Sesamnudlar med honungskyckling.

 
 
 
Kyckling:
 
500 g kycklinglårfilé
2 msk japansk soja
1 msk honung
1 tsk färsk ingefära, riven
1 klyfta vitlök, riven
 
 
Sås:
2 msk tahinipasta
2 msk jordnötssmör
2 msk risvinäger
1 msk strösocker
2 msk sesamolja
3 msk japansk soja
1 tsk färsk ingefära, riven
2 klyfta vitlök, rivna
 
 
Nudlar:
250 g äggnudlar
0,5 gurka, skuren i tunna tändstickor
3 salladslökar, i tunna skivor
2 msk salta jordnötter, hackade
2 msk vita sesamfrön, rostade
 
 
Börja med kycklingen. Skär i mindre bitar och lägg i en bunke. Tillsätt soja, honung, riven ingefära och riven vitlök.Blanda väl och låt stå medan du förbereder det andra.
 
 
Blanda alla ingredienser till såsen.
 
 
Stek kycklingen på hög värme. Ställ åt sidan.
 
 
Koka nudlarna enligt anvisning på förpackningen. Tillsätt några matskedar nudelvatten till såsen. Häll av vattnet och i ett durkslag och fördela nudlarna i djupa skålar.
 
 
Häll såsen på nudlarna och vänd runt. Toppa med den stekta kycklingen, gurka, salladslök, jordnötter, sesamfrön 

 


Cajunkyckling med chorizokorv.

 
 
6 portioner.
 

2 gula lökar (klyftade)

2 vitlöksklyftor

1 msk smör

1 msk olivolja

2 burkar krossade tomater

1 msk tomatpuré

2 dl vatten

2 dl grädde

3 msk kycklingfond

1 krm chiliflakes

2 tsk chilipulver

2 tsk oregano

1 tsk spiskummin

1/2 röd chilifrukt (finhackad)

2 msk bladpersilja (finhackad)

2 lagerblad

1 hel majskyckling

3 msk soja

4 chorizokorvar, ca 300 g

 

 

Stek lök och vitlök i smör och olja. Blanda ihop krossade tomaterna med tomatpuré, vatten, grädde och kycklingfond. Lägg i löken i tomatblandningen.

 

Blanda ihop kryddblandning med chiliflakes, chilipulver, oregano, spiskummin, hackad chili, bladpersilja och lagerblad. Torka av kycklingen och pensla den med soja. Ta lite av kryddblandningen och gnid in kycklingen. Lägg kycklingen i en ugnsform.

 

Häll i resten av kryddblandningen i tomatsåsen. Blanda i kryddorna väl, lägg sedan i centimetertjocka skivor av chorizo korv. Häll över tomatsåsen runt om kycklingen. Låt kycklingen lagas i ugn, 200° i ca 50–60 minuter. Ös kycklingen då och då för att få ytterligare smak.

 

Servering:

bröd

grönsaker


Carne adovada.

 
 
6 portioner.
 
 
 1 kg grytkött, högrev, skär i bitar
2 gula lökar, hacka i tärningar
4 vitlöksklyftor, hacka fint
2 msk paprikapulver
1 msk chipotlepasta 
2 tsk chilipulver
1-2 st torkade chilin 
1 msk honung eller råsocker
1 msk vitvinsvinäger
1 msk torkad oregano
2 tsk spiskummin
1,5 msk vetemjöl
6 dl vatten
olja till stekning
salt & peppar
 
 
Servering:
Tex ris, riven cheddar, guacamole, koriander, tortillabröd, grönsaker och lime att pressa över.
 
 
Hetta upp olja i en rymlig stekpanna och bryn köttet tills den får fin färg runt om. Vänd i mjöl och stek lite till. Ställ köttet åt sidan.
 
 
 
Hetta upp olja i en gryta som tål ugnsvärme och stek löken tills den får färg. Vänd i vitlök och stek lite till. Tillsätt paprikapulver, spiskummin, oregano, chilipulver och stek lite till. Vänd i köttet, vatten, vinäger, honung, chipotle, torkad chili, salt och peppar. Blanda och låt grytan koka upp. Låt puttra under lock i 15 min.
 
 
Värm upp ugnen till 180°, över och undervärme. Lägg in grytan i ugnen och låt tillagas 1-1,5 h, tills köttet är klart. Ta ut från ugnen och låt vila i ca 15 min innan servering.
 
 
 
 
 
 
 

RSS 2.0