Chokladpaj.
Pajskalet:
2 pkt oreo chokladkex med vit fyllning (ca 310 g)
110 g smör
Fyllningen:
1 ask med färska hallon (ca 24 st hallon)
2 dl grädde (36%-40% fetthalt)
200 g mjölkchoklad
100 g mörk choklad 70%
Garnering:
1 dl färska hallon (eller andra bär och frukter)
florsocker
Servering:
vispad grädde
Smält smöret och ställ åt sidan. Mixa chokladkexen fint i en matberedare eller mixer. Tillsätt smöret och mixa tills allting är ordentligt blandat. Tryck ut kexsmulorna i en pajform, ca 24 cm, gärna med avtagbar kant. Tryck den jämnt i hela formen ända upp till kanterna. Ställ formen i frysen medan du förbereder fyllningen, ca 10 min.
Finhacka chokladen. Hetta upp grädden, den ska inte börja koka, stäng av värmen. Blanda i chokladen och rör om tills de smälter. Om grädden kallnar så kan du ställa kastrullen på plattan igen och ha lägsta värmen på och röra om tills chokladen smälter helt.
Lägg hallon jämnt över hela formen, ringla över chokladen jämnt. Ställ i kylen och låt stelna i minst 2 timmar. Om du har den i en pajform med avtagbar kant lossar du pajen försiktigt vid servering så att kanterna inte går sönder. Garnera med färska bär, pudra lite florsocker på och servera med grädde.
Key lime pie i glas.
50 g smör
200 g söt kondenserad mjölk
2 äggulor
1/2 dl färskpressad limejuice
1/2 tsk vaniljsocker
1/2 liter färska jordgubbar
2 dl vispgrädde
4 limeklyftor
Svamp- och lökpaj.
125 g kallt smör
2 dl vetemjöl
1 dl dinkelmjöl
1 nypa salt
1–2 msk kallt vatten
200 g skogschampinjoner
20 cm purjolök
1 gul lök
2 msk olja till stekning
salt och peppar
2 ägg
2 dl mjölk
½ dl vispgrädde
2 tsk dijonsenap
2 dl valfri riven ost
5 cm purjolök
2 dl skivad svamp
½ dl pekannötter
Pajdeg:
Skiva svamp, purjolök och gul lök tunt och fräs i olja tills det har mjuknat. Smaka av med salt och peppar. Fördela fyllningen i det förgräddade pajskalet.
Vispa ihop ägg, mjölk, grädde och senap. Smaka av med salt och peppar. Häll äggstanningen över fyllningen och toppa med riven ost.
Grädda pajen i mitten av ugnen tills pajen är fast och osten har fått en fin gyllenbrun färg, ca 35 minuter.
Garnering:
Pasta med räkor, fänkål och chili .
Löjromspotatis.
Grillade quesadillas med mozzarella, pesto och bresaola.
6–8 mjuka tortillabröd
3 påsar mozzarellaost à 120 g
150 g parmesanost
100 g bresaola i tunna skivor
3–4 msk grön pesto (köp färdig på burk om du har bråttom)
Pesto:
1 kruka basilika
50 g pinjenötter
1 dl riven färsk parmesanost
1–2 finhackade vitlöksklyftor
1 dl olivolja
Gör så här:
Lägg alla ingredienser till peston i en skål och mixa till en slät smet med hjälp av en handmixer. Smaka av med lite salt.
Hacka mozzarella grovt och blanda med grovriven parmesanost och några matskedar pesto.
Lägg fyra av tortilliabröden på en plåt med bakplåtspapper (kan behövas två plåtar). Fördela ostblandningen och bresaolaskivorna över bröden.
Lägg en till skiva ovanpå och tryck till. Pensla ovansidan av bröden med lite olivolja och strö över lite flingsalt.
Grilla mitt i ugnen på 225° cirka 5 minuter på varje sida. Ta ut och låt svalna lite innan bröden skärs i fyra ”tårtbitar”. Servera bröden varma.
Pajskal med kokt potatis.
