Grillad sparris med parmesanmajonnäs.

 
 
4 - 6 portioner.
 
500 g grön sparris
2 msk olivolja
flinsalt & svartpeppar
 
MAJONNÄS:
 
3 dl majonnäs
1 dl finriven parmesan
1 msk pressad citronsaft
1 - 2 tsk tabasco
salt & peppar
 
Blanda ihop allt till majonnäsen. Ringla över olja, salt och peppar på sparrisen, grilla. Du kan lika gärna koka sparrisen och sen ringla på oljan.
Servera direkt med parmesanmajonnäsen.

Jordgubbsmarinerad kycklingfilé med krämig pasta.

 
Marinaden ger en härlig sötma och välbehövligt sting åt filéerna. Tips! Om pastan förbereds så rör gärna i en klick extra crème fraiche vid servering så blir den härligt krämig.
 
4 portioner.
 
600 g kycklingfile
2 msk olivolja
salt & peppar
 
Marinad:
 
1 citron
1 schalottenlök
2 vitlöksklyftor
1 röd chilipeppar
10 jordgubbar
½ dl olivolja
salt & peppar
1 kruka koriander
 
Krämig pasta:
 
300 g pasta
2 dl creme fraiche
2 msk chilisås
1 vitlöksklyfta
½ röd lök
10 körsbärstomater
 

Pensla kycklingen med olja och krydda med salt och peppar. Grilla direkt tills den fått fin färg. Grilla indirekt tills innertemperaturen är 70°. Låt vila i 10 minuter.

 

Pressa saften ur citronen, skala och skiva lök och vitlök, dela, kärna ur och strimla chilin, dela jordgubbarna. Blanda allt med olja. Krydda med salt och peppar.

 

Skiva eventuellt kycklingen och lägg upp på ett fat. Häll på marinaden. Hacka och strö över koriander. Låt dra i 30 minuter.

 

Krämig pasta: Koka pastan enligt förpackningen och spola den i kallt vatten. Låt rinna av väl. Blanda samman crème fraiche, chilisås och pressad vitlök. Dela tomaterna i klyftor och blanda ner i såsen tillsammans med pastan. Smaka av med salt och peppar. Servera tillsammans med bröd till kycklingen.

 

 

Skaldjurspaj med dill.


 
Paj med ost, dill, skaldjur och krämig avokadoröra.
 
 
4 portioner.
 
 

Pajdeg:


3 dl vetemjöl
125 g smör
1 dl hackad dill
2 msk iskallt vatten

Fyllning:


2 schalottenlökar
1 msk smör
3 ägg
150 g riven västerbottensost
3 dl matlagningsgrädde
2 msk tomatpuré
1 dl hackad dill
100 g skalade räkor
100 g kräftstjärtar

Avokadokräm:


1 mjuk avokado
rivet skal och saft av 1 lime

 

Ugn 200 grader.

 

Pajdeg: Arbeta ihop mjöl, smör, dill och vatten till en deg. Tryck ut degen i en pajform. Nagga botten med en gaffel. Ställ kallt 30 min.

 

Fyllning: Skala och finhacka löken, stek den glansig i smör. Rör samman ägg, ost, grädde, tomatpuré och dill, häll blandningen i pajskalet. Tillaga i ugn ca 30 min.

 

Avokadokräm: Skala och kärna ur avokadon. Mixa avokadon med limesaft och -skal.

 

Toppa pajen med räkor, kräftstjärtar och avokadokräm. Garnera med limeklyftor och dill.

 

Laxburgare med pepparrotskräm.

 
4 portioner.
 
 

500 g skinnfri laxfilé
1 ägg
2 msk vispgrädde
2 msk finklippt gräslök
1 tsk salt
1 krm svartpeppar el citronpeppar
½ dl ströbröd
2 msk smör

 

Pepparrotskräm:
100 g färskost
1 dl crème fraiche
3 msk färskriven pepparrot
2 msk finklippt gräslök

 

Servering:
4 hamburgerbröd, t ex brioche
salladsblad
gurka
1–2 avokador
1–2 stora tomater

 

Dela och mixa laxen till färs. Tillsätt ägg, grädde, gräslök, salt och peppar. Forma färsen till 4 biffar och vänd dem i ströbröd.

