Rabarber med gräddyoghurt och havresmulor.

 
De olika delarna i desserten går bra att förbereda. Lägg ihop dem precis före servering, så blir inte de frasiga smulorna mjuka.
4 portioner.
 
300 g rabarber, ansa och skär i bitar
3 msk råsocker
1 tsk riven ingefära
2 tsk pressad citronsaft
 
HAVRESMULOR:
1½ dl havregryn
2 msk ljus sirap
1½ msk smör
 
GRÄDDYOGHURT:
2 dl vispgrädde
1 dl turkisk yoghurt
1 msk strösocker
 
Lägg rabarber, socker, ingefära och citronsaft i en stekpanna och värm på svag värme under lock tills rabarbern nästan mjuknat. Låt svalna. Blanda havregryn, sirap och smör i en stekpanna och låt smälta samman under omrörning tills det fått fin färg. Låt kallna. Vispa grädden och rör ned yoghurten. Tillsätt sockret. Varva rabarber, smulor och yoghurt i ett glas. Servera direkt.

Grillad kycklingsallad med chevre & jordgubbar.

 
En enkel sommar sallad. Chevré är så gott till söta nektariner och jordgubbar. Om du inte vill grilla kycklingen så går det lika bra att steka den.
4 portioner.
 
500 g kycklinglår filé
1 msk olja
1 msk balsamvinäger
salt & peppar
3 nektariner, skär i stora klyftor
70 g salladsmix
½ gurka i strimlor
3 strimlade salladslökar
250 g jordgubbar i halvor
150 g Chevré
1 citron, både skal och saft
1 tsk rosépeppar
1 tsk flytande honung
1 msk olja
salt & peppar
 
Pensla kycklingen med olja och vinäger. Grilla på båda sidorna och vänd kycklingen då och då. Krydda med salt & peppar. Grilla nektarinklyftorna tills de har fått fin färg. Fördela sallad, gurka, salladslök, jordgubbar och nektariner på ett stort serveringsfat. Bryt Chevré i bitar och lägg ovanpå. Lägg den grillade kycklingen på salladen. Toppa med citronskal, rosépeppar, honung, olja, salt och peppar. Pressa över lite citronsaft.
 
 

Laxtournedos med gräddstuvad purjo och svensk pesto.

 
Lax på en bädd av mild, gräddig purjo och får sting av en svensk variant på pesto. Gott, smakrikt och lättsamt.
4 personer.
 
800 g benfri laxfilé, dela i 8 bitar
salt & vitpeppar
 
Svensk pesto:
60 - 70 g färsk spenat, gärna babyspenat
1 vitlöksklyfta, pressad
25 g hasselnötter
1 dl grovriven västerbottensost
1 dl rapsolja
salt & peppar
 
Gräddstuvad purjo:
2 stora purjolökar, skölj och strimla
2 msk smör
1½ dl torrt vitt vin
2½ dl mellangrädde
2 - 3 msk koncentrerad grönsaksfond
salt & vitpeppar
 
Tillbehör:
8 stora champinjoner, dela i kvartar
2 msk smör
salt & peppar
1 påse blandad sallad
 
Börja med peston. Kör spenaten med vitlök, hasselnötter och ost i matberedaren till en smulig massa. Tillsätt oljan i en fin stråle medan maskinen går. Smaka av med salt & peppar. Purjolöken: Fräs purjon i vid kastrull i smör på svag värme så den inte får färg. Tillsätt vinet och höj värmen, låt det mesta av vätskan koka in. Häll i grädden och koka ihop till lagom stuvnings konsistens, smaka av med fond, salt och peppar. Sätt ugnen på 200 grader, krydda laxen och ugnsbaka den i 10 - 12 minuter. Smörfräs svampen hastigt i het panna och krydda. Fördela purjon på 4 tallrikar, lägg på sallad, svamp och lax. Ringla över peston.
 
 

Snittar med rödbeta och getostkräm.

 
Goda små tilltugg som även passar till ett buffébord. Gör 16 små eller 8 stora snittar.
16 smakbitar:
 
2 stora rödbetor, kokas mjuka, skalas och låt kallna
150 g getost, skalas och smulas
3 dl crème fraiche 34%
svartpeppar
8 skivor kavring
smör
 
Blanda eller mixa getosten med crème fraiche och svartpeppar. Skiva rödbetorna tunt 2 - 3 mm. Smöra brödet, täck med skivad rödbeta. Tag ut rundlar med ett glas eller skär dem runda. Klicka på getostkrämen och ev. garnera med krasse eller något annat.
 
 

Gratinerad torskrygg med ört- och brödtäcke.

 
En god och snabb torskrätt.
4 portioner.
 
