tjock och krämig, ca 15 sek. Vänd ner parmesanen och smaka av med salt och peppar.
 
 
 
Vik ut kycklinglårfiléerna och salta runt om. Lägg på timjankvistar och rulla ihop igen. Strö över chiliflakes och lägg kycklingen med skarven nedåt på grillen. Grilla kycklingen på båda sidor tills den är genomstekt och har fin färg. Grilla sparrisen hastigt och citronhalvorna till fin färg.
 
 
Skär sparrisen i mindre bitar och vänd ihop med potatis, romansallad och 1 dl av dressingen. Toppa med bacon, hyvlad parmesan och krutonger. Servera med kycklingen, tomatsalsan, grillad citron och resten av dressingen.
 
 
 
 

Mangoglass.

 
 
God dessert som du äter på en gång.
 
6 portioner.
 
 
12 italienska mandelskorpor
2 paket fryst mango à 225 g
1 dl florsocker
1 burk naturell kesella, 10 %
 

Tillbehör:
3 passionsfrukter
150 g hallon
 
 
Krossa mandelskorporna grovt i mortel eller bryt dem i mindre bitar. Fördela dem i glas eller portionsskålar.

 Kör de frysta mangobitarna med florsocker tills de är finfördelade. Tillsätt kesellan och kör till en slät glass.

 Portionera den direkt i glasen. Halvera passionsfrukten och gröp ur kärnorna över glassen. Garnera med hallonen och servera genast.

Kokosbollsglass.

 
Enkelt och gott.
 
4 portioner.
 
½ liter vaniljglass
100 g mörk choklad
50 g kokosolja, finns på burk
2 dl kokosflingor
 
 
Gör 4 kulor av glassen och sätt in dom i frysen.
 
Smält chokladen med kokosoljan i en kastrull och låt svalna på ett far, den blir inte hård.
 
Rulla glasskulorna i chokladen och sedan snabbt i kokosflingorna. Här måste du vara snabb för chokladen stelnar när den rullas på glassen.
 
Lägg in kulorna i frysen fram till servering.
 
 

Hallonpaj med brynt smör.

 
 

150 g smör
1 1/2 dl havregryn
1 1/2 dl strösocker
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 dl ljus sirap
1 tsk bakpulver
2 msk mjölk
några nypor salt
4 dl hallon
1 msk majsstärkelse
1 msk vaniljsocker

 

Gör såhär:

 Sätt ugnen på 175°C.

 Pajtoppingen:


Smält smöret i en kastrull.
Låt bubbla på svag värme tills det blir
gyllenbrunt, det ska också dofta lite nöt.
Ta av från värmen och låt det stå och
svalna lite.

 

 Rör ner havregryn, strösocker, vetemjöl,
sirap, bakpulver, mjölk och salt.
Häll hallonen i en pajform och strö
på majsstärkelse och vaniljsocker.

 

 Klicka sedan över smeten. Grädda i
mitten av ugnen i ca 35-45 minuter. Den
ska få lite färg.

 

Servera med vaniljsås eller med
 grädde. 


Citronglass.

 
4 portioner.
 
 
4 citroner
1 dl citronsaft (från citronerna ovan)
2 äggulor
1 ½ dl florsocker
2 dl vispgrädde
 

Garnering:

färska hallon

 

 

Tvätta citronerna. Skär av toppen på dem och gröp ur innanmätet med hjälp av en liten vass kniv och en sked. Sila av saften och spara den.

Vispa äggulor, florsocker krämigt tillsammans med 3 msk av citronsaften.

Vispa grädden fast i en annan skål.

Rör ner grädden i äggsmeten och tillsätt resten av citronsaften.

Skär av en liten del av citronernas undersida, bara någon mm, så att de kan stå stadigt. Var försiktigt så att det inte blir hål i botten.

Fyll citronerna med smeten. Det som blir över kan frysas in i en liten skål.

Ställ citronerna i frysen i minst 5 tim eller över natten.

Ta fram citronglassarna 20–30 min innan de ska serveras. Skeda över lite av den överblivna glassen på toppen av varje citron och garnera med hallon.


Sill med earl grey och citrus.

 
1 förp Abba 5-minutersill, filéer
2 påsar Earl grey
1-2 msk honung
0,5 silverlök
10 svartpepparkorn
1 citron, skalet
0,5 grapefrukt, skalet
 
 
Häll över lagen från sillförpackningen i en skål. Rör ner honung i lagen och stoppa ner två påsar Earl grey-te. Låt stå och dra ett par timmar, gärna över natten.
 
 
Skiva silverlöken och skär av skalet på citrusfrukterna. Skär bara av det yttersta lagret skal så du inte får med det vita. Då kan det bli beskt.
 
 
Varva lök, sill, citrusskal och pepparkorn i en glasburk. Tag ut tepåsarna ur lagen och häll lagen över sillen. Låt stå ett dygn.
 

Syrad kålrabbi.

 
 
Passar utmärkt till fisk och kött.
 
 
1 liten kålrabbi
2 dl vatten
1 dl ättikssprit 12%
1 dl strösocker
½ krm salt
 
Skala och strimla kålrabbin.
Koka upp lagen och låt kallna innan du lägger i kålrabbin.
Låt stå 1 timme, men gärna längre.
 
 
 

Hallonbellini.

 
 
2 glas.
 
 

 mousserande vitt vin (med eller utan alkohol)
2–3 msk hallonpuré 

 

 

Gör så här:

 Mixa färska eller tinade hallon tillsammans med 1–2 matskedar florsocker.


 Låt stå kallt en stund om bären inte varit frysta och purén inte redan är kall.


 Skeda upp 2–3 matskedar puré i ett champagneglas, fyll upp med kallt mousserande vin.


RSS 2.0