Fiskgratäng med citronsås och snabbpicklad rödlök.

 
 
 
4 portioner.
 
 
800 g vit fisk, torsk eller kolja
salt
200 g gröna ärter
150 g riven lagrad ost,
t ex västerbottensost
Potatismos:
1 kg potatis
1 dl mjölk, 3 %
25 g smör
salt och peppar
1 äggula
 
 

Gratängsås:
2 msk smör
3 msk vetemjöl
1 dl vitt vin
4 dl mjölk
2 msk hummer- eller skaldjursfond
3 msk finhackad dill
1 citron, rivet skal
 
 

Garnering:
dill
citron
 
 

Servering:
snabbpicklad lök
 
 
Sätt ugnen på 200°.

 Potatismos: Skala, dela och
koka potatisen mjuk. Häll av vattnet och ånga potatisen torr. Mosa den och tillsätt varm mjölk och smör. Salta och peppra. Tillsätt äggulan och vispa till ett mos. Häll moset
i en spritspåse och spritsa (eller  klicka) ut moset runt innerkanten   i smorda ugnsfasta portionsformar.

Dela fisken i 4 bitar och salta lite lätt. Lägg en bit fisk mitt i varje form.

Gratängsås: Smält smöret i en kastrull. Ta kastrullen från värmen och vispa ner mjölet till en klumpfri smet. Sätt tillbaka kastrullen och vispa under värme någon minut. Tillsätt vin, mjölk och fond och
koka upp. Låt såsen puttra tills den tjocknat. Tillsätt dill, citronskal,
salt, peppar och ev lite citronsaft.

 Fördela ärterna i formarna.
Häll såsen i formarna och strö
över riven ost. Gratinera strax
under mitten i ugnen, 15–20
minuter. Garnera med dill och
citronklyfta och servera med
snabbpicklad lök.

Kycklingfiléer fyllda med ost och pesto.

 
 
4 portioner.
 
 
4 kycklingfiléer
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
smör till stekning
3 skivor parmaskinka eller annan kallrökt skinka
150 g färskost
3–4 msk röd pesto (finns att köpa färdig på burk)
8–10 cocktailtomater
4 basilikablad
 
 

Rostad potatis:
900 g delikatesspotatis
1/2 zucchini
2 msk olivolja
1 tsk flingsalt
3 msk finhackade valfria örter
 
 

Garnering:
tomatkvist
färska örter
 

Servering:
röd pesto (finns att köpa färdig)
 
 
Sätt ugnen på 225°.

 Putsa kycklingen. Salta och
peppra runt om. Bryn kycklingen runt om i en stekpanna med smör. Låt svalna.

Skär en längsgående skåra i varje filé. Vik ihop skinkskivan och stoppa ner i skåran.

Blanda färskost och pesto. Klicka ner blandningen på skinkan. Halvera tomaterna och lägg ovanpå. Strö på strimlade basilikablad.

 Lägg kycklingen i en smord ugnsform och gratinera strax under mitten i ugnen, ca 20 minuter.

Rostad potatis: Tvätta potatisarna och dela dem om de är stora. Skär zucchinin i bitar. Lägg potatis och zucchini i en långpanna med bakplåtspapper. Häll över olja,
strö på salt och blanda. Tillaga
strax under mitten i ugnen tills potatisen fått fin färg, 25–30 minuter. Vänd ner hackade örter och servera till kycklingen.
 
 

Parmesan- och pinjenötschips.

 
 
Passar utmärkt till soppa.
 
Cirka 20 stycken.
 
 
100 g parmesanost
2 msk pinjenötter
 
Sätt ugnen på 200°. Riv osten. Lägg den i glesa högar på två plåtar med bakplåtspapper. Strö pinjenötter på varje hög och platta till dem något.
 
Grädda mitt i ugnen ca 6 min. Låt chipsen svalna innan de lossas från papperet.

Biffgryta med curry.

 
 
 
Servera med ris och svalkande yoghurtsås.
 
