Chokladfondue med troblerone.

 
Här kommer en till variant på chokladfondue.
 
4 personer.
 
1 dl vispgrädde
200g toblerone eller vanlig mjölkchoklad
1 msk konjak, kan uteslutas
 
Koka upp grädden, bryt i bitar av chokladen och låt den smälta på svag värme. Rör om hela tiden tills det blir en slät massa. Häll i konjak. Häll chokladsmeten i en fonduegryta eller värmetåliga skålar.
 
Tillbehör:
 
Frukt av olika slag tex, jordgubbar, ananas, banan, druvor och körsbär.
Sätt fram skålar med olika strössel tex, krossade polkagrisar, rostad kokos, olika slags nötter och skumgodisar.
 
 

Lätt kotletträtt.

 
Enkelt och gott. Väldigt god smak på såsen.
 
6 portioner.
 
6 kotletter
2 dl mellangrädde
2 dl creme fraiche
0,5 dl soja
1 - 1,5 tsk sambal oelek
 
Ugn 200 grader.
 
Blanda grädde, creme fraiche, soja och sambal oelek.Täck en ugnsfast form med 1/3 av såsen. Vänd kotletterna i resten av såsen och lägg ned dem i fprmen. Häll över resten av såsen och grädda i 1 timme. När kotletterna är klara kan du sila såsen om du vill. Du kan även blanda i svamp om du tycker om det.
Servera med ris, pasta eller potatis.

Amerikanska pannkakor.

Eva-Lena och Tobias bjöd oss på dessa pannkakor. Så gott. Ni måste testa detta och jag kan säga att jag blev mycket mättare än av våfflor och vanliga pannkakor.
 
6 portioner.
 
5 1/4 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 msk socker
2 tsk bakpulver
2 ägg
3 ½ dl mjölk
2 msk smält smör
 
Blanda de torra ingredienserna. Vispa äggen. Tillsätt ägg och mjölk i de torra ingredienserna. Blanda i smöret och rör om försiktigt.
 
Smeten blir tjock så det är bara att klicka ut i stekpannan, gärna en med teflon. När det börjar bubbla i pannkakan så är det dags att vända på den.
 
Tillbehör:
 
Ta det du tycker om. Det går bra att först äta med tex gravad lax, skinka, räkor, purjolök och creme fraiche. Den sista pannkakan kan du äta med vispad grädde, melonbitar, rårörda jordgubbar, blåbär, hallon och även glass.

Semester.

Ja nu kan jag ta semester från bloggen för jag har varit väldigt flitig och skrivit in recept till sista augusti. Ni fortsätter att kolla för det kommer hela tiden in nya recept.

Nektarin- och hallonkaka med lime.

 
8 - 10 bitar.
 
En kompakt och lite seg kaka eftersom den inte innehåller något bakpulver. Den är godare om den är lite kladdig inuti.
 
2 nektariner eller persikor, skär i klyftor
2 lime, rivet skal från båda och saft från 1 lime
125 g smör
3 ägg
3½ dl strösocker
3½ dl vetemjöl
1 dl färska eller frysta hallon
 
Garnering:
Florsocker, siktas över kakan
 
Tillbehör:
Glass eller vispgrädde
 
Ugn 200 grader.
 
Smält smör. Rör ihop ägg och socker. Tillsätt smör, vetemjöl, skal och saft från lime, rör till en jämn smet. Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Tryck ned nektariner och hallon i smeten. Grädda i nedre delen av ugnen 35 - 40 minuter.

Chiligryta, långkok.

Det tar några timmar att tillaga, men det är det värt och det är inte så mycket jobb heller med grytan.
 
8 portioner.
 
1 kg högrev, skär i tärningar 3x3 cm
2 msk olja
2 msk smör
1 msk flingsalt
1 tsk svartpeppar
2 klyftade gula lökar
4 skivade vitlöksklyftor
1 röd chilifrukt, finhackad
ev 1 - 2 tsk chipotlepasta
3 dl stora vita bönor
2 köttbuljongtärningar
1 msk starkt paprikapulver
7 dl vatten
1 tärnad röd paprika
400g kidneybönor
 
Bryn köttet i olja / smör, salta och peppra. Stek lök, vitlök, chili och chipotlepasta i olja. Lägg kött, lök och chili i en stor gryta och tillsätt vita bönor, buljongtärningar, paprikapulver och vatten. Låt småkoka under lock i 1 timme och 30 minuter.  Tillsätt paprika, kidneybönor, ev lite vatten och koka 1 timme. Köttet ska vara trådigt och falla sönder när det är klart. 
 
