Smakrik sallad med asiatisk anka.

 
 
4 portioner.
 

1 ankbröst

2 msk japansk soja

2 msk sherry

1 tsk socker

2 stjärnanis

1 tsk hela korianderfrön

1 dl teriyakisås

5 cm färsk ingefära, finhackad

1 påse valfria salladsblad

1/2 gurka, tunt skivad

3 salladslökar, finskurna

färsk koriander, mynta och/eller thaibasilika

1 knippa rädisor

2 tsk sesamolja

1/2 lime

1/2 dl rostade jordnötter

 

Blanda soja, sherry, socker, stjärnanis, koriander, teriyakisås och ingefära i en kastrull. Värm sakta tills det nästan kokar.

Ta bort skinnet från ankbröstet och lägg i kastrullen. Koka sakta i 6 minuter, vänd och koka lika länge på andra sidan.

Ta upp köttet, svep in det i folie och låt kallna. Spara såsen, sila om du vill. Skär ankbröstet i tunna skivor eller strimlor när det kallnat och lägg tillbaka i såsen.

Blanda salladsblad, gurka, salladslök, örter och rädisor med sesamolja och pressad lime. Lägg upp på fat och fördela ankköttet ovanpå. Strö över jordnötter.

Tips! Du kan också linda in ankkött i gurkskivor som du hyvlat på längden. Stick in en tandpetare och servera som festligt drinktilltugg.


Crispy duck med hallon-hoisin.

 
 
En kul och lättlagad festmåltid där alla får fixa sina egna små knyten.
 
4 - 6 portioner.
 
1 hel anka, cirka 2 kg (finns bl a i asiatiska butiker)
olivolja
2 1/2 msk five spices (finns bl a i asiatiska butiker och välsorterade mataffärer)
flingsalt
1 rödlök, skuren i klyftor
1 apelsin

Tillbehör:

5 salladslökar
3 späda morötter
1 gurka
2 chilifrukter
1/2 citron
salt
1 kruka mynta
1 kruka koriander
1 lime
20 kinesiska pannkakor (finns i asiatiska butiker), kan ersättas med isbergssallad
 

Hallon-hoisin:
5 cm ingefära, grovhackad
2 vitlöksklyftor, grovhackade
250 g frusna hallon
2 msk japansk soja
2 msk risvinäger eller äppelcidervinäger
2 msk flytande honung
1/2 apelsin, saften

 

Se till att ankan är rumstempererad innan du börjar tillaga den. Gnid in den med lite olivolja, 2 matskedar five spices (spara en halv matsked) och salt. Skär apelsinen i bitar och stoppa in dem i ankan.


Sprid ut löken på en långpanna tillsammans med en skvätt vatten och lägg ankan ovanpå. Stek i cirka 2 timmar eller tills innertemperaturen är 55 grader för rosa kött, 60-65 grader för genomstekt. Rör om löken då och då så att den inte fastnar. Ta ut ankan och låt vila i 30 minuter. Häll av fettet (spara det gärna, det är utmärkt att steka i).


Gör i ordning tillbehören medan ankan är i ugnen. Skär salladslök, morötter och gurka i tunna stavar. Skiva chilin och lägg den i en liten skål. Tillsätt citronsaft och lite salt och låt den stå och dra (den blir mildare då). Plocka av bladen från örterna. Skär limen i klyftor.


Fräs ingefära, vitlök, 1/2 matsked five spices i lite ankfett och lite av bottenskrapet från långpannan. Tillsätt hallon, soja, vinäger, honung, apelsinsaft och lite vatten och låt sjuda 5 minuter eller tills såsen tjocknat lite. Mixa och smaka av.


Dra loss ankköttet från skrovet med hjälp av två gafflar. Värm pannkakorna i ånga (ovanpå en kastrull med lite vatten funkar) i 1-2 minuter.
Ställ fram alltsammans på bordet och låt var och en ladda sina egna pannkakor med godsaker.


Lakritspannacotta med hallon.

 
En len pannacotta med mild lakritssmak och färska hallon. Lakrits och hallon är en riktig favoritkombo. 10 minuters tillagningstid plus tre timmar i kylskåpet.
 
4 - 6 portioner.
 
PANNACOTTA:
 
2 gelatinblad
5 dl vispgrädde
2 - 3 msk krossade lakritskarameller
3 msk strösocker
 
SERVERING:
 
färska hallon
citronmeliss

Blötlägg gelatinet i kallt vatten i 5 minuter.

Koka upp grädde, socker och lakritskross (spar lite till garnering).

