Gravad lax med citrus och svartpeppar.

En variant på gravad lax och de 3 citrusfrukterna sätter mycket smak på laxen. Tänk bara på att den ska gravas i kylen i 2 dygn.
6 - 8 personer på buffé
900 g laxfilé utan skinn, som varit fryst ca 3 dygn
1 citron, skölj
1 lime
½ apelsin
2 tsk + 1 tsk svartpeppar, krossa
3/4 dl strösocker
½ dl salt, gärna havssalt
Tvätta citrusfrukterna i ljummet vatten och skär sedan bort det yttersta skalet och finstrimla det. Blanda socker, salt och 2 tsk svartpeppar med citrusskalet. Gnid in blandningen runt laxen och lägg den i en plastpåse. Häll på resten av salt - och sockerblandningen.. Låt ligga i kylen 2 dygn. Vänd laxbiten 2 gånger/ dygn. Ta ut laxen och torka av den med hushållspapper. Spara en del av citrusskalet till garnering. Skär i 3 mm tjocka skivor. Garnera med 1 tsk svartpeppar.
Kommentarer
Trackback