Mandelpotatis gratäng med kantareller.

 
Om du är less att äta den traditionella gratängen så är det här ett alternativ.
 
4 - 6 portioner.
800 g mandelpotatis, skiva eller skär i stavar
200 g kantareller, är de stora så kan du skära dem i bitar
1 gul lök, finhackas
2 msk smör
½ tsk salt + 1½ tsk salt
1½ dl riven västerbottensost
½ tsk timjan
2 krm svartpeppar
3 dl vispgrädde
 
Stek kantarellerna i smör tills de fått fin färg, tillsätt löken och låt den steka med 2 - 3 minuter. Krydda med ½ tsk salt. Varva potatis och kantarellfräs, ost, timjan, salt och peppar i en ugnsfast form. Häll på grädden. Grädda mitt i ugnen i 40 minuter eller gör på mitt sätt: Sätt in gratängen i ugnen på 225 grader tills grädden börjar bubbla upp, täck med folie eller lock och sänk värmen till 100 grader och låt den stå några timmar i ugnen. När den nästan är klar tar du bort folien och låter grädden koka in ordentligt. Mitt sätt är klart godast och du kan göra bort tillagningen av gratängen långt innan gästerna kommer.
 

Plommonsås.

 
En annorlunda sås som smakar söt syrligt och jag lagade den till anka, men passar nog lika bra till kyckling och fläskkött. Jag gjorde en potatisgratäng med kantareller till ankan och plommonsåsen och receptet på den kommer om några dagar. Den är enkel att göra och var god.
 
4 portioner.
2 schalottenlökar, skär i bitar
400 g färska plommon, skär i bitar, kärnorna kan vara kvar
1 msk smör + 1 msk smör
3 msk råsocker
1 dl rött portvin, jag tog marsalavin
2 msk kalvfond
1 dl vatten
5 cm färsk ingefära, skivas
1 kanelstång
6 svartpepparkorn
 
Fräs lök i 1 msk smör i 2 minuter. Tillsätt plommon, socker, portvin, kalvfond, ingefära, kanelstång, pepparkorn och vatten. Koka upp och sjud såsen i 20 minuter. Sila. Värm såsen strax före servering och vispa ned 1 msk smör. Såsen blir ganska tunn så du kan reda den lite om du vill.
 

Mink.

Det är första sommaren vi har sett mink i stugan och det var jätte roligt. Den sprang nere på stenbryggan och in mellan några stenar. De är också bra att ha om det blir mycket möss och sorkar igen men tyvärr så äter den fågelägg. Det har varit lugnt på den fronten ett tag.

 
 
 
 

Potatis med västerbottensost.


En vansinnigt god och enkel potatis som jag har gjort många gånger genom åren och den passar till det mesta. Det går säkert att byta ut västerbottensosten mot parmesanost. Potatisen blir nästan som chips.
 
potatis, tunt skivad
västerbottensost, grovt riven
svartpeppar och salt
 
Ugn 220 grader.
Lägg ut potatisen på ett bakplåtspapper, helst inte på varandra, men det gör inget om de är lite omlott. Salta & peppra. Ställ in plåten i ugnen i cirka 10 minuter tills potatisen nästan är klar. Strö över den rivna osten och grädda i 10 - 15 minuter. Klart att avnjutas.

Parmesanbakad fisk med räkor.


Lättlagat och gott.
4 portioner.
 
4 fiskfiléer a 190g, tex lax, torsk eller hoki filé
200 g säsongsgrönsaker tex fänkål och morötter, hackas eller skivas
salt & peppar
4 - 5 kokta potatisar, skivas
2 msk tomatpure
2 dl finriven parmesanost
20 frysta räkor med skal
 
Sås:
3 dl matlagningsgrädde
1 dl vitt vin
2 tsk gurkmeja
2 msk koncentrerad fiskfond
3 - 4 lagerblad
1 msk majsstärkelse
 
Servering:
2 msk krossad rosépeppar
1 dl finhackade örter
 
Ugn 200 grader. Krydda fisken med salt och peppar runtom. Bred tomatpure jämnt över hela botten i en ugnsfast form. Lägg på potatisskivorna och grönsakerna, toppa med fisken.
Koka upp grädden till såsen i en kastrull och tillsätt sedan resten av ingredienserna, låt koka 1 minut. Red såsen med majsstärkelse utrört i lite vatten. Salt och peppar. Häll såsen över fisken och strö över parmesanost. Täck formen med aluminiumfolie och baka i ugnen 15 minuter. Ta av folien och strö på räkor och stek klart, cirka 5 minuter. Strö över rosépeppar och örterna.

Sökfunktionen.

Sökfunktionen fungerar inte på min blogg, men jag ska försöka fixa till den. Om du går in under en kategori tex småkakor så finns inte alla recept där pga. att det är fullt på den kategorin. Du måste då gå längre ned under olika månader och söka, vilket är lite jobbigt.

Het räkpaj.


God paj med lite styrka och den är även lätt gjord.
 
