Hemgjord tacofärs.


Har du lust och ork tycker jag att du ska göra din egen tacofärs. Lite kul och annorlunda.
4 portioner.
 
400 g köttfärs
1 st. squash, finriven ( kan uteslutas )
1 tsk spiskummin, malen
1 tsk koriander, malen
½ tsk oregano, torkad
1 tsk kajennpeppar
1 tsk svartpeppar, malen
2 st., vitlöksklyftor, pressade
½ dl tomatpure
1 ½ dl öl
1 - 2 tsk salt
½ tsk socker
olja till stekning
 
Fräs färs, squash och kryddor tills det börjar få färg. Tillsätt vitlök, tomatpure och öl. Koka ihop 5 minuter. Smaka av med socker, salt och mer kryddor om du önskar.
 
 

Snickerdoodles.


Ett recept från Julia på jättegoda småkakor som går fort att baka.
 
225 g smör, rumsvarmt, ej smält
3,5 dl strösocker
2 ägg
6,5 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
1/4 tsk salt
kanel + strösocker blandat i en tallrik
 
Vispa ägg, smör och socker poröst med elvisp. Blanda väl och ställ in i kylen i en halvtimme. Rulla små bollar som du sedan rullar i socker och kanelblandningen. Lägg bollarna på en smord plåt och grädda på 200 grader tills de är gyllenbruna.

 
 
 
 
 

Schweizerbakad laxfile med spenat.

Gott och enkelt. Om du inte gillar spenat så kan du skippa det och använda andra grönsaker tex sockerärtor.
4 personer.
 
600 g laxfilé med skinn
1½ dl rökt skinka, fint tärnad
½ dl gräslök, hackad
1 msk dijonsenap
1 msk svensk senap
2 äggulor
8 skivor schweizerost eller emmentalerost, 100 g, skär skivor
 
Spenat:
2 paket fryst spenat, 250 g
2 dl crème fraiche
1 grönsaksbuljongtärning
½ tsk salt
2 krm svartpeppar
1 krm riven muskotnöt
Dela laxen i 4 portionsbitar och gör ett snitt i varje filé så att det blir som en börs som du kan lägga in fyllningen i. Ställ 2 ostskivor snett ner mot varandra i laxfickan. Lägg filéerna i en smord ugnsfast form. Krydda med salt & peppar. Blanda ihop skinka, gräslök, senap och äggulor till en röra som du sätter ned i varje laxficka mellan ostskivorna. Baka laxen på 225 grader i mitten av ugnen i 10 - 12 minuter.
Tina spenaten och krama ur vattnet, hacka grovt om det behövs. Koka upp crème fraiche och smula i buljongtärningen, lägg i spenaten och låt koka några minuter. Smaka av med salt, peppar och muskotnöt.
Servera med tex ugnsgratinerade tomater, kokt eller pressad potatis.

Kräftostsoppa.


Denna soppa passar som en perfekt ganska mastig varmrätt tillsammans med bröd, ost och vin, men även som en förrätt.
4 personer.
 
2 medelstora morötter, rivs grovt
2 msk smör
2 msk vetemjöl
2 fiskbuljongtärningar
9 dl vatten
1 ask kräftost, 400 g
2 dl crème fraiche
 
Fräs morötterna i smör. Rör ned vetemjöl, vatten och fiskbuljongtärningar. Låt småputtra i några minuter. Tillsätt crème fraiche och kräftost. Vid servering tillsätter du kräftstjärtarna eller lägger de direkt i soppskålen och häller försiktigt på soppan. Garnera med en dillvippa.
 

Fullkornslasagne med nötfärs och skogssvamp.


En lite nyttigare lasagne eftersom den inte innehåller grädde utan keso och vatten. Gör gärna en större sats när du ändå håller på hacka och fräsa en massa ingredienser så har du mycket mat färdiglagad.
4 portioner.
 