800 g torskrygg eller torskfilé
2 msk pinjenötter, rostade i torr panna
1 dl ströbröd
1 liten vitlöksklyfta, pressad
1 dl persilja, finhackad
2 tsk torkad timjan
1 dl olivolja
salt & peppar
 
Tomatsås:
4 tomater skurna i mindre bitar
4 sardellfiléer i olja, skurna i bitar
2 msk kapris
2 msk persilja, finhackad
salt & peppar
3 msk olivolja
 
Ugn 225 grader. Blanda 0,5 dl salt och 0,5 liter vatten , rör om tills saltet löst sig. Lägg torsken i saltlagen i 15 minuter och skölj sedan av den snabbt i kallt vatten och torka av den med hushållspapper. Ställ fisken i ugnen i 15 minuter och häll sedan ut vattnet som finns i formen. Häll ströbröd i en skål, pressa ned vitlöken och rör sedan ned kryddor, nötter och olja. Salta och peppra på fiskens båda sidor och lägg sedan tillbaka den i en ugnsfast smord form, fördela örtröran över fisken och droppa över olivolja. Ställ in i ugnen i cirka 15 - 20 minuter. Börja under tiden med tomatröran. Hetta upp olivolja i en stekpanna och lägg i tomater, sardeller, kapris, persilja och salt. Låt puttra i 5 - 10 minuter. När såsen kokat samman tillsätter du salt & peppar. Servera fisken med tomatsåsen och en fräsch sallad.
 
 

Bookmaker toast med biff och pepparrot.

 
En klassiker med senapskräm, äggula och pepparrot. Väldigt enkel att göra.
4 personer.
 
4 skivor biff eller oxfilé a 150 g
2 dl majonnäs
2 msk grov skånsk senap
2 tsk dijonsenap
10 cm färsk pepparrot, rivs
4 äggulor
1 kruka huvudsallad eller bladsallad
4 skivor bröd, tex surdegsbröd
smör och olja till stekning
 
Rumstemperera köttet någon timme innan stekning. Salta & peppra. Blanda majonnäs med båda senaps sorterna och ställ åt sidan. Stek köttet i olja på hög värme så att det får fin färg, tillsätt en smör klick och stek färdigt. Låt köttet vila innan du skär upp det i skivor. Stek brödet gyllenbrunt i smör. Låt smöret bli lite brunt innan du börjar steka. Lägg upp brödet på en tallrik och lägg på ett lager senapskräm och sen salladsbladen, sedan det skivade köttet och sist lägger du på den rivna pepparroten och formar det som ett fågelbo. I mitten lägger du äggulan.
 
 
 
 

Bombardino.

 
Bombardino kan göras på många olika sätt, rom kan tex bytas ut mot whisky eller konjak. Ibland serveras den varm med espresso. Namnet bombardino lär komma av att en person som provade den heta, alkoholstarka toddyn utropade " det är som en bomb ", fast på italienska förstås.
 
4 drinkar.
 
citronlag:
1 citron, skalas med potatisskalare
1 dl strösocker
1 dl vatten
 
Drink:
8 äggulor
8 cl sockerlag
8 cl mörk rom
 
Garnering:
2 dl vispad grädde
espressopulver
 
Koka upp socker och vatten i en kastrull, lägg i citronskalen och koka till en simmig lag i 5 minuter. Låt kallna. Vispa äggulorna lätt med sockerlagen. Tillsätt rom och fördela i glasen, spritsa på grädde och pudra över espressopulver.
 
 

Vårsallad med snabbmarinerade räkor och mango.

 
En krispig sallad med både salta och söta smaker. Passar även utmärkt att servera i små glas på en buffé.
4 personer.
 
1 kilo räkor med skal
1 gurka, hyvla remsor med osthyvel
½ tsk salt
1 stor mango, skär i bitar
2 avokado, skär i bitar
1 salladslök, skär i tunna skivor
150 g blandsallad
100 g böngroddar
2 msk sesamfrön, rosta i en panna
 
Marinad:
1 röd chili, finhacka
1 dl japansk soja
2 msk pressad limesaft
2 tsk riven ingefära
2 msk rapsolja
1½ tsk strösocker
½ tsk sesamolja
 
Skala räkorna. Blanda ihop alla ingredienser till marinaden och lägg i räkorna. Blanda gurkan med saltet och lägg i ett durkslag så att vätskan kan rinna av. Fördela blandsalladen på tallrikar, lägg på mango, avokado, gurka och böngroddar. Toppa med räkorna och häll över marinaden. Strö över sesamfrön.
 

Aioli.


En ny variant på aioli med lite syra i som ger en extra piff. Tänk på att alla ingredienser ska vara rumsvarma så att det inte skär sig.
3 dl aioli.
 
2 st. äggulor
1 tsk dijonsenap
2 - 3 tsk pressad citronsaft eller rödvinsvinäger
2 krm salt
2 - 3 pressade vitlöksklyftor
2 dl neutral olja
( ev. 1 dl finhackad basilika eller lite timjan ) 
 
Blanda ihop allt utom oljan och kör med elvisp eller mixerstav. Tillsätt oljan droppvis under vispning och sedan med en fin stråle. Häller du i oljan för snabbt så kan det skära sig. Servera till skaldjur, grillat kött eller vad som helst.
 