1 rulle färdig smördeg
150 g skalade räkor, grovhackas
1 knippe dill, finhackas
1 - 2 msk sambal oelek
100 g Philadelphia ost
2 ägg
2 dl grädde
salt & peppar
 
Ugn 175 grader.
Lägg smördegen i en smord pajform med löstagbar kant, 23 cm i diameter. Ställ skalet i frysen i 10 minuter. Rör samman sambal oelek, ost, grädde, dill, räkor och ägg. Ta formen ur frysen och häll ned fyllningen. Grädda pajen i 40 minuter. Låt svalna tills den är ljummen. Servera med en god sallad och bröd.

Morotssoppa med sting.


Receptet har jag fått av Marianne och den är enkel att göra.
 
1 gul lök, hackas
600 g morötter, skär i bitar
1 dl röda linser
2 - 3 msk färskriven ingefära
1 röd chili, hackas i små bitar
olivolja
8 - 10 dl grönsaksbuljong
2 apelsiner, pressade
 
Tillbehör:
crème fraiche med pressad vitlök
 
Hetta upp olja i en stekpanna och fräs lök, ingefära och chili, krydda med salt & peppar. Häll i linser, morötter och buljong, låt koka i 15 minuter tills morötterna är mjuka. Mixa soppan och tillsätt pressad apelsinsaft. Smaka av med salt & peppar. Servera med en klick vitlöks crème fraiche och ett gott bröd.
 
 

Örtolja.

 Oljan passar utmärkt till kött istället för någon annan sås och går säkert bra till en sallad också, vilket jag inte har testat.
4 portioner.
 
2 dl färska örter tex basilika, timjan och gräslök, ta det du har
1 vitlöksklyfta, skivad
1 dl olivolja
1 krm salt
Mixa allt och den går att förvara i kylen några dagar, men ta fram den en stund innan servering så att den blir rumsvarm.
 

Fläskfile med sparris- och getostrisotto.


Supergott och ganska enkelt att göra trots att det ser ut att vara många ingredienser.
4 portioner.
 
600 g fläskfilé
salt & peppar
300 g körsbärs- eller plommontomater på kvist
2 msk olja
 
Risotto:
1 gul lök, hackad
0,5 dl olivolja
3 dl arborio- eller avorioris
2 dl vitt vin
5 - 7 dl grönsaksbuljong av tärning, kokhet
100 g getost, smulad
salt
1 knippe sparris i munsbitar
olja till stekning
 
Ört olja:
2 dl färska örter tex basilika, timjan och gräslök
1 vitlöksklyfta, skivas
1 dl olivolja
1 krm salt
 
Ugn 150 grader.
Salta och peppra fläskfilen och bryn den i smör. Stek sedan färdigt i ugnen till 67 graders innertemperatur, cirka 20 minuter. Pensla tomaterna med olja och låt rosta bredvid fläskfilen. Ta inte bort kvistarna. När du tagit ut fläskfilen kan du höja ugnens temp och rosta tomaterna lite till.
Fräs löken lätt ( till risotton ) i olja. Rör i riset och fräs hastigt innan du häller på vinet. Låt vinet koka in på svag värme under regelbunden omrörning. Späd sedan vidare med buljongen allt eftersom vätskan kokar in. Häll inte på all buljong på en gång. Rör om ofta. Fräs sparrisen mjuk i olja i en het panna. När risotton är krämig med lite tuggmotstånd, efter cirka 20 - 25 minuter, rör ned getosten och låt den smälta. Vid servering rör du ned sparrisen. Spara knopparna till garnering.
Mixa örter, salt och olja till en vacker grön färg. Ringla över oljan på köttet.
 
 

Dalripa.


Nu har jag äntligen tid för lite prat och ni undrar väl vad har fåglar med recept att göra, ingenting, men jag har ju denna kategori för att kunna skriva om lite andra saker i min blogg. Det har tagit så mycket tid att skriva recept så denna kategori har blivit lidande. Tänkte visa bilder på djur vi har i stugan, mest rovfåglar. Det kommer att komma in bilder då och då. Nu börjar vi med dalripan som vi har haft i stugan i några år. När de parar sig så är hanen inte att leka med, ganska bitsk skulle jag vilja säga. Han skrämt mig mer än en gång. När de sedan fått ungar så går de och äter gräs på vår gräsmatta. Förra sommaren hittade Ingemar och Gunilla mamman och 2 ungar i vår mjärde under altanen och det var tur, för de kunde rädda dem från svältdöden. Dalripshanen byter färg flera gånger under året. Visst är de fina.
 

Sallad med plommon och blåmögelost.

Om du inte gillar blåmögelost så tar du en annan som du gillar.
4 portioner.
 