 

500 g lövbiff
1 strimlad gul lök
2 cm riven färsk ingefära
1 strimlad röd chili
2 msk olja till stekning
1 tsk salt
2 msk tandoori curry kryddpasta
2 msk tomatpuré
3 dl kokosgrädde eller vanlig grädde
1 dl vatten
2 msk vetemjöl
koriander eller persilja

 

Raita (indisk yoghurtsås):
1 dl hackad gurka
2 dl turkisk yoghurt
1 tsk torkad mynta

 

Strimla och stek lövbiff, lök, ingefära och chili. Salta och blanda ner kryddpastan, tomatpurén och kokosgrädden. Sjud 2 min. Blanda vatten och mjöl och rör ner det i grytan. Sjud 3 min.


 Blanda gurksåsen.


 Strö koriander eller persilja över grytan och servera med raitan, basmatiris och riven morot med svarta senapsfrön.


Krämig blomkålsgratäng med kassler.

 
 

1 stort blomkålshuvud
2 morötter
500 g kassler
2 dl grädde
1 dl mjölk
2 msk dijonsenap
1 msk sötstark senap
1 krm provensalska örter
salt och svartpeppar
2 dl riven ost
2 ägg
1 tsk smör

Garnering:
färsk rosmarin

 

Skär blomkålen i mindre buketter och morötterna i bitar. Strimla hälften av kasslern. Skiva resten.

 Koka grädde, mjölk, senap och kryddor några min. Lägg i grönsaker, strimlad kassler och riven ost och sjud i 5 min. Salta och peppra.

 Dra av kastrullen och låt svalna. Knäck i äggen och rör om. Bryn kasslerskivorna i smör några min.

Häll blandningen i en ugnsform, lägg kasslerskivorna överst. Sätt in i ugn i 225°, 25 min. Garnera med färsk rosmarin och servera.


Baconlindad salviakyckling.

 
 
Bacon och salvia sätter härligt mustig smak på kyckligen. Servera med klyftpotatis och rödvinssås och du har en riktig kalasmiddag.
 
 

Kyckling:
500 g kycklingfilé
1 pkt bacon
1 knippe salviablad
1 msk smör
2 krm salt
2 krm peppar

 

Sås:
2 dl rött vin eller matlagningsvin
1 1/2 dl vatten
2 msk kalvfond
2 msk tomatpuré
1 msk soja
2 tsk majsstärkelse
sky från kycklingen
1/2 tsk salt
2 krm peppar

 

Häll vin, vatten, fond, tomatpuré och soja i en kastrull och sjud utan lock ca 10 min. Blanda majsstärkelse med lite kallt vatten och rör ner i såsen. Låt den få ett uppkok.


 Dela på kycklingfiléerna så att det blir två tunna av varje. Vira en skiva bacon runt varje och stick in salvia under baconet.


 Stek kycklingpaketen i smör i en stekpanna på medelvärme ca 5 min. Salta och peppra. Häll lite vatten i stekpannan och ta tillvara skyn. Häll den i såsen och smaka av med salt och peppar.


 Servera kycklingen med såsen, ugnsstekta potatisklyftor eller gnocchi och äppelsallad med rödlök och rucola.


Kladdkaka med toscatäcke.

 
 
 
125 g smör
3 dl strösocker
3 ägg
1½ dl vetemjöl
1 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
 

Toscasmet:
60 g smör
1 dl ljus sirap
1½ dl vispgrädde
2 dl strösocker
1 msk vetemjöl
150 g mandelspån
 

Garnering:
björnbär
 

Servering:
3 dl vispgrädde
ca 200 g björnbär
 
 
Sätt ugnen på 175°.
 Smält smöret i en stor kastrull. Ta kastrullen från värmen. Rör i socker och äggen, ett i taget. Rör ner mjöl, kakao och vaniljsocker.

 Kläm fast ett bakplåtspapper i en form med löstagbar kant, 24 cm 
i diameter. Häll i smeten. Grädda ca 15 minuter. Ta ut kakan. Höj ugnsvärmen till 225°.

