4 - 6 portioner.
Pickla gärna löken dagen innan servering.
500 - 600 g räkor med skal
200g gravad lax eller röding
65 g blandad sallad
1 - 2 avokador
2 salladslökar, skivad
2 - 3 tsk rostade sesamfrön
Sås:
3/4 dl japansk soja
1 vitlöksklyfta, finriven
1 tsk socker
2 - 3 krm chiliflakes
1½ lime, saften
1- 1½ msk neutral olja
2 msk ingefära, riven
Picklad rödlök:
½ dl ättikssprit 12%
1 dl socker
1½ dl vatten
1 röd lök i skivor, går lika bra med silver- eller gul lök
Börja med att pickla . Koka upp vätskan och häll den varm över löken, gärna dagen innan.
Blanda allt till såsen och låt stå ett tag för att mogna.
Lägg upp sallad på ett fat med lax och räkor. Fördela över avokadoköttet, skivad salladslök, rostade sesamfrön och picklad lök.
Servera med såsen och ett gott bröd.
6 portioner.
12 pilgrimsmusslor
1 tsk salt
1 krm peppar
Frityrsmet:
2 dl vetemjöl
1 dl maizena stärkelse
1 tsk bakpulver
2 - 2½ dl vatten
½ tsk salt
Pudring:
2 dl vetemjöl
½ tsk peppar
Fritering:
rapsolja
Picklad lök:
1 gul lök eller silverlök, hyvla tunt på mandolin
½ dl ättikssprit 12%
1 dl strösocker
1½ dl vatten
Tillbehör:
2 dl smetana
löjrom
dill
Pickla löken genom att koka lagen och lägg ned löken i den varma lagen.
Blanda mjöl, maizena och bakpulver i en skål till frityrsmeten. Vispa ner vattnet lite i taget till en slät smet. Tillsätt salt och låt stå i 30 minuter.
Blanda ihop pudringen.
Hetta upp oljan till180°.
Vänd musslorna i först i pudringen och sen i frityrsmeten. Fritera några åt gången i cirka 2 minuter.
Servera med löjrom, smetana, lök och dill.
12 stycken.
1,4 kilo potatis, cirka 8 - 10 stycken
1½ förp bacon
50 g smält smör
3 msk riven parmesanost
1 tsk vitlökspulver
salt & peppar
rosmarin, torkad eller färsk
Låt potatisen gärna vara oskalad för krispigare kant. Skär den i tunna skivor, gärna med mandolin eller i matberedare och lägg skivorna i en skål.
Smörj ett muffinsbleck. Lägg baconet i en ring runt kanten på varje form. Ställ potatisen på högkant , börja utifrån och gå inåt, tills det inte längre finns nån plats för fler skivor. Gör likadant i alla formar.
Smält smöret och pensla rikligt på varje ros så det rinner ner lite mellan "bladen". Krydda med salt, peppar, rosmarin och vitlökspulver. Strö över riven parmesanost.
Grädda i 200 grader ca 55–60 min tills ytan blivit gyllenbrun och potatisen mjuknat. Kolla nog att kanterna inte blir för brända, sänk ugnstemperaturen eller lägg över ett bakplåtspapper. Låt vila 5 minuter innan de försiktigt lyfts ur muffinsblecket. Garnera ev med extra ost och rosmarin.
Vill du göra på ett enklare sätt blandar du potaisskivorna med smör, ost och kryddor i en stor skål. Stapla sedan potatisskivorna i varje bleckform. Ta de större skivorna i botten och små ovanpå. Bacon kan du utesluta eller knapersteka och smula över vid servering.
4 portioner.
400 g fast potatis
1 färsk smördegsplatta, ca 20×20 cm
1 ägg
olivolja, smör och salt
riven ost
Värm ugnen till 200°C.
Skala och riv potatisen grovt. Värm en stekpanna med smör till medelhög temperatur och stek potatisen i ca 10 minuter tills den är genommjuk. Smaka av med salt och låt svalna.
Rulla ut smördegen och lägg ut potatisen i ett jämnt lager ovanpå. Strö på riven ost. Rulla ihop smördegen som en rulltårta. Lägg rullen på en ugnsplåt med bakplåtspapper under. Vispa ägget lätt och pensla rullen. Ugnsbaka därefter rullen i ca 40 minuter tills smördegen svällt och fått fin färg.
Låt rullen svalna och skiva sedan upp den i 4 skivor.
Värm sedan en stekpanna med lite olivolja till medelhög temperatur och stek skivorna ca 1-2 minuter på varje sida till fin brynt färg.
4 portioner.
Passar till kött m.m och kan ersätta potatis.
300 g kålrabbi
3 dl vispgrädde
2 msk hackad persilja
Skala kålrabbin och skär bort nedersta centimetern. Tärna sedan kålrabbin i ½ centimeters tärningar.
Koka upp grädden och låt den koka i ca 10 minuter tills ca hälften återstår. Häll då ner kålrabbin och koka vidare i ca 3-4 minuter. Smaka av med salt och blanda ner persilja.
4 portioner.
Passar till det mesta tex kött, fisk och kyckling.
Picklad kålrabbi (förbereds med fördel dagen före):
½ dl ättika
½ dl strösocker
1 dl vatten
150 g kålrabbi
salt
Blanda ättika, socker och vatten i en kastrull och koka upp. Låt lagen svalna. Skala 150 g kålrabbi och skär bort nedersta centimetern. Finstrimla kålrabbin och lägg ner i lagen och låt marinera i minst 30 minuter.
4 - 6 portioner.
4–6 ekologiska citroner att gröpa ur
2 äggulor
1 dl strösocker
1 msk honung
finrivet skal av 1 ekologisk citron + ca 1 msk citronsaft
2 dl vispgrädde
1 dl turkisk eller grekisk yoghurt
Börja med citronerna som du ska fylla. Tvätta frukten och skär av översta delen som lock. Skär sedan bort fruktköttet från skalkanten och gröp ur fruktkött med en liten sked i en skål. Skär eventuellt av en liten bit vid stjälkfästet för att de ska stå stadigt.
Vispa gulor, socker och honung pösigt.
Tvätta och finriv skalet av 1 citron och blanda ner det i äggsmeten. Halvera och pressa ur och spara citronsaften.
Vispa grädden, blanda ner den och rör sedan ner yoghurten försiktigt. Smaka till sist av med cirka 1 msk av den sparade citronsaften, smaka av tills glassen blir lagom syrlig.
Fyll de urgröpta skalen med glassen och ställ in dem i frysen och locken vid sidan om. Täck med folie när de är frysta.
Servering: Ta ut från frysen och sätt på locken och låt dem stå en stund så att glassen tinar lite.