GOTT NYTT ÅR.

 
 
GOTT NYTT ÅR ALLA MINA RECEPT LÄSARE.

Laponiabröd.

 
Birgittas goda matbröd och det måste ni verkligen testa att baka.
 
2 - 3 paket jäst
1½ liter vatten 37 grader
2 kg vetemjöl
2 msk salt
1 msk strösocker
1 dl linfrön
1 msk olja
 
Smula ned jästen i vatten ( 37 grader ) och olja, tillsätt sedan linfrön och vetemjöl. Knåda degen i 10 - 15 minuter i maskin. Jäs i 15 - 20 minuter och häll sedan över den i en långpanna med bakplåtspapper. Ringla över olja och strö över flingsalt. Grädda i mitten av ugnen på 200 grader i 45 - 60 minuter.

Sidecar Royal.

 
En klassiker som har fått lite bubbel i sig för att passa till nyår.
1 drink.
 
4 cl konjak
2 cl Cointreau
2 cl pressad citron
torrt mousserande vin
 
Skaka konjak, Cointreau och citronsaft med is och sila upp i cocktailglas. toppa med mousserande vin.

Potatisgratäng.

 
En av många varianter på potatisgratäng och den här var i en helgpåse från Hemmagastronomin. Väldigt god. Det ska vara gul och lila morot i gratängen och de kan vara svåra att få tag på, så vi tog vanlig morot och det blev inte riktigt likadan smak, men ändå gott. Ostsorten tror jag också är viktig. Nu har jag inga exakta mått på ingredienserna, men det går säkert bra ändå.
 
4 portioner.
potatis, skiva några stycken
1 gul morot, skivas
1 lila morot, skivas
1 liten palsternacka, skivas
1 liten lök, hackas
3 dl grädde
skabramost från Jokkmokk, rivs ( gjord på fjällkor och även god på en ostbricka )
 
Blanda ihop allt och in i ugnen.

God Jul.

 
God Jul önskar jag alla mina vänner som besöker min blogg.

Senapssill.

 
Senapssill med smak av konjak och fransk senap.
6 - 8 personer på buffé.
 
1 förpackning 5- minuters sill, 420 g
1 äggula
2 msk skånsk senap
1 msk dijonsenap
1 dl rapsolja
2 tsk konjak
2 krm vit - eller svartpeppar
 
Skär sillen i lagom stora bitar. Rör ihop äggula och senap. Vispa i oljan, först droppvis och sedan i en fin stråle. Tänk på att alla ingredienser ska vara rumsvarma för annars kan det skära sig. Tillsätt konjak och peppar. Vänd ned sillen och låt stå någon timme i kylen.
 
 

Gravad lax med citrus och svartpeppar.

 
En variant på gravad lax och de 3 citrusfrukterna sätter mycket smak på laxen. Tänk bara på att den ska gravas i kylen i 2 dygn.
 
6 - 8 personer på buffé
 
900 g laxfilé utan skinn, som varit fryst ca 3 dygn
1 citron, skölj
1 lime
½ apelsin
2 tsk + 1 tsk svartpeppar, krossa
3/4 dl strösocker
½ dl salt, gärna havssalt
 
Tvätta citrusfrukterna i ljummet vatten och skär sedan bort det yttersta skalet och finstrimla det. Blanda socker, salt och 2 tsk svartpeppar med citrusskalet. Gnid in blandningen runt laxen och lägg den i en plastpåse. Häll på resten av salt - och sockerblandningen.. Låt ligga i kylen 2 dygn. Vänd laxbiten 2 gånger/ dygn. Ta ut laxen och torka av den med hushållspapper. Spara en del av citrusskalet till garnering. Skär i 3 mm tjocka skivor. Garnera med 1 tsk svartpeppar.
 
 
 
 
 

Mandelkakor.


Dessa kakor har jag inte bakat, men de verkar vara hur enkelt som helst.
25 stycken.
 
200 g mandelmassa
2 tsk kanel
 
Rulla mandelmassa rullen i kanel och skiva den i ca 3 mm tjocka skivor. Lägg skivorna på en plåt med bakplåtspapper. Grädda gyllenbruna i mitten av ugnen på 200 grader i ca 8 minuter.

Butternut - cup.


Tre lager av njutning.
12 stycken.
 
100 g mörk choklad 70 %, bryt i mindre bitar
100 g mjölkchoklad, bryt i mindre bitar
1 dl jordnötssmör
 
Smält de två choklad sorterna var för sig i vatten bad. Fördela den mörka chokladen i 12 stycken mini muffinsformar. Ställ i frysen i 5 minuter för att stelna. Smält jordnötssmöret i en kastrull eller i mikron. Klicka den över den mörka chokladen. Toppa med mjölkchokladen och ställ i frysen i 5 minuter. Förvaras sedan i kylen.
 
 

Äppel- och kardemumma muffins.


Lite nyttigare muffins.
Cirka 9 stycken.
 
2 dl vetemjöl
2 dl havregryn
2 dl rågsikt
½ dl pumpakärnor
2 msk strösocker
1 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
½ msk mortlade kardemummakärnor, går bra med mald
1 krm salt
3 ägg
3 dl vaniljyoghurt
100 g smält smör
1 äpple, skalat och klyftat
 
Ugn 175 grader.
 
Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Vispa äggen fluffiga med elvisp och rör sedan ned yoghurt och smält smör. Vänd ned de torra ingredienserna i smeten. Ställ ut 9 stora muffinsformar på en plåt och fördela smeten i dem, tryck sedan ned 1 äppelklyfta i varje form. Grädda mitt i ugnen i 30 minuter.

Rödbetskaka med saffrans creme.

 
En god kaka med julkryddor och den blir saftig av rödbetorna. Den påminner lite om morotskaka.
 
4 dl vetemjöl
3,5 dl strösocker
0,5 tsk salt
2 tsk malen kardemumma
1 msk kanel
0,5 tsk malen eller riven muskotnöt
1 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
3,5 dl raps - eller solrosolja
3 ägg
3 dl rivna rödbetor
3 dl valnötter, hackade
 
Saffrans crème:
200 g philadelphiaost
1,5 dl florsocker
0,5 g saffran
 
Smörj och bröa en rund form med avtagbar kant, 24 cm i diameter. Blanda de torra ingredienserna. Rör i olja och ägg till en jämn smet. Tillsätt rödbetor och valnötter. Häll smeten i formen. Grädda kakan mitt i ugnen på 175 grader i 45 minuter. Låt kakan svalna något i formen och ta sedan bort kanten. Blanda sedan allt till saffrans krämen och kör ihop det till en smet med elvispen. Bred på den avsvalnade kakan.
 

Bär cheesecake.

 
Gunillas fantastiskt goda cheesecake som många vill ha recept på.
 
Botten:
200 g digestivekex kex ( ½ paket ), krossas
75 g smör, smält
 
Fyllning:
3 dl vispgrädde
1 msk vaniljsocker
65 g Philadelphia ost
1½ dl florsocker
 
Garnering:
Ekströms jordgubbskräm i pulverform 
 
Blanda det smälta smöret med de krossade digestivekex kexen och tryck ut i en pajform. Vispa grädde och vaniljsocker. Rör ihop Philadelphia ost och florsocker. Blanda sedan ihop allt och häll över i pajformen. Blanda ihop pulver krämen och bred ut den över kakan. Ställ in den i kylen så att det stelnar. Garnera med några bär.
 
 
 

Hermelin.

Hermelinen kommer och går mellan åren. Förra året såg vi den igen. Vi har sett en gång när mamma hermelin lärde alla sina barn att ta möss ur ett bo och det boet blev tomt på möss sedan. Hermelinen är inte speciellt rädd av sig för när jag och Gunilla var tonåringar så strök den förbi vårt ben när vi stod vid skogskanten i stugan.
 
 
Hermelinen byter färg på pälsen när det blir vinter.
 
 
Visst är den söt.
 

Morots scones.


En variant på vanliga scones.
8 stycken.
 
2 dl vetemjöl
2 dl rågsikt
2 tsk bakpulver
½ tsk salt
50 g rumstempererat smör
2 dl mjölk
4 dl grovt rivna morötter
100 g grovhackad mandel ( kan uteslutas )
 
Ugn 225 grader.
Blanda båda mjölsorterna, bakpulver och salt i en bunke. Finfördela smöret i blandningen. Tillsätt mjölk, morötter och mandel, rör till en kladdig deg. Klicka ut 8 scones på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i 10 - 12 minuter. Förslag till servering är naturell färskost och marmelad, gärna morotsmarmelad.
 

Pannacotta.


En väldigt god pannacotta och så är den så fiffig för man gör den i en form och skär sedan ut rutor. Receptet har jag fått av min arbetskompis Cattis.
Botten:
200 g digestivekex , krossas
2 dl cornflakes, krossa lätt
2 msk vaniljsocker
125 g smält smör
Blanda ihop alllt och tryck ut i en lämplig form beroende av hur hög du vill ha den ( mindre än en långpanna ). Kyl botten.
200 g choklad, smältes och penslas över botten. Låt stelna.
1 liter bär, gärna syrliga som strös över botten.
 
Pannacottan:
1 liter grädde
0,5 dl apelsinjuice, koncentrerad
2,5 dl gelésocker ( 0,25 dl/ dl grädde )
Koka allt ½ minut och låt svalna. Häll sedan över bären och låt stelna innan du skär upp den i rutor.
 

Viktväktarnas laxlasagne.

 
En god lasagne för den som vill hålla den slankare linjen. Receptet har jag fått av min svägerska Catarina.
 
200 g lax, kallrökt eller varmrökt
200 g spenat
1 gul lök, strimlas
1 vitlöksklyfta, hackas
8 st. soltorkade tomater, torra, blötläggs
2 dl matlagningsgrädde 7%
1 st. fiskbuljongtärning
9 st. lasagneplattor
500 g cottage cheese naturell 4%
1 dl riven ost, max 17%
 
Fräs lök, vitlök, blötlagda soltorkade tomater, spenat och lax i en gryta. Tillsätt grädde, buljongtärning, salt och peppar. Red ev. av såsen med redning. Varva lasagneplattor med laxfyllning och cottage cheese i en ugnsfast form. Strö över osten och tillaga i ugnen på 225 grader i 30 minuter. Servera med en god sallad.

Fiskjuse.

 
 
Här ser ni fiskjusen och det är en ganska stor fågel och den har vi haft i många år i stugan. Ibland när vi sitter inne i vardagsrummet kommer den med sin fisk i klorna och gör en gir framför fönstret för att visa upp sitt byte, tror vi i alla fall.

Här ser ni när den tar sitt byte och det är en säker jägare som nästan aldrig missar i sin jakt.

RSS 2.0