Ta kastrullen från plattan. Krama ur gelatinet och smält det i den varma gräddblandningen under omrörning.

Häll upp i dessertglas eller skålar, låt kallna och ställ i kylen cirka tre timmar. 

Servera pannacottan toppad med färska hallon, blad av citronmeliss och lakritskross.

 
 

Ankbröst på marockanskt vis.

 
Raz el hanout är en marockansk kryddblandning som gör sig väldigt väl till just anka. Köp färdig eller gör din egen.
 
4 portioner.
 
2 ankbröst
1 1/2 dl yoghurt av grekisk typ
1 msk raz el hanout, finns i välsorterade livsmedelsbutiker, alt. se recept
1 tsk salt
4 dl couscous eller bulgur
6 dl hönsbuljong
100 g torkade aprikoser, skurna i bitar
70 g skållad mandel
2 kanelstänger
1 liten knippa bladpersilja, finhackad
 
Raz el hanout
1 tsk malen spiskummin
1 tsk malen ingefära
1 tsk salt
1 tsk kanel
1/2 tsk malen koriander
1 krm cayennepeppar
1/2 tsk malen kryddpeppar
1/2 tsk malda kryddnejlikor
Blanda alla kryddor. Spara det som blir över i burk med tättslutande lock.
 
Skåra skinnet på ankbrösten med en vass kniv. Blanda yoghurt med raz el hanout och salt. Lägg ankan i en plastpåse, häll över yoghurtblandningen (spara gärna lite) och massera in den ordentligt. Låt marinera i minst 1 timme, gärna över natten.

Torka av ankbrösten med hushållspapper. Lägg dem med skinnsidan nedåt i kall stekpanna och bryn tills skinnet får fin färg. Vänd och bryn någon minut på andra sidan. Efterstek i 100 grader i ugnen tills innertemperaturen blir 55 grader (det tar ungefär 10 minuter). Svep in i folie och låt vila i 5 minuter.

Koka under tiden couscous (eller bulgur) med buljong, aprikoser, mandel och kanelstänger. Tillsätt persiljan efteråt.

Skär upp ankbrösten i skivor och servera med couscous och eventuellt lite extra av yoghurtblandningen.

Kyckling- och baconpaj på grekiskt vis.

 
 
I det här receptet på kyckling- och baconpaj lyfts smakerna av fetaost, svarta oliver, tomater och oregano.
 
4 portioner.
 

Pajdeg:

150 g smör
3 dl vetemjöl, ca 180 g
2 msk iskallt vatten

Fyllning:

2 kycklingfiléer
olivolja till stekning
salt och peppar
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
65 g färsk bladspenat
ca 8–10 minitomater, halverade
ca 20 svarta oliver
150 g fetaost
3 ägg
3 dl grädde
1 msk torkad oregano
1 tsk chiliflakes
1 pkt bacon

Garnering:

5 cm purjolök
15 g rucola
1–2 msk olivolja

 

Sätt ugnen på 175°.
Blanda ingredienserna till pajdegen. Klä en smord pajform med degen.
Dela filéerna i mindre bitar, stek i lite olivolja. Krydda med salt och peppar.
Skiva lök och vitlök, stek i pannan med kycklingen i några minuter. Häll ner spenaten och låt den mjukna under omrörning. Fördela blandningen i pajskalet och lägg i tomater och oliver. Smula över fetaosten.
Blanda ägg med grädde, oregano och chiliflakes. Smaksätt med salt och peppar och häll ner i pajskalet.
Dela baconet och stick ner skivorna i pajen.
Grädda pajen i ugnen i 35–40 minuter.
Låt pajen svalna lite. Skär purjolöken fint, blanda med rucola och olivolja. Krydda med lite salt och peppar. Garnera med salladen.


Grahamsrutor i långpanna.

 
 
fiberrika grahamsrutor i långpanna. Toppa gärna med havregryn. 
 
cirka 12 stycken.
 

25 g jäst
5 dl mjölk, fingervarm
2 dl havregryn
2 msk kruskakli
2 dl grahamsmjöl
1/2 dl rapsolja
2 tsk salt
ca 8 dl vetemjöl

 

Garnering:
havregryn

 

Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Blanda ner havregryn, kruskakli, grahamsmjöl och olja. Låt blandningen stå i ca 5 min.

Tillsätt salt och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 50 min.

Tryck ut degen i en långpanna, ca 25 x 35 cm, klädd med bakplåtspapper.