Stek biffarna i smör ca 4 min per sida.

 Pepparrotskräm: Blanda ingredienserna och förvara krämen svalt fram till serveringstillfället.

 Lägg ihop laxburgaren i bröden med salladsblad samt skivad gurka, avokado och tomater. Klicka på pepparrotskräm. Servera citronklyftor, resterande pepparrotskräm och ev klyftpotatis bredvid.

 

Potatissallad med sparris och rädisor.

 
 
4 portioner.
 
 
1 kg färskpotatis
4 salladslökar
1 knippe grön sparris, ca 250 g
1 knippe rädisor
100 g sugar snaps
1 rödlök
 

Dressing:
½ dl olivolja
3 msk finhackad dill
2 msk vinäger
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
 

Garnering:
färska örter
flingsalt
 
Tvätta och koka potatisen. Låt svalna och dela i mindre bitar.

Ansa och skiva salladslöken. Ansa sparris-
en, bryt av basen och koka resten i lättsaltat 
vatten, ca 3 minuter. Spola av i kallt vatten
och dela i bitar.

Ansa rädisorna och koka dem i ½ minut. Spola i kallt vatten och skär i halvor eller 
kvartar. Ansa och koka sugar snapsen,
ca 1 minut; spola sedan av dem i kallt 
vatten. Skala och strimla rödlöken fint.

Dressing: Blanda samtliga ingredienser.

Servera salladen i en skål och häll
dressningen över. Garnera med örter
och flingsalt.

Marinerad fläskfilé med örtkräm.

 
Örtmarinerad fläskfilé toppad med kapris – lika gott att göra i ugnen som på grillen. Servera med en örtkräm med lite sting av chili.
 
4 portioner.
 
 
1 fläskfilé, ca 600 g
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 msk smör
 

Marinad:
¾ dl olivolja
1 dl örter, t ex basilika, persilja och lite rosmarin
1 citron, finrivet skal
1 vitlöksklyfta, pressad
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
 

Garnering:
1 rödlök
3 msk örter, t ex persilja, gräslök och basilika
1 liten burk kapris, ca 55 g

Örtkräm:
4 vitlöksklyftor
3 msk finhackade örter
½ röd chili
½ dl olivolja
200 g färskost, t ex Philadelphia
 
 
Sätt ugnen på 225°. Putsa köttet.
Marinad: Blanda samtliga ingredienser. Häll marinaden i en plastpåse och lägg ner köttet. Låt vila
 ett par timmar eller över natten.

Ta upp köttet och torka av det. Salta och peppra. Hetta upp smör
 i en stekpanna och bryn köttet 
runt om. Lägg köttet i en eldfast form och tillaga i ugnens mitt, 20–25 minuter eller på grillen. Ta ut och låt svalna.

Garnering: Skala och finhacka 
löken samt örterna och blanda 
samman det med kapris.
Skär köttet i skivor och fördela garneringen ovanpå.

Örtkräm: Skala och finhacka 
vitlöken samt örterna. Kärna ur 
och finhacka chilin. Mixa samman det finhackade med olja och färskost till en mjuk och ganska slät kräm.
Servera fläskfilén med ört
krämen samt
 

Smördegsknyten med rabarberkompott och getost.

 
 
Gör kompotten i förväg så går det snabbt när det väl är dags.
 
20 stycken.
 
 
Rabarberkompott:

125 g rabarber
1 msk vatten
knappt 1 dl strösocker

 

Smördegsknyten

1 rektangulär smördeg, 250 g
ca 140 g getost

 

Pensling

1 ägg
flingsalt
skalade hampafrön eller sesamfrön

 

Sätt ugnen på 225°.
Kompott: Skiva rabarbern och koka ihop med vatten och socker tills det är krämigt och gott. Låt svalna.


