Halstrad röding med mandelpotatiskroketter, rökig vitvinssås och kokta grönsaker.

En annorlunda sås som också passar till annan fisk. Panko är mycket godare än vanligt ströbröd. En hel del går att förbereda. Kroketterna går att göra till grillat kött m. m också. Receptet kommer fråm Borgafjälls restaurang.
 
6 personer.
 
800 g rödingfile
2 msk smör
 
Grönsaker.
 
4 morötter, skär i mindre stavar
12 gröna sparrisar, skär i mindre stavar
100 g haricots verts
 
Sås.
 
1 fänkålsstånd, 300 g, ansa och finhacka
3 schalottenlökar, finhacka
2 msk + 1 msk smör
3 dl vatten
3 dl mjölk
3 dl torrt vitt vin
1½ dl vispgrädde
3 msk koncentrerad fiskfond
100 g kallrökt lax, finhacka
1½ msk maizenaredning
 
Mandelpotatiskroketter.
 
450 g mandelpotatis, kokas mjuka i lättsaltat vatten
1½ msk creme fraiche
3/4 dl naturell färskost
½ citron, rivet skal
3/4 dl riven västerbottensost
3/4 tsk salt
1 krm vitpeppar
1 dl vetemjöl
1 ägg
2 dl panco,japanskt ströbröd, finns i större matvarubutiker
 
Fritering:
 
5 dl rapsolja
 
Gör så här:
 
Koka potatisen. Låt rinna av och ånga av. Mosa potatisen och blanda  med creme fraiche, färskost, citronskal, ost, salt & peppar. Låt svalna något och rulla till små bollar. Ställ kallt i kylen. Rulla sedan bollarna i vetemjöl, sedan uppvispat ägg och sist panko. Hetta upp oljan i en gryta eller fritös till 170 grader. Fritera kroketterna tills de fått en fin färg och är genomvarma.
 
Sås.
 
Fräs fänkål och lök i 2 msk smör. Tillsätt vatten, vin, mjölk, grädde och fond. Lägg i den finhackade laxen. Låt koka ihop tills hälften återstår. Sila såsen. Red med maizena utrört i kallt vatten.
 
Rödingen:
 
Skär i portionsbitar. Skär något snitt i skinnet och stek med skinnsidan nedåt.
 
Koka grönsakerna i lättsaltat vatten. Mixa såsen med 1 msk smör. Lägg upp.
 
Bilden är jättedålig men jag ska fixa det senare.
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0