Skär degen i rutor, 3 x 4 stycken. Nagga degen med en gaffel. Låt den jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 230 grader.

Pensla degen med vatten och strö över havregryn.

Grädda brödet mitt i ugnen i 18–20 min. Låt det svalna i formen under bakduk.

 

Fyllda paprikor med köttfärsröra.

 
4 portioner.
 

4–6 röda paprikor
4 msk olivolja
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 morot
500 g blandfärs
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
3 msk tomatpuré
11/2 dl rött vin
1 förp passerade tomater,
400 g
2 msk finhackad persilja
25 g riven mozzarellaost
2 msk riven parmesanost

Ugn 225°

 

Skölj paprikorna. Skär toppen av dem så att du får lock (med skaftet kvar). Kärna ur paprikorna. Lägg dem och locken i en långpanna med bakpapper. Pensla med 2 msk olja.

Baka dem i nedre delen av ugnen ca 20 min, ta ut locken efter ca 15 min. Låt svalna lite.

Skala och finhacka lök och vitlök. Skala och riv moroten. Stek färsen i 2 msk olja, salta och peppra. Tillsätt lök och vitlök och stek vidare ett par min. Rör ner moroten.

Tillsätt tomatpuré, vin och passerade tomater. Låt allt koka samman på medelvärme. Rör ner persiljan.

Fördela köttfärsröran i paprikorna. Toppa med mozzarella- och parmesanost. Gratinera i ugn ca 10 min, tills allt fått fin färg.

 

Pulled pork i hamburgerbröd.

 
6 - 8 portioner.
 
1,5 kg fläskkarre i bit
2 gula lökar, klyftade
6 vitlöksklyftor, skivade
2,5 dl barbecuesås
 
Kryddblandning:
 
1 grönsaksbuljongtärning
1 msk flingsalt
1 tsk grovmalen svartpeppar
0,5 msk rörsocker
2 tsk chiliflakes
2 tsk mald ingefära
2 tsk mald koriander
 
     Servering:
 
hamburgerbröd
ruccola
cole slow
      rostad lök     
 
 
Sätt ugnen på 130°.
 
Mortla ihop alla ingredienser till kryddblandningen. Gnid in hela köttbiten med kryddorna. Lägg köttet i en gjutjärnsgryta eller en ugnsform. Fördela lök och vitlök runt om köttet och vänd runt allt i barbecuesås. Sätt på locket på grytan eller täck formen med aluminiumfolie. Tillaga mitt i ugnen ca 5 timmar.
Ta ut köttet ur ugnen och dra sönder det med två gafflar. Det ska vara mört och trådigt.
Fyll bröden med kött, slaw, rucola och rostad lök.
 
 

Laxlasagne med tomat.

 
 
4 portioner.
 

400 g små tomater på burk, t ex Mutti
½ medelstor purjolök
2 vitlöksklyftor
matfett till stekning
saft och finrivet skal av
 1 citron
3 dl turkisk yoghurt
½ dl hackad dill
2 dl crème fraiche
salt och peppar
8–10 lasagneplattor, gärna färska, 200 g
200 g kallrökt lax 
i skivor
1 dl riven smakrik ost

 

Servering:
kokta rödbetor

sallad

 

Låt tomaterna rinna av. Spara eventuellt tomatspadet till en soppa.
Strimla och skölj purjolöken. Skala och riv vitlöken.
Fräs purjolök och vitlök mjukt i valfritt matfett. Lägg åt sidan.
Blanda citronsaft- och skal med yoghurten, dillen och crème fraichen. Smaka av med salt och peppar.
Sätt ugnen på 225°. Varva färska lasagneplattor, laxskivor, yoghurtkrämen, purjolöksblandningen och tomaterna i en form, ca 15×20 cm.
Avsluta med ett lager yoghurtkräm och den rivna osten.
Tillaga i ugnen ca 40 minuter. Servera med kokta rödbetor och sallad.


Deviled Eggs.

 
12 stycken.
 
6 hårdkokta ägg
2 msk majonnäs
1 tsk Worcestershire-sauce
1 msk dijonsenap
några stänk Tabasco eller liknande
salt
nymalen svartpeppar
cirka 1 tsk rökt paprikapulver
 

Skala äggen och dela dem i halvor. Gröp försiktigt ut gulorna och lägg i en liten bunke. Mosa dem med gaffel. Blanda i majonnäs, Worcestershire-sauce, senap, Tabasco (efter smak), salt och peppar. Rör om ordentligen och smaka av.
Klicka i röran i hålen i ägghalvorna. Strö över rökt paprikapulver och servera.

