Knäckig äppelpaj.

 
 
 
Här går det säkert att använda bär eller rabarber.
 
600 g äpplen, dela i klyftor
150 g smör
2 dl rörsocker
½ dl ljus sirap
½ dl vipsgrädde
3 dl havregryn
1½ dl vetemjöl
1 tsk kanel
1 tsk mald ingefära
1 tsk flingsalt
½ tsk bakpulver
 
 
Ugn 200 °
 
Smält smör i en kastrull med socker, sirap och grädde. Ta kastrullen av värmen och blanda i havregryn, mjöl, kanel, ingefära, flinsalt och bakpulver. Lägg äpplena i en smord pajform och häll på smeten. 
 
Grädda mitt i ugnen cirka 30 minuter. Sikta över florsocker och servera med glass.

SEMESTER.


Nu har jag semester så det blir inte så många inlägg på bloggen. Ha en skön semester alla matglada.
 
 
 
 

Melonklyftor med lufttorkad skinka recept.

 
 
 
1 cantaloupemelon
12 skivor lufttorkad skinka
12 babyplommontomater
12 basilikablad
 
 

Dela och kärna ur melonen. Skär varje melonhalva i 6 klyftor.

 Lägg en skinkskiva lite luftigt över varje melonklyfta. Sätt en babyplommontomat och ett basilikablad på en tandpetare och stick in i melonklyftorna.

 Lägg upp melonbåtarna på ett uppläggningsfat.

 
 

Grillade kycklingspett med nektariner & myntasås.

 
 
 
8 grillpinnar
600 g kycklingfilé
salt och peppar
1 dl mango chutney
3 persikor
 
 
Myntasås:
 
3 dl turkisk yoghur1 lime, saft och rivet skal
2 msk färsk riven ingefära
2 msk hackad mynta
salt & peppar
 
 
Skär kycklingfilén i bitar. Salta, peppra och pensla med mango chutney. Klyfta persikorna.
Varva kyckling och persika på spetten. Grilla runt om över glöd, 15–20 minuter, eller kör i ugnen på 200°. Servera med myntasås.
 

Grillbiff med fransk potatissallad.

 
 
 
4 skivor ryggbiff
salt & peppar
 
 
Marinad:
½ dl olja
2 msk honung eller ljus sirap
2 msk tomatpure
2 vitlöksklyftor, rivna
2 msk timjan, finhacka
 
 
 
Potatissallad:
1 kg färsk potatis
140 g bacon
3 salladslökar, strimla
1 liten röd lök, finhacka
½ dl kapris
150 g fetaost
 
 
Dressing:
1 dl rapsolja
½ dl vit balsamvinäger
1 msk dijonsenap
1 vitlöksklyfta, riv
 
 
Blanda alla ingredienser till marinaden och vänd runt med köttskivorna. Låt marinera någon timme men gärna över natten.
 
Koka potatisen i saltat vatten. Strimla baconet och stek det krispigt i torr stekpanna. Låt rinna av på hushållspapper.Vispa eller mixa ihop ingredienserna till dressingen tills den blir slät och krämig. Dela potatisarna när de kallnat och vänd ner i dressingen tillsammans med salladslök, rödlök och kapris. Smaka av med salt och peppar och toppa med smulad fetaost och bacon vid servering.
 
Grilla köttet till fin färg och genomgrillat om det är karré, annars är det gott med rosa. Salta och peppra. Servera köttet med potatissalladen.
 
 

Sandkaka.

 
Sandkakan är glutenfri.
 
2 ½ dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
200 g smör, rumsvarmt
3 ägg
2 ½ dl strösocker
½ dl konjak
 
 

Glasyr:

1 dl vispgrädde
100 g vit choklad, smält & avsvalnad
 

Garnering:
2 passionsfrukter
 
  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en sockerkaksform, 1 1/2 liter, med potatismjöl.
  2. Blanda ihop potatismjöl, bakpulver och vaniljsocker i en bunke. Tillsätt smöret och vispa det poröst med elvisp i ca 5 min.
  3. Vispa ägg och strösocker riktigt pösigt med elvisp i en annan bunke. Rör ner äggvispet, lite i taget, i smörblandningen under kraftig vispning. Rör snabbt ner konjaken.
  4. Häll smeten i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen i 30–40 min. Låt kakan svalna något innan den stjälps upp. Låt den kallna.
  5. Glasyr: Vispa grädden medelfast och blanda ner chokladen. Ta en sked och ringla glasyren över kakan. Dela passionsfrukterna och garnera kakan med kärnorna.
 
 
 

Minipajer med räkor & mango.


 
12 stycken.
 

