Svartgrillade lökar med fetaost och brödkrutonger.


När löken grillas får den en härligt söt smak och går fint ihop med den salta fetaosten. Mycket användbart tillbehör som passar till allt från kyckling till lammfärsbiffar.
 
4 personer.
 
2 skivor surdegsbröd
2 msk + 1 msk olivolja
2 gula lökar
2 röda lökar
2 purjolökar
100 g fetaost
1 kruka gräslök, finskuren
1 tsk flingsalt
1 krm svartpeppar
 
Riv brödet eller skär i mindre bitar och stek dem tills de är knapriga och gyllenbruna. Lägg lökarna med skal på grillen och grilla dem i 30 minuter. Lägg purjolökarna på grillen och grilla ytterligare 20 minuter. Vänd dem några gånger och låt sedan svalna. Skalet ska bli svart. Halvera lökarna och ta bort det svarta skalet. Dela i bitar och lägg dem på ett fat. Ta även bort det svarta från purjolökarna och skär dem i 4 cm långa bitar. Lägg purjolök och krutonger på lökarna. Smula över fetaost och toppa med gräslök, 1 msk olja, flingsalt och peppar.
 
 

Vit kladdkaka med kokos och hallon.


Kladdig glutenfri kaka med smak av kola och karamell från vit choklad och rostad kokos.
 
12 bitar.
 
100 g smör
200 g vit choklad
3 ägg
3 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
2 dl mandelmjöl
½ dl riven kokos
 
GARNERING:
150 g hallon
florsocker
 
Ugn 175 grader. Smörj en form med löstagbar kant 24 cm i diameter och strö kokos i botten och runt kanterna. Smält smör och choklad tillsammans på låg värme. Rör ihop ägg, socker, vaniljsocker och salt, vispa inte. Blanda i mandelmjöl och chokladblandningen. Häll i formen och grädda mitt i ugnen i 25 - 30 minuter. Låt kallna och toppa med hallon och florsocker.

Bubblande rose.

 
Den godaste bubblande rosé som jag har smakat. Den måste beställas på systembolaget. Prova den.

Krämig potatissallad.


6 - 8 personer.
 
1 kg färskpotatis, kokas mjuk och skär i mindre bitar
1 dl turkisk yoghurt
1 dl majonnäs
1 msk grov senap
1 litet äpple, finhacka
3 salladslökar, hacka
1 dl smörgåsgurka, hacka + 1 msk spad
½ dl hackade örter
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
 
GARNERING:
Örter och rädisor
 
Blanda yoghurt, majonnäs och senap. Blanda sedan ned alla övriga ingredienser och ät.
 

Ketchup med sting.

 
Superlätt att göra och klart värt besväret. Gör den gärna dagen före. Håller flera månader i frysen.
 
1 liter.
 
1½ kg tomater, halvera och kärna ur, skär i mindre bitar
1 gul lök, finhacka
1 msk olivolja
1 tsk chiliflakes
2 lagerblad
2 kryddnejlikor
1 kanelstång
1½ dl vinäger
2 dl råsocker
1 dl tomatpure
1 tsk salt
 
Fräs lök i olja tillsammans med chiliflakes, lagerblad, kryddnejlikor och kanelstång i en vid kastrull. Tillsätt tomaterna och låt dem fräsa med ca 1 minut. Häll i vinäger, socker, tomatpure och salt. Låt koka utan lock 45 minuter. Rör om då och då så att det inte bränns i botten. Låt tomatröran vila i rumstemperatur i 12 timmar. Ta upp kanelstång och lagerblad. Mixa ketchupen slät och fyll på rena burkar eller flaskor.
 

Matjesill med brynt smör och ägg.

 
Matjessillen går att göra  och lägga upp på olika sätt, tex gräslök eller dill. Ta det du gillar.
 
4 personer.
 
2 burkar matjessill, 200 g
3 ägg, kokta
1 knippe gräslök, hacka
50 g smör
 rödlök, hacka
 
Låt sillen rinna av och lägg de sedan på ett serveringsfat. Lägg på ägg i bitar, rödlök och sist häller du på smöret som är brynt.
 
