GOTT NYTT ÅR.

 
 
GOTT NYTT ÅR OCH NU FÅR VI TA NYA TAG OCH HOPPAS PÅ ETT BÄTTRE ÅR UTAN PANDEMIN.

Tomatsallad med burrata och lök.

 
 
 

1 burrata till varje portion
10 plommontomater el 2 kvisttomater
1 silverlök
1 msk hackad färsk persilja
olivolja
salt
 svartpeppar

 

 


 Skiva tomaterna relativt tunt och lägg på ett  fat.

 


Skala och skär löken i tunna tunna ringar. Jag använde mandolinen för att få dom riktigt tunna.

 


 Lägg de tunt skivade lökringarna i iskallt vatten och ställ in i kylskåpet fram till servering.

 


Hacka lite persilja över tomaterna, lägg på den krispigt kalla löken och lägg den  krämiga burratan i mitten.

 


 Ringla lite olivolja över, salta och peppra.


Pilgrimsmussla med blomkålskräm, pinjenötter och apelsin.

 
Blomkålen med brynt apelsinsmör kan du servera till någon vit fisk istället och ha som huvudrätt.
 
 
Blomkålskräm:
 
175 g blomkål utan blast och rot
½ dl mjölk
½ dl vispgrädde
salt
 
 
Blomkål i brynt apelsinsmör:
 
 
125 g blomkål utan blast och rot
1/4 apelsin
50 g smör
2 msk rostade pinjenötter
salt
 
 
Pilgrimsmusslor:
 
 
4 pilgrimsmusslor
olivolja
 
Blomkålskräm:
 
Skär blomkålen till krämen i mindre bitar och koka i en kastrull med mjölk och grädde. Koka upp och låt därefter sjuda sakta i 30 minuter tills blomkålen är mjuk.
 
Mixa helt slät och salta.
 
Om den känns lös så kan du puttra den sakta under ständig omrörning tills den tjocknat.
 
 
 
Blomkål i brynt apelsinsmör:
 
Plocka 1 - 2 cm stora buketter av blomkålen.
 
Finriv apelsinskalet.
 
Lägg smör och apelsinskal i en kall stekpanna och sätt den sen på högsta temperatur. Låt smöret puttra tills det är lätt brynt och doftar nötigt.
 
Lägg ner blomkålen och sänk temperaturen, du kanske måste ta stekpannan från plattan så att smöret inte blir bränt.
 
Låt blomkålen puttra i smöret 3 - 4 minuter.
 
Tillsätt pinjenötter och salt.
 
 
Pilgrumsmusslorna:
 
Salta musslorna. Värm en stekpanna med olivolja till högsta temperatur. Stek musslorna hastigt.
 
 
Servering:
 
Lägg först blomkålskrämen i en djup tallrik. Lägg på pilgrumsmusslorna och ringla över smöret med blomkålsbuketterna.

Frusen gorgonzola med rosmarinkola och aprikos.

 
 
120 g gorgonzolaost (alt Saint Agur eller Kornblomst)
50 g torkad aprikos
4 msk rostat bovete
färsk rosmarin, till servering
 
 
Kolasås:
 
100 g strösocker
3 msk balsamvinäger
5 dl vispgrädde
3 dl ljus sirap
20 g torkad rosmarin
salt
 
 
Dela osten i mindre bitar. Plasta in bitarna i plastfolie och lägg i frysen. Osten behöver frysas i ungefär en timme.
 
 
 
Rosmarinkola:
Karamellisera socker i en hög kastrull (annars riskerar såsen att koka över). När sockret karamelliserats, tillsätt balsamvinägern. Efter 2-3 minuter, häll i vispgrädden, sirapen och rosmarinen. Koka upp och låt sjuda i 10-15 minuter. Sila av kolasåsen och smaka av med salt och balsamvinäger.
 
 
 
Servering:
Hacka osten i mindre strimlor. Placera i mitten av en djup tallrik. Lägg på strimlad aprikos och rostad bovete. Väl vid bordet, häll på varm kolasås. Garnera med färsk rosmarin.

GOD JUL.

 
 
GOD JUL ALLA FINA MATGLADA BESÖKARE PÅ MIN BLOGG.

Fänkålssallad med granatäpple.

 
 
1 fänkål
2 apelsiner, filead och skivad
½ granatäpple, kärnor
olivolja
 
 

Finstrimla fänkål och lägg i kallt vatten medans du kärnar förbereder apelsin och granatäpple.

 Lägg fänkål på ett fat, lägg på apelsin och toppa med granatäpplekärnor. Ringla över olivolja.


Inkokt lax med saffran och hjortronsås.