Toscasmet: Koka ihop smör, 
sirap, grädde, socker och mjöl i en kastrull tills det tjocknar. Vispa 
om det bildas mjölklumpar. Rör 
i mandeln.

 Klicka toscasmeten över kakan. Grädda 5 minuter. Låt kakan kallna helt innan den serveras.

 Vid servering: Vispa grädden och blanda med lätt mosade björnbär.

Svampkräm på krispiga crostini.

 
 
Cirka 16 stycken.
 
200 g champinjoner
2 msk smör
1 vitlöksklyfta
½–1 tsk torkad timjan
200 g naturell färskost
salt
peppar
½ baguette
ev 2 msk olja

Servering:
ev stekt svamp
örter
rostade pumpafrön
 
 
Ansa svampen och dela i mindre bitar.
Stek svampen utan smör på medelvärme. När vätskan från svampen börjat avdunsta, tillsätt då smöret och låt svampen bli fint stekt.

 Skala och riv vitlöken. Tillsätt timjan och vitlök i pannan och fortsätt fräsa svampen under omrörning ca 5 minuter. Låt svalna.

 Sätt ugnen på 225°. Tillsätt färskosten i svampen och mixa ihop med en stavmixer. Krydda med salt och peppar.

 Skär baguetten i ½ cm tjocka skivor. Ringla över oljan och rosta i mitten av ugnen tills de får fin färg och blir krispiga. Ca 8 minuter.

 Strö gärna över färska örter och rostade pumpa- frön vid servering. Även lite stekt svamp är gott att servera till.

Cheesecake med blåbär.

 
 
 
Botten:
100 g smör
1 paket oreokex, ca 150 g
 

Fyllning:
300 g vit choklad
400 g naturell färskost, rumstempererad
 

Topping:
300 g blåbärssylt med fast konsistens
200 g färska blåbär
 
 
Smält smöret. Kör kexen i en matberedare till smulig konsistens, blanda sedan med smöret. Tryck ut i en bakplåtspappersklädd pajform med avtagbar botten, ca 25 cm i diameter. Ställ i kylen.

 Fyllning: Hacka chokladen och smält försiktigt över varmt vattenbad. Blanda sedan med färskosten och häll fyllningen över kexbottnen.
 Ställ cheesecaken i kylen tills fyllningen satt sig och stelnat, ca 30 minuter.

Topping: Värm försiktigt sylten tills den smält. Den får ej koka! Häll den sedan över den stelnade cheesecaken. Strö över de färska blåbären.

Fyllda tomater med parmesan och kyckling.

 
 
Fyllda tomater med kycklingfärs och smakrik ost.
 
 
8 stora tomater
500 g kycklingfärs
1 msk olivolja
1 gul lök, hackad
3 vitlöksklyftor, hackad
3 msk tomatpure
½ kruka färsk timjan, hackad
salt & peppar
3 dl finriven parmesan
2 tsk olivolja
 
 
Sätt ugnen på 225°. Dela tomaterna i halvor så kvistfästet är på ena delen. Gröp ur kärnhusen med en sked ner i en sil och låt rinna av. Skär det avrunna i något mindre bitar.Lägg halvorna upp och ner på hushållspapper.
 
Bryn färsen i olja till fin färg. Tillsätt lök, vitlök och tomatpuré, stek med tills löken mjuknat. Häll i det hackade tomatköttet och timjan. Salta, peppra och låt småputtra några minuter.
 
Lägg tomathalvorna i en passande ugnsform. Rör ner hälften av osten i pannan och skeda upp fyllningen i tomaterna. Toppa med resten av osten och ringla över olivolja. Gratinera mitt i ugnen 15 min. Garnera med timjan och servera med snabbt kokta bönor och ett gott surdegsbröd.
 

Ängamat.

 
 
En mild soppa av säsongens grönsaker.
 
4 portioner.
 