 
 
 

Stompa ( stekpannebröd )

 
Ett supergott stekpannebröd som är bakat på bikarbonat och det innebär att det inte behöver jäsa. Tänkte testa att baka dem på pizzastenen över grillen till sommaren när vi är i stugan. Gott frukostbröd.
20 stycken
 
5 dl filmjölk
1,5 dl ljus sirap
2 tsk hela fänkålsfrön, stöt i mortel
2 tsk hel anis, stöt i mortel
13 dl rågsikt
2 tsk salt
2 tsk bikarbonat
 
Blanda filmjölk och sirap. Blanda alla torra ingredienser och tillsätt sedan vätskan. Knåda samman till en deg. Dela degen i 20 bitar och kavla ut dem till rundlar, nagga med en gaffel. Stek kakorna på medelvärme i en torr stekpanna, någon minut på varje sida. De får inte bli för mörka. Låt svalna på ett galler och förvara sedan i en plastpåse.
 

Lax med sesamfrön och hoisinsås.


Enkelt och gott recept med få ingredienser som en del gillar bäst. Servera gärna med en grönsaksrik  nudelsallad.
4 portioner.
 
4 st. laxfiléer
1 dl Hoisinsås
0,5 tsk sesamolja
4 msk sesamfrön, rostade
salt & peppar
 
Lägg laxen i en ugnsfastform, salt & peppar. Blanda Hoisinsås och sesamolja, pensla fiskarna med detta. Strö över sesamfrön och baka i ugnen 12 - 15 minuter i 200 grader.
 
 
 
 
 

Fläskfile i krämig dragon - och senapssås.

 
Krämig och god sås, serveras med rotsaker.
4 portioner.
 
700 g fläskfilé, skär i skivor, 2,5 cm
smör och olja att steka i
salt & peppar
 
ROTFRUKTER:
600 g potatis, skär i klyftor
2 stora morötter, skär i stavar
1 palsternacka, skär i stavar
1 röd lök, skär i klyftor
5 klyftor vitlök, pressa med baksidan av en kniv
3 msk neutral olja
salt & peppar
 
SÅS:
3 dl grädde
1 msk kalvfond
1 msk dijonsenap
1½ tsk torkad dragon
1 tsk honung
citronsaft, några droppar
salt & peppar
 
Sätt ugnen på 225 grader. Lägg alla grönsaker i en ugnsfast form och ringla över olja, salt & peppar. Baka i ugnen ca 35 minuter. Salta och peppra fläskfilen och bryn snabbt i smör och olja, lägg åt sidan. Vispa ur pannan med grädde och kalvfond, tillsätt dragon och dijonsenap, låt koka ihop under några minuter. Smaka av med citron, salt, peppar och honung. Lägg tillbaka fläskfilen i såsen och låt koka med i några minuter. Servera fläskfilen i sin sås med rostade rotfrukter.
 
 
 
 

Kyckling i långpanna med fetaost och oliver.

 
En enkel rätt med medelhavssmaker.
4 portioner.
 
1 kg kyckling lårfiléer, skär ned i mindre bitar
8 tomater, delas
2 citroner, saften av den ena och skalet från båda
100 g oliver, delas
4 knipplökar, strimlas
3 kvistar rosmarin, finhackas
salt & peppar
1 dl olivolja
200 g fetaost
Servera med couscous eller det du gillar.
 
Lägg kyckling, oliver, lök, rivet skal + saft från citroner, oliver, olja, salt och peppar i en långpanna. Låt gärna stå och marineras under tiden ugnen blir varm. Överst lägger du de delade tomaterna. Baka sedan i ugnen på 175 grader i 30 minuter. När kycklingen är klar så toppar du den med fetaost.
 
 
 
 
 
 

Ugnsrostad kyckling med gorgonzola.


Enkelt och gott.
4 portioner
 
1 kg kycklingben
250 g körsbärstomater
1 stor röd lök, skär i mindre bitar
1 zucchini, skär i mindre bitar
2 vitlöksklyftor
1 kruka basilika, spara lite till garnering
½ dl olivolja
0,5 - 1 chili
salt & peppar
Kalamata oliver
75 - 100 g gorgonzola- eller fetaost
 
Sätt ugnen på 225 grader. Mixa basilika, vitlök, chili och med olja tills du får en slät blandning. Lägg zucchini, röd lök, tomater och kycklingben i en ugnsfast form. Ringla över örtoljan, salt & peppar. Rosta kycklingen och grönsakerna i mitten av ugnen i ca 30 minuter. Täck över med folie om grönsakerna börjar få för mycket färg. Toppa med oliver, ost och färsk basilika.
 
 
 
 

RSS 2.0