 

Chokladfundue med mörk choklad och frukt.

 
5 portioner.
 
Fondue.
 
1½ dl vispgrädde
250 g mörk choklad
1 msk vodka eller mörk rom, kan uteslutas
 
Koka upp grädde i en liten kastrull. Bryt chokladen i bitar och låt den smälta på svag värme i grädden. Tillsätt ev vodka. Häll över fondien i en värmetålig skål eller fonduegryta. Det går att ta en skål till varje person.
 
Tillbehör:
 
Ta det du tycker om tex,
 
Banan, jordgubbar päron, annanas.
Skumgodisar, hackade nötter av olika slag och rostad kokos.

Pastafest.

 
Ett tips på en rolig pastafest som vi bjöd på en gång och passar både liten som stor. Koka en stor gryta med pasta och ställ mitt på bordet. Gör några pastasåser som du gillar och servera till pastan. Här kommer några tips på såser som vi gjorde till festen. Pesto är också gott till pastan.
 
Groggelsås:
 
4 personer.
2 burkar creme fraiche
280 g grönmögelost
2 paket bacon, klipp i bitar
svartpeppar
 
Gör så här:
Häll creme fraiche i en kastrull och värm upp. Smula ned osten och låt smälta under omrörning. Knaperstek bacon och häll det över såsen.
 
Apelsinsås med jordnötter.
 
4 dl vispgrädde
3 dl riven lagrad ost tex greve
2 msk koncentrerad apelsinjuice
2 - 3 tsk dragon, torkad och smulad
½ tsk salt
½ krm svartpeppar
1 apelsin
2 dl vatten
50 g jordnötter, hackas
 
Gör så här:
 
Koka upp grädden och rör ned osten, ta grytan från spisen. Blanda i apelsinjuice, dragon, salt och peppar. Koka den skalade ( ta bort allt det vita ) hela apelsinen i en kastrull med vatten och lite socker i 5 minuter. Skär sedan ut hinnfria klyftor ( lite pyssel )  och dela dem i bitar. Rör ned apelsinbitarna och jordnötterna i såsen och hetta upp såsen strax innan servering.
 
Köttfärssås med sting.
 
1 stor gul lök, hackas
200 g färska champinjoner, skivas
300 g nötfärs
1 msk smör
2 - 3 vitlöksklyftor, pressas
2 tsk kinesisk soja
½ krm cayennepeppar
3 - 4 dl mellangrädde
 
Gör så här:
 
Fräs köttfärsen, finfördela den med en gaffel så att den blir grynig. Tllsätt lök och champinjoner, sänk värmen och låt det puttra i 5 - 7 minuter.  Rör om då och då. Pressa i vitlök, salt och cayennepeppar, häll i grädden och puttra i 5 minuter under omrörning.

Ökensand.

 
Ingemars favoritkakor.
 
50 st.
 
200 g smör
2 dl strösocker
1 - 2 tsk vanillinsocker
1 tsk hjorthornssalt eller 2 tsk bakpulver
5 - 6 dl vetemjöl
 
Gör så här:
 
Bryn matfettet och låt det kallna. Rör matfett, socker, vanillinsocker och hjorthornssalt pösigt. Tillsätt mjölet och arbeta ihop till en deg. Forma kakor med två skedar och lägg dem på en plåt, gör en liten skåra på kakorna med skedbladet.
Grädda i 175 - 200 grader i ca 15 minuter. Låt dem kallna på plåten.

Hallonpannacotta med skogskaramell.

 
Smaskens. Tänk på att pannacottan ska göras dagen innan servering.
 
8 personer.
 