Knyten: Rulla ut smördegen och dela med kniv i 20 lika stora bitar. Klicka ut drygt 1 tsk getost och 1 tsk rabarberkompott i mitten av varje smördegsruta, vik hörnen över fyllningen och tryck ihop som ett knyte.


Pensla dem med ägg och strö över flingsalt och hampafrön. Grädda i ugn i ca 25 minuter.

 

Marmelad med rabarber och valnötter.

 
 

400 g rabarber
1 vaniljstång
saft och rivet skal av 1 lime
300 g syltsocker
50 g valnötter

Annons

Skär rabarbern i bitar och låt den puttra på låg värme i ca 15 minuter ihop med delad vaniljstång och saft och rivet skal från limen. Rör om då och då.


Tillsätt syltsocker och koka kraftigt under omrörning i 2 minuter. Skrapa ur de svarta fröna ur vaniljstången och grovhacka valnötterna och lägg ner i marmeladen.


Häll upp marmeladen på en rengjord burk. Sätt på lock och låt svalna.

 

Morötter på grillen med getost, honung och fröströssel.

 
 
1 knippe späda morötter
200 g getost
3 rosmarinkvistar
2 msk honung
 
FRÖSTRÖSSEL:
 
2 msk pumpakärnor
1 msk svarta sesamfrön
1 msk vita sesamfrön
1 tsk flingsalt
 
Skrapa och koka morötterna hela i saltat vatten i 5 minuter. Lägg dem på ett folieark. Smula över osten och lägg på rosmarinkvistarna. Ringla över honung och vik ihop foliepaketet. Nyp ihop ordentligt i alla ändar.
 
Blanda ihop alla ingredienser till fröströsslet.
 
Grilla paketet i 10 minuter tills osten smält. Strö över strösslet och servera.

Gratinerade  sicilianska köttbullar.

 
4 portioner.
 
 
1/2 dl russin, gärna gula
1/2 dl balsamvinäger
150 g rå fänkålssalsiccia (eller annan god rå korv)
500 g kalvfärs
1 knippa bladpersilja, finhackad
1/2 dl ströbröd
50 g pinjenötter
1 citron, skalet
1 tsk torkad oregano
50 g riven pecorino + lite extra
nymalen svartpeppar
1/2 tsk cayennepeppar
salt
olivolja
1 burk arrabbiatasås (eller liknande pastasås med tomat)
1 mozzarella
1/2 kruka basilika
 
 
Lägg russinen i blöt i balsamvinäger i 5 minuter.

Skär upp salsiccian och skrapa ur innanmätet. Blanda med kalvfärs, persilja, ströbröd, pinjenötter, rivet citronskal och oregano. Riv ned pecorino och blanda i russinen med balsamvinägern. Krydda med peppar och cayenne och en liten nypa salt (korven kan vara ganska salt i sig). Fukta händerna och rulla köttbullar.

Hetta upp olja i en rymlig stekpanna och bryn köttbullarna i omgångar i ett par minuter tills de får färg runt om.
Häll upp tomatsåsen i en ugnsform. Fördela köttbullarna ovanpå. Riv mozzarellan i bitar och strö över tillsammans med rivna basilikablad. Riv över lite extra pecorino (eller parmesan).
 
Gratinera i 200 grader i 15-20 minuter. Under tiden kan du koka spaghetti att servera till. Garnera med basilika och servera med spaghetti och en krispig grönsallad.
 

Knäckig bärpaj.

 
Lättgjord paj med både hallon och jordgubbar och ett täcke med knäckiga smulor på toppen.
Jordgubbarna kan bytas ut mot blåbär och varför inte prova med svarta vinbär eller rabarber.
 

Pajskal
240 g vetemjöl (4 dl)
150 g smör
90 g strösocker (1 dl)
½ krm salt

Bärfyllning
400 g hallon (frysta eller färska)
250 g jordgubbar  (frysta eller färska)
1 dl strösocker
2 msk potatismjöl

Knäckiga smulor
50 g smör, rumsvarmt
1 msk ljus sirap
1 ½ dl havregryn
¾ dl strösocker
2 msk vetemjöl

 

Sätt ugnen på 200 grader. Pajskal: Väg upp ingredienserna och kör dem till en deg i en hushållsmaskin.