Lax med tartarsås.
Glaserad lax:
600 g färsk laxfilé i ett stycke
salt och svartpeppar
1 msk grov senap
2 tsk flytande honung
Picklad rödlök:
1 stor rödlök
½ dl ättika 12 %
1 dl strösocker
1 ½ dl vatten
Tartarsås:
1 schalottenlök
2 små inlagda gurkor
1 msk kapris
1 kruka dill
1 dl god majonnäs
1 dl grekisk yoghurt
1 tsk flytande honung
salt och svartpeppar
Picklad rödlök:
Skala löken och skär i tunna skivor.
Koka upp ättika, socker och vatten.
Låt svalna något och slå över lökskivorna.
Glasera laxen:
Värm ugnen till 200°.
Placera laxsidan med skinnet nedåt i ett ugnsfast fat klätt med bakplåtspapper.
Krydda med salt och peppar.
Rör ihop senap och honung och bred det över laxen.
Tillaga i ugnen i 15–20 minuter beroende på tjocklek.
Laxen är färdig när köttet lätt delar sig i skivor.
Tartarsås:
Skala och hacka löken fint.
Hacka inlagd gurka, kapris och dill fint.
Spara lite dill till garnering.
Rör ihop allt med majonnäs och yoghurt, smaka av med honung, salt och peppar.
Lägg upp laxen på ett stort fat.
Låt löken droppa av lite och fördela sedan över fisken.
Garnera med dill och servera med tartarsås till.
Mascarponeparfait.
2 äggulor
1 ½ dl strösocker
250 g mascarpone
2 msk vitt dessertvin, gärna port eller muscat
4 dl vispgrädde
Espressokaramell:
2 dl vispgrädde
2 dl farinsocker
1 knivsudd fint espresso-pulverkaffe
20 g smör
Vispa upp äggulor och socker till ett ljust och fluffigt skum med elvisp.
Rör försiktigt ner mascarpone och dessertvin.
Vispa upp grädden i en annan bunke och vänd sedan försiktigt ner mascarponeblandningen där i.
Fördela blandningen i en skål med lock.
Täck med lock och låt stå i frysen över natt.
Värm upp grädde, farin och kaffepulver i en liten kastrull.
Värm på medelvärme 5–10 minuter och rör tills det tjocknar något.
Ta från värmen och rör ner smöret.
Ta ut parfaiten från frysen 20 minuter före servering.
Strö några krossade mandelbiskvier över och servera med espressokaramell.
Till servering:
Amaretti (italienska mandelkakor) eller mandelbiskvier
Fänkåls- och apelsinsallad.
Bröd i stekpanna.
2,5 dl mjölk
1 tsk salt
2 tsk olivolja
Ta fram en degbunke och häll i vetemjöl. Häll i mjölk, salt och olivoljan.
Rör runt med en träsked tills du har en relativt smidig deg. Den kommer vara kladdig men allt är i sin ordning.
Med mjölade händer delar du degen till 8 delar. Kavla ut varje del runt och tunt. Ha mjölad kavel och mjölat bakbord så inte degen fastnar.
Värm upp en stekpanna i gjutjärn eller teflon. Medelvärme räcker bra. Lägg i bröden och grädda ca 2-3 minuter på varje sida. Brödet ska bli lite fläckigt.
Rödvinssås.
Krustader med heta räkor, färskost och avokado.
1 lime, rivet skal och saft
1/2 kruka koriander
1/2 msk avokadoolja
flingsalt
nymald svartpeppar
1 avokado
50 g färskost
1/4 tsk paprikapulver
1 krm chiliflagor
12 krustader
Whiskydrink med björnbär och mynta.
björnbär
färsk mynta
saft från en halv citron
1-2 matskedar honung
5 cl whisky (eller enligt smak)
ginger beer
is
Gör så här:
Blanda björnbär, myntablad, citronsaft och honung i en skål eller shaker. Tillsätt whisky och blanda sedan ner is innan du toppar med ginger beer och färsk mynta.