4 gelatinblad
1 liter vispgrädde
1 dl socker
125 g hallon
 
Skogskaramell:
 
4 msk socker
§½ dl vatten
125 g björnbär
125 g hallon
1 vaniljstång
 
Börja med pannacottan. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter och krama sedan ur dem ordentligt. Blanda grädde, socker och hallon i en kastrull och koka upp det. Passera det genom en sil och lägg i gelatinbladen och låt det smälta under omrörning. Låt svalna. Häll upp i snygga glas och låt stå i kylen 1 dygn.
 
Skogskaramell:
 
Blanda allt i en kastrull och koka i 5 minuter. Låt kallna. Sila och fördela sedan på den färdiga pannacottan.

Västerbottensost fylld lax med vinsås.

 
Detta recept har jag också fått av Ann och ursprunget är Lasse Berghagen. Jättegott och enkelt att lillaga.
 
4 portioner.
 
700 g laxfile, skär i sneda ganska stora skivor, ½ cm tjocka som ska gå att rulla
salt & peppar
150 g riven västerbottensost
 
Sås:
 
2 msk smör
2 msk vetemjöl
1 tärning fiskbuljong
1 dl vatten
1 dl vitt vin
3 dl grädde
 
Tillbehör:
 
Pressad potatis och en god sallad.
 
Gör så här:
 
Salta och peppra laxen, strö över osten och rulla ihop. Lägg dem i en smord ugnsfast form.
 
Sås:
 
Smält smöret och rör ned mjölet. Smula i buljongtärningen och vispa ned grädde, vatten och vin. Låt sjuda några minuter. Häll såsen över laxrullarna och tillaga mitt i ugnen 15 - 20 minuter i 225 grader.

Skink - och västerbottensost fyllda krustader.

 
Jättegoda och enkla att göra. Det blir både sälta och hetta. Receptet har jag fått av min arbetskamrat Ann.
 
24 stycken.
 
minikrustader
6 skivor rökt skinka, hackas
2 dl creme fraiche
1 tsk sambal oelek
1 dl riven västerbottensost
 
Blanda skinka, creme fraiche, ost och sambal oelek. Ställ krustaderna på en plåt med bakpapper. Fördela skinkblandningen i krustaderna och gratinera mitt i ugnen i 10 minuter på 200 grader.

Kladdkaka deluxe.

Denna kladdkaka vann pris bland 100 olika bidrag i Allt om mat. Supergod och mäktig.
Den ser inte riktigt ut som på bilden.
 
14 - 16 bitar.
 
125 g mörk choklad, 70 %, grovhackas
100 g vit choklad, grovhackas
75 g pekannötter, grovhackas
125 g smör, smältes
5 dl ljust muscovadosocker
1 krm salt
1 msk snabbkaffepulver
1 msk vatten
2 tsk vaniljsocker
2 stora ägg
2 dl vetemjöl
2 msk kakao
 
Topping:
 
150 g mörk choklad, 70 %, hackas
2 dl ljust muscovadosocker
2 dl vispgrädde
1 dl mjölk
1 dl ljus sirap
 
Smält smör och mörk choklad i en kastrull, låt svalna. Rör sedan i muscovadosocker, salt och kaffe utrört i vatten. Tillsätt äggen ett i taget och blanda till en jämn smet. Sikta ned mjöl och kakao och rör till en jämn smet. Blanda i  hackad vit choklad och pecannötter.
Häll smeten i en smord rund form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Grädda i 175 grader i nedre delen av ugnen. 25 - 30 minuter. Kakan ska vara lite kladdig i mitten. Låt kallna i formen.
 
Topping:
 
Blanda muscovadosocker, grädde, mjölk och sirap i en kastrull. Låt koka upp och sedan småputtra tills såsen fått kolabrun färg och har tjocknat, cirka 15 minuter. Ta kastrullen från värmen och rör i den hackade chokladen. Låt såsen kallna innan den hälls över kakan. Ställ kakan i kylen fram till servering.
Servera med en klick vispgrädde och pudra kakao över kakan.
 
 
 

Phillyglasstårta.

 
Lättgjord glasstårta och det fiffiga med den är att det är gelatin i glassen som gör att den inte smälter och börjar rinna.
12 - 14 bitar.
 
