Knäckig äppelpaj.
SEMESTER.
Melonklyftor med lufttorkad skinka recept.
12 skivor lufttorkad skinka
12 babyplommontomater
12 basilikablad
Dela och kärna ur melonen. Skär varje melonhalva i 6 klyftor.
Lägg en skinkskiva lite luftigt över varje melonklyfta. Sätt en babyplommontomat och ett basilikablad på en tandpetare och stick in i melonklyftorna.
Lägg upp melonbåtarna på ett uppläggningsfat.
Grillade kycklingspett med nektariner & myntasås.
600 g kycklingfilé
salt och peppar
1 dl mango chutney
3 persikor
Varva kyckling och persika på spetten. Grilla runt om över glöd, 15–20 minuter, eller kör i ugnen på 200°. Servera med myntasås.
Grillbiff med fransk potatissallad.
Sandkaka.
1 tsk vaniljsocker
200 g smör, rumsvarmt
3 ägg
2 ½ dl strösocker
½ dl konjak
Glasyr:
1 dl vispgrädde
100 g vit choklad, smält & avsvalnad
Garnering:
2 passionsfrukter
- Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en sockerkaksform, 1 1/2 liter, med potatismjöl.
- Blanda ihop potatismjöl, bakpulver och vaniljsocker i en bunke. Tillsätt smöret och vispa det poröst med elvisp i ca 5 min.
- Vispa ägg och strösocker riktigt pösigt med elvisp i en annan bunke. Rör ner äggvispet, lite i taget, i smörblandningen under kraftig vispning. Rör snabbt ner konjaken.
- Häll smeten i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen i 30–40 min. Låt kakan svalna något innan den stjälps upp. Låt den kallna.
- Glasyr: Vispa grädden medelfast och blanda ner chokladen. Ta en sked och ringla glasyren över kakan. Dela passionsfrukterna och garnera kakan med kärnorna.
Minipajer med räkor & mango.
1 smördegsplatta, kyld, ca 250 g
1 ägg
Fyllning:
ca 3 dl räkor, skalade
3 msk dill, finhackad
1 dl mango i bitar, fryst & tinad
1 dl lagrad ost, riven
3 ägg
2 dl gräddfil
1 tsk salt
1 krm svartpeppar, grovmalen
Garnering:
räkor
dill
mango
Sätt ugnen på 200 grader. Rulla ut smördegsplattan. Dela den i 12 lika stora bitar, 8 x 8 cm.
Tryck ner degbitarna i aluminiumformar, ca 7 cm i diameter upptill. Ställ dem gärna i en muffinsplåt. Pensla degen med uppvispat ägg.
Blanda ihop räkor och dill. Ta undan några räkor till garnering. Fördela dillräkor och mangobitar i varje form. Strö över den rivna osten.
Vispa ihop ägg, gräddfil och kryddor i en skål. Häll äggstanningen över pajerna.
Grädda pajerna mitt i ugnen i ca 20 min. Täck dem ev med aluminiumfolie i slutet av gräddningen om pajerna får för mycket färg. Låt dem svalna något.
Servera pajerna ljumma eller kalla garnerade med dill, räkor och mango.
Lakrits och Chokladfudgekladdkaka.
3 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4 msk kakao
1 tsk lakritspulver
2 dl vetemjöl
150 gram smält smör
1 krm salt
Chokladfudge
1 1/2 dl vispgrädde
1 msk lakritspulver
150 g mörk choklad
1 dl strösocker
3⁄4 dl sirap
50 g smör
Sätt ugnen på 175 grader. Lägg i bakplåtspapper i botten av en springform med avtagbara kanter på ca 24 cm. Smält smöret och låt svalna något. Rör ihop ägg och socker, du får inte vispa utan bara rör ihop det då det inte får komma in så mycket luft i kakan. Blanda de torra ingredienserna och rör ner i smeten, rör till sist i smöret. Häll i smeten i springformen . Ställ in i ugnen i cirka 20-30 minuter, den ska fortfarande vara kladdig invändigt.
Rör ut lakritspulvret i ½ dl grädde. Hacka chokladen grovt. Koka upp grädde, socker, sirap, choklad och smör. Låt koka under omrörning ca 5-7 min. Tillsätt lakritsgrädden. Häll chokladfudgen över kakan och ställ den i kylen tills fudgen stelnat. Kakan kan serveras som den är eller med en härlig klick vispgrädde.
Smörstekt mandelkubb med hallon.
Skär mandelkubben i mindre bitar, stek i smör och låt svalna. Vispa creme fraiche.
Fördela mandelkubben på fyra assietter, klicka över hallonsåsen och vispad creme fraiche. Toppa med färska hallon, grovriven mandelmassa och färsk mynta.