Gahkku.

 
 
7,5 dl vatten
7,5 dl mjölk
1 kg rågsikt
1,5 kg vetemjöl
50 g jäst
1 - 2 dl sirap
1 tsk salt
1 dl olja
 
 
Lös upp jästen i vätskan som är 37°.
 
Blanda i resten av ingredienserna och kör den i assistenten cirka 10 minuter.
 
Låt jäsa cirka 1 timme.
 
Tryck ut varje kaka med händerna och sedan kavla med kruskavel.
 
Stek i torr stekpanna eller i ugnen.

Palt.

 
 
 

2 kg okokt mjölig rundpotatis

minst 6 dl vetemjöl

1 dl grovsalt

1 dl vatten

 rimmat sidfläsk

 

 

 

Skär fläsket i tärningar.

 

Skala potatis. Lägg potatisen i vatten för att undvika missfärgning. Den ska rivas eller finmalas. Undvik att få vätska med stärkelse i bunken som kan innebära att mjölåtgången ökar. Potatisens konsistens avgör mängdens vetemjöl.

 

Blanda i grovsalt. Mängden grovsalt är perfekt till palten.

 

 

Smeten ska vila en stund innan paltformandet inleds. Koka upp lättsaltat vatten. Lägg paltarna ned i det kokande vattnet. Koktiden är cirka 60 minuter. Stek de resterande fläsktärningarna tillsammans med finhackad lök och servera med valfritt tillbehör. 

 

 

 

Melonsallad.

 
 
4 portioner.
 
 
1 vattenmelon, ca 1kg
1 rödlök
100 g sojabönor
1 msk olivolja
3 msk citronsaft
2 msk mynta, finhackad
1 msk persilja, hackad
150 g getost
salt & peppar
 
 
Skär melonen i bitar och plocka bort alla kärnor. 
 
 
Skala och skär löken i tunna skivor.
 
 
Lägg melonen tillsammans med bönorna och löken på ett fat. Ringla över olivolja, citronjuice och örterna, blanda försiktigt.
 
 
Smula sedan över getosten och smaka av med salt och peppar.
 

Marockansk lammgryta.

4 portioner.
 
 
400 g lammbog, grytbitar 2X2 cm
0,5 msk olivolja
1 gul lök, hackad
3 morötter, skär grovt
300 g zucchini, skär grovt
100 g aubergine, skär grovt
2 vitlöksklyftor, hackad
salt & peppar
1 tsk ingefära
1 paket saffran
1 tsk paprikapulver
1 msk spiskummin
2 msk persilja, finhackad
2 msk koriander, finhackad
400 g kokta kikärtor utan salt
1 köttbuljongtärning
0,5 liter vatten
 
 
 
Bryn köttet i olivolja.
 
 
Tillsätt lök, vitlök, ingefära, saffran, paprikapulver, spiskummin samt  koriander och persiljan. Rör om och låt steka i 5 minuter.
 
 
 
Tillsätt vatten så att det täcker köttet. Lägg i buljongen och låt köttet koka på medelvärme i 50 minuter med lock. Tillsätt mer vatten om det behövs.
 
 
Efter 50 minuter tillsätt morötter, zucchini, aubergine och avsköljda kikärtor. Låt småkoka cirka 15 minuter.
 
 
 
Lyft av locket och koka i ytterligare 5–10 minuter. Toppa med persilja.

Rabarbersirap.

 
 
 
4 dl
 
 
 Lättlagad är denna rabarbersirap som passar bra till sommarens drinkar. Den är också god att ringla över glass. Sirapen är gjord av krispiga rabarber och socker passar också att använda som smaksättning till tårtbottnar eller till en fruktsallad.
Sirapen håller cirka 2 veckor i kylen, men går säkert att frysa.
 
 
 
500 g rabarber
3 dl strösocker
1 dl vatten
 
 
 
Skiva rabarbern tunt och lägg i en kastrull tillsammans med vatten och socker.
 
 
 
 
Koka upp och låt sjuda under lock ca 10 minuter.
 
 
 
Sila av och låt rinna av ordentligt.

RSS 2.0