1 smördegsplatta, kyld, ca 250 g
1 ägg

 

Fyllning:
ca 3 dl räkor, skalade
3 msk dill, finhackad
1 dl mango i bitar, fryst & tinad
1 dl lagrad ost, riven
3 ägg
2 dl gräddfil
1 tsk salt
1 krm svartpeppar, grovmalen

 

Garnering:
räkor
dill
mango

 

Sätt ugnen på 200 grader. Rulla ut smördegsplattan. Dela den i 12 lika stora bitar, 8 x 8 cm.

 Tryck ner degbitarna i aluminiumformar, ca 7 cm i diameter upptill. Ställ dem gärna i en muffinsplåt. Pensla degen med upp­vispat ägg.

 Blanda ihop räkor och dill. Ta undan några räkor till garnering. Fördela dillräkor och mangobitar i varje form. Strö över den rivna osten.

 Vispa ihop ägg, gräddfil och kryddor i en skål. Häll äggstanningen över pajerna.

 Grädda pajerna mitt i ugnen i ca 20 min. Täck dem ev med aluminiumfolie i slutet av gräddningen om pajerna får för mycket färg. Låt dem svalna något.

 Servera pajerna ljumma eller kalla garnerade med dill­, räkor och mango.

 

 

 

Lakrits och Chokladfudgekladdkaka.

3 ägg
3 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4 msk kakao
1 tsk lakritspulver
2 dl vetemjöl
150 gram smält smör
1 krm salt
 
 

Chokladfudge

1 1/2 dl vispgrädde
1 msk lakritspulver
150 g mörk choklad
1 dl strösocker
3⁄4 dl sirap
50 g smör

 

Sätt ugnen på 175 grader. Lägg i bakplåtspapper i botten av en springform med avtagbara kanter på ca 24 cm. Smält smöret och låt svalna något. Rör ihop ägg och socker, du får inte vispa utan bara rör ihop det då det inte får komma in så mycket luft i kakan. Blanda de torra ingredienserna och rör ner i smeten, rör till sist i smöret. Häll i smeten i springformen . Ställ in i ugnen i cirka 20-30 minuter, den ska fortfarande vara kladdig invändigt. 

Rör ut lakritspulvret i ½ dl grädde. Hacka chokladen grovt. Koka upp grädde, socker, sirap, choklad och smör. Låt koka under omrörning ca 5-7 min. Tillsätt lakritsgrädden. Häll chokladfudgen över kakan och ställ den i kylen tills fudgen stelnat. Kakan kan serveras som den är eller med en härlig klick vispgrädde.


Smörstekt mandelkubb med hallon.


 
 
4 portioner.
 
2 dl frysta hallon
2 msk florsocker
4 mandelkubbar
smör
1 ½ dl creme fraiche
färska hallon
1 dl grovriven mandelmassa
mynta
2 dl
 
 
Låt hallonen koka upp och rör ned florsockret. Mixa hallonen till en sås och låt svalna.

Skär mandelkubben i mindre bitar, stek i smör och låt svalna. Vispa creme fraiche.

Fördela mandelkubben på fyra assietter, klicka över hallonsåsen och vispad creme fraiche. Toppa med färska hallon, grovriven mandelmassa och färsk mynta.

 

Grillbiff med fransk potatissallad.


 
 
Marinaden blir väldigt god och du kan gärna marinera köttet över natten.
 
 
4 skivorryggbiff, entrecôte eller fläskkarré
salt & peppar
 
 
Marinad:
½ dl olja
2 msk honung
2 msk tomatpure
2 vitlöksklyftor, rivna
2 msk finhackad timjan
 
Potatissallad:
1 kg färsk potatis eller kulpotatis
140 g bacon
3 salladslökar, strimlade
1 liten rödlök,finhackad
½ - 1 dl kapris
150 g fetaost
 
 
Dressing:
1 dl rapsolja
½ dl vit balsamvinäger eller vitvinsvinäger
1 msk dijonsenap
1 vitlöksklyfta, riven
 
Blanda alla ingredienser till marinaden och vänd runt med köttskivorna. Låt marinera någon timme men gärna över natten.
 
Koka potatisen i saltat vatten. Strimla baconet och stek det krispigt i torr stekpanna. Låt rinna av på hushållspapper.
 
Vispa eller mixa ihop ingredienserna till dressingen tills den blir slät och krämig. Dela potatisarna när de kallnat och vänd ner i dressingen tillsammans med salladslök, rödlök och kapris. Smaka av med salt och peppar och toppa med smulad fetaost och bacon vid servering.
 
Grilla köttet till fin färg och genomgrillat om det är karré, annars är det gott med rosa. Salta och peppra. Servera köttet med potatissalladen.
 
 
 

RSS 2.0