1 liten gul lök, finhackas
250 g skogschampinjoner, går bra med annan svamp, skivas
400 g nötfärs
1 - 2 tsk rapsolja
1 dl tomatpure
2 dl vatten
salt & peppar
400 g keso
1 dl färsk timjan, går bra med torkad
2 dl vatten
12 fullkorns lasagneplattor
1 - 2 dl riven ost
 
Fräs nötfärs, svamp och lök i lite rapsolja. Tillsätt tomatpure, vatten, salt och peppar. Mixa keso med timjan, salt, peppar och tillsätt vatten. Smörj en ugnsfast form och varva färsröran, kesoröran och lasagneplattor. Avsluta med keso och riven ost. Du kan gärna garnera med tex tomater.
Sätt in formen i mitten av ugnen på 200 grader i 30 minuter.
Servera med en god sallad.
 

Tomat- och pesto sallad.

Passar utmärkt till fisk och kötträtter.
4 portioner.
 
½ kruka färsk basilika, riv i bitar
100 g soltorkade tomater, grovhacka
200 g pesto
½ dl olja
2 msk balsamico vinäger
salt & peppar
1 röd lök, skivas
750 g cocktail tomater, delas i hälften
70 g rucola
50 g pinjenötter, torr rosta i en stekpanna
 
Blanda basilika, soltorkade tomater, pesto, olivolja, balsamvinäger och salt. Rör om. Tillsätt sedan tomathalvorna och rödlöken.
Vid serveringen strör du på rucolan och pinjenötterna.
 

Varma fårnachos med avokadodip.

 
Passar bra som förrätt eller nattvickning. Supergott och enkelt.
6 portioner.
 
1 påse nachochips
1 paket fetaost, 180 g
1 tsk tacokrydda eller grillkrydda
 
 Guacamole dip:
3 avokado
1 msk olja
½ citron, saften
½ vitlöksklyfta
några droppar tabasco
flingsalt & peppar
 
Häll ut chipsen på en plåt och smula över fetaosten. Strö över tacokrydda. Gratinera på 200 grader i 10 minuter.
Under tiden gör du guacamole dippen. Mosa avokadon och blanda ihop alla ingredienser till en röra. Nu är det bara att börja dippa.
 
 

Pesto potatis.

Passar utmärkt till grillat eller egentligen vad som helst.
 
potatis, gärna rödskalig, jämnstora
lite olivolja
salt
grön pesto på burk
parmesanost, riven
 
Dela de skrubbade potatisarna på hälften. Skär bort en liten bit från andra änden också så att de går att ställa på plåten utan att vicka omkull. Häll lite olivolja på en plåt och ställ potatisarna på den. In i ugnen på 225 grader i 20 - 15 minuter. Ta ut plåten och vänd potatisarna. Salta och skeda på pesto och riven parmesanost. Baka färdigt i 250 grader i 10 - 15 minuter.
 
 

Sambal oelek kyckling i ugn.

Går även att ugnsbaka med fläskfilé eller annat kött. Om du vill att tillagningen ska gå fortare så steker du köttet färdigt innan du sätter in det i ugnen. Den här rätten tycker även barn om och jag har gjort den massor av gånger.
4 portioner.
1 fläskfilé eller 4 kycklingfiléer
3 dl vispgrädde
½ dl soja
1 tsk sambal oelek, ta mer om du vill ha det starkare
1 burk crème fraiche
 
Värm ihop grädde, creme fraiche, soja och sabal oelek i en kastrull. Skär köttet i lämpliga bitar och lägg de råa i en ugnsfast form. Häll över såsen och ställ in den i ugnen på 175 grader i 1,5 timmar.
Servera med ris eller pommes frites, sallad och ett gott bröd.
 

Fänkålsrubbad lax med senapskål.

Laxen blir ganska stark och jag har fått en förkärlek till stekt kål. Den är underbart god.
4 portioner.
 