1 färdig rund marängbotten
 
Phillyglass:
 
2 gelatinblad
1 vaniljstång, klyva och skrapa ur
2 dl strösocker
4 ägg
200 g philadelphiaost
4 dl vispgrädde
 
Tillbehör:
Hallon eller andra bär
 
Gör så här:
 
Läg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter och krama sedan ur vattnet. Skilj äggen till gulor och vitor. Vispa gulorna pösiga med socker och vaniljfrön. Vispa ned färskosten.
Vispa grädden och vänd ned i äggsmeten.
Smält  gelatinbladen i en skål över vattenbad. Blanda några matskedar av gräddsmeten med gelatinet och blanda sedan med resten.
Vispa äggvitorna till fast skum och vänd ned i gräddsmeten.
Lägg marängbotten i en form med löstagbar kant och fyll på med smeten. Frys tårtan i minst 4 timmar.
Ta ut och dekorera tårtan med bär. Tina den i rumstemperatur cirka 45 minuter innan servering. Sikta florsocker ovanpå bären.

Påskmeny.

I påsk har alla syskon med familj varit i stugan och vi har som vanligt kört våra hemliga menyer. Vi har en middag var utom skärtorsdag då vi lagar något gemensamt. Här får ni se vad mycket gott alla har lagat.
 
Torsdag: Gravat älgkött med getostgratäng. Recepten finns på bloggen.
 
Fredag:  Cattis o Jörgens dag.
              Förrätt: Ugnsbakad getost med honung, pinjenötter, sallad, brödkrutonger och rårivna rödbetor.
              Huvudrätt: Laxlasagne med sallad.
              Dessert: Kladdkaka med mariannechoklad, hallon och vispad grädde.
 
Lördag: Carina o Ingemars dag.
             Förrätt: Oxfile carpaccio med pinjenötter, parmesanost, päron och tryffelmajonäs. Finns på bloggen.
             Huvudrätt: Pulled pork med tillbehör. Finns på bloggen.
             Dessert: Kladdkaka med vit choklad och pecannötter och en chokladtopping. Finns på bloggen.
 
Söndag: Gunilla o Anders dag.
              Förrätt: Minismördegspajer med kallrökt lax. Kommer på bloggen.
              Huvudrätt. Rotsakpaj och ugnsbakad lax med pesto.
              Dessert: Blåbär med mascarponekräm.
 
 
 
 
 

Smördegsinbakad gravad lax.

 
Receptet på denna goda förrätt har jag fått av Mariannne och den är jättegod och enkel att göra.
 
8 personer.
 
1 burk creme fraiche
purjolök, 10 cm, skivas
dill, hackas
salt & citronpeppar
gravad lax, skivas tunt
1 smördegsplatta, stor och färdigkavlad
 
Lägg laxen som tegel på varandra mitt på smördegsplattan. Blanda ihop övriga ingredienser till en röra och bred ut över laxen. Vik ihop smördegen så att laxen blir helt täckt och tryck ihop kanterna. Gör klipp i smördegen så att det blir en fin kant runt om. Stick några hål i locket också så att den inte pyser upp så mycket.
Pensla med ägg och grädda i 20 minuter i 225 grader.
Servera med en sallad och citronklyfta.

Medelhavskyckling.

 
Smaskens och enkelt.
Gör dubbelsats så har du mycket mat.
 
4 portioner.
 
4 kycklingfileer
2 msk smör
2 tsk salt
2 krm svartpeppar
 
Sås:
 
10 soltorkade tomater, finhackade
2 dl creme fraiche
3 dl grädde
2 vitlöksklyftor, finhackade
 
Topping:
 
250 g körsbärstomater
oliver
fetaost
röd lök, hackad
 
Gör så här:
 
Bryn kycklingen i smör och lägg i en ugnsfast form, stek färdigt i 225 grader i 10 - 12 minuter.
Låt kycklingen svalna och skär i tunnare skivor ( 3 cm ), salt & peppar. Lägg tillbaka i formen.
 
Sås:
 
Blanda grädde och creme fraiche i en kastrull, tillsätt soltorkade tomater och vitlök. Puttra ett tag. Häll såsen över kycklingen. Toppa med fetaost och rödlök. Sätt in formen ett tag i ugnen.
Servera med kärsbärstomater, oliver, fetaost, soltorkade tomater och rödlök i skålar.
Klyftpotatis eller ris.
 
 

RSS 2.0