Rostad baguette med tomat, pesto och mozzarella.

 
Att rosta tomaterna förhöjer deras smak.
 
6 portioner.
 

6 skivor ljust bröd, gärna
 skivad surdegsbaguette
1 dl grön pesto
250 g mozzarellaost

 

Tomatsallad:
500 g blandade körsbärs
tomater
3 vitlöksklyftor
3 msk finhackad 
basilika
1 krm salt
1 krm svartpeppar
1–2 msk olivolja

 

Garnering:
basilika
flingsalt
olivolja

Ugn 225°

 

Tomatsallad: Dela tomaterna och lägg i en långpanna med bakpapper. Skala och finhacka vitlöken. Blanda vitlök och basilika, strö det över tomaterna tillsammans med salt och peppar. Ringla över olja. Rosta i ugn ca 20 min.

Rosta brödskivorna på ett galler i ugnen ca 5 min, tills de fått lite färg.

Bred ut pesto på brödskivorna. Skiva mozzarellan och fördela på brödskivorna, toppa med de rostade tomaterna. Garnera med basilika och flingsalt och ringla över lite olja.

 

 


Gratinerad lax med basilika och västerbottensost.

 
Vill du inte ha lax så går det bra med någon vit fisk.
 
 
500 g laxfile
salt & peppar
250 g skogschampinjoner, delade
3 vitlöksklyftor, skivade
70 g färsk spenat
200 g körsbärstomater
 
 
 
Basilika - och västerbottenssås:
 
2,5 dl grädde
2 msk fiskfond
1 dl vatten
½ citron, pressad saft
1 kruka färsk basilika, grovhackad
50 g västerbottensost, riven
 
Servering:
ris eller potatis
 
Sätt ugnen på 200°.
 
Skär laxen i portionsbitar och salta. Hetta upp en stekpanna och klicka i smör. Stek svamp och vitlök ca 5 min. Lägg ner spenaten och vänd runt tills den sjunkit ihop. Tillsätt tomaterna.
 
Täck botten på en ugnsform med svampblandningen.Lägg laxbitarna ovanpå och dra några varv med pepparkvarnen.
 
Blanda alla ingredienser till såsen och häll den över fisken.Gratinera mitt i ugnen ca 20 min.
Servera med en grönsallad och ris eller kokt potatis.
 

Rödbetsgravad lax.

 
Grava laxen på vanligt vis, men lägg även på riven rödbeta.
 
 
 

Krossad potatis med vitlök och bacon.

 
 
Servera som ensamrätt tillsammans med gräddfil eller som tillbehör till kött och kyckling.
 
 
4 portioner.
 
16 mellanstora mjöliga 
potatisar
125 g bacon
1 tsk salt
1/2 tsk paprikapulver
2 vitlöksklyftor
100 g smör
1 liten knippe persilja
 
 
Ugn 250 grader.
 
Skala och koka potatisen precis mjuk. Mjukstek baconet.

Lägg ut potatisen på en plåt. Tryck till dem med ett glas en gång.

Salta och strö över paprikapulver. Ringla över lite olja. Sätt in i ugnen 20 min. Vänd potatisen och ringla över mer olja och låt stå i ugnen cirka 20 minuter.

Pressa vitlöksklyftorna och mixa dem med smöret. Ta ut potatisen ur ugnen och klicka vitlökssmöret på potatisen. Skär baconet i bitar och lägg det ovanpå. Sätt in potatisen i ugnen igen och stek ca 5 min till.

 

Viltskavsgryta med messmör och lingon.

 
Lingon och messmör gör viltskavsgrytan både syrlig och rund i smaken. Servera den gärna med kokt potatis och broccoli.
 
4 portioner.
 
2 paket renskav eller annan skav
1 gul lök
2 msk smör eller rapsolja
4 dl visp - eller matlagningsgrädde
1 köttbuljongtärning
½ dl frysta lingon
½ dl messmör
1 tsk torkad timjan
salt & peppar
potatis
broccoli
 
 
Halvtina skaven.Skala, dela och strimla löken.Fräs skaven i smör eller olja i en stekpanna eller gryta så det får lite färg. Tillsätt löken och låt den fräsa med mot slutet. Häll i grädde och smula ner köttbuljongtärning. Koka ihop på svag värme ca 5 minuter. Smaksätt med frysta lingon, messmör och torkad timjan. Krydda med salt och peppar. Bjud gärna viltskavsgrytan med kokt potatis eller potatismos och broccoli.
 

RSS 2.0