Indisk wrap med paneer.

 
Om du inte får tag på paneer går det lika bra med halloumi.
 
 
4 stycken.
 
 
1 dl vatten
0.5 dl strösocker
2 msk ättiksprit (12 %)
1 stor morot
100 g rödkål, tunt strimlad
70 g babyspenat
225 g paneer
4 stora tortillabröd
 
 
Kryddig varm kålsallad:
 
500 g salladskål, strimlad
1 gul lök, strimlad
1 röd chili, finhackad
1 vitlöksklyfta, riven
25 g smör
2 msk grovriven färsk ingefära
1 tsk mald gurkmeja
2 tsk curry
1 tsk fänkålsfrön
1 tsk salt
 
 
Myntayoghurt:
 
2 dl yoghurt 10%
1 vitlöksklyfta, riven
0.5 dl finhackad färsk mynta
1 msk flytande honung
 
 
Rör ihop vatten, socker och ättiksprit tills sockret lösts upp. Skala och skär moroten i superfina strimlor eller riv den grovt. Lägg moroten i lagen och låt stå minst 20 min.
 
 
Kålsallad:
Stek kålen med lök, chili och vitlök i smör under omrörning tills det är mjukt utan att få färg. Krydda med ingefära och de torra kryddorna. Stek ytterligare några minuter.
 
 
 
Myntayoghurt:

Blanda yoghurt, vitlök och mynta. Smaka av med honung och salt. Skiva paneeren. Hetta upp olja i en stekpanna och stek osten runt om så att den får fin färg.

 

Fyll tortillabröden med kålsallad, paneer, picklad morot, spenat, rödkål och myntayoghurt. Vik ihop till ett litet kompakt paket och stek i torr stekpanna till fin färg runt om. Börja steka med skarven nedåt.


Ugnspannkaka med grönkål och ost.

 
4 portioner.
 
 
5 dl mjölk
4 ägg
2.5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk salt
0.5 tsk svartpeppar
30 g färsk grönkål
50 g riven ost
100 g skinka, t ex julskinka, strimlad
 
 
Tillbehör:
rårörda lingon
morot, i stavar
 
 
Sätt ugnen på 200°.
 
Vispa ihop mjölk, ägg, mjöl, bakpulver, salt och peppar.
 
Riv grönkålen i mindre bitar och lägg i en oljad ugnsform, ca 25 x 35 cm. Lägg även i ost och skinka. Häll på pannkakssmeten.
 
Grädda mitt i ugnen tills pannkakan stelnat och fått fin färg, ca 30 min. Låt gärna stå några minuter innan den serveras.
 
Servera med rårörda lingon och morotsstavar.

Pasta med bolognese.

 
Bara en väldigt liten mängd kött, men utblandat med rotfrukter.
 
 
1 msk olivolja
1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
250 g fintärnade morötter eller rotselleri
250 g nötfärs 
800 g krossade tomater
2 dl vatten
0.5 dl tomatpuré
2 msk japansk soja
1 msk torkad oregano eller basilika
2 tsk dijonsenap
0.5 tsk svartpeppar
 
Servering:
pasta
solroskärnor
 
 
Hetta upp olja i en gryta och fräs lök och vitlök tills de mjuknat utan att ha fått färg.
 
Tillsätt rotfrukterna och stek lite till. Lägg ner färsen och stek den smulig under omrörning. Häll i resten av ingredienserna och låt puttra ca 20 min.
 
Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Rosta solrosfröna i torr het panna under omrörning. Salta lite.
 
Servera pastan med bolognesen och strö över de rostade solrosfröna.

Bearnaisekräm.

 
En genväg till bearnaisesås med crème fraiche i stället för äggula och smör.
 
 
Béarnaisekräm:
½ kruka färsk dragon
eller 2 msk torkad
4 dl crème fraiche 
2 msk finhackad schalottenlök
1½ msk rödvinsvinäger
2 krm salt
1 krm vitpeppar
 
 
Repa dragonbladen från stjälkarna (om du använder färsk) och hacka dem fint. Rör ihop hacket med övriga ingredienser till en slät kräm. Smaka av.

Kanelkaka i långpanna.

 
 

3 ägg
3 dl socker
7 dl vetemjöl
1/2 msk bakpulver
1 msk vaniljsocker
100 g smör
3 dl mjölk

 

Kanel/havretäcke:

150 g smält smör
2 dl strösocker
3 dl havregryn
1 msk kanel
1 msk vaniljsocker

 

 

 Börja med att Vispa ägg och socker så det blir riktigt pösigt och vitt.