SERVERING:
Kokt potatis
Gräddfil
 
 
 
 

Asiatiska fläskfärsspett serveras med soja och jordnötter.


Kryddiga färsspett som passar bra att grilla i sommar.
4 personer.
 
600 g fläskfärs
1 schalottenlök, finhacka
2 vitlöksklyftor, finhacka
1 röd chili, finhacka
1 ägg
1 msk färsk ingefära, finriven
½ dl koriander, finhacka
1 tsk fisksås
½ dl soja
1 tsk bikarbonat
2 msk olja till stekning
 
SERVERING:
jasminris
wokade grönsaker
jordnötssås
soja
krossade jordnötter
 
Knäck ägget och rör ihop med alla ingredienser i en bunke. Täck och låt stå i kylen 1 timme. Blötlägg 8 träspett. Forma 8 cylindrar av färsen och trä på spetten. Stek i olja i en stekpanna eller grilla dem på kolgrillen. Servera med tillbehören.
 

Mandelpaj med apelsin.

 
Ett klassiskt engelsk recept som serveras till afternoon tea. Det ska vara riktigt finriven mandel i pajen, så ett tips är att använda mandelmjöl.
 
6 personer.
 
PAJDEG:
125 g kallt smör
3 dl vetemjöl
1 msk strösocker
1 - 2 msk kallt vatten
 
FYLLNING:
1 ägg
100 g rumsvarmt smör
100 g mandelmjöl
1 dl farinsocker, strö
1 apelsin, rivet skal
4 - 5 msk apelsinmarmelad
½ dl mandelspån
 
SERVERING:
Florsocker
vispgrädde
färska bär
 
Ugn 200 grader. Pajdeg: Lägg smör, mjöl och socker i en matberedare och mixa smuligt. Droppa över vattnet och mixa till en deg. Klä en pajform 23 cm i diameter med degen. Jämna till kanterna och nagga botten. Ställ i frysen. Fyllning: Mixa ägg, smör, mandelmjöl, farinsocker och apelsinskal till en jämn massa i matberedaren. Bred ut marmeladen i det kylda pajskalet. Klicka över mandelsmeten och bre ut jämnt i formen. Baksidan på en vattensköljd matsked är ett bra redskap till detta. Grädda pajen i 15 minuter. Strö över mandelspån och grädda ytterligare 5 minuter. Låt pajen svalna något och pudra över florsocker. Servera ljummen med en klick vispgrädde och färska bär.

Grillad kyckling med chimichurri och gräddstuvad potatis.


Chimichurri är en argentinsk sås med örtkryddor, vitlök och lime. Passar till fågel, fisk, nöt - och fläskkött. Gör gärna såsen 2 dagar innan du ska äta den så blir den som godast.
4 portioner.
 
500 g utbankad kyckling
 
SÅS:
1 kruka persilja, hackas fint
1 kruka koriander, hackas fint
2 msk oregano, finskuren
6 klyftor vitlök, finhackas
½ grön paprika, hackas fint
2 sticklökar, hackas fint
1,5 dl olivolja
3 msk rödvinsvinäger
1 msk pressad limejuice
 
STUVAD POTATIS:
600 g färskpotatis
1 dl grädde
100 g färskost
2 dl riven parmesanost
 
Koka potatisen och låt den svalna. Blanda ihop allt till chimichurri såsen och låt den stå i kylen, gärna 2 dagar. Salta och peppra kycklingen, gnid in den med olivolja och grilla . Det går fort att grilla den när den är utbankad. Stek de kokta potatisarna i olja och salta samtidigt, när de fått lite färg sänker du värmen och slår på grädden. Låt grädden koka upp och slå på färskosten. Blanda runt och slå av värmen. Vänd ned parmesanost och strö på svartpeppar. Slå chimichurrin på den varma kycklingen och servera med potatisen.

Igelkott i Hampis.

 

Mandeltårta med kolakräm.


En god tårta.
 