Tryck ut degen i en pajform, ca 25 cm i diameter. Nagga botten med en gaffel. Låt den stå i kylen i ca 30 min.

Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 20 min.

Tina bären om du använder frysta. Mät upp vikten på bären och rör snabbt ihop dem med strösocker och potatismjöl.

Smulor: Nyp ihop smöret med resten av ingredienserna till en smulblandning.

Bred ut bären ovanpå pajskalet. Strö smulorna ovanpå bären.

Fortsätt grädda pajen mitt i ugnen i 30–35 min eller tills smulorna fått en gyllenbrun färg. Täck kanterna med aluminiumfolie under gräddningen om de får för mycket färg.

 

Pomme fondant.

 
Bakad potatis.
 
Skala potatisen. Skär bort kanterna så de kan stå, i fyrkanter eller rundlar.
Gnid in potatisen med olja, salt, peppar och lägg på några timjankvistar.
 
Baka i ugnen på 200 grader i cirka 40 minuter. Vänd på potatisarna några gånger.
Potatisen är klar när den är mjuk i mitten och fått fin färg.
 
Det går också bra att steka den i en stekpanna.
 
 

Ugnsbakad lök.

 
 
Ett gott tillbehör till kött och fisk. Löken blir sötare i smaken när den ugnsbakas. Du kan välja silver - eller gul lök. Skala löken och om du halverar den så går det fortare. Gnid in löken med olja, salta & peppar. Lägg på en kvist timjan.  Baka i ugnen på 200 grader i cirka 20 minuter. Du kan vända löken i oljan några gånger under tiden den är i ugnen.

Grillad sallad med ädelost.

 
Romansallad är en härligt fast och krispig salladssort som tål lite tuffare behandling, som att läggas på grillen och få fina grillränder. Klicka på en krämig röra med ädelost, majonnäs och crème fraiche och strössla över rostade hasselnötter för trevligt crunch.
 
4 portioner.
 
1 romansalladshuvud
1 msk olivolja
75 g ädelost
½ dl majonnäs
1 dl creme fraiche
peppar
3 msk grovhackade, rostade hasselnötter
bladpersilja till garnering
 
 
Dela salladshuvudet på mitten. Pensla snittytorna med oljan.
Mosa samman ädelost, majonnäs och crème fraiche med en gaffel i en skål. Krydda med peppar.
Grilla salladen tills den fått fin färg. Lägg upp på ett fat. Klicka på ostkrämen. Toppa med hasselnötter.Garnera med en kvist bladpersilja.
 

Grekisk kycklingsallad.

 
En variant på grekisk sallad där paprikan fräses i olja och skivad persika eller äpple lyfter smakerna.
 
4 portioner.
 
4 - 6 kycklinglårfileer
salt + peppar
olivolja
1 grön, röd och gul paprika, skär i bitar
2 persikor eller äpplen, skär i skivor
1 knippe rädisor, halvera
½ gurka, skala och skär i bitar
2 rödlökar, skiva
bladspenat
sallad
100 g fetaost
1 dl urkärnade oliver
 
DRESSING:
½ dl olivolja
½ dl pressad citron
2 msk finhackad oregano
2 msk finhackad bladpersilja
1 tsk finhackad mejram
chiliflakes
salt
1 vitlöksklyfta, pressa
 
Ung 200 grader.
 
Krydda kycklingen med salt och peppar. Stek den i olivolja tills den får färg. Lägg den i en ugnsfast form och tillaga mitt i ugnen tills den når är genomstekt. Fräs paprikabitarna i olja.
Blanda ihop alla ingrdienser till drssingen. Lägg paprika, persikor, rädisor, gurka, spenat och lök i en stor bunke. Häll över dressingen, krydda med salt & peppar.
Lägg grönsakerna på ett fat. Skär kycklingen i mindre bitar och lägg den på salladen. Toppa med fetaost och oliver.
 
 
 

RSS 2.0