Häll i mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Rör runt tills det blir en riktigt seg smet.

 Smält smöret. Häll i det i smeten, rör runt tills den är slät.

Häll sist i mjölken. Rör runt tills smeten är slät.

Lägg i bakplåtspapper på en långpanna (ca 35X25 cm) och häll i smeten.

 

Kanel/havretäcke:

 Smält smöret. Blanda under tiden socker, havregryn, vaniljsocker och kanel. Häll ned smöret i havregrynsblandningen och rör runt.

 Fördela/klicka ut havreblandningen över smeten.

Sätt in i ugnen på 200 grader i ca 15-20 min.

 Pudra med florsocker innan servering och avnjut denna härlighet med vaniljsås, grädde eller glass.


Kycklingwok med broccoli och nudlar.

 
 

1 msk jordnötsolja
2 tsk sesamolja
4 kycklingfiléer, strimlade
2 vitlöksklyftor, pressade
300 g färsk broccoli i bitar
2 selleristjälkar, skivade
2 röd paprikor eller morötter, tunt skivade
4 msk ostronsås
2 dl kycklingbuljong

 

Servering:

risnudlar
färsk koriander och rostade sesamfrön

 

Hetta upp en wokpanna på medelvärme. Häll i oljorna. Börja med att woka kycklingen i 2 min. Tillsätt vitlök, broccoli, selleri och paprika/morot och woka 2 min till.

Höj värmen, tillsätt ostronsås och buljong. Blanda noga och fräs ytterligare någon minut, tills kycklingen är genomstekt.

Strö över koriander och sesamfrön. Servera tillsammans med kokta risnudlar.


Potatis- och mozzarellagratäng.

 
 
4 portioner.
 
 
500 g potatis, riv fint
1 dl mjölk 
3 dl crème fraîche
1 gul lök
2 pressade vitlöksklyftor
250 g mozzarella 
salt & peppar
 
 
Ugn 200 °
 

Blanda potatis, mjölk och crème fraîche och tillsätt vitlök, salt och peppar.

Skiva osten och löken tunt.

Smörj en form och varva alla ingredienser, översta lagret ska vara mozarella.

Grädda i ugnen 30 – 35 minuter.


Fänkålsgravad lax.

 
500 g laxfilé med skinn
2 msk fänkålsfrön
1 tsk vitpepparkorn
3 msk salt
3 msk strösocker
1 citron, finrivet skal 
0.5 dl hackad dill
2 tsk fänkålsfrön, torrostade
 
 
 
Mortla fänkålsfrön och vitpeppar, blanda med salt, socker och citronskal. Gnid in laxen med kryddblandningen.
 
Lägg laxen i en plastpåse och lägg påsen i en form med skinnsidan uppåt. Låt stå i rumstemperatur ca 1 timme, så att salt och socker smälter.
 
Ställ i kylskåp och låt grava 2 dygn, vänd påsen efter 1 dygn. Häll av vätskan och torka av laxen. Klappa in laxen med dillen och skär i tunna skivor.

Gin & blåbärssill.

 
 
Gör sillen några dagar före servering så kommer smakerna fram bättre.
 
 
1 förpackning 5 minuterssill
8 enbär
1 stor schalottenlök
1,5 dl vatten
1 dl strösocker
½ dl ättikssprit 12 %
2 msk gin
1 dl blåbär, frysta
 
Lag: Krossa enbären. Blanda vatten, socker, ättika och enbär i en kastrull. Koka upp och låt sjuda ca 5 min. Tillsätt gin och 2/3 av blåbären och låt lagen sjuda ytterligare ca 5 min. Låt kallna.
 
 
Låt sillen rinna av. Skär sillfiléerna i bitar. Skala och finstrimla löken. Lägg sill och lök i en skål.
 
Häll lagen över sillen. Blanda ner de sparade blåbären, ställ sillen i kylen ca 2 timmar före servering, men helst några dagar.

Äggtoddy.

 
 
4 glas.
 
3 äggulor
½ dl strösocker
2 krm vaniljpulver
4 dl mjölk
1 1/4 dl mörk rom
 
 
Vipsa äggulor, strösocker och vaniljpulver pösigt i en bunke. Värm mjölken i en kastrull, den ska inte koka.
Häll mjölken i den vipsade äggblandningen under omrörning.
Smaksätt blandeningen med rom och häll upp i glas. Servera genast.

Äggkokotter med kallrökt lax.