1 blomkålshuvud, 500 g, bryt i buketter
4 späda morötter, skär i skivor
200 g sockerärtor
2 knipplökar, finhacka
1 msk smör
1 liter vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
1 citron, rivet skal
1 dl vispgrädde
2 äggulor
salt & peppar
1 knippe körvel
 
Fräs löken i smör i en gryta. Häll i vatten, buljongtärningar och morötter. Låt koka under lock i 5 minuter. Tillsätt blomkålen och koka ytterligare 5 minuter. Blanda i sockerärterna och koka i 1 minut. 
 
Vispa ihop grädde och äggulor. Ta grytan från värmen och rör ned gräddblandningen, låt inte soppan koka mer. Salt & peppar. Toppa soppan med rivet citronskal och körvel.

Linguine med salsiccia.

 
 
En variant på köttfärssås och spagetti.
 
4 portioner.
 
400 g linguinepasta
1 gul lök, finhacka
1 mortot, skär i tunna skivor
1 fänkålsstånd, finstrimla
1 msk smör eller olivolja
1 burk körsbärstomater
150 g salcciakorv
½ tsk strösocker
salt & peppar
50 g pecorino ost, riv
 
Fräs löken i smör eller olja. Tillsätt morot och fänkål, fräs ytterligare 2 minuter. Gröp ur fyllningen på korven och stek den tillsammans med grönsakerna tills färsen är genomstekt. Häll i tomaterna och socker, salt och peppar. Låt sjuda under lock i 20 - 30 minuter. Koka pastan. Blanda pastan med färsen och grönsakerna. Servera med den rivna osten.

Fläskfilé med äpple och grov senap.

 
 
4 portioner.
 
 
1 fläskfile
2 äpplen tex Granny Smith
champinjoner
250 g röda eller gula små lökar
2 st rosmarinkvistar
1 dl äppelcidervinäger
3 msk viltfond
2 dl grädde
2 dl mjölk, 3 %
2 msk grov skånsk senap
2 msk smör
1 msk rapsolja
 
 
Putsa bort eventuella senor och överflödigt fett från fläskfilén. Snedskär fläskfilén i 8 lika stora bitar och banka ut skivorna lite lätt. Skär äpplena i klyftor. Skala och dela rödlöken i grova bitar.
 
Stek fläskfilén ungefär 2 minuter på varje sidan på medelvärme i smör och olja. Ta upp och lägg åt sidan. Stek äpplena och rödlöken i smör till en gyllenbrun färg. Tillsätt rosmarin samt äppelcidervinägern och låt koka ner till 1/3 av vätskan återstår.
 
Lägg tillbaka de stekta fläskfiléskivorna i stekpannan. Blanda viltfond, grädde, mjölk och grov senap. Tillsätt i stekpannan och låt sjuda i 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.

Dajmkladdkaka.

 
 

150 g smör
2 ½ dl strösocker
½ krm salt
½ dl kakao
1 ¾ dl vetemjöl
3 ägg

 

 

Garnering
3 små Dajm, hackade

 

Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda ihop allt till en slät smet.

 Häll smeten i en smord och bröad springform, ca 24 cm i diameter.

Grädda kakan längst ner i ugnen i 20–24 min, beroende på hur kladdig du vill ha den.

Hacka Dajmen halvgrovt.

 Strö Dajmen över kakan när den fortfarande är ljummen så den smälter fast på toppen. Ställ kakan i kylen i 1–2 timmar när den kallnat. Servera gärna med en klicka vispgrädde eller glass.

 

Smördeg med tomater och ost.

 
 
Passar som förrätt eller som tilltugg till soppa.
 
 
200 g smördeg, utkavlad
100 g färskost
100 g västerbottensost, riven
2 färska lökar
400 g cocktailtomater
 
 
 
Värm ugnen till 180 grader. Lägg smördegen på en ugnsplåt med bakplåtspapper under.Bred ut färskost och riv över västerbottensosten. Skiva och lägg på färsklöken.
 
Dela och lägg på tomaterna med snittytan uppåt. Ringla över lite olivolja och strö över lite flingsalt. Ugnsbaka ca 20 minuter till smördegen är frasig.

 


RSS 2.0