500 g laxfilé
1 tsk spiskummin, gärna hel
1 tsk fänkålsfrön
1 tsk rökt paprikapulver
½ röd chili, finskuren
flingsalt & svartpeppar
 
Senapskål:
smör
3 - 5 skivor salami, skär i bitar, kan uteslutas
1 liten gul lök, finhackas
½ vitkålshuvud, grovstrimlas
½ citron, saft och skal
1 dl vitt vin
1 dl vispgrädde
2 msk dijonsenap
1 tsk kalvfond
2 msk kapris
½ tsk honung
1 knippe dill, grovhackas
 
 
 
Gnid in laxen med kryddorna och låt ligga medans du förbereder resten. Hetta upp smör i en stekpanna, tillsätt salami och lök, stek tills löken mjuknat. Häll i vitkål, saft och skal av citronen, vin, grädde, senap, fond, kapris och honung. Sjud i 5 - 10 minuter, tills kålen mjuknat men fortfarande har tuggmotstånd. Grilla laxen 3 - 5 minuter på varje sida och sedan i ugnen 150 grader i 15 minuter.
 
 
 
 
 

Örtfylld kycklingfile.

Här kommer kycklingreceptet som hör ihop med sardellpotatis och ört/parmesankrämen.
6 portioner.
 
1 kilo kycklingfiléer
2 msk dragon, hackad
2 msk rosmarin, hackad
½ tsk + 1 tsk salt
2 msk smör
2 krm svartpeppar
 
Ugn 150 grader. Skär en skåra i kycklingfiléerna. Blanda de hackade örterna med ½ tsk salt och fördela i skårorna. Bryn filéerna i smör på båda sidor. Krydda med salt & peppar. Ställ in dem i ugnen tills de fått en innertemperatur på 68 grader, cirka 25 minuter.
 

Ört- och parmesankräm.

God kall sås som tillhör receptet med örtfylld kyckling, men passar naturligtvis till allt möjligt.
 
4 - 6 personer.
 
2 dl smetana eller creme fraiche
1 dl riven parmesanost
3 msk dragon, hackad
3 msk bladpersilja, hackad
salt
 
Mixa smetana, ost och örter till en slät kräm. Salta. Går att göra i förväg och förvaras då i kylen fram till servering.
 

Sardellpotatis.

 Väldigt god potatis sallad som passar till allt. Potatissalladen hör egentligen till örtfylld kyckling och ört- och parmesankräm. De recepten kommer in separat om några dagar.
6 portioner.
 
1 kilo färskpotatis
8 sardeller, hackas
2 vitlöksklyftor, finhackas
2 msk olivolja
1 burk grillad paprika, 200 g, skär i bitar
3 msk kapris
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
50 g mache- eller ruccola sallad
 
Koka potatisen mjuk, låt rinna av och svalna något. Halvera dem. Fräs sardeller och vitlök i olja i en stekpanna ca 4 minuter. Vänd ned potatis, paprika och kapris. Salta & peppra. Strö över salladen. Klart att äta.

Ruccolapesto.

Gör denna pesto istället för med basilika. Den blir lite annorlunda.
4 portioner.
 
1 vitlöksklyfta, skivad
70 g ruccola
1 dl parmesanost, riven
½ dl pinjenötter
1 dl olivolja
2 msk citronsaft, pressad
salt & peppar
 
Mixa alla ingredienser och smaka av med salt & peppar.
 

Palsternackspure.


Laga palsternackspure istället för potatismos, blir en helt annan smak. Passar både till fisk, fågel och kött.
 
4 portioner.
400 g palsternacka, skala, skär i bitar
400 g potatis, skala, skär i bitar
2 msk smör
1½ dl gräddfil
1 tsk salt
½ kruka gräslök, klipp i små bitar
 
Koka potatis och palsternacka mjuka i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och blanda ned smör, gräddfil och salt. Mixa med stavmixer till en slät pure. Krydda med gräslök.

RSS 2.0