Botten:
200 g sötmandel, finhacka
1½ dl strösocker
3 ägg
 
Fyllning:
1½ dl karamelliserad mjölk eller kondenserad mjölk
3 dl vispgrädde, vispa
finrivet skal av ½ citron
1 liter färska jordgubbar
25 g mörk choklad, hyvla
 
Ugn 175 grader. Klipp till ett runt bakplåtspapper och täck botten på en springform, cirka 21 cm diameter. Smörj papperet med smör och även 2 cm upp på kanten. Kör sötmandel i matberedare ( spara lite till att strö runt den smorda kanten ) och blanda sedan i socker och ägg och kör ytterligare en kort stund. Strö lite av mandelhacket runt den smorda kanten. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 20 - 25 minuter. Låt kallna i formen innan du tar loss den. Om du väljer att koka kondenserad mjölk så lägger du den oöppnade burken i en kastrull med vatten och kokar 1 - 2 timmar och sen har du en god kola kräm. Köper du den karamelliserade så brer du den direkt på mandelbotten. Tillsätt citronskal i den vispade grädden och bre ut på kolakrämen. Garnera med jordgubbar och mörk choklad.

Taco krydda.

 
 
 
Gör egen tacokrydda och det blir mycket billigare och tänk på att i färdiga tacokryddpåsar är det ganska mycket fett.
 
2 msk chilipeppar
1 msk lökpulver
1 msk vitlökspulver
1 msk spiskummin
1 msk chilipulver
1 tsk oregano
1 msk svartpeppar
 
Blanda bara ihop och krydda din köttfärs.

Fisk - och skaldjursgryta.


4 portioner.
 
300 g fiskfilé, skär i mindre bitar
salt & peppar
400 g potatis, skala, skär i mindre bitar
1 litet fänkålshuvud, skär i mindre bitar
1 gul lök, hackas
smör till stekning
½ dl vitt vin
7 dl fiskbuljong
1 tsk curry
1 kg blåmusslor, tvättas noga
125 g gröna ärtor
 
Hetta upp en klick smör i en gryta och fräs grönsakerna med curry lite lätt, 3 - 4 minuter under omrörning. Tillsätt vin, potatis och buljong. Låt koka under lock i cirka 15 minuter. Lägg  musslorna i grytan och lägg på locket, koka kraftigt i 4 minuter. Släng de musslor som inte har öppnat sig. Lägg i fisken och lägg på locket. Stäng av värmen och låt stå i 6 minuter. Salta & peppra. Blanda varsamt ned ärtorna. Servera med ett gott bröd.
 
 

Krämig laxgratäng med spenat, parmesan och stekt potatis.

 
En väldigt god fiskrätt och här ska det vara råstekt potatis, men du kan byta ut det mot kokt istället så går det lite snabbare. Jag har även bytt ut färsk spenat mot fryst för det ger mer smak.
 
4 portioner.
 
600 g laxfilé, skivas i smalare bitar
600 g potatis, skivas tunt
1 stor gul lök, hackas
3 msk rapsolja
salt & peppar
200 - 400 g fryst spenat
2 vitlöksklyftor, hackas
1 knippe dill, hackas
2 dl grädde
2 dl fint riven parmesanost
 
Ugn 200 grader. Hetta upp olja i en stekpanna och stek potatisen på medelvärme tills den börjar kännas lite mjuk. Salta & peppra. Lägg över i en smord ugnsfast form. Fräs sedan lök i lite olja i någon minut och lägg sedan i spenat och vitlök. Fräs några minuter och salta & peppra. Lägg spenatröran på potatisen. Strö på dillen. Fördela den skivade laxen på spenatröran och häll på grädde. Lite mer salt & peppar. Toppa med parmesanost. Gratinera i ugnen tills allt är klart.
 

Dragon- och senapssås.

 
En varm sås som passar bra till kyckling och fläskkött. Enkel att göra och god.
 
4 portioner.
 
3 dl grädde
1 msk kalvfond
1 msk dijonsenap
1½ tsk torkad dragon
1 tsk honung
några droppar citronsaft
salt & peppar
 
Gör gärna såsen i samma panna som du stekt köttet i för då får du med den goda stekskyn ( diska alltså inte ur pannan efter du stekt köttet ). Häll grädde och kalvfond i pannan och vispa, tillsätt dragon och dijonsenap. Låt koka ihop under några minuter. Smaka av med citronsaft, honung, salt och peppar.

RSS 2.0