 
 
2 liter vatten
1 dl ättika
1 stor lök
3 msk salt
10 kryddpepparkorn
1 g saffran
2 tsk strösocker
4 st lagerblad
2 msk fryst dill
ca 500 g lax (använd en hel som du skär i bitar eller färdigskurna laxfiléer)
 
 
Hjortronsås:
 
3 dl creme fraiche
2 msk hjortronsylt
1 msk majonnäs
1 nypa salt
1 msk citronsaft
 
 
 Blanda vatten och ättika i en stor kastrull.
 
 Skala och dela löken. Lägg i den i vattnet. Blanda i salt, kryddpeppar, saffran, socker, lagerblad och dill.
 
 Låt allt koka upp och sjud i cirka 10 minuter.
 
 Lägg i laxen och slå av värmen. Låt laxen ligga och dra i vattnet i cirka 1 timme.
 
 
 
 
Blanda samman alla ingredienser till hjortronsåsen och
 låt den gärna stå minst en timme innan servering.
Servera hjortronsåsen med nykokt mandelpotatis till den inkokta laxen med saffran.
 
 

Saffranskokostoppar.

 
 
Äggen ska inte vara  för stora för då blir kakorna inte lika toppiga. Låt smeten svälla en stund innan du klickar ut den på plåten.
 

Cirka 30 stycken
 

50 g smör
½ kuvert saffran (ca ½ krm)
2 dl strösocker
2 små eller medelstora ägg
1 påse kokosflingor, 200 g
 

Gör så här:

Sätt ugnen på 200°.
 
 
Smält smöret. Finstöt saffranet med lite av sockret och blanda ner i smöret. Låt smöret svalna.

Blanda ner resten av sockret, ägg och kokosflingor. Låt stå en stund så sväller kokosflingorna.

 Klicka ut toppar med teskedar på plåt med bakplåtspapper.

 Grädda mitt i ugnen i 10–12 minuter tills de fått fin färg.

Inkokt lax med asiatiska smaker, koriandermajonnäs och picklad gurka.

 
 
 Allt kan lagas dagen före.
 
 
700 g laxfile
1 liten röd lök
25 g ingefära
1 röd chili
1 lime
3 dl risvinäger
2 dl vatten
1 dl strösocker
1 msk salt
2 - 3 korianderkvistar
 
Koriandermajonnäs:
 
2 äggulor
½ dl hackad korinader
1 tsk citronsaft
1 tsk dijonsenap
2 krm salt
3/4 dl olivolja
3/4 dl rapsolja
 
 
Chilipicklad gurka:
1 gurka
1 röd chili
1 dl risvinäger eller ättika
1 dl strösocker
2 dl vatten
2 krm salt
 
Tillbehör:
potatismos
sallad
 
 
Majonnäs:
 Blanda äggulor, koriander, citronsaft, senap och salt. Tillsätt de båda oljesorterna, först droppvis och sedan i en fin stråle under kraftig omrörning.
 
 
Gurka: 
Skär chilin i 1/2 cm stora bitar. Koka upp chili, vinäger, socker, vatten och salt. Låt lagen kallna. Skala och skiva gurkan och lägg i lagen. Ställ gurkan i kylen fram till servering.
 
 
Sätt ugnen på 100° varmluft.
 
 
 
Halvera och skiva löken. Skala och skiva ingefäran. Skiva chilin. Skölj limen noga i ljummet vatten och skär den i skivor.
 
 
Koka upp vinäger, vatten, socker och salt. Lägg lax, grönsaker, lime och koriander i en ugnssäker form. Häll över den varma lagen och tillaga mitt i ugnen ca 30 min, tills laxens innertemperatur är 45°. Låt laxen svalna ca 10 min eller låt den kallna i lagen.
 
 
Garnera laxen med koriander och servera med koriandermajonnäs, chilipicklad gurka, potatis och sallad.

Saffranskladdkaka med lingongrädde.

 
 
0.5 g påse saffran
2 msk vaniljsocker
0.5 dl strösocker
1.5 dl vetemjöl
1 krm salt
100 g smör
200 g vit choklad
3 msk ljus sirap
3 ägg, lätt ihopvispade
 
 
Lingongrädde:
 
3 dl vispgrädde
2 msk florsocker
4 msk rårörda lingon
 
 
Ugn 175˚.
 
 
Stöt saffranet med 1 tsk socker i en mortel. Blanda vaniljsocker, socker, mjöl, salt och saffransblandningen i en bunke.
 
 
Smält smöret och tillsätt chokladen. Rör om tills all choklad smält. Ta kastrullen från värmen och tillsätt sirap och ägg. Rör om och häll ner i bunken med de torra ingredienserna. Blanda till en smidig smet.
 
 
Spänn fast ett bakplåtspapper på botten av en form med avtagbar kant, 22 cm i diameter. Smöra och bröa kanten och häll i smeten.
 
 
Grädda mitt i ugnen 15–20 min. Kakan ska vara kladdig, känn med provsticka. Låt kakan svalna minst 1 timme.
 
