Vitvinssås med citron.

 
 
Passar till vit fisk.
 
 
 
4 dl vispgrädde
2 vitlöksklyftor, hackas
2 schalottenlökar, hackas
2 lagerblad
3 dl vitt vin
1 msk smör
2 ansjovisfileer eller sardeller, hackas
½ citron, saften
1 krm riven muskotnöt
peppar
 
 
Häll grädden i en kastrull och koka ner till hälften på svag värme i ca 30 minuter.
 
 
Fräs lök, vitlök och lagerblad i smör i en ny kastrull. Tillsätt vinet och koka ner till hälften, cirka 30 minuter.
 
 
Sila vinblandningen och häll tillbaka vätskan i en kastrull. Tillsätt den nerkokta grädden och koka upp. 
 
 
Smaka av såsen med ansjovis, citron, muskotnöt och peppar.

Kaprissmör.

 
 
Passar bra till vit fisk och pilgrimsmusslor.
 
 
50 g kapris
1 knippe dragon
1 knippe persilja
1 klyfta vitlök
1 röd chilifrukt, hackad
100 g smör, rumstempererat
1 citron
 
 
Hacka kapris, dragon, persilja, vitlök och chili.
Blanda smöret med de hackade örterna i en bunke.
Rulla in smöret i plastfolie och förvara i frysen.

Tagliata på lax.

 
 
500 g laxfilé
250 g grön sparris, skär i bitar
125 g rädisor, hyvlas tunt
500 g gemsallad
1 kruka dill, grovhackad
0,5 kruka gräslök, finhackad
salt & peppar
800 g ugnsrostad potatis
 
 
 
 
Nobisdressing:
 
2 ägg
2 msk vitvinsvinäger
2 tsk dijonsenap
1 vitlöksklyfta, pressad
2½ dl neutral olja
ev 3 msk vatten
salt
½ kruka gräslök, finhackas
ev dill
 
 
 
Nobisdressing:
 
Det är viktigt att koka äggen i exakt 3 minuter och snabbt kyla dem.
 
 
Koka äggen 3 min. Gröp ut äggen ner i en bunke och tillsätt vinäger, senap och vitlök. Mixa med stavmixer. Droppa sakta i olja under mixningen och mixa till en slät sås. Tillsätt ev vatten och smaka av med salt. Rör ner gräslöken.
 
 
Salta laxen runt om. Grilla/ugnsbaka till innertemperatur 45–52°. Grilla/stek sparrisen kort.
 
 
Fördela salladsbladen på ett stort fat. Skär sparrisen och bryt laxen i bitar.
 
 
Strö över rädisor, ringla över dressingen. Toppa med dill och gräslök och ev salt och peppar. Servera med potatisen.
 
Det går också att blanda potatisen med laxen och grönsakerna.

Sotad skreitorsk med ljummen sallad med räkor och pepparrot.

 
En god, enkel och kalorisnål fiskrätt. Du kan göra den med vilken vit fisk som helst och även servera den med potatis, pasta eller ris. Om du rimmar fisken ( vilket du inte behöver göra ) så blir den fastare i köttet.
 
4 portioner.
4 bitar torsk a 160 g, rimmad, strö på salt i 15 minuter och torka av den sedan
2 romansallad eller annan sallad
3 kokta ägg
1 paket sockerärtor, finstrimlas
2 dl smetana eller kvarg
2 msk pepparrot, rivs
100 g räkor
100 g smält smör
1 citron
1 knippe dill
rapsolja
salt & peppar
 
Börja med att rimma torsken. Sota sedan fisken. När du sotar fisk ska du ha hög värme och inget eller lite fett. Sota helst i gjutjärnspanna, först med skinnsidan nedåt och sen på andra sidan. Bitarna ska få fin färg. Dra ned värmen och låt torskbitarna vara kvar i pannan 5 minuter.
Lägg upp salladen snyggt på ett fat. Lägg sockerärtorna i rapsolja med lite salt och citronsaft. Lägg dem på salladsbladen. Dela äggen grovt och fördela dem över salladen. Klicka ut smetana och riv över lite pepparrot. Sprid ut räkorna på salladsfatet. Lägg på fisken och droppa över lite smält smör. Garnera med dillvippor och kanske lite citronskal.
 
 

Mango i glas.

 
Här kan man testa att byta ut mangon mot tex hallon, svarta vinbär eller kanske en rabarberkompott.
 
 
4 portioner.
 
 
 
225 g mango
10 chocolate chip cookies
250 g mascarpone
2 dl vispgrädde
0,5 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
 
 
 
Mixa mangon till en puré. Det går bra med fryst upptinas, eller färsk. 
 
 
Krossa kakorna till smul. 
 
 
Blanda mascarpone, vispgrädde, florsocker och vaniljsocker i en bunke och vispa fluffigt, inte för länge då det kan bli grynigt. 
 
 
Varva kakor, mascarponekräm och mango i portionsglas. 

Citronpotatis med baconströssel.

 
 
900 g delikatesspotatis, halvera om de är stora
flingsalt & svartpeppar
torkad oregano
3 vitlöksklyftor, skivas
5 msk pressad citronsaft
5 msk olivolja
1 dl cocktailkapris
1 paket bacon, tärnas
citronzest
 
 
 
 
Ugn 225 grader.
 
 
Lägg potatisen i en långpanna med bakplåtspapper. Strö på  vitlök, salt, svartpeppar och oregano.
 
 
Vispa ihop citronsaft och olja, häll i hälften på potatisen.
 
 
Tillaga i mitten av ugnen i cirka 35 minuter.
 
 
Stek baconet knaprigt.
 
 
Ta ut potatisen och häll på resten av citron/oljeblandningen.
 
 
Vänd ned kapris och blanda om.
 
 
Strö över bacon, oregano och citronzest.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

RSS 2.0