4 tjocka skivor dagsgammalt bröd, skär i stora tärningar
2 msk olivolja
600 g plommon, skär i klyftor
150 g blåmögelost tex Saint Agur
100 g blandad sallad
50 g valnötter
 
Dressing:
2 msk rödvinsvinäger
½ tsk dijonsenap
½ tsk honung
½ dl olivolja
½ tsk salt
2 krm svartpeppar
 
Sätt ugnen på 225 grader. Lägg bröd tärningarna på en plåt och ringla över oljan. Rosta mitt i ugnen 8 - 10 minuter, tills de är spröda och gyllenbruna. Du kan även steka dem i en stekpanna. Låt svalna. Vispa ihop allt till dressingen. Fördela plommon, smulad ost, krutonger, sallad och nötter på ett snyggt fat och ringla över dressingen.

Panerade ostbollar med tomatsås.

Labneh är en färskost från mellanöstern och är en krämig ost boll gjord på getyoghurt. Den har en pikant och lite syrlig smak och passar i sallader eller till grillade grönsaker. Använd den på samma sätt som tex mozzarella. Här kommer en panerad variant och du kan skippa tomatsåsen om du vill och ha dem på ett buffébord.
4 portioner.
1 burk labneh 480 g
1 ägg
½ dl vetemjöl
2 dl panko, japanskt ströbröd som vi använder till all sorts panering, blir knaprigare
1 krm svartpeppar
3 msk matolja
 
Sås:
1 gul lök, finhacka
2 vitlöksklyftor, finhacka
1 msk olivolja
1 burk plommontomater, konserverade, 400 g
2 msk tomatpure
1 tsk salt
1 tsk strösocker
1 krm svartpeppar
 
Tillbehör:
Bulgur eller couscous
sallad
 
Sås:
Fräs lök i olja i en kastrull i 2 minuter och tillsätt sedan tomater, tomatpure, salt, socker och peppar. koka under lock i 20 minuter.
 
Ostbollar:
Låt dem rinna av. Vispa upp ägget. Doppa bollarna först i mjöl, sedan i ägg och sist i panko blandat med peppar. Låt ligga och torka i kylen i 30 minuter. Stek sedan bollarna runt om i olja i en stekpanna tills de fått färg. Servera de nystekta ost bollarna med tomatsås, bulgur och sallad.
 

Fikonsås till anka.

Denna sås verkar kanske lite krånglig, men det mesta sköter sig själv och den går utmärkt att göra dagen innan servering.
4 portioner.
 
1 st lagerblad
5 st svartpepparkorn
1 msk råsocker
½ gul lök, hackas i större bitar
½ vitlöksklyfta, pressas eller hackas
4 dl rödvin
1,5 dl maderia eller sherry
1 msk balsamvinäger, helst med fikonsmak
3 dl vatten
4 st färska fikon, funkar även med torkade, hackas
1 st morot, hackas i större bitar
1,5 st liten palsternacka, hackas i större bitar
1 liten bit rotselleri, hackas i större bitar
0,25 st citronsaft
1 msk kalvfond
honung
franska örter
vetemjöl och smör till redningen
salt & peppar
 
Fräs löken mjuk i smör utan att den får färg, strö över sockret och låt det smälta ihop. Häll i alla hackade ingredienser, citronsaften och vätskorna, låt det koka upp och låt sedan stå och puttra i 45 minuter. Sila sedan såsen och koka ned den på medelvärme till minst hälften än vad den var från början. Ju längre tid den får koka dest godare blir den. Smaka av med honung och kryddor. Red såsen med smör och mjöl som du rullar ihop till en boll, tillsätt lite i taget, koka upp såsen och ha i mer tills du får den konsistens du önskar.
Servera med rotsakspytt och stekt anka.

Kräftstjärtssoppa.

 
God och enkel att göra.
4 portioner.
 
2 stora morötter, rives
1 msk smör
3 msk vetemjöl
1 dl vatten
0,5 dl koncentrerad hummerfond
1 paket kavli kräftost
2 dl creme fraiche
salt & peppar
12 kräftstjärtar i lag
ev dill
 
Fräs morötterna snabbt i smör på hög värme. Tillsätt mjöl och rör om ( pudra över ). Tillsätt vatten och hummerfond, koka under omrörning. Tillsätt kräftosten, creme fraiche och vispa det slätt. Låt småkoka i 2 - 3 minuter. Salt & peppar. Lägg i kräftstjärtarna strax innan servering. Dekorera med dill.

Smördegsknyten med sardeller och delikatesskapris.

 
 Passar perfekt till fördrinken när du bjuder på surströmming eller på ett buffébord.
12 knyten.
 
1 paket frysta smördegsplattor, 450 g
1 röd lök, halvera och skär i tunna skivor
1 burk sardeller, grovhackas
150 g fetaost, smulas
2 msk chilisås
1 tsk sambal oelek
 
Garnering:
delikatess kapris och rödlöksringar
 
Ugn 200 grader. Lägg ut smördegsplattorna och låt dem tina i 10 minuter. Dela dem mitt itu.  Blanda lök, sardeller, fetaost, chilisås och sambal oelek. Fördela röran mitt på smördegsplattan och nyp ihop kanterna. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen i 20 minuter tills de fått lite färg. Garnera med kapris och skivad röd lök. Servera dem helst direkt från ugnen.

RSS 2.0