 
Vispa grädde och florsocker fluffigt och rör ner lingonen. Servera grädden till kakan eller bred den ovanpå kakan.

Rödbetssallad.

 
 
Köp färdig kokta rödbetor eller baka dem själv i ugnen.
 
 
10 portioner till buffe.
 
500 g rödbetor
1 stort rött äpple, skär i kuber
2 msk kapris, hacka
2 dl gräddfil
3 msk majonnäs
1 msk pressad citron
salt & peppar
 
Garnering:
2 tsk sesamfrön
 
Ugn 200°
 
Borsta rödbetrona och lägg dem i en smord ugnsfast form. Baka mitt i ugnen cirka 1 timme, tills de är mjuka. Låt svalna.
 
Skala betorna och tärna dem i små kuber.
 
Blanda ihop allt och låt stå en stund innan servering.
 
Strö över sesamfrön.
 
 

Cheesecake i glas med saffran.

 
10-15 pepparkakor
25 g smält smör
0,5 g mortlad saffran
1 tsk whiskey, cocgnac, vodka, citronsaft eller vatten
200 g cream cheese
1,5 dl vispgrädde
0,5 dl florsocker
 
 

Dekoration:
vispgrädde
lingon

 

 

Gör så här:
 Krossa eller mixa pepparkakorna och blanda med smälta smöret. Fördela i fyra glas.


 Blanda saffran och vätska i en bunke så att den släpper färg och smak.


Blanda i cream cheese, grädde och socker i bunken. Vispa fluffigt med elvisp.


 Fördela cheesecake i glasen och dekorera efter tycke och smak. De sockrade lingonen jag gjorde är frysta lingon rullade i strösocker.


After eight tryfflar.

 
 
20 stycken.
 
 

1 dl vispgrädde

200 g hackad mörk choklad

8 bitar after eight

25 g smör

kakao att rulla i

 

 

 

Koka upp grädden i kastrullen. Ta av från plattan.

 

Lägg i chokladen, after eight och smöret. Blanda runt tills det blir en krämig smet.

 

 Ställ svalt och låt stelna.

 

Forma bollar av smeten, rulla i kakao. Förvara bollarna i glasburk med lock i kylen.


Senapssill.

 
 
 
1 paket 5 minuters sill (à 420g)
1 dl crème fraiche 34 %
1,5-2 msk majonnäs
2 msk Skånsk senap, stark & grovkornig
1-2 krm socker, el en skvätt honung
1,5 msk hackad gräslök
1 nypa salt
 
 
Skär upp sillen i lagom stora sillbitar.

Blanda samman crème fraiche, majonnäs, skånsk senap, socker och hackad gräslök.

Smaka av och vänd sedan ner sillbitarna. 

Äpplen med crunch.

 
5 st äpplen
2 msk vatten
saft från 1/2 citron
1/2 dl  strösocker
 
 

Crunch:

50 g smör

1/2 dl  farinsocker

1 msk  ljus  sirap

1/2 dl vetemjöl

1 1/2 dl havregryn

1/2 dl mandelmjöl (kan uteslutas)

2 tsk malen kanel

2 nypor flingsalt

 

Skala och hacka äpplen och lägg dem i en gryta. Häll på vatten, citronsaft och socker, rör om.
Koka i cirka 6 minuter eller tills äpplena är mjuka. Ta grytan av plattan och låt svalna.

 


Blanda alla ingredienser till crunchen. Bred ut på en plåt och rosta den mitt i ugnen i 200 °C i cirka 15 minuter, rör om under tiden.

 


När allt har svalnat, lägg konfityren i små skålar och strö över crunch och en klick grädde.


Italiensk bruschetta med paprikaröra.

 
 
4 röda paprikor
4 hela vitlöksklyftor med skal på
3 schalottenlökar
olja
salt
färsk persilja
200 g tomater
1 baguette
2 vitlöksklyftor
8 sardeller
 
 
 Skölj, dela och kärna ur paprikorna. Skär sedan ner dem i mindre bitar. Skala och skär löken i ringar.
 
 
Lägg ut paprika, lök och vitlöksklyftor på en plåt. Ringla över olja och strö på salt. Ugnsbaka i ca 30 minuter på 200°C tills allt är helt mjukt. Låt svalna.
 
 
Tryck ur vitlöken ur skalet. Lägg på ett knippe färsk persilja och hacka ihop tillsammans med paprika, lök och tomater.
 
 
Skiva baguetten. Skala och finriv vitlöken. Hacka ihop vitlök och sardeller fint. Blanda med olja. Pensla detta på baguetterna. Stek på medelvärme tills ytan är frasig.
 
 
Skeda upp av den rostade paprikaröran på varje baguettebit. Toppa med mer färsk persilja, salt och svartpeppar.

RSS 2.0