 
 
 
Gillar du inte lax kan du ersätta med räkor, skinka eller salami.
 
6 stycken.
 
200 g färsk spenat
1 mks smör
salt
2 dl riven ost
6 ägg
6 msk vispgrädde
 
Garnering:
6 skivor kallrökt lax
ev. gräslök eller dill
chiliflakes
 
Hetta upp smöret och fräs spenaten tills vätskan kokat in och krydda med salt.
Fördela spenaten i smorda portionsformar som rymmer cirka 1 ½ dl, strö över riven ost.
Knäck försiktigt ett ägg i varje form och häll över grädden, cirka 1 msk i varje form.
Grädda formarna strax under ugnens mitt i cirka 15 minuter. Garnera med lax och chiliflakes.

Oreo cheesecake.

 
 
5 portioner.
 


Cheesecake:

2 dl vispgrädde, flytande
150 g Philadelphiaost
4 msk florsocker
1 tsk vaniljsocker
ev. 1 tsk lakritspulver i cheesecakesmeten

 

Oreokross:
8st Oreo-kex, krossade (skrapa bort det vita emellan kexen innan kross med tex mortel)


Hallonsås:
150 g hallon, frysta & upptinade
1 tsk florsocker

 

Gör så här:
Skrapa ur det vita ur kexen och krossa dom med t.ex. hjälp av en mortel. Portionera ner i serveringsglas. (Spara lite till toppdekoration.)


 Tina upp hallonen, lägg i en sil och strö florsocker på. Sila ner hallonsås i en skål med hjälp av tryck och drag med en sked tills bara kärnorna är kvar i silen. Ställ svalt.


Vispa samman flytande vispgrädde, Philadelphiaost, florsocker & vaniljsocker. Vispa till ett härligt fluff. (Tillsätt även lakritspulver om önskas.)


Spritsa eller skeda upp cheesecakevispet i glasen. Toppa med hallonsås, mini Oreo’s och Oreokross precis innan servering.

 


Kyckling med citrontimjan och örtig bulgur.

 
Har du ingen citrontimjan kan du använda vanlig timjan och citronklyftor.
 
6 portioner.
 
1 hel stor kyckling, ca 1½ kg
1 knippe citrontimjan
3 vitlöksklyftor
salt och nymald peppar
olivolja
 

Örtig bulgur:
2½ dl bulgur
6 morötter
1 knippe mynta
1 knippe slätbladig persilja
saft från 1 citron
½ dl olivolja
salt & peppar
 
 
 Sätt ugnen på 200°.

Rensa kycklingen och fyll den med citrontimjan och skalade vitlöksklyftor. Gnid in salt och peppar över hela kycklingen och ringla över olivolja.

Stek kycklingen i nedre delen av ugnen cirka 1 timme och 10 minuter, tills den är gyllene och genomstekt.

 Örtig bulgur: Koka bulgurn enligt anvisningarna på förpackningen. Skala morötterna och skär dem i små, fina tärningar. Finhacka myntan och persiljan. Blanda dem och morotstärningarna med bulgurn. Smaka av med citronsaft, olivolja, salt och peppar.

Stycka upp kycklingen och servera med örtbulgurn till.

Asiatisk sallad med strimlad lövbiff.

 
Du kan byta ut lövbiffen mot räkor eller kyckling.
 
4 portioner.
 
4 msk sesamfrön
2 paprikor (1 röd och 1 grön)
150 g glasnudlar
500 g lövbiff (eller räkor eller kyckling)
ca 1 msk flytande margarin
 
 

Dressing:

1 lime, saften
2 tsk sesamolja
2 tsk ljus soja
1 vitlöksklyfta
1 chilifrukt (medelstark)

 

Gör en dressing på limesaft, sesamolja, sojasås, pressad vitlök och en bit av den finhackade urkärnade chilifrukten.

Hetta upp en torr stekpanna och rosta sesamfröna tills de fått en gyllenbrun yta.

Koka upp vatten i en rymlig kastrull. Strimla under tiden paprikorna. Sjud glasnudlarna och paprikan i ca 2 minuter, eller tills nudlarna är genomskinliga och mjuka. Häll sedan av vattnet och blanda ner dressingen. Låt vila.

Strimla lövbiffen. Häll flytande margarin i en riktigt varm panna och stek lövbiffen hastigt tills den har fått fin färg. Krydda med salt och peppar. Blanda ihop hela salladen och strö sist på de nyrostade sesamfröna.

 


RSS 2.0